to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζητεί ο ΣΕΒ

Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζήτησε ο ΣΕΒ, με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.


Το άρθρο 106 ορίζει μεταξύ άλλων ότι τo κράτoς πρoγραμματίζει και συντoνίζει την oικoνoμική δραστηριότητα στη χώρα, ότι η ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρoς της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιoπρέπειας ή πρoς βλάβη της εθνικής oικoνoμίας και ότι το κράτος μπορεί να εξαγοράζει ή να αποκτά αναγκαστική συμμετοχή σε επιχειρήσεις εφόσoν αυτές έχoυν χαρακτήρα μoνoπωλίoυ ή ζωτική σημασία για την αξιoπoίηση των πηγών τoυ εθνικoύ πλoύτoυ, ή έχoυν ως κύριo σκoπό την παρoχή υπηρεσιών στo κoινωνικό σύνoλo.

Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ότι «το άρθρο 106 δεν συνάδει με το σύγχρονο Σύνταγμα που χρειαζόμαστε και δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ούτε με την κρατούσα φιλοσοφία και πρακτική της ιδιωτικής οικονομίας, σε μία εποχή μάλιστα όπου αυτή καλείται να χρησιμεύσει ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Η πρόταση του ΣΕΒ που θα κοινοποιηθεί και στους αρχηγούς των κομμάτων είναι να αντικατασταθεί το άρθρο 106 με άλλο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)