to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 08.05.2014

πηγή: avgi.gr

Οικονομία

Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζητά ο ΣΕΒ για ενίσχυση της "ελεύθερης αγοράς"

Τη "ριζική αλλαγή" του άρθρου 106 του Συντάγματος, "ώστε αυτό να συνάδει με το Σύνταγμα της Ευρώπης που κύρωσε η Βουλή το 2006", ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση της συνταγματικής αναθεώρησης που επιχειρεί η κυβέρνηση Σαμαρά.


Ειδικότερα, στο κείμενο της επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι "πέρα από την υποχρέωση παροχής ασφάλειας και δικαιοσύνης προς τους πολίτες, οφείλει να προστατεύει την ανοικτή οικονομία της αγοράς, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το καθεστώς του ελεύθερου ανταγωνισμού".

Χαρακτηρίζει "αναχρονιστικό" το άρθρο 106 του Συντάγματος και κάνει ιδιαίτερη μνεία στον "προγραμματισμό" της οικονομικής πολιτικής από το Κράτος, και ιδίως με τα περί "εξαγορών των επιχειρήσεων και της αναγκαστικής συμμετοχής του Κράτους σε αυτές", υποστηρίζοντας ότι "δεν συνάδουν ούτε με το ευρύτερα προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματός μας ούτε με τη λειτουργία της ανοιχτής οικονομίας όπως έχει επικρατήσει στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστικό", επισημαίνει, "ότι, στο ίδιο άρθρο, η πεμπτουσία της οικονομικής ελευθερίας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, μνημονεύεται μόνο περιστασιακά και μάλιστα με την μοναδική αναφορά ότι 'δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας' θέση αυτονόητη, που ισχύει για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα –της πολιτικής συμπεριλαμβανομένης. Παρά ταύτα, ο νομοθέτης του 1975 επιλέγει να την… περιορίσει στον τομέα της ιδιωτικής οικονομικής δράσης".

Ο ΣΕΒ προτείνει το άρθρο 106 να αντικατασταθεί με άλλο, "το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη".

tags: ΣΕΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)