to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλλαγή ρότας…

Άρθρο της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τίτλο «Αλλαγή ρότας…» και με θέμα την ακύρωση των 4 διαγωνισμών για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από τον ΕΔΣΝΑ, φιλοξένησε η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» στις 4 Ιανουαρίου 2014.


  • Η δέσμευσή μας ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής: «όχι» στους σχεδιασμούς των φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, «ναι» σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση.

  • ο ΕΔΣΝΑ, που αποτελεί τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, έβαλε «στοπ» σε πανάκριβους σχεδιασμούς που αντιστρατεύονταν τις οδηγίες της σύγχρονης διαχείρισης, καθώς στηρίζονταν στις μεγάλες ποσότητες σύμμεικτων (δηλαδή ανακατεμένων) απορριμμάτων, και ουσιαστικά αποσκοπούσαν στη διαιώνιση του αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης με τελικό αποδέκτη τη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής.

  • Αποδείξαμε ότι έστω και σε ένα αρνητικό περιβάλλον (πολιτικό, θεσμικό) με σοβαρότητα, συνέπεια και πολιτική βούληση μπορεί η ρότα να αλλάξει.

  • Το πρώτο βήμα έγινε. Δημοκρατικά, συλλογικά, με όρους διαφάνειας και με αίσθηση της ευθύνης, δημιουργούμε πλέον άμεσα τις προϋποθέσεις του νέου μοντέλου. Το στοίχημα είναι δύσκολο μεν, απόλυτα ρεαλιστικό δε.

__________________

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ»

Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι ένα θέμα που η «Δύναμη Ζωής» είχε αναδείξει προεκλογικά, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα και ριζικά.

Να αλλάξει στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης, οικονομικά και οικολογικά, λύσης. Η δέσμευσή μας ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής: «όχι» στους σχεδιασμούς των φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, «ναι» σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Δηλαδή σε όλα αυτά που συγκροτούν μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα.

Δεν πρόκειται για κάποια καινοφανή προσέγγιση. Αλλά για την ανάγκη, οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής εναρμόνισης με ό,τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ευθυγραμμίζονται με την νομοθεσία της ΕΕ, σχετικά με τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια νομοθεσία που πλέον έχει ενταχθεί στο εθνικό Δίκαιο με το νόμο 4042 του 2012. Αυτές τις θέσεις, που διατύπωσε με σαφήνεια η «Δύναμη Ζωής», και τις ενέκριναν, με την ψήφο τους οι πολίτες.

Τις θέσεις αυτές υλοποιεί πλέον η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής, με ευθύνη και συνέπεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ομόφωνα, την ακύρωση των 4 διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής (ΟΕΔΑ) με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Με μια φράση: ο ΕΔΣΝΑ, που αποτελεί τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, έβαλε «στοπ» σε πανάκριβους σχεδιασμούς που αντιστρατεύονταν τις οδηγίες της σύγχρονης διαχείρισης, καθώς στηρίζονταν στις μεγάλες ποσότητες σύμμεικτων (δηλαδή ανακατεμένων) απορριμμάτων, και ουσιαστικά αποσκοπούσαν στη διαιώνιση του αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης με τελικό αποδέκτη τη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής.

Ήταν μια ιστορική από πολλές απόψεις, απόφαση.

Πρώτον, γιατί ήλθε να δικαιώσει τους σκληρούς αγώνες εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια των τοπικών κοινωνιών, των φορέων των πολιτών, του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων των ΟΤΑ – όλων εκείνων δηλαδή που λοιδωρήθηκαν, προπηλακίστηκαν και επιχειρήθηκε η με κάθε τρόπο απαξίωση των ίδιων και των απόψεών τους από εκείνους που μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014, κρατούσαν τα ηνία του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας.

Δεύτερον, αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη πορεία για ένα νέο σύστημα διαχείρισης, εκείνο της λεγόμενης «ανάστροφης πυραμίδας» και του ενεργού ρόλου που καλούνται πλέον να παίξουν οι ΟΤΑ με την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

Τρίτον, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το πώς η Αριστερά μπορεί να ασκήσει διαφορετική διοίκηση προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, και όχι των συμφερόντων.

Αποδείξαμε ότι έστω και σε ένα αρνητικό περιβάλλον (πολιτικό, θεσμικό) με σοβαρότητα, συνέπεια και πολιτική βούληση μπορεί η ρότα να αλλάξει. Και να βγούμε από τους δήθεν μονόδρομους που κάποιοι επιχειρούν να επιβάλλουν, δρώντας εκβιαστικά και εκφοβιστικά, συχνά δε και συκοφαντικά. Παραπληροφορώντας και υβρίζοντας.

Είναι σίγουρο ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και τώρα. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής έκαναν την εμφάνισή τους σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Έχουν όμως γνώση οι φύλακες. Και είναι σε εγρήγορση. Προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ημέρα. Προκειμένου να κερδηθεί η κρίσιμη μάχη με το χρόνο, ενόψει του κορεσμού του κυττάρου της Φυλής. Να τεθούν οι βάσεις του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης με άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση και υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Στην κατεύθυνση ενός μοντέλου με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στην μείωση των απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι ΟΤΑ – ένα μοντέλο που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, που δεν θα επιβαρύνει τους δημότες, που θα σέβεται το περιβάλλον και το οποίο θα αποτυπωθεί στην αναθεώρηση του Περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που θα γίνει εντός της χρονιάς.

Το πρώτο βήμα έγινε. Δημοκρατικά, συλλογικά, με όρους διαφάνειας και με αίσθηση της ευθύνης, δημιουργούμε πλέον άμεσα τις προϋποθέσεις του νέου μοντέλου. Το στοίχημα είναι δύσκολο μεν, απόλυτα ρεαλιστικό δε.

* Η Ρένα Δούρου είναι Περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)