to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλλαγές στην ιθαγένεια: κλείσιμο ματιού στην ακροδεξιά

Η ακροδεξιά προεκλογική ρητορική της ΝΔ παίρνει πλέον κάθε μέρα σάρκα και οστά. Το βιώνουμε έντονα τις τελευταίες ημέρες στον τρόπο διαχείρισης του ευαίσθητου και κρίσιμου ζητήματος του μεταναστευτικού και προσφυγικού.


Οι επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες και το άνευ προηγούμενου κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργείται και ενεργοποιεί ξενοφοβικά αντανακλαστικά, ώστε πλέον να θεωρείται εχθρός μια μωρομάνα πρόσφυγας, το αφήγημα περί «εισβολέων», καθώς και νομοθετικές ενέργειες που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως η αναστολή για ένα μήνα των αιτημάτων ασύλου, διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας.
Μια χώρα η οποία το 2015 αποτέλεσε υπόδειγμα ψυχραιμίας και αλληλεγγύης και ανέπτυξε συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης με πυξίδα όχι μόνο το εθνικό συμφέρον, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι όπως προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις.

Κατεδαφίζεται η πολιτική για τους κοινωνικά ευάλωτους

Αυτή την μέχρι τώρα κεκτημένη σε παγκόσμιο επίπεδο εικόνα της Ελλάδας, έρχεται να αμαυρώσει η ΝΔ με τις ενέργειες της. Ο ρατσιστικός λόγος της, που βασίστηκε προεκλογικά στο αφήγημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», και οι αντίστοιχες πολιτικές που απορρέουν από αυτόν, υλοποιούνται καθημερινά. Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ισονομίας και της δικαιοσύνης υπονομεύονται και με νομοθετήματα πλέον, αφού διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ επιμένει να στερεί βασικά δικαιώματα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με στόχο να δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. «Εμάς» και τους «άλλους». Και ποιοι είναι οι άλλοι; Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, άνθρωποι που μέχρι τώρα ζούσαν στο περιθώριο.
Για τους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε, μέσα από σειρά νομοθετημάτων, να τους εντάξει στον κοινωνικό ιστό και να τους αποδώσει δικαιώματα, όπως αρμόζει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η ΝΔ όμως, ήρθε αποφασισμένη να κατεδαφίσει αυτή την πολιτική, που είχε στραμμένο το βλέμμα στον άνθρωπο.
Πρόσφατο παράδειγμα, οι διαδικαστικές και ουσιαστικές αλλαγές που προβλέπονται για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Ποια άρθρα καταργούνται

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 41 αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η εφαρμογή του άρθρου 32 του ν. 4604/2019, με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταρρυθμίσει τη διαδικασία εξακρίβωσης των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης, καθιστώντας τις σχετικές διαδικασίες απλές, ουσιαστικές, ευέλικτες, διαφανείς. Διαβάσαμε μάλιστα, με έκπληξη στην αιτιολογική έκθεση του νόμου ότι η ισχύουσα νομοθεσία (του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ενώ έχουν περάσει ήδη δέκα μήνες! Από αυτούς τους δέκα μήνες, τους οκτώ κυβερνάει τη χώρα η ΝΔ! Το επιχείρημα είναι «κούφιο» και φαιδρό. Δεν πτοείται όμως, η ΝΔ. Φτάνει να προωθείται η ιδεολογία της, που δεν είναι άλλη από την υπονόμευση της ισότιμης συμβίωσης ανθρώπων που ζούνε πολλά χρόνια στη χώρα μας ως αλλοδαποί. Και αφήνει εκατοντάδες ανθρώπους, των οποίων οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει, σε εκκρεμότητα και βέβαια, ανασφάλεια.
Με το άρθρο 42 καταργούνται, πριν καν προλάβουν να εφαρμοστούν, τα επίσης θετικά μέτρα του ν. 4604/2019 για την κτήση ιθαγένειας παιδιών με αναπηρίες και ανιθαγενών Ρομά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε για να κάνει πραγματικούς πολίτες της χώρας ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα ήταν «αόρατοι», χωρίς δικαιώματα και υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, είχαμε νομοθετήσει για τα τέκνα αλλοδαπών με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 80%, και τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς με νόμιμη διαμονή, αλλά αδυνατούν- λόγω της αναπηρίας τους- να καλύψουν την προϋπόθεση επιτυχούς φοίτησης σε σχολείο, να πιστοποιούν-αντί φοίτησης-παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης περίθαλψης και παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής ή θεραπευτικής αποκατάστασης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η δυνατότητα αυτή πλέον καταργείται. Πρόκειται για παραβίασης της χώρας μας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑΜΕΑ, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος σε μια ιστορική εκκρεμότητα της χώρας απέναντι στους ανιθαγενείς Ρομά, που επί δεκαετίες ζούσαν στο περιθώριο. Με το άρθρο 46 του ν. 46/04/2019 με το οποίο είχε δοθεί η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας με ειδική διαφανή διαδικασία διαπίστωσης ανιθαγένειας και εξατομικευμένη κρίση υπό πολλαπλούς ελέγχους βάσει αποδεικτικών στοιχείων. Και αυτό το καταργεί η ΝΔ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ καταδικάζει αυτές τις δύο ομάδες, τέκνα αλλοδαπών με αναπηρία πάνω από 80% και ανιθαγενείς Ρομά, στην αφάνεια και το περιθώριο. Η κατάργηση ειδικών διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας, θεσπισμένων ειδικά για ευάλωτες ομάδες που έχουν βιώσει τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, είναι ένα σαφές βήμα προς…τα πίσω. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι αυτές οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα επανέλθουν σε καθεστώς στοχοποίησης, αποκλεισμού, γκετοποίησης.
Τέλος, με το άρθρο 4 τροπολογίας καταργείται η ευνοϊκή ρύθμιση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας κατά την οποία οι αλλοδαποί γονείς Ελλήνων καθώς και οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες αρκούσε να είχαν νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα μία τριετία ώστε να υποβάλλουν αίτησης πολιτογράφησης. Αντ’ αυτού εντάσσονται στη γενική κατηγορία όλων των αλλοδαπών, δηλαδή της υποχρέωσης νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα για επτά χρόνια. Άλλο ένα «κλείσιμο ματιού» στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ…
Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα μέτρα. Εντάσσονται στην ιδεολογική αντίληψη της νεοφιλελεύθερης παράταξης περί ισονομίας και κοινωνικού κράτους. Ανάμεσα στα χαρτοφυλάκια που η ΝΔ έσπευσε να καταργήσει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν και αυτό της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη Ρομά.

Για ιδεολογικούς λόγους

Μόλις πρόσφατα ζήσαμε και τον αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα επιδόματα παιδιού, ΚΕΑ, στέγασης, καθώς στο ψηφισμένο νομοσχέδιο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», προβλέφθηκε η τιμωρητική διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν το παιδί μιας οικογένειας χάσει τη σχολική χρονιά από απουσίες, να στερείται η οικογένεια τα επιδόματα.
Ενώ βέβαια, προηγήθηκε και η άρνηση της ΝΔ να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για θέσπιση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς όμως, μπορούμε να μιλάμε για ένταξη χωρίς πολιτικοποίηση; Πώς θα κινητοποιήσουμε ανθρώπους που ζούνε χρόνια μόνιμα στη χώρα μας να ενδιαφερθούν για τα κοινά; Ψιλά γράμματα για τη ΝΔ…
Μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία οφείλει να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις για όλους. Να μην διαχωρίζει τους κατοίκους της σε ανθρώπους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η ΝΔ θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ισορροπίας. Στην Αριστερά αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Όχι μόνο των «δικών» μας παιδιών. Αλλά και των παιδιών όλων όσοι ζούνε μαζί μας, πλάι μας. Χωρίς φόβο και με βεβαιωμένο το αίσθημα ασφάλειας. Για αυτό και θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ταυτότητα με την μεταφορική, αλλά και την κυριολεκτική σημασία του όρου. Κι όχι να είναι αόρατοι παρίες.
Ο αγώνας για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικών μας και των γύρω μας, δε σταματά ποτέ. Και δεν «σκοντάφτει» σε καταγωγές, σε εθνικότητες και θρησκείες. Για εμάς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις δεν είναι επιλεκτικά. Δεν ισχύουν κατά περίπτωση, ούτε αποτελούν προνόμιο των ολίγων και εκλεκτών. Δε θα αφήσουμε τη ΝΔ να μας γυρίσει σε σκοταδιστικές λογικές και να ακυρώσει τις κοινωνικές διεκδικήσεις των προοδευτικών πολιτών της χώρας.

*Ο Χ. Μαμουλάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)