to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 13.04.2021

Πολιτική

Νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες

Αλλαγές στον πολύ πρόσφατο νόμο για την ψήφο των αποδήμων φέρνει η κυβέρνηση ναρκοθετώντας την πολύ πρόσφατη διακομματική συμφωνία στο νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου. Μετά τις τηλεοπτικές, οι επίσημες ανακοινώσεις. Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σηκώνει το «γάντι» που πέταξαν Μητσοτάκης-Πελώνη - την τροπολογία σχολιάζει ο Μάκης Βορίδης


Την Τετάρτη οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας βουλευτή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, λόγω του ότι γίνονται με επιστολή ψήφο κι όχι με φυσική παρουσία κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

Έτσι αύριο Τετάρτη, οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας βουλευτή, με δεδομένο ότι οι ψηφοφορίες για άρση ασυλίας είναι εκ του Κανονισμού της Βουλής ονομαστικές.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού. Την Πέμπτη 15 Απριλίου η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής (Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι προτεινόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Το νομοσχέδιο με μόλις δύο άρθρα διαθέσιμο εδώ

Γ. Ραγκούσης: Η ΝΔ επιχειρεί νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους - Τι απαντά το Υπ. Εσωτερικών

Πόλεμος ανακοινώσεων του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορά τις ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων που έφερε ο Μ. Βορίδης προς συζήτηση ναρκοθετώντας τη διακομματική συμφωνία για το θέμα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Ο. Γεροβασίλη: Τι επιλέγει η ΝΔ για την ψήφο αποδήμων; Συναίνεση ή Βορίδη;

Σε συνέντευξη της στο στο Ράδιο Thema και στον Γ. Πρετεντέρη η η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέτρεξε την αλληλουχία των γεγονότων και των κυβερνητικών επιλογών ώστε να γίνει ξεκάθαρο ποιος χειρίζεται με ευθύνη και ποιος με κινήσεις εντυπωσιασμού και στην ουσία εμπαιγμού το θέμα  της ψήφου των αποδήμων:

Το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς  είχε άνοίξει με δική μας πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση όπου ο Συριζα πρότεινε το άνοιγμα του άρθρου 54  παρ. 4 για την ψήφο αποδήμων. Τότε λοιπόν η πρότασή μας μιλούσε για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων απλώς με την ιδιότητα του πολίτη με τη διαφορά ότι υπήρχαν μέχρι 5 διαφορετικές έδρες οι οποίες θα αφαιρούνταν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και οι ομογενείς θα ψήφιζαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε 4 γεωγραφικές ενότητες.

Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου καταλήξαμε, με ευρεία κομματική συναίνεση και ευθύνη, σε νόμο που ψήφισε και η ΝΔ και σήμερα επιχειρεί να αναιρέσει

Σήμερα λοιπόν, και ενώ αυτή η συζήτηση έχει λήξει και έχει ψηφιστεί ο νόμος και μάλιστα επί κ. Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή η οποία εργάστηκε, ως όφειλε, στο πνεύμα της συναίνεσης  και βγήκε μία κοινή πρόταση η οποία ψηφίστηκε ομοφώνως, πλην του Μερα25.  Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ. Βορίδης, με προφανή κουτοπονηριά και δηλώνοντας ότι δεν είναι άνθρωπος των συναινέσεων  και επιθυμεί να εφαρμόσει την δική του άποψη, κατά την οποία όπως έχει δηλώσει δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει η Αριστερά τη χώρα! Το χειρότερο όμως δεν είναι η προσωπική επιθυμία του κ. Βορίδη αλλά το γεγονός ότι το σύστημα που εισηγείται δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης! Γιατί  έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της ψήφου στο εσωτερικό. Πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση του πολίτη με τη χώρα, εξ ου και ακολουθήσαμε από την πλευρά μας μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Έρεισμα στο νομοθετικό πυροτέχνημα Βορίδη έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τις προαναγγελίες του σε απόδημους στη Λατινική Αμερική.

Αυτός που έδωσε το έρεισμα στον κ. Βορίδη, προφανώς δεν είναι η κ. Τζάκρη αλλά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στις 21 Μαρτίου στη συζήτηση που έκανε με απόδημους έλληνες στη Λατινική Αμερική προανήγγειλε αυτό που έφερε ο κ. Βορίδης ο οποίος σκέφτηκε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να το «γυρίσει όλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», φερνοντας την πρόταση την οποία είχε ήδη επεξεργαστεί και την οποία είχε ήδη προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιά στάση επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ τελικώς απέναντι στον απόδημο ελληνισμό: αυτή των συναινέσεων που επετεύχθη επί κ. Θεοδωρικάκου ή την τορπιλιστική τακτική του κ. Βορίδη;

Αυτή η πρόταση νομοθετήματος Βορίδη λοιπόν, γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει. Γνωρίζουν επίσης ότι δεν υφίσταται αυτή η περίπτωση. Άρα, πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες κατά πόσον αυτό που ψήφισε η ίδια η Νέα Δημοκρατία ήταν μία ουσιαστική συζήτηση που έφτασε σε μία μεγάλη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ήταν προσχηματικό. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Ποια πολιτική επιλέγουν απέναντι στον απόδημο ελληνισμό: Αυτή των συναινέσεων που επετεύχθη ή την τορπιλιστική τακτική του κ. Βορίδη. Τη συναίνεση ή τον εμπαιγμό;

Η ομογένεια είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί λόγος. Εξ ου και στη δική μας πρόταση ψήφιζαν μόνο με την ιδιότητα του πολίτη, χωρίς αστερίσκους. Όμως: ας δείξουμε τον δέοντα πολιτικό σεβασμό απέναντι και στους έλληνες πολίτες του εξωτερικού και στους έλληνες πολίτες που ζουν στη χώρα. Είναι δυνατόν, κρίνετε εσείς, να ψηφίσει ένας έλληνας πολίτης τρίτης γενιάς που έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, για τη σύνταξη ενός έλληνα πολίτη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα; Αυτό παραπλανά και εμπαίζει τους πάντες, ένθεν κακείθεν.

Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει γιατί αναιρεί το νόμο που ψήφισε η ίδια πριν από λίγους μήνες  και αν αυτό που ψήφισε με τον προηγούμενο υπουργό ήταν προσχηματικό

Οι έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν γνώμη. Ειδικά οι έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο είναι έλληνες που διατηρούν  αποδεδειγμένα σχέση με τη χώρα. Σε αυτή τη λογική συνεννοηθήκαμε όλα τα κόμματα μαζί (πλην του Μερα25), στο ίδιο τραπέζι με δύο προϋποθέσεις: Τα τελευταία 35 χρόνια ο έλληνας πολίτης με δικαίωμα ψήφου να έχει διαμείνει για δύο χρόνια στη χώρα  και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Αυτές οι δύο απλές προϋποθέσεις διασφαλίζουν την αρμόζουσα διαδικασία εκπροσώπησης. Με νόμο που εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία προ λίγων μηνών, και με αυτό τον συναινετικό τρόπο ρυθμίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με  περιπτώσεις εγγεγραμμένων σε εκλογικούς καταλόγους χωρίς να διατηρούν ουδεμία σχέση με τη χώρα επί σειρά δεκαετιών.

Γιάννης Αμανατίδης: «Στόχος των κ. Μητσοτάκη-Βορίδη η εξαπάτηση εκ νέου της Ομογένειας» 

Σε συνέντευξη του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης, πεπειραμένος στα ζητήματα απόδημου ελληνισμού τόνισε: «Δεν μιλάμε για αυτό καθ' εαυτό το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού, που είναι δεδομένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, αλλά για τη διευκόλυνση της άσκησής του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρξουν οι παλιές παθογένειες του φατριασμού, προχώρησε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, την επιτροπή Πουλάκη-Αλιβιζάτου» εξήγησε.

«Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Εμείς προτείναμε να εκλέγονται μέχρι πέντε βουλευτές, σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες, μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από αυτές» είπε, στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή, συγκέντρωσε 160 ψήφους στην προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ, μετά τις εκλογές του 2019.

«Ο ισχύων νόμος- που δεν ήταν πρότασή μας- είναι, ωστόσο, προϊόν ευρύτατου πολιτικού συμβιβασμού και συναίνεσης και η πρόταση του κυρίου Βορίδη τον τορπιλίζει» τόνισε.

«Τι άλλαξε και θέλουν να αλλάξουν  έναν εμβληματικό νόμο- όπως επαίρονταν- που έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από τους ίδιους βουλευτές της ΝΔ;  Γιατί δεν επέμειναν στις θέσεις τους τότε, τον Οκτώβριο του 2019;» αναρωτήθηκε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Η Ομογένεια έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση, που υποβάθμισε τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού. Η πρόταση Βορίδη στερείται υπευθυνότητας, σοβαρότητας και είναι υποτιμητική, τόσο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και προς την Ομογένεια» εκτίμησε.

«Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να υπάρχουν οι περιορισμοί, από το συμβιβασμό της κλειστής εκπροσώπησης, ώστε να μετράει η ψήφος των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση» αποσαφήνισε. 

«Εμείς δεχτήκαμε, παρόλο που είχαμε αντίθετη άποψη, να μετράει η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν έχει κανέναν δεσμό με τη χώρα ή έχει μόνο δεσμούς αίματος πριν από τρεις γενιές, να έχει καθοριστικό ρόλο για τα πράγματα στη χώρα μας, την στιγμή που δεν υφίσταται την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης» υποστήριξε ενώ διερωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι απαιτούνται 200 ψήφοι, φέρνει την πρόταση Βορίδη στη Βουλή;»

Για τον πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφεί το έντονο κλίμα πολιτικής δυσφορίας της Ομογένειας για τη διάψευση των προσδοκιών της, από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κατάργηση της διάταξης του νόμου για τη διακομματική επιτροπή, βάζει τέλος σε όποιες ελπίδες υπήρχαν για κλίμα πολιτικής συνεννόησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ομογένειας.

«Όμως, το δρόμο αυτό, της μικροπολιτικής ανεύθυνης στάσης, θα τον βαδίσει μόνη της η κυβέρνηση» εκτιμά ο Γιάννης Αμανατίδης, προβλέποντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αποκαλυπτική για τη διγλωσσία και την εκ νέου προσπάθεια εξαπάτησης των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Βορίδη.

Από τα τηλεοπτικά παράθυρα η ανακοίνωση

Τις ενέργειες προανήγγειλε στη πρωινή εκπομπή του Mega ο Μάκης Βορίδης όταν ρωτήθηκε για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δυσλειτουργίες του νόμου Θεοδωρικάκου και προανήγγειλε «εντός λίγων ωρών» νομοσχέδιο για άρση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από τον πρόσφατο νόμο επικαλούμενος «δυσκολίες» Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων «μα καλά έτοιμο το είχατε το νομοσχέδιο» ο υπουργός απάντησε «εργάστηκα πολύ το σαββατοκύριακο»

Είναι σαφές πως η Νέα Δημοκρατία ναρκοθετεί την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη και καταργεί πριν καν εφαρμοστεί το νόμο Θεοδωρικάκου. Κινήσεις που δείχνουν στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη ήταν από τους λίγους που καρατομήθηκαν με κρότο στις ελάχιστες αλλαγές των «ανασχηματισμών».

Το βέβαιο είναι πως η ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος δε του συγχωρεί τις «παραχωρήσεις» που έκανε κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα.

Βεβαίως χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Μ. Βορίδης ο οποίος επιχειρεί να εμπλέξει τον απόδημο ελληνισμό σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Υπενθυμίζεται πως αθροιστικά ΝΔ, Κιν.Αλλ. και Ελληνική Λύση διαθέτουν 158+22+10=190 βουλευτές. Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 να υπερψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο η κυβερνητική πίεση στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζαχαριάδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαδικασία και επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια.

«Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Ζαχαριάδης προς Βορίδη: Θέλετε να εργαλειοποιήσετε την ομογένεια αξιοποιώντας μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της

Μετά τις τηλεοπτικές ήρθαν οι επίσημες ανακοινώσεις

Τη σκυτάλη από τον Μ. Βορίδη πήρε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος η οποία κατά την σημερινή ενημέρωση των συντακτών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος» και συμπλήρωσε: «Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

Βεβαίως το μείζον ζήτημα για τη ψήφο των αποδήμων ήταν και παραμένει ένα νομικό πλαίσιο διασφάλισης του διακιώματος της ψήφου και συνάμα προστασίας της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού. Υπό την έννοια αυτή απαιτείται συννενόηση των κομμάτων και όχι επικοινωνιακού τύπου διχαστική μικροπολιτική που εν τέλει απαξιώνει τα τολμηρά βήματα που έγιναν με διακομματική συναίνεση από την παρούσα Βουλή. 

Προσπάθεια να παγιδευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και η Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησαν με κοπτοραπτική να αλλοιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Απομόνωσαν ένα τμήμα από τα λεγόμενα της Θεοδώρας Τζάκρη και ανέδειξαν την αποστροφή της πως «εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε μάλιστα πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατάργηση των περιορισμών ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Εκτεθειμένος πια ο Μ. Βορίδης

Το «γάντι» που πέταξαν οι Μ. Βορίδης και Α. Πελώνη σήκωσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας τη πρόταση του κόμματος για τη ψήφο των αποδήμων απαντώντας οριστικά στο πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών.

Στη κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.  Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή  συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές  αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδας εκλογέων

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων».

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της διευκόλυνσης των απόδημων Ελλήνων εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Το θέμα ανακινήθηκε από τον κ. Βορίδη, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει τροπολογία για την άρση των περιορισμών που θέτει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με διακομματική (πλην του ΜέΡΑ25) συναίνεση.

Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσαν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δηλώσεις της βουλευτή και αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα, ότι όταν το κόμμα της αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει τους περιορισμούς.

Στην κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, κάνουν λόγο για πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών και δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του τροπολογία, παρόμοια με παλαιότερη πρόταση του κόμματος για τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας από ενιαία λίστα, ανά μία στις γεωγραφικές ενότητες α) Ευρώπης, β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ) Χωρών Ωκεανίας - 'Απω Ανατολής και δ) Υπολοίπων χωρών.

Επί της πρότασης αυτής, ο κ. Βορίδης απαντά: «Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η τροπολογία θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Χέρι χέρι με τη ΝΔ το ΚΙΝΑΛ

Yπέρ της ψήφου των αποδήμων χωρίς τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ συμπράττοντας ανοιχτά με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής μάλιστα είναι τόσο ένθερμο που υποστηρίζει πως η κυβέρνησης με καθυστέρηση, έρχεται επιτέλους στις θέσεις του και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων αποδήμων.

«Βέβαια, οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες» σημειώνει.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, η αγωνία της κυβέρνησης «μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.

Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος - και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε - ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το σ/ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Αντιπαράθεση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη συζήτηση του άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί τους περιορισμούς για τους απόδημους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «κωλοτούμπα, τυχοδιωκτισμό, επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε «τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και με 288 ψήφους υπέρ τον Δεκέμβριο του 2019», τονίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ έρχεται τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την ομόφωνη αυτή απόφαση των κομμάτων για να εργαλειοποιήση την Ομογένεια».

«Είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, γιατί τότε κάναμε εξαντλητική διαβούλευση για να καταλήξουμε - και είχε παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα. Τώρα εσείς κάνετε εργαλειοποίηση της Ομογένειας, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό και επικοινωνιακές φωτοβολίδες. Ξεκαθαρίζω: Εμείς είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε, κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Με πληροφορίες από: in.gr, ΑΠΕ_ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)