to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 08.02.2013

Κοινωνία

"Αλκυονίδες ημέρες", τέλος!

Τα δημόσια έσοδα κατρακυλάνε, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται, οι εξαγωγές σε απόλυτα νούμερα πέφτουν, τα νοικοκυριά εκπέμπουν SOS μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες τους για επιβίωση, οι επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ακόμη και τα κοινοτικά κονδύλια για την επόμενη δεκαετία μειώνονται.



Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει στην κατασκευή κλίματος "Αλκυονίδων ημερών", σκηνοθετώντας την υποτιθέμενη επάνοδο της σταθερότητας στην οικονομία. Ο Στουρνάρας, μάλιστα, προέβλεψε μόλις προχθές ότι τον Οκτώβριο η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Να δεχθούμε ότι, για μερικές εβδομάδες, συντελέστηκε ψυχολογική πρόοδος, ότι η εκταμίευση της περιβόητης δόσης διαμόρφωσε προσδοκίες, ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να ζητούν να πιαστούν από κάπου, έστω, εν επιγνώσει τους, από ψέματα.

Αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή, απογυμνώνει τα ψέματα και θέτει στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης τα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα. Οι συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν προχθές ψίχουλα στους αγρότες, αλλά χθες ακόμη και αυτή η υπόσχεση τέθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει το Μνημόνιο!

Όταν η κυβερνητική ελίτ συμπεριφέρεται με τόση αναξιοπιστία και κυνισμό, χρειάζεται να αναζητηθούν οι "σκοτεινές δυνάμεις του λαϊκισμού και του μηδενισμού", ώστε να εξηγηθεί γιατί οι από κάτω αντιδρούν στην αγριότητα των από πάνω;

Η αποτυχία στον τομέα των δημοσίων εσόδων το 2012 θα επιδεινωθεί το 2013. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώνουν τους φόρους. Συνεπώς, ακόμη κι αν αποφασιστούν και νέα επαχθή μέτρα, θα παραμείνουν ανεφάρμοστα, τουλάχιστον στο εισπρακτικό σκέλος τους. Το πιθανότερο είναι να περικοπούν εκ νέου οι κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή η εναπομείνασα κοινωνική μέριμνα, και να οδηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ακόμη βαθύτερα στη δίνη της κοινωνικής καταστροφής.

Τελειώνουν οι "Αλκυονίδες ημέρες" για την οικονομία που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση. Και τις διαδέχεται η κοινωνική βαρυχειμωνιά... Τα πρώτα σκιρτήματα κοινωνικών αντιδράσεων αντιμετωπίστηκαν με την έξαρση της καταστολής. Είναι όμως τόσο σκληρή η πραγματικότητα που ακολουθεί, ώστε οι κοινωνικές αντιδράσεις τελικώς δεν θα καμφθούν. Η κυβέρνηση ελπίζει στην απογοήτευση του λαού, ώστε να πετύχει την αδρανοποίησή του. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα διαψευστεί. Ότι τον χειμώνα θα διαδεχθεί η άνοιξη.



Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)