to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλήθεια, τι έγινε στις ελληνικές φυλακές;

''Πέπλο σιωπής'' σκεπάζει τις (ενδεχόμενες) επιπτώσεις της πανδημίας στους φυλακισμένους...


Ένα άρθρο στο περιοδικό “The Lancet” (Vol. 395, 02-05-2020) σχετικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων κατά την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 συνοπτικά αναφέρει πως εκεί, στις φυλακές, υπάρχει «μια άλλη πραγματικότητα», διαφορετική από τις διακηρύξεις, τα μέτρα και τις νομοθετήσεις για τον...«κοινό» πολίτη.

«Θεωρητικά, οι κρατούμενοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην υγεία με οποιονδήποτε άλλον, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική» αναφέρει ο συγγραφέας Talha Burki χαρακτηρίζοντας τις φυλακές «σε καμία περίπτωση εξοπλισμένες» για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι ο χώρος της φυλακής αποτελεί «σημείο πρόσβασης» της λοίμωξης λόγω των συνθηκών συγχρωτισμού που επικρατούν σε αυτές.

«Πιθανότατα», συνεχίζει το άρθρο του περιοδικού, «δεν θα μάθουμε ποτέ κατά πόσον η Covid-19 έχει διεισδύσει στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης ανά τον κόσμο. Η δυνατότητα εργαστηριακών τεστ και η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας είναι ήδη περιορισμένα και οι τρόφιμοι των φυλακών σπάνια αποτελούν προτεραιότητα».

«Μόνο στις φυλακές της Ν. Υόρκης», συνεχίζει το δημοσίευμα του περιοδικού “The Lancet”, «υπάρχουν επί του παρόντος 378 περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ των κρατουμένων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλυνσης 10%, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει εκείνους που έχουν προσβληθεί από τον ιό και είναι υπό κράτηση και έκτοτε έχουν απελευθερωθεί ή μεταφερθεί σε άλλη φυλακή ή έχουν πεθάνει...», ενώ γίνεται αναφορά στη δυνατότητα των υπαλλήλων των φυλακών να κάνουν το τεστ για κορωνοϊό, σε αντίθεση με τους κρατούμενους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Χωρίς επίσημα στοιχεία

Αυτά αναφέρονται για τις ΗΠΑ, αλλά ώς τώρα ΔΕΝ έχουν αναφερθεί επίσημα στοιχεία για την επίπτωση της πανδημίας Covid-19 στις φυλακές της χώρας μας, ούτε για την επίπτωση της επιμόλυνσης ούτε για την ενδεχόμενη νόσηση από τον νέο ιό, ούτε βέβαια και για τη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό σε φυλακισμένους. Μήπως η Εθνική Αρχή, ο ΕΟΔΥ ή και η Εθνική Επιτροπή που διαχειρίστηκε το θέμα αλλά και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν επίσημα στοιχεία για τον τρόπο που η χώρα μας αντιμετώπισε το πρόβλημα στον πληθυσμό των φυλακισμένων;

Υπήρξε πολιτική διενέργειας τεστ στις φυλακές ή και στα Κέντρα Κράτησης; Πόσοι έλεγχοι έγιναν και τι αποτελέσματα έδωσαν; Πόσοι είχαν μολυνθεί; Πόσοι νόσησαν; Τι μέτρα απομόνωσης ελήφθησαν; Τι μέτρα (και υλικό) προστασίας χρησιμοποιήθηκαν στους κρατούμενους;

Βέβαια, το συγκεκριμένο άρθρο του περιοδικού “The Lancet” κάνει αναφορά και σε άλλες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία ή οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ιδίως η Βραζιλία, η Αϊτή, η Αργεντινή, επισημαίνοντας τις μη κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων που επικρατούν και τους εκθέτουν σε κίνδυνο υγείας, σε τέτοιες περιπτώσεις εκδήλωσης πανδημιών, όπως αυτή με τον κορωνοϊό.

Χωρίς χώρους για τους ασθενείς

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα στον «υπερπληθυσμό» των φυλακισμένων στα κελιά των φυλακών, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες στην απομόνωση όσων από αυτούς προσβληθούν από κορωνοϊό, καθόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι.

Το ίδιο πρόβλημα «υπερπληθυσμού» στις φυλακές υπάρχει και στη χώρα μας και γι΄ αυτό θα είχε ιδιαίτερη σημασία οι ελληνικές αρχές να δώσουν στοιχεία προκειμένου να γνωρίζουμε τι μέτρα ελήφθησαν και πώς αντιμετωπίστηκαν τα θετικά κρούσματα επιμόλυνσης ή/και νόσησης από κορωνοϊό προκειμένου να αποτιμηθεί αξιόπιστα η πολιτική που εφαρμόστηκε στους φυλακισμένους, όντας μια ομάδα κλειστού πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο και μόλυνσης αλλά και ενδεχόμενης διασποράς του ιού.

Ως ελάχιστη ένδειξη πολιτισμού και ισονομίας προς τους ανθρώπους που για κάθε λόγο έχουν στερηθεί την ελευθερία τους και βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στις φυλακές...

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)