to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 12.07.2019

Διεθνή

Αλγερία: Xιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους με αίτημα μεταρρυθμίσεις και αλλαγή στην πολιτική ηγεσία

Ένας άνδρας προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί σήμερα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί είχαν κατέβει και πάλι στους δρόμου για να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις και την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ από την εξουσία


Για 21η συνεχόμενη Παρασκευή οι διαδηλωτές ζήτησαν να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, μετά την ανατροπή του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, τον περασμένο Απρίλιο. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως : "Το κίνημα διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί", "Θέλουμε δημοκρατία και ελευθερία" και "Κλέφτες, λεηλατήσατε τη χώρα".

Στο Αλγέρι, ένας άνδρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στα ρούχα του, όμως άλλοι διαδηλωτές επενέβησαν και του έριξαν νερό για να σβήσουν τις φλόγες, όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Οι κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις συνεχίστηκαν, μολονότι αυτήν την εβδομάδα εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Η εκλογή του Σλιμάν Σενίν –ο οποίος συμμετείχε συνήθως στις συγκεντρώσεις της Παρασκευής– θεωρήθηκε ως προσπάθεια των αρχών να ικανοποιήσουν τους διαδηλωτές για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν επίσης στο Οράν, την Κωνσταντίνη και το Τίζι Ούζου.

Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκάντερ Μπενσάλα και του πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι, τους οποίους θεωρούν προσκείμενους στην "παλιά φρουρά".

"Θέλουμε να ανατρέψουμε το σύστημα του Μπουτεφλίκα. Τα σύμβολά του πρέπει να φύγουν", είπε χαρακτηριστικά ένας 33χρονος δημόσιος υπάλληλος που συμμετείχε στην πορεία στο Αλγέρι μαζί με τη σύζυγό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)