to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:56 | 16.01.2013

left.gr

Διεθνή

Αλγερία: σε εξέλιξη ομηρία 41 ξένων υπηκόων από αντάρτες

Iσλαμιστές αντάρτες κρατούν δεκάδες ξένους υπηκόους ομήρους εδώ και ώρες, και ζητούν να σταματήσει η γαλλική επέμβαση στο γειτονικό Μάλι




Δύο όμηροι, ένας Βρετανός κι ένας Αλγερινός, σκοτώθηκαν και έξι άλλοι τραυματίστηκαν όταν εκδηλώθηκε η επίθεση από είκοσι άνδρες εναντίον ενός λεωφορείου της μονάδας εξόρυξης φυσικού αερίου στη νότια Αλγερία, δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Νταχού Ουλντ Καμπλιά στην κρατική τηλεόραση και ανέφερε επίσης ότι ένας Βρετανός, ένας Νορβηγός και ένας Σκωτσέζος, καθώς και δύο αστυνομικοί και ένας πράκτορας της αλγερινής ασφαλείας τραυματίστηκαν στην επίθεση, που ακολουθήθηκε από την αιχμαλώτιση ομήρων.

Ένας εκπρόσωπος των ισλαμιστών, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, δήλωσε νωρίτερα σε μαυριτανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επίθεση έγινε "σε αντίποινα" γιατί η Αλγερία επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές επιδρομές της στο βόρειο Μαλί. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι ένοπλοι κρατούν 41 ξένους ομήρους, κυρίως Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς και Ιάπωνες.

Οι ένοπλοι ισλαμιστές κρατούν 41 ξένους, κυρίως Νορβηγούς, Ιρλανδούς, Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες
. Ένας από τους απαγωγείς, μιλώντας στο πρακτορείο ANI της Μαυριτανίας, προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων θα έχει "τραγικό τέλος". Υποστήριξε ότι μέλη της οργάνωσής του, η οποία συνδέεται με την Κάιντα, έχουν τοποθετήσει νάρκες γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν περικυκλωθεί από το στρατό.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΝΙ, οι ισλαμιστές είπαν ότι "για την ασφάλεια των ομήρων" θα πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο βόρειο Μαλί.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αλγερία, όπου ισλαμιστές κρατούν από το πρωί 41 ομήρους, μεταξύ των οποίων και επτά Αμερικανούς, σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Οι απαγωγείς που κρατούν Αλγερινούς και ξένους ομήρους στη νοτιοανατολική Αλγερία φέρεται ότι ζήτησαν να εγκαταλείψουν την χώρα μαζί με τους ομήρους, κάτι το οποίο αρνήθηκε το Αλγέρι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νταχού Ουλντ Καμπλιά.

"Φαίνεται ότι θέλουν να φύγουν από αυτήν την περιοχή για να βγουν από τη χώρα μαζί με τους ομήρους, κάτι το οποίο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τις αλγερινές αρχές", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι απαγωγείς έχουν "περικυκλωθεί" από τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας.

Ο Καμπλιά σημείωσε εξάλλου ότι οι δράστες της επίθεσης και της σύλληψης ομήρων σήμερα στις εγκαταστάσεις αυτές, στην νοτιοανατολική Αλγερία, δεν ήρθαν ούτε από τη Λιβύη ούτε από το Μαλί  και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια ομάδα "περίπου είκοσι ανδρών που προέρχονται από την περιοχή".

Δήλωση Ολάντ

"Αυτήν την ώρα που σας μιλάω μια κατάσταση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλγερία και αρκετοί άνθρωποι κρατούνται όμηροι. Δεν γνωρίζουμε ακριβείς λεπτομέρειες, ούτε αν εμπλέκονται Γάλλοι υπήκοοι", είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές.


.

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αμερικανών πολιτών ανάμεσα στους ομήρους

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων που συνέλαβαν σήμερα οι ισλαμιστές που πραγματοποίησαν επίθεση σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου της BP στην ανατολική Αλγερία και σημείωσαν ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Αλγερίας με τον οποίο συζήτησε για το επεισόδιο αυτό.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων", δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τον αριθμό των Αμερικανών ομήρων ή την ταυτότητά τους, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κλίντον μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αλγερία σήμερα και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης επαφή με την διεύθυνση ασφάλειας της BP.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μεταξύ των ομήρων βρίσκονται 13 Νορβηγοί που εργάζονται για την νορβηγική εταιρεία ενέργειας Statoil.

Οι 13 Νορβηγοί υπάλληλοι πιστεύεται ότι κρατούνται μέσα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, όπου σημειώθηκε η επίθεση και η σύλληψη ομήρων, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ζητήσαμε από τις αλγερινές αρχές να βάλουν τη ζωή και την υγεία των ομήρων πάνω από όλα", δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε.


Παράλληλα η British Petroleum ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας έχουν κλείσει μετά την επίθεση των ισλαμιστών μαχητών.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι στις εγκαταστάσεις αυτές παράγονται περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (ποσότητα που ισοδυναμεί με 160.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα), ή περισσότερο από το ένα δέκατο της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.



Στην BP ανήκει το 46% των εγκαταστάσεων αυτών στο Άιν Αμένας, που εκμεταλλεύεται στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με την νορβηγική Statoil και την αλγερινή κρατική εταιρεία πετρελαίου Sonatrach.


Πηγή: τηλεγραφήματα ΑΠΕ


η είδηση είναι σε εξέλιξη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)