to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 04.01.2019

Διεθνή

Αλγερία: Ανησυχία της UNHCR για άραβες πολίτες που φέρονται ως αγνοούμενοι

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την τύχη περίπου εκατό ανθρώπων από αραβικές χώρες που "φέρονται ως αγνοούμενοι" αφού οδηγήθηκαν από τις αλγερινές αρχές σε έναν τομέα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.


"Η UNHCR ανησυχεί για την ασφάλεια ανθρώπων που είναι ευάλωτοι και προέρχονται από την Συρία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, οι οποίοι φέρεται ότι έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με τον Νίγηρα", αναφέρει η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Η Αρμοστεία σημειώνει ότι πρόκειται για "περίπου 120 Σύρους, Παλαιστίνιους και πολίτες της Υεμένης", που είχαν "κρατηθεί στο κέντρο της Ταμανρασέτ στη νότια Αλγερία, προτού οδηγηθούν σε μια ζώνη κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του (Ιν) Γκεζάμ, στις 26 Δεκεμβρίου", προσθέτει.

Εκατό άνθρωποι από αυτήν την ομάδα που μεταφέρθηκαν προς τα σύνορα "φέρονται ως αγνοούμενοι", ενώ είκοσι άλλοι "βρίσκονται τώρα αποκλεισμένοι στην έρημο", κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του (Ιν) Γκεζάμ, υπογραμμίζει η UNHCR.

Για ορισμένους από αυτούς η UNHCR γνωρίζει ότι "είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες" που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις "ή που δήλωσαν ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν διεθνή προστασία στην Αλγερία", όπως επισημαίνει η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχος του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες Πέμπτη στο AFP ότι περίπου "εκατό άνθρωποι, οι περισσότεροι Σύροι" απελάθηκαν εξαιτίας υποψιών που υπήρχαν ότι είχαν σχέση με "τζιχαντιστικές" οργανώσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στην Αλγερία, συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, η οποία έδωσε εντολή για την απέλασή τους, δήλωσε ο Χασέν Κασιμί, ο διευθυντής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση στους κόλπους του υπουργείου.

Ο αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα της Αλγερινής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LADDH), η οποία καταδίκασε την επαναπροώθηση στα τέλη Δεκεμβρίου προς τον Νίγηρα περίπου 50 μεταναστών, μεταξύ των οποίων παιδιά και οικογένειες, οι περισσότεροι Σύροι, που είχαν εισέλθει παράνομα στην Αλγερία τον Σεπτέμβριο.

Η UNHCR ζήτησε από τις αλγερινές αρχές να της επιτραπεί η πρόσβαση στους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα, ώστε "να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές τους ανάγκες, να ταυτοποιήσει τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας και να εγγυηθεί την ασφάλειά τους", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι η Αλγερία έχει ανοίξει τις πύλες της σε περίπου 50.000 Σύρους πρόσφυγες και καλεί τις αρχές της να "επεκτείνουν τη φιλοξενία αυτή στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη".

Οι αλγερινές αρχές επικρίνονται τακτικά από μκο για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική, ορισμένοι από τους οποίους επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η χώρα αυτή, η οποία δεν διαθέτει νομοθεσία όσον αφορά το θέμα του ασύλου, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ένα κύμα μεταναστών από την υποσαχάρεια Αφρική, οι οποίοι υπολογίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις σε περίπου 100.000 στην Αλγερία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)