to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 10.12.2012

Πολιτική

Aλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Να γίνει δημοψήφισμα στη Χαλκιδική για τα μεταλλεία χρυσού»

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και 38 Βουλευτών του κόμματός του, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


«Είναι μεγάλη ειρωνεία να συζητείται σήμερα ένα θέμα καραμπινάτης διαπλοκής και την ίδια ώρα η εθνική διαπλοκή να έχει βάλει μαύρες πλερέζες»


«Οι πρωταγωνιστές και εμπνευστές του Μνημονίου σήμερα συνειδητοποιούν ότι αυτή η παγίδα που στήθηκε σε βάρος της χώρας ίσως να αφορά και τους ίδιους και ότι δεν θα τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης όπως είχαν συνηθίσει από το πολιτικό προσωπικό» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας επιχειρηματικά συμφέροντα ότι, «ενώ εδώ και τρία χρόνια έκαναν τη βρώμικη δουλειά συκοφαντώντας κάθε κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, ενώ ισοπέδωσαν τα πάντα και όποιον αντιστάθηκε στην πολιτική του Μνημονίου, τώρα που τους ειδοποιούν και τους απειλούν να τους πάρουν τη δύναμη που είχαν ως σήμερα, τώρα άρχισαν τα δάκρυα και λένε ότι είναι θέμα εθνικής ανάγκης να κρατηθούν οι επιχειρήσεις τους».

«Όταν υμνούσαν την πολιτική της βαρβαρότητας που οδήγησε χιλιάδες στην ανεργία, η εθνική ανάγκη δεν ήταν οι θέσεις εργασίας, αλλά το μνημόνιο- και τώρα είναι οι ίδιοι που θυμήθηκαν ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν με αφελληνισμό. Και όταν εμείς μιλούσαμε για εθνικοποίηση των τραπεζών μας χλευάζανε και νομίζανε ότι τα λεφτά του IFSF θα ήταν σαν τα θαλασσοδάνεια και τώρα διαμαρτύρονται, αλλά είναι αργά για δάκρυα».


Το βίντεο της ομιλίας



Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι πραγματικά ειρωνεία, ένα θέμα καραμπινάτης διαπλοκής, να συζητείται σήμερα στην Βουλή, την ώρα που η εθνική μας διαπλοκή περνά μαύρες μέρες, έχει βάλει μαύρες πλερέζες και χύνει μαύρα δάκρυα.
Οι προπαγανδιστές και οι υπερασπιστές του μνημονίου, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι και καναλάρχες, σήμερα συνειδητοποιούν ότι ίσως αυτή η μεγάλη παγίδα που έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους να στηθεί, η παγίδα του μνημονίου ίσως αφορά και τους ίδιους.
Αργά ανακάλυψαν βέβαια ότι η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία.
Αργά ανακάλυψαν ότι υπάρχει και μνημόνιο και ότι αυτοί που υποστήριξαν με πάθος και λύσσα ορισμένες φορές σε βάρος της κοινωνίας αυτές τις πολιτικές, δεν θα τύχουν ενδεχομένως ευνοϊκής μεταχείρισης, δεν θα τους φερθούν τα νέα αφεντικά με τον ίδιο τρόπο που είχαν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να τους φέρεται το πολιτικό προσωπικό και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Έκαναν τρία χρόνια τώρα όλη τη βρώμικη δουλειά. Αποθέωσαν την τρόικα και το θανατηφόρο φάρμακό της. Συκοφάντησαν κάθε κοινωνική κατηγορία ξεχωριστά, δεν υπήρξε  επαγγελματική κατηγορία, κοινωνική κατηγορία να μην συκοφαντηθεί και να πολεμηθεί αγρίως από τα ΜΜΕ που ήλεγχαν και ελέγχουν. Ισοπέδωσαν τα πάντα, όποιον αντιστάθηκε σ΄ αυτό το έγκλημα, τα πάντα και τους πάντες και τώρα συνειδητοποιούν ότι έρχεται και η σειρά τους.

Οι καρχαρίες, αφού κατασπάραξαν την κοινωνία, τώρα απειλούν και τους ίδιους. Βέβαια δεν τους απειλούν όπως απείλησαν κι όπως διέλυσαν την κοινωνία, αλλά τους απειλούν να τους πάρουν τη δύναμη που είχαν μέχρι σήμερα.

Και τώρα  άρχισαν τα δάκρυα και οι κορώνες.
Είναι λένε ζήτημα εθνικής ανάγκης να κρατηθούν οι επιχειρήσεις τους γιατί εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι.
Σύμφωνοι.


Αλλά αυτήν την εθνική ανάγκη τώρα την ανακαλύψανε που τους ζώνουν τα φίδια;
Όταν υμνούσαν στις εφημερίδες και στα κανάλια τους τη πολιτική της βαρβαρότητας που οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας, μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες, σε λουκέτο και εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, η εθνική ανάγκη δεν ήταν να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας. Η εθνική ανάγκη ήταν το μνημόνιο για να σωθεί η χώρα.
Τώρα θυμήθηκαν κάποιοι άλλοι ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες με αφελληνισμό.
Όταν εμείς μιλάγαμε αρχικά για εθνικό δημόσιο πυλώνα και αργότερα όταν είδαμε αυτές τις εξελίξεις τις τραγικές, ότι διαλύονται τα πάντα, για εθνικοποίηση, μας χλευάζανε, λέγανε ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα Αλβανία.

Νομίζανε ότι τα λεφτά του EFSF θα είναι σαν τα θαλασσοδάνεια που συνήθιζαν να παίρνουνε και να δίνουνε στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής.

Και τώρα διαμαρτύρονται, αλλά είναι αργά.
Είναι αργά για δάκρυα και για μαύρες πλερέζες.

Και να ξέρετε κάτι, τουλάχιστον τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, πάντα υπήρχε κάποιος και πάντα θα υπάρχει κάποιος να τους συμπαρασταθεί και να τους υποστηρίξει.
Για τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεργολάβους δεν θα βρεθεί κανένας. Και δεν θα μπορέσετε ούτε κι εσείς να τους σώσετε, όπως κι αυτοί πλέον δεν μπορούν να σώσουν εσάς, κύριοι της τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Έρχομαι στο θέμα μας. Τρία χρόνια τώρα μια τοπική κοινωνία είναι ανάστατη. Ολόκληρη η Χαλκιδική είναι στο πόδι. Έχω επισκεφθεί δύο φορές τη Χαλκιδική, την τοπική κοινωνία. Έχω μιλήσει στην Ιερισσό τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Ήταν ένα κόμμα που είχε χαμηλά ποσοστά και στις δημοσκοπήσεις και στις κάλπες και ήμασταν οι πρώτοι –όχι οι μόνοι- υπήρξαν και άλλες δυνάμεις, αλλά οι πρώτοι οι οποίοι βρεθήκαμε εκεί και είχαμε τύχει μιας υποδοχής παλλαϊκής, θα έλεγε κανείς. Δεν θα ξεχάσω όταν πήγα να μιλήσω στην Ιερισσό και χτύπησαν οι καμπάνες και ήρθε ο παππάς της εκκλησίας στην πρώτη σειρά, όχι γιατί ασπάζεται ενδεχομένως τις δικές μας απόψεις, την ιδεολογία μας, αλλά γιατί βρήκε σε εμάς κάποιους ανθρώπους που μέσα στον γενικότερο αποκλεισμό, το εμπάργκο που είχαν επιβάλει σ΄αυτή την τοπική κοινωνία οι πολιτικές δυνάμεις, οι κυρίαρχες τότε και τα ΜΜΕ, βρήκε μια πολιτική δύναμη που θέλει ν΄ ακούσει κατ΄ αρχήν, να εξετάσει το πρόβλημά τους. Μια τοπική κοινωνία ανάστατη και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν είχε ενδιαφερθεί, να μάθει γιατί αντιδρούν και κινητοποιούνται. Ποια είναι τα αιτήματά τους. Κι αυτό συνεχίστηκε τρία χρόνια.



Πριν από 15 μέρες χιλιάδες αόρατοι άνθρωποι πραγματοποίησαν μία αόρατη πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.


Καμία δημοσιοποίηση. Μόνο ένα μέσο, μία μόλις ενημερωτική εκπομπή αναφέρθηκε στο πρόβλημα.
Σαν συνεννοημένα από καιρό, όλα τα μεγάλα και συστημικά μέσα εξαφάνισαν μια κοινωνική αντίδραση, διαμαρτυρία. Δίκαιη ή άδικη. Να το εξετάσουμε


Όμως μέσα στα τρία αυτά χρόνια υπήρξε μια πορεία αντίστασης καi αξιοπρέπειας.
Δέκα χρόνια τώρα αυτοί οι πολίτες δεν έχουν φωνή και δικαιώματα, γιατί σ΄ αυτό τον τόπο δικαιώματα έχουν μόνο τα αρπακτικά. Γιατί αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν νόμους και να κάνουν νόμο τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί για τα αρπακτικά μόνο υπάρχει κράτος. Όχι μόνο δημόσιο υπάρχει, αλλά το δημόσιο για τα αρπακτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και γρήγορο. Δεν είναι αποτελεσματικό για τον πολίτη και τις ανάγκες του. Γι αυτά τα συμφέροντα είναι και αποτελεσματικό και γρήγορο το δημόσιο.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα σε τρεις μέρες.. καθαρίσαμε.


317.000 στρέμματα πωλήθηκαν αντί 11.000.000 ευρώ. Δεν ήσασταν εσείς τότε κυβέρνηση, αλλά έχει σημασία να τα γνωρίζουμε, να τα θυμόμαστε αυτά.
Αξία μεταλλευμάτων σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημονικών φορέων της χώρας μας, πολλές απ΄αυτές τις έχετε ήδη κλείσει, τις έχετε συρρικνώσει, τις έχετε ακυρώσει  όπως το ΙΓΜΕ, αλλά και άλλες μελέτες αξιόλογων επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  ότι μιλάμε για αξία μεταλλευμάτων αξίας 15,5 δις ευρώ. Και γι αυτά τα μεταλλεύματα δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες αρχικά έναντι 11 εκατομμυρίων να τα αξιοποιήσουν.
Αυτό είναι αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου;



Αναφερθήκατε, δεν είναι ο κ. υπουργός εδώ, τον άκουσα στην ομιλία του από το κανάλι της Βουλής- αναφέρθηκε στα αρχαία χρόνια και το πώς οι αρχαίες κοινωνίες θα αξιοποιούσαν τον ορυκτό πλούτο. Αλλά φαντάζομαι ότι στην αρχαία εποχή ο ορυκτός πλούτος αξιοποιούνταν για το δημόσιο συμφέρον, όχι προκειμένου κάποιοι αεριτζήδες να παίζουν παιχνίδια στο χρηματιστήριο και να μην αφήνουν ούτε ένα ευρώ στην τοπική οικονομία, στην τοπική κοινωνία και σε μια οικονομία που σήμερα σπαράσσεται με εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ευρώ χρέη..

Από την εποχή της καναδικής TVX, έως την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των γνωστών συμφερόντων και από εκεί στην EL DORADO, υπουργοί και υφυπουργοί, το ελληνικό κράτος, νόμοι και υπουργικές αποφάσεις, όλο αυτό το σύστημα διαπλοκής, προώθησαν και ταυτόχρονα συγκάλυψαν  ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο.

Και φτάσαμε στο απόλυτο σημείο παραλογισμού. Φτάσαμε στον πάτο. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε «επενδύσεις» και «ανάπτυξη», που βρίσκει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αντίθετο, παρά εκτός βεβαίως ένα μικρό αριθμό εργαζομένων, για τους οποίους πρέπει επίσης να ενδιαφερθούμε και πρέπει έγνοια μας να είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αλλά λύση δεν είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός και η σύγκρουση ανάμεσα στα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας και στο συμφέρον μιας ομάδας εργαζομένων. Το ζήτημα είναι να βρούμε λύσεις.

Κι εδώ θέλω ειλικρινά να απευθύνω το ερώτημα προς την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί δεν είναι ένα ερώτημα που αφορά μόνο τη Χαλκιδική, το Κιλκίς ή τον Έβρο.
Μιλάτε για επενδύσεις και για ανάπτυξη.  Ξέρετε υπάρχουν λογιών-λογιών μοντέλα ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα.
Υπάρχει το μοντέλο της αξιοποίησης των φυσικών πόρων και της ανάπτυξης που προωθείται στη Βόρεια Ευρώπη. Υπάρχει το μοντέλο της Νορβηγίας, το οποίο είναι πραγματικά πρότυπο, παράδειγμα, όπου αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι, ο ορυκτός πλούτος της χώρας με συμπράξεις βεβαίως με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τη μερίδα του λέοντος την παίρνει το δημόσιο. Ένα ισχυρό δημόσιο fund το οποίο, όχι μόνο εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του παραγόμενου πλούτου, αλλά και τον επενδύει στις μελλοντικές γενιές, στο ασφαλιστικό σύστημα. Γι αυτό σήμερα η Νορβηγία έχει το ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο και πιο βιώσιμο προοπτικά ασφαλιστικό σύστημα σε όλο τον κόσμο. Ενώ σε όλο τον κόσμο έχουμε ασφαλιστικά συστήματα όπου οι αναλογιστικές μελέτες κρούουν τον κώδωνα ντου κινδύνου.
Αυτό είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Χωρίς δογματισμούς.


Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν κι άλλα μοντέλα ανάπτυξης και επενδύσεων. Τα μοντέλα της λεηλασίας. Αυτά θέλετε να ακολουθήσουμε;


Υπάρχει το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου έχουν πάει οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου, η Shell,  η BP, και τους έχουν διαλύσει, τους έχουν λεηλατήσει, δίνοντάς τους χάντρες και καθρεφτάκια ως αντάλλαγμα. Αυτό θέλετε να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα;  Αυτό είναι το πρότυπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης; Το μοντέλο της λεηλασίας;..

Να αξιοποιήσουμε, λέτε, τον ορυκτό πλούτο και τον χρυσό. Με ποιον μεταλλευτικό κώδικα; Έχουμε μεταλλευτικό κώδικα;  Μας έχει απασχολήσει ποτέ αυτό;
Φορολογικά έσοδα για το κράτος; Μηδέν ευρώ.
Μελλοντικά έσοδα για το κράτος; Μηδέν ευρώ.
Αυτό είναι αξιοποίηση;


Και σαν να μην έφτανε αυτό –επανέρχομαι στη συγκεκριμένη σκανδαλώδη περίπτωση- το ελληνικό δημόσιο έφτασε στο σημείο να προσφύγει κατά του εαυτού του.
Έφτασε στο σημείο όταν η Κομισιόν –για την Ευρώπη δεν μας λέτε τόσο καιρό, ότι εμείς δήθεν είμαστε αντιευρωπαϊστές κι εσείς.. θέλετε να σεβαστείτε τους θεσμούς της Ευρώπης;..- η Κομισιόν,  αντιλαμβανόμενη τα παίγνια κυβέρνησης-ιδιωτών, επέβαλλε με απόφασή της να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο 15 εκ. ευρώ από τους ιδιώτες. Και τι έκανε το ελληνικό δημόσιο; Προσέφυγε εναντίον της απόφασης...!


Μη τυχόν και πληρώσουν οι ιδιώτες. Μη τυχόν και πληρώσουν οι ιδιώτες στο ελληνικό δημόσιο. Προσέφυγε το ελληνικό δημόσιο εναντίον του εαυτού του. Σ΄ αυτό το σημείο είχε φτάσει η ασυδοσία των προηγούμενων κυβερνήσεων της διαπλοκής στο θέμα του χρυσού της Χαλκιδικής.

Και βεβαίως μπορεί να άλλαξαν οι ιδιοκτήτες, αλλά παρέμεινε η ουσία. Παρέμεινε δηλαδή ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να κερδίσει τίποτε, παρά μόνο περιβαλλοντικό κόστος απ΄ αυτή την επένδυση. Και τώρα; στο όνομα ενός δογματισμού, ενός φονταμενταλισμού «ανάπτυξης», που σας διακατέχει, θέλετε, χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία, χωρίς διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς για το τι συμφέρει και τι δεν συμφέρει, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και δημοσιονομικά, να προχωρήσει μια διαδικασία με τα ΜΑΤ και με την καταστολή.
Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία μιας επιχείρησης. Όχι για να προστατεύουν τους πολίτες. Να προστατεύουν μια επιχείρηση και τα συμφέροντά της.

Πλαστικές σφαίρες και αγριότητα σε όσους και όσες προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον και τις ζωές τους, για τα παιδιά τους.

Έτσι φαντάζεστε ότι θα προχωρήσει η ανάπτυξη;
Με τις τοπικές κοινωνίες απέναντι και με τα ΜΑΤ και με την καταστολή;

Αυτό είναι το όραμά σας;

Το όραμά σας είναι όλη η Ελλάδα μια ειδική οικονομική ζώνη.
Η απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Τεράστια κέρδη σε ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις;
Κανένα δημόσιο όφελος;
Και καταστολή σε όσους αντιστέκονται;

Θέλω να κάνω μια υπόθεση εργασίας. Ας πούμε λοιπόν ότι έχουν δίκιο οι επενδυτές και έχουν άδικο οι κάτοικοι, η τοπική κοινωνία. Πώς φαντάζεστε ότι μπορεί να προχωρήσει   
Πως φαντάζεστε ότι μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια υπόθεση, μια επένδυση..
Χωρίς διάλογο. Χωρίς εμπιστοσύνη. Χωρίς σοβαρές επιστημονικές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Μπορεί να προχωρήσει με σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα να διαφωνεί ή να εκφράζει επιφυλάξεις και την τοπική κοινωνία στα κάγκελα;

Αλήθεια επειδή οι σημερινοί ιδιοκτήτες έρχονται από μια χώρα ευνομούμενη, έρχονται από τον Καναδά.. Αλήθεια έτσι θα προχώραγε μια επένδυση στον Καναδά;
Χωρίς διαβούλευση.
Με μηδενικό κέρδος για την τοπική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον και με  καταστολή των αντιδράσεων;  Και με σιγή ασυρμάτου στα ΜΜΕ;

Έτσι προχωρούν οι επενδύσεις στον Καναδά;

Μας κάνετε κριτική γιατί είμαστε, λέτε, υπερευαίσθητοι οικολογούντες. Μας ενδιαφέρει το φυσικό περιβάλλον και δεν μας ενδιαφέρει η εργασία. Το ακούσαμε αυτό.

Κάνετε τεράστιο λάθος όμως αν πιστεύετε ότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι ένα δευτερεύον ζήτημα.

Αυτή τη γη, αυτόν τον αέρα που αναπνέουμε, δεν τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές, τα δανειζόμαστε από τις επόμενες. Και οφείλουμε να τα παραδώσουμε όπως τα πήραμε.
Αυτή η χώρα έχει περάσει κι άλλες δυσκολίες κι άλλες μεγάλες οικονομικές κι άλλες περιόδους δύσκολες για το λαό της. Αυτός ο λαός έχει περάσει πολλά. Δεν έχασε όμως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της.
Το φυσικό της κάλλος.
Το μοναδικό στον κόσμο φυσικό της περιβάλλον.
Αυτό είναι ένα συντριπτικό πλεονέκτημα γι αυτή τη χώρα. Πώς θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, εάν αφήσουμε πίσω μας ανεπίστρεπτες καταστροφές;
Το κύριο επιχείρημα είναι οι περίφημες 1000 θέσεις εργασίας που δίνει η εταιρεία στους κατοίκους της περιοχής.

Προκαλώ λοιπόν τον κύριο υπουργό να σκεφτεί και να μου πει αν έχει υπόψη του, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στη γεωργία, τη μελισσουργία, τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Ιδίως όταν μιλάμε για μια περιοχή που ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά, ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός.

Πείτε μας μεσο-μακροπρόθεσμα πόσες εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες λιγότεροι θα έρθουν στην Χαλκιδική με αυτή την τρομακτική περιβαλλοντική καταστροφή;
Και αν θέλετε να συγκρίνετε την αλήθεια των λόγων μας, δείτε το τελευταίο ντοκιμαντέρ που προέβαλε η δημόσια τηλεόραση, για την καταστροφή από την εξόρυγη χρυσού στη γειτονική χώρα, τη Ρουμανία.
Ποια είναι η πρότασή μας;
Πρότασή μας είναι κατ΄ αρχήν η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους, με τους επιστημονικούς φορείς.
Η πρότασή μας είναι ούτως ή άλλως η επανεξέταση της σύμβασης. Δεν μπορεί να προχωρούν επενδύσεις ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι βρίσκουμε τρόπους να μην υπάρχει περιβαλλοντική καταστροφή και περιβαλλοντικό κόστος, δεν μπορούν να προχωρούν επενδύσεις δίχως να αφήνουν κέρδος στο δημόσιο ταμείο.
Και βεβαίως δεν μπορεί να προχωράνε μεγαλόπνοα σχέδια με την κοινωνία απέναντι.
Αυτό λοιπόν που μπορεί να είναι λύση, είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες, η ίδια η τοπική κοινωνία. Κάντε λοιπόν ένα δημοψήφισμα στη Χαλκιδική, στην τοπική κοινωνία για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν ή δεν θέλουν μια τέτοια επένδυση;


Στη γειτονική Ιταλία έγινε πριν λίγες μέρες δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και βγήκε αποτέλεσμα. Εμείς εδώ θα προχωράμε, θα παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν στις επόμενες γενιές, το φυσικό περιβάλλον, το μέλλον του τόπου, γιατί  κάποιοι που κυβερνούν είναι δογματικά προσηλωμένοι σε απόψεις και αδιαφορούν για την άποψη των τοπικών κοινωνιών;



            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να αξιοποιήσω την παρουσία μου στο βήμα για δυο σημαντικά θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα.
Το ένα θέμα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν είναι φορολογικό νομοσχέδιο, είναι δημοσιονομικό νομοσχέδιο και ξεγυμνώνει όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια μας είπαν ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο γιατί προχωρεί μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για διαρθρωτικές αλλαγές και για μεταρρυθμίσεις  εκσυγχρονιστικές που δεν έγιναν ποτέ.
Πού είναι; Και μόνο που έπεσε στο τραπέζι η σκέψη 45% σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 26 χιλιάδες ευρώ, αποδεικνύει, ξεγυμνώνει ποιος είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Όχι να αποκατασταθούν αδικίες, όχι να δημιουργηθούν δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν από δω και πέρα τη χώρα να έχει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αν ήταν έτσι, θα φέρνατε περιουσιολόγιο. Ήταν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, του εξαφανισμένου πρωθυπουργού θα τον χαρακτήριζα, έχει να έρθει στο Κοινοβούλιο, να παρευρεθεί και να απαντήσει ακόμα κι αυτή την πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις εξελίξεις για το δημόσιο χρέος. Δεν θέλει να γίνει, όταν θα είναι επίκαιρο να γίνει. Στη Γερμανία η κυρία Μέρκελ πηγαίνει κάθε λίγο και πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις και ενημερώνει τους βουλευτές. Εσείς εδώ κεκλεισμένων των θυρών. Έχετε αγνοήσει το δικαίωμα των βουλευτών σε διαβούλευση, σε συζήτηση. Σήμερα ένα ακόμα κρούσμα. Δεν ήρθαν οι υπουργοί να απαντήσουν για μία ακόμα φορά σε επίκαιρες ερωτήσεις. Έχετε απαξιώσει το ίδιο το Κοινοβούλιο. Επανέρχομαι.

Στόχος του μνημονίου της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης που το στηρίζει είναι η διάλυση της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η διάλυση των ελεύθερων επαγγελματιών.  Έτσι πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και οι απολύσεις και προστατεύονται τα μεγάλα εισοδήματα, αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού.
Μην αποκαλείται λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση. Απορύθμιση είναι.
Στην φτωχοποίηση και εξαθλίωση οδηγεί.
Και μην αποκαλείτε την προοπτική της διάλυσης του δημοσίου, έστω αυτού, του στρεβλού, που παρέχει όμως κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, μην το αποκαλείτε μεταρρύθμιση και μην μας λέτε ότι η διαθεσιμότητα που οδηγεί στις απολύσεις είναι κινητικότητα.

Άκουγα μέχρι προχθές τον κ. Μανιτάκη να προσπαθεί να  παρουσιάσει ως κινητικότητα τις απολύσεις, αλλά με τον κυνισμό ενός τραπεζίτη που τον διακρίνει, ο κ. Στουρνάρας  προχθές μας είπε από τηλεοράσεως ότι δεν είναι κινητικότητα οι εφεδρείες και οι μετακινήσεις αυτές. Είναι απολύσεις. Υπάρχουν απολύσεις είπε ο υπουργός των Οικονομικών κι έδωσε έτσι την χαριστική βολή στον υπουργό κ.Μανιτάκη, σκιά του παλαιού εαυτού του, σκιά του δημοκράτη και επιστήμονα κ. Μανιτάκη που έλεγε ότι ως πολίτη, ως δημοκράτη και ως επιστήμονα τον αφήνει έκπληκτο ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους.

Να που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και είναι ο ίδιος ο υπουργός της που παίρνει τις αποφάσεις.
Σας το λέμε πάλι.
Το μόνο προσωπικό που έχει μπει για τα καλά σε διαθεσιμότητα και όπου ναναι απολύεται  από τη δράση και την κινητοποίηση του λαού μας είναι το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησής σας.




Και σας προειδοποιούμε. Μην οδηγείτε το λαό, τη χώρα, τον τόπο σε μια τεχνητή όξυνση, σε μια τεχνητή ένταση, σε έναν τεχνητό διχασμό.
Προχτές είχαμε μία πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, μισαλλόδοξη και μετεμφυλιακή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.
Είχαμε μια χυδαία και επικίνδυνη απόπειρα κάποιων νοσηρών εγκεφάλων που συνεπικουρούν τον πρωθυπουργό να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης, μεταφέροντας τη χώρα στο 1949.
Αλήθεια που μπορεί να  οδηγήσει ο κατήφορος αυτός;

Προσβάλετε 1 εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τις χιλιάδες άλλους που έρχονται σήμερα σε αυτόν, αναγνωρίζοντας την μοναδική προοπτική να σταματήσει ο κατήφορος του τόπου.
Αποκαλείτε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δοσίλογους κουκουλοφόρους.
Πρωτάκουστο
Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης.
Μεταφέρετε παρακαλώ τα συγχαρητήριά μου και στον πρωθυπουργό, για τις επιλογές του και κυρίως για τους συνεργάτες που έχει μαζέψει γύρω του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει χάσει τον έλεγχο του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., του κόμματός του. Προφανώς ήταν εν γνώσει του αυτή η χυδαία ανακοίνωση.

Προσπάθησαν κάποιοι χθες να τα μαζέψουν,  διαρρέοντας ότι υπήρξε μια έντονη αντίδραση σε μια ανακοίνωση μιας νεολαίας, νεολαίας κόμματος –προσέξτε σε μια νεολαία απαντήσατε- η οποία τι λάθος έκανε; Χαρακτήρισε τον Δεκέμβρη του 2008 εξέγερση. Και δεν αντέξατε. Μας πήγατε στο 1949, επειδή μια νεολαία κόμματος χαρακτήρισε το 2008 εξέγερση.
Θυμηθείτε λοιπόν τι έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το 2009.
.

 «Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια, θα έλεγα, εξέγερση των νέων ανθρώπων που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία του τόπου μας εξεγείρεται για πράγματα τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

Αυτά έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω, θα του μεταφέρω ότι σύμφωνα με την άποψη των συνεργατών του πρωθυπουργού, είναι κι αυτός πεμπτοφαλαγγίτης και κουκουλοφόρος με αυτές τις απόψεις που εκφέρει.
Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης Σαμαρά.
Δεν θα σας ακολουθήσουμε.
Δε θα καταφέρετε να διχάσετε τους έλληνες, προκειμένου να κρύψετε τη γύμνια των επιλογών και των επιχειρημάτων σας.
Δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα.
Οι πολίτες δεν θα πέσουν στη παγίδα.

Ξαναβάλτε λοιπόν στο συρτάρι τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού.
Δε πρόκειται να ξεγελάσετε κανέναν.
Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παραδοθείτε στη χλεύη του λαού μας.
Δεν σας σώζει πια ούτε η διαπλοκή, ούτε οι ξένες πλάτες, ούτε οι χυδαίες προβοκάτσιες και οι ακροδεξιές εφεδρείες και κορώνες.

Δεν σας σώζει και κανένα εκλογικό πυροτέχνημα, κανένας νέος εκλογικός νόμος, γιατί τώρα τελευταία ανακαλύψατε και αγαπήσατε την απλή αναλογική μετά από 40 χρόνια που την χλευάζατε. Ούτε αυτό θα σας σώσει.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ήδη αποφασίσει.
Τέλος ο φόβος, η εξαθλίωση και η τρομοκρατία.
 Η χώρα και ο λαός μας έχει μέλλον έχει αξιοπρέπεια, έχει προοπτική.
Και θα τη διεκδικήσει.




Ολόκληρη η επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19/10.


Θέμα: Εξορύξεις και Μεταλλεία Χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, με σύμβαση εξωδικαστικού συμβιβασμού, μεταβιβάσθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το ενεργητικό των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλειοκτησία 317.000 στρεμμάτων, 310 σπίτια, 11.000 τ.μ. αστικών οικοπέδων, 2.500 στρέμματα γης, 30.000 τ.μ. γραφείων και βιομηχανικών κτιρίων, 2 υπόγεια μεταλλεία με φρέατα και συστήματα στοών, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις λιθογόμωσης, δύο πλήρη συγκροτήματα εμπλουτισμού, αποθήκες, οχήματα και μηχανήματα μεταλλείου) της εταιρείας TVX HELLAS A.E., αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ημέρα, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε» αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ( Ν 3220/2004, ΦΕΚ 15Α/28.01.2004). 


Με τη σύμβαση παραχώρησης η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε – 95% καναδική Eldorado Gold S.A. και 5% ΑΚΤΩΡ Α.Ε. - ανέρχεται στα 2.3 δις ευρώ, ενώ η αξία μεταλλευμάτων εκτιμάται στα 15.5 δις ευρώ. Επιπλέον όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι όροι της σύμβασης συνιστούν κρατική ενίσχυση υπέρ της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ύψους 15.3 εκ. ευρώ (απόφαση 23.02.2011 - ΙΡ/11/216), το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τ-233/11) ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω απόφασης, ενεργώντας ουσιαστικά σαν εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εκδίκαση της προσφυγής εκκρεμεί μέχρι σήμερα.


Με τα Δ8-Α/Φ.7.49.13/13030/2458/15.06.2012 και Δ8-Α/Φ.9.36/οικ. 19759/3846/4.10.2012 έγγραφα, το Ελληνικό Δημόσιο συνομολογεί την παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., και ζητά από τη Δ.O.Y Μεγάλων Επιχειρήσεων να εισπράξει εντός ενός μηνός το ποσό των 21.616.315,93 ευρώ.


Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξάπλωση των δραστηριοτήτων που ξεκινά, σε νέες παρθένες περιοχές με την παραχώρηση των 314.000 στρεμμάτων, στην πλειοψηφία δασικών εκτάσεων, στην εταιρεία,εκ των οποίων 100.000 στρέμματα ενταγμένα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και με κεντρικό σημείο το όρος Κάκαβος, που αποτελεί τον υδροδότη μεγάλου μέρους των χωριών της περιοχής, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες ξεφεύγουν, πλέον, από τα συνήθη όρια της ΒΑ Χαλκιδικής και επεκτείνονται σε μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματός της.


Τον Αύγουστο του 2010 υποβάλλεται στο ΥΠΕΚΑ προς έγκριση η Μ.Π.Ε από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. Ακολουθεί προσχηματική δημόσια διαβούλευση που καταγγέλλεται από φορείς και πολίτες. Στις 26 Ιουλίου 2011 με Κ.Υ.Α εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή, λειτουργία, αποκατάσταση και παρακολούθηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. στη Β.Α. Χαλκιδική (201745/26-07-2011). Τον Νοέμβριο 2011 οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε 7803/ 09-11-2011 και Ε7947/ 11-11-2011) ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω ΚΥΑ. 

Ακολουθεί παραχώρηση 4.100 στρεμμάτων δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (7633/29-03-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της παραπάνω απόφασης (Ε.Α. 308/2012) και, τέλος, απόρριψη της αίτησης αναστολής από το ΣτΕ.


Κατόπιν αυτού, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ, έχει ξεκινήσει τις εργασίες χωρίς καμία επίβλεψη από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μετά από καταγγελία για παράνομα κτίσματα στην παραχωρηθείσα έκταση, η Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής (1020/8396/14-κβ 23-04-2012) καλεί την πολεοδομία να διενεργήσει αυτοψία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.


Πρόσφατα, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του ΥΠΕΚΑ και την ανησυχία που εκφράζει με το υπ. αρ. 77519/1.10.2012 έγγραφό του ο Γενικού Δ/ντης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επεμβάσεις, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ δίνει ρητή εντολή (αρ. πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/19668/3810/4.10.2012) στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έκδοση πρωτοκόλλων εγκατάστασης υλοτομίας σε όλη την εγκεκριμένη από τη ΜΠΕ έκταση. 


Δεν φτάνουν όμως αυτά. Η εταιρεία πυροδότησε στην περιοχή ανεξέλεγκτες καταστάσεις απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, καθώς επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας με συρματοπλέγματα και ιδιωτική αστυνομία, με ολοπρόσωπες κουκούλες που κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων, χρησιμοποιούν σωματική και λεκτική βία, εμποδίζουν και κρατούν όμηρο όποιον θεωρούν ύποπτο. Το Μάρτιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο 2012 οι ειρηνικές πορείες χιλιάδων πολιτών προς την τοποθεσία «Σκουριές» ανακόπτονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών.


Η αντίδραση και οι ανησυχίες των πολιτών στοιχειοθετούνται και υποστηρίζονται από ανεξάρτητους και έγκυρους επιστημονικούς φορείς (ενδεικτικά τα πορίσματα και οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος Α.Π.Θ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσ/κης) καθώς και από συλλόγους και φορείς που τεκμηριώνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποστράγγιση των ορεινών όγκων, πτώση και υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων νερών με θειϊκό οξυ και βαρέα μέταλλα, ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό), μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα, και εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα.


Ας μην ξεχνάμε τη διαρροή κυανίου στο Δούναβη (2000), στην περιοχή Baia Mare της Ρουμανίας από τα μεταλλεία χρυσού της Aurul S.A. που χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ στον ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, τη διαρροή υδροκυανίου μετά από έντονη βροχόπτωση (Ιούνιος 2006) στον αέρα, το έδαφος και το νερό στο μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία της Eldorado Gold, που προκάλεσε δηλητηριάσεις σε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα της περιοχής. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα οι καταστροφικές κατολισθήσεις το 2011 στις Φιλιππίνες που αποδίδονται στην αποψίλωση των δασών από μεταλλευτικές εταιρείες (Tampakan S.A).


Οι γνωμοδοτήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία προειδοποιούν για επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμίες, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο και καρκίνο. (Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ, Μπένος Αλέξης, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Α.Π.) 

Τέλος, εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που θα εκλείψουν θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα δημιουργηθούν, καθώς θα πληγούν άμεσα τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή (ΤΕΕ – ΤΚΜ, Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ., Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι Θεσ/κης, Βαρσακέλης Ν., Αν. Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Σχολής Α.Π.Θ)


Παρόμοιες δραστηριότητες προωθούνται τόσο στο Πέραμα Έβρου όσο και στο Κιλκίς.Ιδιαίτερα στο Κιλκίς, το θέμα της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού είναι ζωτικής σημασίας. Ο νομός Κιλκίς συγκαταλέγεται στους επτά πιο άμεσα απειλούμενους με ερημοποίηση. Αντί να ληφθούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, το επίσημο κράτος προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας που είναι υδροβόρες και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Πάντως και στο Κιλκίς και στον Έβρο οι τοπικές κοινωνίες αντιτίθενται σ΄αυτή την προοπτική και σύσσωμες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές γνωμοδότησαν αρνητικά.


Επειδή: 
 

•    η επιδίωξη να επικεντρωθούν οι νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες στην εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού, ισοδυναμεί με περιβαλλοντική «βόμβα» και με ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. 

•    οι μελέτες και τα πορίσματα ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων καταδεικνύουν την τεράστια και μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον, στην υγεία και στις ανταγωνιστικές με τη μεταλλευτική δραστηριότητα οικονομικές δραστηριότητες (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, τουρισμός) 

•    η κοινωνική αντίδραση και αναταραχή εντείνεται και επιτείνεται με την αποικιοκρατική συμπεριφορά της εταιρείας και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους κρατικής καταστολής και αστυνομικής βίας

•    τα δάση και τα βουνά είναι δημόσια περιουσία

•    το δικαίωμα στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς προστατευόμενο, που ιδρύει αντίστοιχη υποχρέωση του Κράτους για την προστασία του

•    το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί επίσης θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς προστατευόμενο, που ιδρύει αντίστοιχη υποχρέωση του Κράτους για την προστασία του

•    η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ στη Χαλκιδική είναι αδύνατη και οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί κωλυσιεργούν. 

•    η σύμβαση παραχώρησης στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο

•    υπάρχει άλλος δρόμος για την βιώσιμη και με πολλαπλές δραστηριότητες ανάπτυξη της περιοχών, ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει στους κατοίκους αξιοπρεπή εισοδήματα και ποιότητα ζωής 

•    σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των ένθεν κακείθεν μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που συμπράττουν στην εκποίηση, αντί πινακίου φακής και χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες, υπερνομοθετικές και συνταγματικές προϋποθέσεις, τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας


Επερωτάται ο κ. Υπουργός:


1.    Θα δώσει εντολή για διακοπή του έργου εφόσον επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν τεκμηριώσει την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που θα συντελεστεί σε όλη τη Χαλκιδική; Θα επανεξεταστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπό το φως των δεδομένων αυτών; Γιατί τόση επιμονή από το Υπουργείο σε μια ΜΠΕ που έχει επιστημονικά καταρριφθεί από τόσους φορείς;

2.    Θα παγώσει την ΑΕΠΟ για τα έργα σε Κιλκίς και Θράκη εφόσον και εκεί υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις;

3.    Νομιμοποιεί και καλύπτει τις πρακτικές της εταιρείας που απαγορεύει την πρόσβαση των ελλήνων πολιτών σε ένα ελληνικό βουνό; Σε θετική περίπτωση, με βάση ποιο επιχείρημα; Σε αρνητική περίπτωση, ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει; Θεωρεί ότι πρέπει να είναι τα δημόσια αγαθά και οι φυσικοί πόροι προσβάσιμα για όλους τους πολίτες;

4.    Υπάρχουν και πότε θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί επίβλεψης των εργασιών και δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ;

5.    Ποιό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο έχουν αποφέρει ή θα αποφέρουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, το Κιλκίς και τον Έβρο με βάση τα στοιχεία που έχει ο κ. Υπουργός; Τι όφελος είχε μέχρι τώρα το κράτος από τη λειτουργία μεταλλείων στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα).


Οι επερωτώντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία
Διώτη Ηρώ
Καφαντάρη Χαρούλα
Κουράκης Αναστάσιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Αλεξόπουλος Αποστόλης
Αμανατίδης Γιάννης
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου Έφη
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Δούρου Ρένα
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κατριβάνου Βασιλική
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γιώργος
Παπαδημούλης Δημήτρης
Πετράκος Θανάσης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηλάμπρου Βασίλης



Βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή:  Β. Κυριακάκης // Ε. Αγαθοπούλου // η δευτερολογία της Κ. Ιγγλέζη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)