to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 25.02.2022

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Αναστολή κομματικής ιδιότητας για όσα μέλη υβρίζουν συντρόφους - Τι προτείνει για την εκλογή της ΚΕ

Ποσόστωση των προερχόμενων από την περιφέρεια για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσα μέλη προχωρούν σε ύβρεις ή αήθεις αντιδικίες, ζητώντας την αναστολή της κομματικής τους ταυτότητας τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «είμαστε ενάμιση μήνα πριν το συνέδριο. Το πρώτο που θέλω να πω και θέλω να είμαι πολύ σαφής είναι ότι οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος.

Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε.

Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό.

Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε τον γραμματέα του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος -δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας αλλά για τα μέλη μας- που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Η πρόταση για 13 ξεχωριστές περιφέρειες

Ποσόστωση των προερχόμενων από την περιφέρεια για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Διεξάγεται όπως ξέρετε μια συζήτηση σε σχέση με το πώς θα μπορέσουμε, αν η πρόταση που έχω καταθέσει στον προσυνεδριακό διάλογο γίνει δεκτή από το συνέδριο, να εκλεγεί από την βάση του κόμματος η ΚΕ, πώς θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και να δούμε, διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΟΣ και συμπλήρωσε:

«Έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος.

Και καταλήγει, σε ό,τι αφορά το κόμμα, στη πρόταση η εκλογή των μελών της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος.

Θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί είναι γόνιμος.

Σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη της περιφερειακής στρατηγικής και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του κόμματος.

Συνεπώς θα ήθελα να σας καταθέσω την σκέψη μου, η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)