to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 02.02.2018

Πολιτική

Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή

Η έξοδος από τα μνημόνια δίνει στη χώρα μας μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα.


 

Η προσπάθεια όμως αυτή, συνέχισε ο ίδιος, δεν είναι καθόλου εύκολη, ούτε το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο και προσέθεσε: «Θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε τις προσπάθειες που ήδη έχουμε ξεκινήσει για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές τομές στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση, ή θα επιτρέψουμε την παλινόρθωση των πολιτικών  εκείνων που οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση και πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία; Αυτό είναι το σκληρό δίλημμα, το κεντρικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου».

 

Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή είπε ο Κ. Χαρίτσης, με επίκεντρο την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ΝΔ κάνει ακροδεξιά στροφή, αποξενώνοντας πολλούς «φιλελεύθερους» αλλά και συντηρητικούς πολίτες. Χαρακτήρισε τη στάση της ηγεσίας της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τραγική και επικίνδυνη για τη χώρα. Όπως είπε: «σύρεται πίσω από την ακροδεξιά της πτέρυγα των Σαμαρά-Γεωργιάδη, νομιμοποιεί και σιγοντάρει ακραίες εθνικιστικές και αντιδημοκρατικές φωνές και δυναμιτίζει το συμφέρον της χώρας σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Και όλα αυτά για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες».

 

Ο ίδιος συνέχισε ότι μία τέτοια πολιτική είναι απειλή για την κοινωνία. «Οφείλουμε να ορθώσουμε ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στη μισαλλόδοξη ακροδεξιά που επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι, με πρόσχημα τη διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας. Συνολικά, οι παλιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος παραμένουν έκθετες και απαξιωμένες στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Στην ευρύτερη γειτονιά μας εξελίσσονται μεγάλες γεωπολιτικές και πολεμικές κρίσεις, είπε ο κ. Χαρίτσης. Στην ΕΕ ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις, ενώ τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα των τελευτών ετών δοκιμάζουν ακόμη περισσότερο τη συνοχή της.

 

«Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί το Brexit, την κρίση στην Καταλονία και μια συνεχιζόμενη κρίση - δημοσιονομική αλλά και μοντέλου ανάπτυξης. Η έξοδος από τα μνημόνια, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε πιο δυναμικά και ουσιαστικά στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για το μέλλον της ΕΕ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, τη χαρακτήρισε ως ένα ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία ανάκτησης του κύρους και της συλλογικής μας αυτοπεποίθησης ως κοινωνία και ως χώρα, και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. «Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμη αποτέλεσμα της βούλησης μας να συγκρουστούμε με πανίσχυρα συμφέροντα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, και πασχίζουν να κρατήσουν εσαεί την κοινωνία σε καθεστώς επιτροπείας» συμπλήρωσε.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα πρόγραμμα και μέτρα που δεν ήταν «ιδιοκτησία» του, προσπάθησε να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές και να υλοποιήσει αντισταθμιστικές πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και παράλληλα, εφαρμόζει και το δικό του πρόγραμμα.

 

«Εγκαθιδρύουμε νέους θεσμούς. Αλλάζουμε πολλά από τα αρνητικά που χαρακτήριζαν την άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, ιστορικά και μέχρι πρόσφατα. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες στον τόπο μας. Μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο σε πολλές περιπτώσεις» όπως είπε και αναφέρθηκε σε έξι άξονες:

 

- Κοινωνικό Κράτος. Όπως σημείωσε εισάγαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δημιουργήθηκε πρόγραμμα δεκάδων χιλιάδων σχολικών γευμάτων. Καλύφθηκαν οι ανάγκες των οικογενειών σε βροφονηπιακή φροντίδα, θεσμοθετήθηκε η πλήρης κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ. Ακόμη, δημιουργείται ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχοντας εξασφαλίσει πλήρως τη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του με το απαραίτητό προσωπικό.

 

 - Παιδεία. Προχώρησαν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στα σχολικά προγράμματα όλων των βαθμίδων ενώ σε ανοιχτό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, λύνονται χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης (ιδιαίτερα το εξεταστικό σύστημα). Επιπλέον προχώρησε η ενσωμάτωση των προσφύγων στα σχολεία.

 

- Δικαιώματα. Ξαναγίνεται η Ελλάδα κράτος δικαίου: με την ψήφιση της απλής αναλογικής εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος, αξιοποιήθηκαν οι λίστες φοροδιαφυγής, πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια και το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

 

- Δημόσιο. Ενισχύθηκε με κανονικές προσλήψεις ύστερα από πολλά χρόνια και λαμβάνονται μέτρα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

 

- Περιβάλλον και Χωροταξία. Προχωράει η δημιουργία ολοκληρωμένου κτηματολογίου ενώ συντάσσονται πλήρεις δασικοί χάρτες που κατοχυρώνουν τα δάση της χώρας και ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης.

 

- Ανάπτυξη. Μέσα από διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Δίνεται έμφαση στους παραγωγικούς κλάδους - τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την αγρoδιατροφή - που είχαν αφεθεί στην τύχη τους πολύ πριν την κρίση. Ενισχύονται οι δυνάμεις της εργασίας και τα νέα παραγωγικά στρώματα, ώστε να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αξιοποιούνται αποτελεσματικά όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές - ευρωπαϊκές και εθνικές - ώστε αυτοί οι πόροι να κατευθύνονται σε έργα και παρεμβάσεις με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα, δίνεται έμφαση σε μικρομεσαία, καινοτόμα, συνεργατικά σχήματα, και στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ διασφαλίζεται η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)