to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 21.08.2020

Διεθνή

Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια για να επισκεφθούν τον Ναβάλνι - Βίντεο ντοκουμέντο από τη δηλητηρίαση του

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη διακομιδή του ρώσου ακτιβιστή και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, από το αεροδρόμιο της σιβηρικής πόλης Όμσκ στο νοσοκομείο κάνει το γύρο των social media από το πρωί της Πέμπτης.


Ο Ναβάλνι, που είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αφού κατανάλωσε χθες, Πέμπτη, το πρωί ένα φλιτζάνι τσάι, για το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Στο βίντεο απεικονίζονται οι τραυματιοφορείς να οδηγούν τον 44χρονο Ναβάλνι, χωρίς τις αισθήσεις του, πάνω σε φορείο μέσα στο ασθενοφόρο. Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο μέσα από το αεροπλάνο όπου βρισκόταν ο ίδιος.

Ο Ναβάλνι ταξίδευε προς τη Μόσχα όταν άρχισε να μην αισθάνεται καλά και να σφαδάζει από τους πόνους. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στο Ομσκ προκειμένου ο δικηγόρος και μεγάλος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Δεν βρήκαμε δηλητήριο» δηλώνουν οι γιατροί

Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν. Οι θεράποντες του Ναβάλνι δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή θα συνεχιστούν για δύο μέρες.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι διεγνώσθη σήμερα ότι πάσχει από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δήλωσε σήμερα ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται o Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Ο αρχίατρος Αλεξάντρ Μουρακόφσκι πρόσθεσε ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάκτυλα του 44χρονου. Ο ασθενής δεν παρουσίασε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε ελαφρά σήμερα το πρωί, μολονότι εξακολουθεί να μην έχει τις αισθήσεις του, σύμφωνα και πάλι με τον Μουρακόφσκι.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας (...) Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι «σταθερή», γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Πιέσεις της οικογένειας ώστε να μεταφερθεί ο Ναβάλνι στη Γερμανία

Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού χαρακτήρισαν «απειλή για τη ζωή του» την άρνηση να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό, την ώρα που ένα αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο για την διακομιδή ασθενών, το οποίο ναύλωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, ήδη προσγειώθηκε σήμερα στο Ομσκ με την ελπίδα να μπορέσει να τον μεταφέρει στο εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρθηκαν και οι δύο ήδη από χθες να παράσχουν «οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια» στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο, ζητώντας παράλληλα να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες που οδήγησαν στη νοσηλεία του στην εντατική, ενώ βρίσκεται σε κώμα και ζει με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο αρχίατρος Μουρακόφσκι έκρινε νωρίτερα σήμερα και αυτός πρώιμο το θέμα της διακομιδής πριν από «την πλήρη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο θα πρέπει να διευθετήσει «κάποια νομικά ζητήματα» προτού επιτρέψει σε ευρωπαίους γιατρούς να δουν τον Ναβάλνι. Ειδικοί από τη Μόσχα έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν.

Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια για να επισκεφθούν τον Ναβάλνι

Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια να δουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Σιβηρία.

«Οι γιατροί που ήρθαν με αυτή τη πτήση από τη Νυρεμβέργη (που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ προκειμένου να μεταφέρει τον Ναβάλνι στη Γερμανία) και στους οποίους αρχικά (οι ρωσικές αρχές) είχαν αρνηθεί την πρόσβαση στον ασθενή, την απέκτησαν πριν από μόλις μερικά λεπτά», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Λεονίντ Βολκόφ, χαιρετίζοντας μια «θετική εξέλιξη».

«Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε επιλύσει την κατάσταση», πρόσθεσε ωστόσο ο Βολκόφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Ναβάλνι δεν έχει ακόμη, όπως είπε, αποτελέσει αντικείμενο μιας «διάγνωσης» ή «ανάλυσης».

«Κανένα αξιόπιστο δεδομένο, κανένα ανεξάρτητο δεδομένο δεν μας είναι προσβάσιμο και το αίτημά μας παραμένει το ίδιο: οφείλουμε να τον μεταφέρουμε σε έναν τόπο, στο Βερολίνο, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ανεξάρτητης ανάλυσης του τι του συμβαίνει», είπε ο Βολκόφ.

Ο Βολκόφ απευθύνθηκε επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες: «ζητάμε από τον καθέναν ξεχωριστά να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες (για μια μεταφορά στη Γερμανία), γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο».

Έτοιμη να βοηθήσει δηλώνει η ΕΕ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Η σύζυγος του Ναβάλνι ζήτησε από τον Πούτιν να δώσει την άδεια για την μεταφορά του στην Γερμανία

Η σύζυγος τουΑλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, με επιστολή της ζητάει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει την άδεια ώστε να μεταφερθεί ο σύζυγός της στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για νοσηλεία.

Η επιστολή αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εστάλη αμέσως στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε συνεργάτης του Ναβάλνι.

Κρεμλίνο: Η μεταφορά του Ναβάλνι στην Γερμανία εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση των γιατρών 

Η μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση των γιατρών και δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι δεν έχουν απευθυνθεί επίσημα με την παράκληση να συνδράμουμε στην μεταφορά του, «υπήρξαν μόνο αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται περισσή γραφειοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για κάποιες οδηγίες είτε εντολές, που να απαγορεύουν την μεταφορά του Ναβάλνι. «Όχι, το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτό» ήταν η απάντηση του Πεσκόφ όταν του τέθηκε σχετικό ερώτημα.

«Το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά θέμα ιατρικής απόφασης. Ασφαλώς υπάρχουν τυπικές διαδικασίες, που πρέπει να γίνουν, αλλά εγώ δεν τις γνωρίζω αυτές τις τυπικές διαδικασίες. Όμως κανείς δεν βλέπει στην περίπτωση αυτή κάποιο εμπόδιο…εκτός από την απόφαση του θεράποντος γιατρού, ο οποίος βάσει του νόμου φέρει την ευθύνη για την υγεία του ασθενούς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης του Κρεμλίνου σε ό,τι σχετίζεται με την νοσηλεία του Ναβάλνι, είπε ότι «το Κρεμλίνο δεν ασχολείται με ζητήματα θεραπείας των ασθενών. Δεν είμαστε γιατροί».

Επίσης συνέστησε στους δημοσιογράφους να έχουν λίγη υπομονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των σύνθετων τοξικολογικών εξετάσεων οι οποίες όπως είπε δεν βγαίνουν ούτε σε μια ούτε σε δύο μέρες.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την υπόθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες αφότου ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου ασθένησε και εισήχθη σε νοσοκομείο.

Συνεργάτες του Ναβάλνι υποψιάζονται ότι τον δηλητηρίασαν.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)