to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 10.12.2021

Πολιτική

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με μία ακόμα γυναικοκτονία

«73 χρόνια μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που υιοθέτησε το 1948 την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι μια αφορμή να αναστοχαστούμε πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε περιόδους κρίσης των κοινών αξιών όπως είναι ο σεβασμός για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μεϊκόπουλου

H «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σήμερα συμπίπτει με το θάνατο μιας ακόμα 29χρονης κοπέλας. Η 16η αυτό το χρόνο, δεν έπεσε από τη σκάλα, αλλά ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από το σύζυγό της.

Η λίστα μεγαλώνει και η Ελλάδα ανεβαίνει επικίνδυνα στα ποσοστά έμφυλης βίας, γεγονός που κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για τη γυναικοκτονία.

Συνολικά, 73 χρόνια μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που υιοθέτησε το 1948 την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι μια αφορμή να αναστοχαστούμε πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε περιόδους κρίσης των κοινών αξιών όπως είναι ο σεβασμός για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

73 χρόνια μετά, η στέγη,  το φαγητό, το νερό, το ρεύμα, η εργασία δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα για όλους...Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, παρότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Οι κοινωνικές,  οικονομικές και ταξικές ανισότητες μεγεθύνονται και δημιουργούνται  ζώνες κοινωνικού αποκλεισμού.

73 χρόνια μετά, πόλεμοι, δημιουργούν στρατιές προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στις χώρες της Δύσης, με την προσδοκία μίας καλύτερης ζωής.

73 χρόνια μετά, το δομημένο περιβάλλον δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «αόρατοι» σε μια κοινωνία που χωρά μόνο τους... «κανονικούς»

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας δημιούργησε πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, κάνοντας την ανάγκη για προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν δημόσια παροχή υγειονομικής φροντίδας πιο επίκαιρο και σημαντικό από ποτέ.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει για όλους  την πρόσβαση σε ένα ποιοτικό υγειονομικό σύστημα, χωρίς διακρίσεις και κλίνες VIP…

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σήμερα περισσότερο από ποτέ,  αποκτά πιο επιτακτικό χαρακτήρα. Είναι ένας καθημερινός αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ελευθερία,  η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια θα διέπουν τις ζωές όλων των ανθρώπων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)