to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:46 | 30.06.2017

Κοινωνία

Αλατιές

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Αφόρητος καύσωνας στο Κλεινόν Άστυ. Οπότε… καιρός να θυμηθούμε για παρηγοριά τις περσινές αυγουστιάτικες διακοπές.

Οι Αλατιές είναι μια παραλία που βρίσκεται στη βορειοδυτική Κεφαλονιά (κοντά στο Φισκάρδο) και είναι ένας μικρός κολπίσκος που περιτριγυρίζεται από βράχια, πραγματικά, εκπληκτικής ομορφιάς.

Το όνομά της το πήρε από τα μικρά κοιλώματα των βράχων, όπου στεγνώνει το θαλασσινό αλάτι.

Και μια και ο λόγος περί αλατιού, λίγη ιστορία διανθισμένη με διατροφικά και στατιστικά δεδομένα.

Στην αρχαιότητα ήταν τέτοια η αξία του αλατιού που χρησιμοποιούνταν ως μέσον συναλλαγής. Στους ρωμαϊκούς χρόνους το πολύτιμο αλάτι (sal) ήταν μια μέθοδος πληρωμής των στρατιωτών. Εκεί έχει τη ρίζα της η αγγλική λέξη salary.

Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού. Χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα.

Ο Θεόφραστος Παράκελσος (1493-1541, από τους μεγαλύτερους αλχημιστές, αστρολόγους, και αποκρυφιστές όλων των εποχών) έγραψε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε απαραίτητα το αλάτι και ότι χωρίς αλάτι θα είχαν αποσυντεθεί τα πάντα. Εκπληκτικά, είχε δίκιο (παρά την έλλειψη επιστημονικών τεκμηρίων στην εποχή του).

Χωρίς το αλάτι δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής. Είναι τόσο απαραίτητο όσο το οξυγόνο και το νερό. Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. Το βιομηχανικό ραφιναρισμένο αλάτι δεν περιέχει καθόλου μεταλλικά στοιχεία (για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του στα ράφια). Επομένως, να προτιμάτε το μη ραφιναρισμένο αλάτι. Το αλάτι Ιμαλαΐων θεωρείται το θρεπτικότερο. Το μαύρο αλάτι Χαβάης είναι επίσης εξαιρετικό και έχει θεσπέσια γεύση.

Στατιστικά στοιχεία τώρα:

- Η Ελλάδα βρέχεται από 14.800 χιλιόμετρα θάλασσας και κατέχει την 46η θέση στην παραγωγή αλατιού σε όλο τον κόσμο, με 200.000 τόνους αλάτι κάθε χρόνο. H μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αλατιού παγκοσμίως είναι η Κίνα, με παραγωγή 38 εκατομμύρια τόνους αλάτι τον χρόνο.

- Η πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας αλατιού στην Ελλάδα άνοιξε το 1922 στο Κουκάκι και ανήκε στον Εμμανουήλ Καλαμαράκη, η μετέπειτα εταιρεία ΚALAS. Το 1963 η ίδια εταιρία, σε συνεργασία με τη Unicef και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παράγει ιωδιωμένο αλάτι για να συμβάλει στη πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.

- Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. είναι μια κερδοφόρα εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ακόμα…). Διαχειρίζεται 200.000 τόνους αλάτι εξαιρετικής ποιότητας που συγκεντρώνει από αλυκές στο Μεσολόγγι και στην Τουρλίδα, την Πιερία, τη Λέσβο, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Κομοτηνή (οι εθνικές ανάγκες είναι περίπου 300 χιλιάδες τόνοι, που σημαίνει ότι καλύπτει μόνο τα 2/3).

Υστερόγραφο:

Όλα τα στοιχεία τα βρήκα φυσικά γκουγκλάροντας. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος…κ.λπ., κ.λπ.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)