to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 04.10.2021

Πολιτική

Αλαλούμ με τις παρελάσεις: Συμμετοχή όλων ανακοίνωσε ο Βορίδης - Μόνο εμβολιασμένοι προτείνουν ειδικοί

Κλείνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις των ειδικών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.


Ενώ η Θεσσαλονίκη είναι σε μίνι lockdown ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι εορτασμοί για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου – που πέρυσι εκτόξευσαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – όπως και της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μάλιστα θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη.

Όπως είπε ο Μ. Βορίδης, αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων, με τήρηση μέτρων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, υποστήριξε.  «Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Πάντως, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει τήρηση των μέτρων, αν και περιορίστηκε να προχωρήσει μόνο σε «ισχυρή παρότρυνση» για χρήση μάσκας.

Βασιλακόπουλος: Παρελάσεις για εμβολιασμένους και χωρίς θεατές

Σε ότι αφορά τις παρελάσεις, ένας από τους βασικούς υποψηφίους για να αναλάβει τον ΕΟΔΥ μετά την παράιτηση Αρκουμανέα, ο Καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος σε πρωινή συνέντευξη του στο Mega διατύπωσε την άποψη ότι: «Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις κρύβουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Θα μπορούσαμε να κάνουμε παρελάσεις όπου θα συμμετέχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και δεν θα υπάρχουν θεατές».

Τι λένε οι ειδικοί

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στις ΜΕΘ που είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους.

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε «πως υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού όπως δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης». Αναφορικά για το αν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις είπε «πως καλύτερα να παρθούν αποφάσεις μία εβδομάδα πριν από τις παρελάσεις, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως «με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα». Να σημειώσουμε ότι σε καθεστώς mini lockdown έχουν τεθεί από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή το πρωί οι Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, λόγω μεγάλης εξάπλωσης του κοροναϊού στη Μακεδονία.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.
Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση.

Δεν τοποθετείται το Μαξίμου

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιτρέπει στην ακροδεξιά πτέρυγα να ξιφουλκεί για τις παρελάσεις χωρίς βεβαίως να παίρνει θέση. Λογικά μέσα στη νέα εβδομάδα ανεμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως ό,τι αποφασιστεί για τις στρατιωτικές παρελάσεις θα αφορά και τις μαθητικές,

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις».

«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων.

Με πληροφορίες από: Αυγή, Το Βήμα, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)