to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 29.08.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Θλιβερή μέρα για την πρώτη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Εργατικούς και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και σε ένα άτακτο Brexit, που θα είναι επιζήμιο για όλους», τονίζει σε μήνυμά του μέσω social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το κλείσιμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον


Όπως δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας:

«Το κλείσιμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σηματοδοτεί μία θλιβερή μέρα για την πρώτη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Εργατικούς και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και σε ένα άτακτο Brexit, που θα είναι επιζήμιο για όλους».

Σφοδρές αντιδράσεις για την αντιδημοκρατική μεθόδευση Τζόνσον

Θυμίζουμ σχετικά ότι, την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νομοθετική διαδικασία ώστε να σταματήσει την προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να «κλείσει» τη Βουλή, οδηγώντας ουσιαστικά τη χώρα σε άτακτο Brexit. Την ίδια ώρα, έχουν ξεπεράσει το 1,3 εκατ. οι υπογραφές των πολιτών που ζητούν από τον Τζόνσον να μην αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ μεγάλη διαδήλωση ετοιμάζει και το κίνημα Momentum, που στηρίζει την προσπάθεια του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky ότι το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να «σταματήσει με πολιτικά μέσα» την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να διακόψει τις εργασίες του Σώματος, «νομοθετώντας ταχύτατα». Όπως σημείωσε, η διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον έχει σκοπό να εμποδίσει τη διεξαγωγή συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να τον σταματήσουμε πολιτικά την Τρίτη με μία κοινοβουλευτική διαδικασία μέσα από την οποία θα νομοθετήσουμε για να εμποδίσουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία και επίσης να προσπαθήσουμε να τον εμποδίσουμε να κλείσει το κοινοβούλιο σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο» εξήγησε.

Οι βουλευτές έχουν δύο επιλογές δράσης στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη είναι να θέσουν στην ημερήσια διάταξη νομοσχέδιο με το οποίο -αν εγκριθεί- να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση στη διορία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ή να περάσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, το κίνημα Momentum που στηρίζει τον επικεφαλής των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις και κλείσιμο δρόμων το Σάββατο σε Γλασκόβη, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Νιούκαστλ, Νότιγχαμ, Οξφόρδη, Σέφιλντ και Γιορκ, και σε μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, την ερχόμενη Τρίτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων, για να σταματήσει το «πραξικόπημα του Μπόρις Τζόνσον».

Η εθνική συντονίστρια του κινήματος, Λόρα Πάρκερ, δήλωσε: «Το μήνυμά μας στον Τζόνσον είναι αυτό: Εάν κλέψεις την δημοκρατία μας, θα κλείσουμε τους δρόμους».

«Είμαστε χιλιάδες και θα συμμετέχουμε στην κατάληψη του κοινοβουλίου και στο κλείσιμο των δρόμων πριν να αφήσουμε τον Τζόνσον να κλείσει τις πόρτες της δημοκρατίας», είπε η Πάρκερ.

Διαδήλωση και στο Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδία, ετοιμάζουν οι Βρετανοί κάτοικοί του, μέσω του κινήματος «Brits Not Out» (Όχι έξω οι Βρετανοί).

«Καλούμε όσους περισσότερους Βρετανούς που έχουν φτιάξει τις ζωές τους στην Ιρλανδία να διαδηλώσουν μαζί μας εναντίον αυτής της εξοργιστικής και αντιδημοκρατικής ενέργειας», δήλωσε η η εκπρόσωπος του κινήματος, Γκρέις Ουίλιαμς.

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά Τζόνσον

Επίσης, η Τζίνα Μίλερ, υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. προσέφυγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατά του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας για να «ελέγξει τη νομική ισχύ της ενέργειά του» να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η προσφυγή εξετάζεται και ότι «κατηγορούμενος» είναι ο πρωθυπουργός».

Απώλειες εδρών για τους Συντηρητικούς, αν γίνουν εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρήσουν να τον σταματήσουν με πρόταση μομφής, ωστόσο σύμφωνα με τους εκλογολόγους, αν γίνουν εκλογές και το Εργατικό Κόμμα ενώσει τις δυνάμεις του με τα κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε., τότε ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις θα μπορούσαν να έχουν απώλειες έως και 50 εδρών.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκλογολόγο καθηγητή Τζον Κέρτις, η λεγόμενη «Συμμαχία του Remain» μεταξύ των μικρότερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, κατά το μέγιστο σε περίπου 25 έδρες που σήμερα ελέγχει το κόμμα των Συντηρητικών, ωστόσο, το νούμερο αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο ενδεχόμενο που στην συμμαχία αυτή εμπλακούν και οι Εργατικοί.

Αυτό το αποτέλεσμα θα καθιστούσε αδύνατο στους Τόρις να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να περάσει συμφωνία για το Brexit, ενώ αντίθετα θα ενίσχυε την προοπτική κυβέρνησης των Εργατικών σε συνεργασία με ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η μόνη ελπίδα των Τόρις για να κερδίσουν τις πρόωρες εκλογές είναι να αποσπάσουν ψήφους από το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ και να επωφεληθούν από τις διασπασμένες ψήφους των ψηφοφόρων του Remain.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Τζον Κέρτις, το Κόμμα του Brexit έχασε περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το ποσοστό αυτό φαίνεται να μετακινήθηκε προς το κόμμα των Συντηρητικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)