to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 20.03.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Θετικός ο απολογισμός της Συνόδου - Τέλος τα υφεσιακά μέτρα

Ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην 7μερή συνάντηση "βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε, και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου" - "Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολίτικη διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους" - Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής


Διαβάστε σχετικά: 

Βασικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Παρασκευής:

  • Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup. Και στην 7μερη συνάντηση καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής προστατεύθηκε αυτή η συμφωνία. Οι προσπάθειές μας να μπει σε ράγες η πολιτική διαπραγμάτευση στέφθηκαν με επιτυχία. Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου:
  •  α) Δεν υποχρεούται η Ελλάδα στα υφεσιακά μέτρα του mail Χαρδούβελη. «Χθες ξεδιαλύναμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην τετ-α-τετ συνάντηση τους ρώτησα αν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης. Είπαν όχι» απάντησε σε σχετική ερώτηση μετά τις δηλώσεις.
  • β) Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την διαμόρφωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίησή τους.
  • Στην Αθήνα τα κλιμάκια θα έρχονται μόνο για λεπτομέρειες, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο Brussels Group.
  • Επαναφέρουμε στη χώρα την κανονικότητα για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια.
  • Κατά τη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και είναι χρέος Ελλάδας και εταίρων να την αντιμετωπίσουν.
  • Η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για ανθρωπιστική κρίση και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της κοινωνικής σωτηρίας, όπως επίσης και οι ανακοινώσεις Γιούνκερ για ενεργοποίηση προγραμμάτων ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 για την ανεργία των νέων και την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας
  • Φεύγουμε αισιόδοξοι ότι στο δύσκολο πεδίο που λέγεται ΕΕ υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και συνεννόησης, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς.
  • Θετικός ο απολογισμός, μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, χρειάζεται εγρήγορση και επικοινωνία σε πολιτικό πλαίσιο και θεσμικό
  • Το συντομότερο δυνατό η λίστα των μεταρρυθμίσεων για να γίνει και το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.
  • Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες και τους θεσμούς είναι διασφαλισμένες ενώ και η προστασία στις καταθέσεις είναι αυτονόητη. Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στο κλίμα ανασφάλειας που διάφοροι θα καλλιεργήσουν. Προειδοποιούμε όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. 
  • «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχουν νέα υφεσιακά μέτρα».
  • Τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει θετικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5 % στο τέλος του 2015. Το πακέτο Γιούνκερ θα φέρει ανάπτυξη. 
  • Η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι με τον ελληνικό λαό. Αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα όπως αποδεικνύει η ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ζήτησα χθες την υποστήριξη των εταίρων για την απόφασή μας για τις τριγωνικές συναλλαγές καθώς και για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. 
  • Έρχονται μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που δεν πλήρωναν το μερτικό τους.
  • Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχόνιας ρευστότητας. 
  • Μέχρι το καλοκαίρι αποπληρώνουμε δόσεις. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά δε έχουμε καμία ανησυχία, ούτε και για τη μεσοπρόθεσμη ρευστότητα. Έχουμε να πάρουμε δόση από το προηγούμενο καλοκαίρι επειδή η τότε κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί
  • Θα συμφωνήσω με την Α. Μέρκελ ότι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν οι άλλοι για εμάς. 

Alexis Tsipras at the Brussels summit

  • Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τεράστιο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και συντριπτική υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ενώ εντείνεται το κλίμα τρόμου. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη του λαού, δεν πέφτουν με μηχανορραφίες και δημοσιεύματα όπως αυτά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας. Εμείς θα πάμε πολύ μακριά
  • Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, είναι συλλογική η δουλειά της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Αδιανόητο να θέτει οποιοσδήποτε θέμα κυριαρχίας σε μία χώρα της ΕΕ υπαγορεύοντας τον υπουργό Οικονομικών. 
     
    • Ο Γ. Βαρουφάκης με δήλωση στο twitter χαιρέτισε τη συμφωνία και κάλεσε σε γοργά βήματα για την υλοποίησή της.
    • Δεν γυρνάμε στο τροϊκανό καθεστώς της επέλασης στα υπουργεία και των ανακρίσεων στους υπουργούς, Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες. 
    •  Ο Μ. Ντράγκι δεν θα μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν των απαραίτητων κινήσεων που πρέπει η ΕΚΤ να κάνει για να επιστρεψει η βεβαιότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ντράγκι δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος βγαίνοντας από την 7 μερή συζήτηση. 
    • Σε 55 μέρες η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις προτάσεις και να παράξει νομοθετικό έργο με πλήρη διαφάνεια και μέσα από διάλογο, παρά τις πιέσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν έχουν χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και η αποφασιστικότητά μας να κυβερνήσουμε. Ξεπεράστηκε η αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν άποψη και να νομοθετούν. Αυτή είναι η στρεβλή αντίληψη που πυροδοτεί των αντιευρωπαϊσμό. Επιτυχία για την Ευρώπη η χθεσινή εξέλιξη. 
    • 800 εκ.€ μπορούμε να έχουμε μέσα στο έτος από στοχευμένες ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεταρρυθμίσεις για φοροδιαφυγή και διαφθορά, εκτός από αίσθημα δικαιοσύνης θα έχουν ένα πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα
     

Ολόκληρη η τοποθέτηση Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου 2015)

«Καλησπέρα σας.

Νομίζω ότι αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό για όλους μας διήμερο. Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, όπως γνωρίζετε, συζητήσαμε για την Ενεργειακή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τη Συμφωνία TTIP, τις εξωτερικές σχέσεις και το θέμα της Λιβύης. Σε αυτή τη Σύνοδο επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο αλλά και στην επταμερή, όπως την ονομάσατε οι περισσότεροι από σας, συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και στην ουσία προστατεύσαμε αυτή της συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν τελικά το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους. Και υπ’ αυτή την έννοια, μπορώ να σας πω πως η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειες μας στέφθηκαν με επιτυχία.

Όπως ανέφερα και χθες, στη χθεσινοβραδινή μας συνάντηση, επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο αλλά είναι κρίσιμο. Ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά;

Πρώτον, δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται δηλαδή η Ελλάδα να λάβει υφεσιακά μέτρα. Όπως αυτά που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο email του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Χαρδούβελη.

Δεύτερον, ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, προφανώς για τη νομοθέτησή τους και την υλοποίησή τους.

Και τρίτον, ξεκαθαρίσαμε και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Brussels Group, όπως ονομάστηκε. Στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό, κλείνοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία συζήτησης, διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης, αυτό το διήμερο, αλλά και περνώντας τα σκαμπανεβάσματα του τελευταίου καιρού, την εναλλαγή και ψυχολογικών διαθέσεων στην κοινή γνώμη θα έλεγα. Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω μιας, όπως διαπιστώνετε δύσκολης και σκληρής, διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της.

Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε στη χώρα την κανονικότητα αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια.

Τέλος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως κατά τη διήμερη αυτή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τόσο χθες στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επταμερή συνάντηση ότι στη χώρας και ότι χρέος μας, της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των εταίρων μας είναι από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Διότι δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε πολύ μεγάλες πληγές. Και η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση των δράσεων για την επούλωση των πληγών, την κατεύθυνση όπως την ονομάζουμε εμείς της κοινωνικής σωτηρίας. Και φυσικά αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις ανακοινώσεις σήμερα του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker που αφορούν στο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε μαζί την προηγούμενη Παρασκευή, όπου μετά την ολοκλήρωσή της έδωσε εντολή για την ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της ανεργίας, ύψους 2 δις ευρώ μέσα στο 2015. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι έχουμε ένα θετικό απολογισμό, στα πλαίσια του δυνατού. Πολλοί από σας είχατε διαφορετική αίσθηση για την πρωτοβουλία που πήραμε και για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες μέσα σε αυτό το δύσκολο πεδίο που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης, παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί τους οποίους αντιμετωπίζουμε, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Είναι γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία, την ξαναβάλαμε σε ράγες. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου με τις δικές μας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που  έχει ανάγκη η χώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, και τα προβλήματα της χρηματοοικονομικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι φεύγουμε με ένα πρόγραμμα 2 δις ευρώ για την ανεργία και την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης μέσα στο 2015.

Νομίζω ότι είναι ένας θετικός απολογισμός. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις, γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συνεχίσουμε στην ορθή υλοποίηση. Γι’ αυτό χρειάζεται το επόμενο διάστημα εγρήγορση, χρειάζεται επικοινωνία σε πολιτικό πλαίσιο, σε θεσμικό πλαίσιο. Με τους θεσμούς, σε υψηλό επίπεδο όμως, προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να  προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που η Ελλάδα προχωρούσε τα τελευταία 4-4,5 χρόνια»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)