to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 15.01.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Αν θέλουν μνημονιακές υπογραφές, να ψάξουν αλλού

«Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά: Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ


Μήνυμα προς την Άγγελα Μέρκελ και την τρόικα «να ψάξουν αλλού για συνενόχους» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις συζητήσεις και δημοσιεύματα που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί ο ίδιος από την A. Μέρκελ ή την τρόικα, να υπογράψει προεκλογικά τη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε:

«Αν και δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου ώστε να πιστεύω ότι θα πράξει τέτοια ανοησία, οφείλω εντούτοις να δώσω μια καθαρή απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι με τέτοιου είδους δημοσιεύματα δημιουργούν διλήμματα. Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα. Εμείς δεσμευόμαστε, υποχρεωνόμαστε και χρωστάμε μόνο στον ελληνικό λαό, σε κανέναν άλλον».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους θα γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει ξανά την τύχη του στα χέρια του «για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό», ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στην πολιτική της τρόικας, την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε πολλές φορές την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις διαπιστώσεις του για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στην πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα, για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και να υπογραμμίσει ότι ακόμη και σήμερα κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο (διαβάστε σχετικά εδώ) δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η πολιτική. 

Το δεύτερο σκέλος ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε μία σφοδρή επίθεση για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, την κυβερνητική πολιτική και τα ΜΜΕ. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις, πρόσθεσε, δίνουν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που χρεοκόπησαν και αυτοί με τη σειρά τους, ανοίγουν την κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους, μεταξύ των οποίων και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνει άμεσα έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών και επίσης, να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα και τα ΜΜΕ» τόνισε και αναφέρθηκε στη.  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν πάρει δάνεια από 120 εκατ. ευρώ το καθένα. Διερωτήθηκε τι θα γίνει αν αύριο κλείσουν τα κόμματα αυτά. Για τα ΜΜΕ τόνισε ότι «εκδοτικά συγκροτήματα παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει "στεγνώσει" η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, τη στιγμή που έχουν συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον κ. Στουρνάρα να μην φέρει στη Βουλή νόμο για να ανακτήσουν οι τράπεζες τις μετοχές τους με ζημιά του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» και ότι «θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις και θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο».

_____________________________

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες καλή και δημιουργική χρονιά.

Αυτός ο χρόνος, καθώς όλα δείχνουν, θα είναι κρίσιμος για το λαό και τη χώρα.

Και χρειάζεται δύναμη και αποφασιστικότητα από όλους και όλες. Πιστεύω ότι θα την έχουμε.

Κυρίως, χρειάζεται πίστη στη δύναμη του λαού μας, που φέτος θα έχει ξανά τις τύχες στα χέρια του, για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της κοινωνικής λεηλασίας, της εθνικής καταρράκωσης, της αναξιοπρέπειας.

Διότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία.

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι καταλαβαίνουν ότι όσοι μας έριξαν στα βράχια, όσοι μαζί τα έφαγαν υποθηκεύοντας το μέλλον και την αξιοπρέπεια του λαού μας, κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας και των δανειστών, για να σώσουν εαυτούς.

Κρύφτηκαν πίσω από το καταναγκασμό του μνημονίου, όχι γιατί, όπως έλεγαν «δεν υπήρχε άλλη επιλογή», αλλά γιατί έτσι νόμιζαν ότι θα γλυτώσουν οι ίδιοι.

Ότι θα κρύψουν τις δικές τους αμαρτίες και τα δικά τους ανομήματα.

Αυτό το σάπιο πολιτικό προσωπικό που χρόνια μας κυβερνά, αφού χρεοκόπησε την χώρα, ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, επιχείρησε να ενδυθεί το μανδύα του σωτήρα.

Και δίχως δισταγμό, υπηρέτησε με θρησκευτικό φανατισμό τα Μνημόνια και την τρόικα.

Λοιδόρησε εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.

Προώθησε «διαρθρωτικές» αλλαγές που γύρισαν την χώρα πίσω στην δεκαετία του 50.

Επιστράτευσε κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ανέτρεψε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δημιουργώντας στρατιές ανέργων.

Και όλα αυτά στο όνομα ότι δεν γινόταν αλλιώς, στο όνομα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

Κι έρχονται τις τελευταίες μέρες οι ίδιοι οι προστάτες τους, να καταμαρτυρήσουν και να αποκαλύψουν ότι όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα είχαν ένα και μοναδικό στόχο:

Όχι τη σωτηρία της Ελληνικής οικονομίας, άλλα τη σωτηρία των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και αυτά δε τα λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λέει η ίδια η καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο κ. Όλι Ρεν, ο Επίτροπος της Κομισιόν.

«Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη θα αναγκαζόμασταν να την εγκαταλείψουμε όλοι», παραδέχτηκε η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

«Θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούμε εμείς», παραδέχθηκε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Ρεν.

Με κυνισμό αλλά και με ειλικρίνεια επιβεβαιώνουν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη στιγμή επεσήμαινε απέναντι στις παραδομένες ελληνικές κυβερνήσεις.

Μήπως όμως όλοι όσοι κυβερνούσαν εδώ αυτά τα κρίσιμα χρόνια δεν καταλάβαιναν αυτά που εμείς τους λέγαμε με δυνατή φωνή;

Μήπως δε μας πίστεψαν, δε μας άκουσαν, μήπως δε τα γνώριζαν αυτά, δεν τα ήξεραν; Είχανε λάθος εντύπωση των πραγμάτων;

Και τα γνώριζαν και τη σωστή εντύπωση είχαν και καταλαβαίνανε πάρα πολύ καλά τι τους λέμε. Και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι καλύτερα από εμάς τα ήξεραν. Καλύτερη εμπειρία είχαν από ότι εμείς στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης για να ξέρουν ποια ήταν τα όπλα και οι αδυναμίες μας. Αυτοί παρουσίαζαν μόνο αδυναμίες. Μας είπαν δεν έχουμε κανένα όπλο.

Αφού λοιπόν τα ήξεραν, γιατί παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση και χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης στις ανορθολογικές ορέξεις της τρόικας, καταδικάζοντας τη χώρα και το λαό σε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που σήμερα μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Προεκλογικά μας έλεγαν: μα τι θέλετε να μας πείτε ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ήθελαν να καταστραφεί η χώρα ; Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θελαν να σώσουν το τομάρι τους,

Και τις απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερώτημα τις βλέπουμε δυστυχώς να προβάλλονται μπροστά μας με καταιγιστικό ρυθμό στα σκάνδαλα, που σαν χιονοστιβάδα το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται.

Στις αποκαλύψεις που αφορούν στο όργιο της μίζας στα εξοπλιστικά προγράμματα από Γερμανικές και άλλες, πολυεθνικές οπλικών συστημάτων.

Στο κύκλωμα της μίζας που είχε κοινές ρίζες, όπως οι απολογούμενοι τώρα στις απολογίες τους μας αποκαλύπτουν βαθιές ρίζες με την αμαρτωλή ΖΙΜΕΝΣ, που τάιζε τα κομματικά ταμεία και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλαδή των κομμάτων που ακόμα μας κυβερνάνε για να μας σώσουνε και που η πρώτη τους πράξη όταν έκαναν από κοινού κυβέρνηση, την κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη ΖΙΜΕΝΣ.

Στις μίζες που κατέληγαν σε λογαριασμούς offshore εταιριών και σε Ελβετικές τράπεζες και τώρα αποκαλύπτονται, δίνοντας ίσως νόημα στις διάφορες λίστες που με υπερβάλλοντα ζήλο προστατεύουν από το φως της δημοσιότητας και έκλειναν για μήνες στα συρτάρια τους οι επίδοξοι σωτήρες μας;

Τις απαντήσεις, επίσης, τις βλέπουμε στις αποκαλύψεις που αφορούν τις τράπεζες και στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας.

Στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτελεί μόνο τη κορυφή του παγόβουνου.

Αυτού του περιβόητου τριγώνου της αμαρτίας, όπως έχω πολλές φορές επισημάνει.

Που στη μια πλευρά,, στη μια κορυφή έχει το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας.

Στην άλλη, έχει τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Και στη τρίτη, επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν, ως επί των πλείστον, Μέσα Ενημέρωσης.

Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που τις χρεοκόπησαν.

Αυτοί, με τη σειρά τους, ανοίγουν κατά το δοκούν τη κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους.

Την ώρα που στεγνώνει η αγορά, αυτοί χρηματοδοτούν αδρά ημέτερους και μεταξύ άλλων υπερχρεωμένες επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Και οι τελευταίοι φυσικά ανταποδίδουν την στήριξη, στηρίζοντας με νύχια και με δόντια ετοιμόρροπες κυβερνήσεις από τα Μέσα που ελέγχουν.

Και ο φαύλος κύκλος κλείνει.

Να, λοιπόν, γιατί αυτό το πολιτικό προσωπικό, αυτοί που μας γκρέμισαν και τώρα παριστάνουν τους διασώστες, έκαναν το 2009, το 2010 και όλα τα επόμενα χρόνια, πως δεν άκουγαν το ΣΥΡΙΖΑ, όταν φωνάζαμε αυτά που τώρα οι ίδιοι οι δανειστές αποκαλύπτουν.

Απεμπόλησαν έτσι την ευκαιρία να διαπραγματευτούν, διευκολύνοντας την ευρωπαϊκή ελίτ να διασώσει τις τράπεζές της, με το να μετατρέψουν το χρέος από τραπεζικό σε κρατικό.

Και από χρέος προς ιδιώτες σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

Αυτή ήταν η μεγάλη διευκόλυνση που παρείχε το περιβόητο PSI στους πιστωτές μας.

Διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα funds και την ίδια στιγμή άνοιγε μαύρη τρύπα 24 δις στις ελληνικές τράπεζες και 16 δις στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Δισεκατομμύρια που χρεώθηκε στο ακέραιο ο ελληνικός λαός.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τώρα οι ίδιοι άνθρωποι επιθυμούν να κλείσουν το κύκλο της καταστροφής.

Επιστρέφοντας τις μετοχές των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους, σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ορισμένες ακόμα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Εμείς λοιπόν είμαστε ξεκάθαροι:

Ζητάμε να γίνει άμεσα έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών.

Γιατί έχουμε την πεποίθηση και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι το ΤΤ είναι, όπως προείπα, μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ζητάμε επίσης να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα δάνεια που έχουν πάρει πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα, που απορροφήθηκε από την Πειραιώς, και δημιούργησαν χρέη από 120 εκ. ευρώ έκαστος.

Αν αύριο κλείσουν τα κόμματά τους, το ΠΑΣΟΚ ήδη το συζητά, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;

Εκδοτικά συγκροτήματα παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει στεγνώσει η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, την ίδια στιγμή που έχουν συσσωρευμένη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;

Οι τράπεζες κεφαλαιοποιήθηκαν με 50 δις που χρεώθηκε ήδη ο έλληνας φορολογούμενος.

Οι ιδιώτες εφοδιάστηκαν με τα περιβόητα warrants – δικαιώματα επανάκτησης μετοχών – τα οποία μάλιστα σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία τους δόθηκαν χωρίς αντίτιμο. Τζάμπα.

Και ο κύριος Στουρνάρας, μαθαίνουμε ότι φαίνεται να σχεδιάζει να μεταπηδήσει και να εποφθαλμιά τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μαθαίνουμε ότι σχεδιάζει, κατασκευάζει ειδική ρύθμιση για να κάνουν χρήση των warrants, ανακτώντας τις μετοχές στο 1/3 της αξίας τους.

Ποιος θα πληρώσει αυτή τη ζημιά;

Όσο προσεκτικός κι αν θέλει να είναι κανείς, με μια φράση μόνο μπορεί να τους προειδοποιήσει:

ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις, θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές, που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το Ελληνικό Δημόσιο.

Για μας είναι σαφές: Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, άρα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο τώρα.

Κάθε άλλη ρύθμιση είναι ανήθικη, άδικη, παράνομη, προκλητική, κολάσιμη.

Και κυρίως προειδοποιούμε να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη για ψήφιση νόμου που θα χαρίζει τις μετοχές που ανήκουν στο ΤΧΣ που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στους ιδιώτες μετόχους.

Και τους συμβουλεύουμε, να μη συνεχίζουν να παρέχουν προκλητική κάλυψη σε υπόδικους και σε ελεγχόμενους στη διοίκηση του ΤΧΣ.

Ξέρετε, το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να διαπράξει κάθε εξουσία, είναι η αλαζονεία.

Η απατηλή ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας.

Ας μη κάνουν λοιπόν το λάθος να λειτουργούν σαν να νομίζουν ότι η εξουσία που σήμερα έχουν, θα είναι παντοτινή.

Και οι πράξεις τους υπεράνω ελέγχου.

Πόσο δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας σήμερα υποφέρει τόσο σκληρά από τις πολιτικές τους επιλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν σήμερα, ότι ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος.

Είναι άπειρα τα στοιχεία που συνηγορούν στη διαπίστωση αυτή.

Πώς φτάσαμε στα μνημόνια;

Τι έγινε με τα υποβρύχια;

Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε; Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που εμείς ζητήσαμε και αρνηθήκανε;

Ποια είναι η τύχη της λίστας Λαγκάρντ; Ποιοι έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ από τη λίστα Λαγκάρντ;

Πώς προστατεύονται στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ που εμπλέκονται και εξετάζονται από τη δικαιοσύνη για σκάνδαλα;

Αντί απαντήσεων, όμως, ο κύριος Σαμαράς, που διήνυσε με αστραπιαία ταχύτητα την απόσταση από τον οικονομικό χειμώνα της λάθος συνταγής, στην πολιτική άνοιξη των μνημονίων, κατασκευάζει διλήμματα.

Πάλι τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχει βαρεθεί.

Ευρώ ή δραχμή μας έλεγε προχθές. Ευρώπη ή αντι-Ευρώπη μας λέει σήμερα

Ευρωπαϊκές ή αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Δεν θα σας υποβάλω στην πλήξη αυτονόητων απαντήσεων σε ανόητα διλήμματα, σε ανόητα διλήμματα, επιτρέψτε μου.

Στο κάτω-κάτω όλη αυτή η φούσκα διλημμάτων γεννά και σε μας ένα δίλημμα συναισθημάτων: Ανάμεσα στο θυμό και τη θυμηδία.

Εμείς δίνουμε τη δική μας μάχη στην Ευρώπη, για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

Και στοιχείο αυτής της μάχης είναι η τιμητική υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς για την ευρωπαϊκή προεδρία, την οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με όλους τους τρόπους προς όφελος, όχι κομματικό, προς όφελος της χώρας, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, για να αναβαθμίσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας αλλά και για να αναδείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας είναι έξω από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι αποφάσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Και βεβαίως αυτό, επαναλαμβάνω, δεν αφορά μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά θα είναι προς το συμφέρον των λαών του Νότου, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Σε αυτό το σημείο όμως οφείλω να απαντήσω όπως οφείλω ,να δώσω μια απάντηση στις μεθοδεύσεις που εκπορεύονται από το εξωτερικό, πάντοτε όμως με τη συνδρομή διαφόρων προθύμων στην Ελλάδα.

Διαβάζουμε τώρα τελευταία σε μέσα ενημέρωσης ότι η κ. Μέρκελ, σχεδιάζει να ζητήσει και τη δική μου υπογραφή για τη συνέχεια των μνημονίων της καταστροφής και της εξάρτησης και τις επόμενες τετραετίες.

Αν και δεν υποτιμώ καθόλου τη νοημοσύνη της γερμανίδας καγκελαρίου, ώστε να πιστεύω ότι πρόκειται να πράξει τέτοια ανοησία, οφείλω εντούτοις να δώσω μια καθαρή απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι με τέτοιου είδους δημοσιεύματα μας δημιουργούν διλήμματα.

Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά.

«Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα».

Εμείς ούτε στις επικύψεις συνηθίζουμε, ούτε μας κρατάνε από πουθενά, για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και την συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα.

Εμείς δεσμευόμαστε και υποχρεωνόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε αυτόν μόνο χρωστάμε, και σε κανέναν άλλο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα έμαθα ότι ο πρωθυπουργός έδωσε άλλη μια παράσταση, την δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα, σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτή τη φορά, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας. Και βέβαια, ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρωθυπουργός, προκειμένου για άλλη μια φορά να υιοθετήσει τα μνημόνια και την πολιτική τους, είπε πως το πρόγραμμα της τρόικας, το μνημόνιο, τα πρώτα δυο χρόνια δεν απέδωσε, είχε κάποια προβλήματα, αλλά μόλις ανέλαβε αυτός άρχισε να αποδίδει, διότι διόρθωσε τα λάθη. Παίρνοντας, προφανώς, χειρότερα μέτρα, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερα λάθη. Το θέμα όμως δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός αρέσκεται διαρκώς να παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Μια εικόνα που δεν χωράει κριτικής, γιατί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε για άλλη μια φορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αυτό δηλαδή, που έχει δώσει εντολή να εξετάσει τη θεσμική συμβατότητα της εντολής της τρόικας, έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο, αυτό, το προβληματικό, αλλά αυτό το πλαίσιο, των ευρωπαϊκών θεσμών, να αποφασίζει και να δίνει εντολές σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, βρέθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου έχει δοθεί εντολή σε μια επιτροπή να εξετάσει το αν είχε τη δικαιοδοσία η τρόικα, κι αν έχει τη δικαιοδοσία να συνεχίζει να διαπράττει το έγκλημα του μνημονίου, σε έναν χώρο που ακόμα κι οι εμπνευστές αυτών των επιλογών παραδέχονται το λάθος, κι όχι μόνο δεν παραδέχτηκε το λάθος, αλλά δεν είπε κουβέντα για το φόνο. Αντί να αξιοποιήσει τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΕ και της Κομισιόν και του ΔΝΤ για λάθος πολλαπλασιαστές, για λάθος συνταγή, αντί να αξιοποιήσει αυτή καθεαυτή, την ίδια την έρευνα που διεξάγεται μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, για να πει «ως εδώ», όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά μαθαίνουμε ότι ήταν αυτός ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την αναβολή της παρουσίας των δύο εκπροσώπων του κοινοβουλίου που διεξάγουν την έρευνα στην Ελλάδα, διότι θα συνέπιπτε με τις μέρες που ήθελε να κάνει την έναρξη της φιέστας για την προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει η χώρα μας.

Όμως, δεν είναι ώρα για φιέστες, ούτε για πανηγύρια. Είναι ώρα για απολογισμό, είναι ώρα να ειπωθούν αλήθειες, είναι ώρα να κοιτάξουν όλοι τον ελληνικό λαό στα μάτια. Εμείς, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, αυτή την αλήθεια παρουσιάζουμε. Παραδώσαμε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους δυο ευρωβουλευτές που διεξάγουν την έρευνα, αλλά και στον αρμόδιο για τα οικονομικά επίτροπο, Ρεν, τη «Μαύρη Βίβλο του μνημονίου», εβδομήντα σελίδες που παρουσιάζουν ανάγλυφα τα οικονομικά αποτελέσματα της καταστροφής, των δικών τους επιλογών. Όχι μόνο τις επιπτώσεις στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και την απόλυτη αναποτελεσματικότητά τους στο οικονομικό πεδίο, γιατί κανένας στόχος δεν πέτυχε.

Η χώρα μπήκε στο μνημόνιο με χρέος που ήταν περίπου 120% του ΑΕΠ, και σήμερα, μετά από τρία χρόνια, έχει φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Με μια ανεργία που, για τους νέους ανθρώπους, πλησιάζει το 60%. Συνεπώς, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Κατώτερος των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Για μας, λοιπόν, η ελληνική προεδρία δεν είναι μια ευκαιρία για προεκλογικού χαρακτήρα φιέστες. Η ελληνική προεδρία είναι μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει όλη η Ευρώπη και οι λαοί της, αλλά και οι ηγεσίες τους, σε ποιο τραγικό αδιέξοδο έχει έρθει η ελληνική κοινωνία κι ο ελληνικός λαός και πόσο καταστροφικές είναι αυτές οι επιλογές για το σύνολο της ΕΕ, κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Κι αυτό που δεν κάνει ο κ. Σαμαράς θα το κάνουμε εμείς, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνεται από την επιλογή των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Μια καμπάνια που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και θα είναι μια καμπάνια που θα αφορά την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου προσπαθεί να συγκαλύψει σκάνδαλα, στηρίζει και προωθεί νέα εγκλήματα. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.

Θέλω να υπογραμμίσω το δράμα της δημόσιας Υγείας, που στέλνει την Ελλάδα ένα αιώνα πίσω. Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν ήδη την κυβέρνηση να αποσύρει το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, αλλά παραμένουν το 5ευρω για κάθε επίσκεψη, το 1 ευρώ για κάθε συνταγή.

Παραμένουν επίσης τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους για να αναπληρώσουν όσα το ΕΣΥ της λιτότητας τους στερεί.

Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πίσω από ασάφειες, γενικότητες και παραπλανητικά λόγια, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία. Κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ. Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο, εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται ούτε μια μέρα λουκέτου στις δομές του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος. Άλλωστε, αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα άνοιγε πόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής της το μνημονιακό στόχο των απολύσεων και την πάση θυσία δραματική μείωση των δαπανών υγείας. Δε θα επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.

Για εμάς, τα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την προστασία ενός πληθυσμού που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, τα οποία δεν θέτουμε και δεν σκοπεύουμε να τα θέσουμε στη διαπραγμάτευση με κανένα δανειστή. Για μας, πρώτιστο χρέος είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση με αξιοπρέπεια, και κυρίως να σταθούν όρθιοι. Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας όταν το χρειάζονται. Γι αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο άμεσων μέτρων ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας το οποίο- και επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται να θέσουμε σε διαπραγμάτευση, διότι αυτό είναι το χρέος μας, απέναντι στο λαό, στην κοινωνία, και όχι απέναντι στους τοκογλύφους.

Τέλος συντρόφισσες και σύντροφοι θα ήθελα να καταγγείλω ένα έγκλημα εν εξελίξει. Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Δεν πρόκειται για μια απλή ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης. Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ξεπούλημα εθνικής στρατηγικής υποδομής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ. Να σεβαστούν επιτέλους τις ίδιες τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. Καλούμε όλους τους βουλευτές να μη συνεργήσουν με τη ψήφο τους σε αυτό το μέγα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν φθείρεται απλώς, δεν αποσαθρώνεται, δεν αιμορραγεί. Είναι υπό κατάρρευση. Οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που αντιστέκονται στην πολιτική των μνημονίων. Και η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες μας, καθώς είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε νέα πρωτόγνωρα καθήκοντα και νέες, πρωτόγνωρες απαιτήσεις. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι. Και πρέπει επίσης να έχουμε συνείδηση πόσο δύσκολη, πόσο περίπλοκη θα είναι η αποστολή μας. Σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε όλοι εθελοντές και στρατιώτες. Κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι. Είμαστε το πιο δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Το πιο δημοκρατικό κόμμα, που διεκδικεί την εξουσία όχι για να μπει στο ίδιο καλούπι, αλλά για να αλλάξει τα καλούπια τις νοοτροπίες και τις δομές της εξουσίας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει η έγνοια της αυτοπροστασίας. Της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας και της συλλογικής μας αξιοπρέπειας.

Φαινόμενα εκφυλιστικά, φαινόμενα απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας, από εδώ και στο εξής δε μπορεί να γίνονται αποδεκτά από τη συλλογικότητα, όχι από τις ηγεσίες. Συμπεριφορές που προσβάλλουν και ζημιώνουν τη κοινή μας προσπάθεια, που είναι έξω από το ήθος της αριστεράς, δε θα γίνονται αποδεκτές. Έχουμε ευθύνη και χρέος συλλογικά να προστατέψουμε την κοινή προσπάθεια, να αντιστοιχηθούμε με το ύψος των περιστάσεων. Με την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στα πιο δύσκολα καθήκοντα που είναι μπροστά.

Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ίσως, στο πιο βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή.

Και η ζωή έφερε έτσι τα πράγματα, ώστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, να εκπροσωπούμε την ελπίδα και την προσδοκία μιας καινούργιας μέρας για το λαό και τον τόπο. Θα κάνουμε το καθήκον μας με εντιμότητα, υπευθυνότητα και απόλυτη επίγνωση του ρόλου μας. Ας είναι όλοι βέβαιοι γι' αυτό. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)