to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 20.02.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Θα απομονωθούν οι ξενοφοβικοί κύκλοι που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα (βίντεο)

«Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή το θέλουν κάποιοι ακραίοι ξενοφοβικοί και ακραίοι στην Ευρώπη. Εκείνοι θα απομονωθούν» τόνισε ο πρωθυπουργός που μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τους «ανεύθυνους γραφειοκράτες» και τις ξενοφοβικές δυνάμεις που κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό - «Να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες,τίποτα δεν θα ξεχαστεί σ αυτόν τον τόπο» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αλ. Τσίπρας


Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα, αναφέρθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και το βρετανικό ζήτημα. Ανέδειξε τον κίνδυνο ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μας καθώς βαθαίνει η κρίση στη Συρία, κρίση που πυροδοτεί την προσφυγική κρίση την ώρα που ισχυροποιείται ο φονταμενταλισμός με επιθέσεις ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης. Η ηγεσία της ΕΕ, με τη νεοφιλελεύθερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δημιούργησε προβλήματα συνοχής στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη απέναντι στις προκλήσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. 

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων από την ΕΕ την ώρα που η Ελλάδα έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών της, ένα βάρος που το ανέλαβε ως χρέος των δικών μας αξιών καθώς «ο ελληνικός λαός έχει μάθει τι σημαίνει προσφυγιά». Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στάση αλληλεγγύης της πλειοψηφίας των νησιωτών και του συνόλου του ελληνικού λαού την ώρα που η Ευρώπη απομακρύνεται από τις ιδρυτικές της αξίες. «Η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης  τη ώρα που άλλες δυνάμεις υψώνουν τείχη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και τη μετατρέπουν σε φρούριο»

«Καμία επίθεση αναπάντητη και καμία ενέργεια δίχως συνέπειες» από τις δυνάμεις τις ξενοφοβίας που κατακρίνουν την Ελλάδα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός με αφορμή τη στοχοποίηση της χώρας μας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι μπήκε ένα τέλος στα σενάρια περί «ξηλώματος» της ζώνης Σένγκεν και υπογράμμισε ότι αποτελεί «κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα» και σταχυολόγησε τα θετικά της Συνόδου Κορυφής ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για μη τήρηση των δεσμέυσεων (δεδομένου ότι και η δέσμευση για τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων έχει μείνει κενό γράμμα). 

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτώντας και από την Τουρκία να κάνει το ίδιο. Αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να απομονωθεί επειδή ακραίοι και ξενοφοβικοί κύκλοι το επιθυμούν», η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την «αλλαγή στάσης της ΝΔ» στο ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πλακιωτάκης είχε πει στο Συμβούλιο Αρχηγών ότι τα hotspots δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν. «Δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «το ζήτημα έκλεισε χθες». Υπογράμμισε την απειλή της Ελλάδα για βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου αν δεν επιβληθεί ο συντονισμός μεταξύ των κρατών αντί του μονομερούς ελέγχου των προσφυγικών ροών από τις «δυνάμεις που προωθούν τους φράκτες».

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντα ότι θα σταματήσει το blame game κατά της Ελλάδας και υπενθυμίζοντας ότι μόνη υποχρέωση μιας χώρας είναι να διασώζει τους πρόσφυγες και αυτό το ανθρωπιστικό καθήκον θα συνεχίσει να επιτελεί η Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ δε θα διασώζει αλλά θα εντοπίζει τις κινήσεις στα τουρκικά εδάφη (και θα περιορίζει εκεί τις προσφυγικές ροές), κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό Λιμενικό. 

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση κορυφής θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα ως προς την μείωση των ροών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των ανθρωπιστικών αξιών» ώστε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των αρχηγών των κομμάτων για αναλυτικότερη ενημέρωση.

«Ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων»

Αναφορικά με τη συγκυρία, τόνισε ότι ο ελληνικός θα κρίνει τη σημερινή κυβέρνηση «στο τέλος της διαδρομής» και με βάση τις κόκκινες γραμμές. «Θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια, χωρίς να ακούμε τις κραυγές σας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη. «Η πολιτική μας έχει τη μία και μοναδική ταυτότητα που θα έπρεπε σε περίοδο κρίσης: την πατριωτική» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Εμείς θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία με γνώμονα τα συμφέροντα των αδύναμων στρωμάτων και των δυνάμεων της εργασίας και του μόχθου - από αυτές τις δυνάμεις θα κριθούμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για διαρκή διαπραγμάτευση και για το μεγάλο βήμα της υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος. «Ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων που δεν έχει γραφτεί στο εξωτερικό κ. Μητσοτάκη», η αποστροφή του πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας απαρίθμησε τα μέτρα υπέρ των λαϊκών τάξεων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις προσπάθειες στη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. «Δεν σας ζητάμε να ψηφίσετε το ασφαλιστικό, ψηφίστε όμως τα "εύκολα", αυτά που έχουν όφελος για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα» η απεύθυνση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O Αλ. Τσίπρας κατέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ίσχυε και πριν η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών ενώ τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έφερε δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτι που είναι τελείως διαφορετικό από το κοινωνικό τιμολόγιο. «Η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία ήταν κορυφαίος υπουργός ο κ. Μητσοτάκης προστάτευσε τους φοροφυγάδες», υπενθύμισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας. «Τέλος πια η προστασία, αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που θα προσπαθήσει να φέρι σε πέρας τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι θα «πάει μέχρι τέλους το ζήτημα των λιστών» και «τίποτα δεν θα ξεχαστεί».

«Ο κ. Μητοτάκης δεν μπορεί να συνδυάσει το κουστούμι του ευρωπαϊκού ηγέτη αλλά και ηγέτη ενός κόμματος με πολλά καπετάνάτα που έχει μέσα και τη λογική του κυρίου Βορίδη ή του κυρίου Δένδια», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του. Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τον λαϊκισμό του αρχηγού της ΝΔ (που επανέλαβε την ακροδεξιάς κοπής επιχειρηματολογία ότι η... Τ. Χριστοδουλοπούλου ευθύνεται για την προσφυγική κρίση) και υπενθύμισε ότι τη σκληρή διαπραγμάτευση και την εκδικητική απάντηση της 12ης Ιουλίου, όταν έγινε παγκόσμιο hashtag το #this is a coup (παραπέμποντας στην πραξικοπηματική επιβολή δύσκολων μέτρων μετά το ελληνικό δημοψήφισμα που απέρριψε τις προτάσεις Γιούνκερ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)