to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 14.02.2020

Πολιτική

«Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη, όλα τα κάνατε σωστά...» (βίντεο)

«...ειδικά την χρεωκοπία της χώρας». Δείτε τα βίντεο-αποσπάσματα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα κατά την ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα καθώς και την απάντησή του προς τις ειρωνείες στις οποίες κατέφυγε ο πρωθυπουργός ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, τα εργασιακά δικαιώματα και τα στοιχεία που αποτυπώνουν το κλίμα στην αγορά εργασίας.


«Όλα τα κάνατε σωστά, είδικά την χρεωκοπία της χώρας», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ειρωνείες του πρωθυπουργού αναφορικά με τον διάλογο για τον απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης είπε «καλό κουράγιο» στον Αλέξη Τσίπρα για τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, πριν προχωρήσει για άλλη μια φορά στο να βαφτίσει «λαϊκισμό» τα πυρά κριτικής που δέχεται κατά των πολιτικών επιδείνωσης της θέσης του εργαζομένου, που εκείνος και η κυβέρνησή του επιλέγουν από την εκλογής τους έως σήμερα.

Αφού πρώτα ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να του υπενθυμίσει τις διαχρονικές φράξιες και τις βρώμικες συμμαχίες που λιμνάζουν και τελούνται διαχρονικά εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, -μάλιστα μην αφήνοντας στο απυρόβλητο την μέχρι πρότινος στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στον γαλάζιο πρόεδρο-, στη συνέχεια «υπενθύμισε» στον Κ. Μητσοτάκη τα πεπραγμένα του κόμματός του, καθώς και το ποιος μπορεί σήμερα να μιλάει για αυτοκριτική, απολογισμό και φυσικά το αγαπημένο του πρωθυπουργού, τον «λαϊκισμό».

Δείτε την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο παρακάτω βίντεο:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη»

Διαβάστε απόσπασμα από την τοποθέτηση Τσίπρα λίγο πριν τις άνωθεν αναφορές: «Ακούστε να δείτε κ. Μητσοτάκη όμως. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη.

Στη δική σας παράταξη υπάρχει πάντοτε ένα κλίμα λυκοφιλίας, αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Και είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες, φράξιες και κόμματα υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα.

Εμείς, έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε.

Αναρωτιέμαι, ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα «κάναμε λάθος». Όλα σωστά τα κάνατε εσείς. Όλα σωστά. Όλα. Και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων την κάνατε σωστά, και τα 25% που μειώσατε τον εθνικό πλούτο κάνατε σωστά, και τα εξοπλιστικά και τις μίζες τα κάνατε σωστά, του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου και των άλλων, και τους κουμπάρους κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδιάνεια που πήρατε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες 220 εκατ. ο καθένας σας, τα κάνατε σωστά. Κανένα λάθος δεν κάνατε. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια».

«Προωθείτε το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού»

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέχεια μίλησε για τα θέματα της εργασίας. Επισήμανε τα στοιχεία που διέψευσε προηγουμένως ο πρωθυπουργός για την αγορά εργασίας, ενώ σκληρή ήταν η κριτική του για τα όσα επιχειρεί η κυβέρνηση για την απορρίθμηση στον τομέα και την έκθεση των εργαζομένων σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες εις βάρος τους.

«Υπερδιπλασιάστηκαν οι υπερωρίες που δηλώνουν οι επιχειρήσεις, υπερδιπλασιάστηκαν και οι εργαζόμενοι που τις πληρώνονται ή πηγαίνουν σε μια φυσιολογική ώρα πλέον στο σπίτι τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας τα βέλη του κατά της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και των ποινών που περιλαμβάνονται στις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως ψευδές και επίτηδες παραπλανητικό το επιχείρημα περί «φακελώματος» των εργαζομένων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να καταργήσει την αιτιολόγηση της απόλυσης. Η αιτιολόγηση της απόλυσης ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ήταν κάτι που προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης κάνει χατίρι στον ΣΕΒ.

«Η Ελλάδα η μόνη χώρα της ΕΕ με χαμηλότερο μισθό σε σχέση με δέκα χρόνια πριν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατέθεσε διάγραμμα με το οποίο έδειχνε ότι η μόνη χώρα της ΕΕ που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα, παρότι, όπως ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)