to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 21.12.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στους FT: Ρύθμιση χρέους και απαλλαγή από την Τρόικα το συντομότερο οι προτεραιότητές μας

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί η χώρα το συντομότερο από την επιτροπεία των δανειστών και να ανακτήσει την κυριαρχία της» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στους Financial Times, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα έχει καλύψει περισσότερο από το 70% των μέτρων της συμφωνίας.


Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στάση του δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τους FT, η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα να εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.


Capital control τέλος τον Μάρτιο - άνοιγμα στις αγορές πριν το τέλος του 2016

Ο έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα επαναρχίσει τον δανεισμό από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016». Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον προηγούμενο μήνα με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών τόνωσε τις ελπίδες για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2016.


Η Ελλάδα αρνείται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών. Το ΔΝΤ έχει σταματήσει να δανείζει την Ελλάδα γιατί ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του τεράστιου ελληνικού χρέους που προβλέπεται να φτάσει πάνω από το 190% του ΑΕΠ το 2016.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)