to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 17.01.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν νέο δίκαιο φόρο (βίντεο)

Ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του και με κριτήριο την σταθερότητα και θα δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Σκάι και το Γιώργο Αυτιά το πρωί του Σαββάτου.


Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν νέο δίκαιο φόρο, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και με κριτήριο την σταθερότητα και για τον λόγο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κενό που θα προκύψει στα έσοδα θα καλυφθεί από ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ θα προστατευθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρξει ΕΝΦΙΑ το 2015 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος με αναδρομική ισχύ. Όλες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν γνωστές επίσημα και με λεπτομέρειες , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, γιατί δεν πρόκειται να φορολογήσει πλασματικές αξίες και πρόσθεσε ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα υπάρξουν έσοδα από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και όπως είπε, θα συγκρουστούμε με την ολιγαρχία , αλλά δεν θα είμαστε εκδικητικοί με κανέναν. Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και ότι θα υπάρξουν έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ

Στην ερώτηση αν θα επιλέξει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν θέλει ούτε να σκέπτεται αυτό το ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του και με το κριτήριο της σταθερότητας, και θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, δεν κάνει μια κυβέρνηση για να εκπροσωπήσει την αριστερά, αλλά θα κάνει μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων .

Σχετικά με το πρόβλημα του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των ξένων αξιωματούχων που αναφέρονται καθημερινά στο θέμα αυτό. Εμείς, πρόσθεσε, θα πάμε με τον πήχη ψηλά, όπως πρέπει να πάμε και με την θέση ότι δεν θέλουμε άλλα δάνεια για να πληρώνουμε τα προηγούμενα και επανέλαβε την πρότασή του για πανευρωπαική διάσκεψη στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953, διερωτώμενος με ποιο ηθικό δικαίωμα η Γερμανία την αρνείται, ενώ η ίδια είχε ωφεληθεί τότε.

Στην ερώτηση , αν θα πήγαινε με τον κ. Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις τους θα ήταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού με την κ. Μέρκελ και ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο κλίμα που δημιουργείται στην ΕΕ, έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση της Ιρλανδίας που τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Αλ. Τσίπρα για την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος, αλλά και του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Ερωτώμενος για τις φήμες που φέρουν τον Αλ. Τσίπρα να προτείνει τον κ. Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη. Ωστόσο σημείωσε ότι το πρόσωπο του προέδρου πρέπει να τύχει αποδοχής και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι εμάς δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα αλλά το να ανταποκριθεί στο κύρος του θεσμού και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)