to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 10.12.2012

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στον Guardian: Nα συγκληθεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

Τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος του ευρωπαϊκού νότου προτείνει με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Μια διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, όταν αποφασίστηκε η απαλλαγή της Γερμανίας από το περίπου 60% του χρέους της.


Μοναδική βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους είναι ένα «κούρεμα» για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημειώνει ότι οι ξένοι δανειστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αντιμετωπίστηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.




«Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που θα κάνει θα είναι να διαιωνίσει την αβεβαιότητα. Η κα Μέρκελ πρέπει να πει στους Γερμανούς πριν από τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι, για όσο διάστημα οι πιστωτές αναβάλουν μια τέτοια κίνηση (σσ. «κούρεμα»), τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος τόσο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. «Γι' αυτό προτείνουμε μια διεθνή διάσκεψη στη βάση των αρχών αυτής που πραγματοποιήθηκε το Λονδίνο το 1953, με την οποία η Γερμανία απαλλάχθηκε από το 60% του χρέους της. Θέλουμε να καταλήξουμε με τους εταίρους μας σε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν έχει σημασία το πού θα γίνει η διάσκεψη, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας.


«Ζητάμε χρόνο, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη», δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι τόκοι που δεν θα καταβάλλονται κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Θα ήταν μια λύση με την οποία και οι δύο θα κέρδιζαν».
Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο και για δύο άξονες στο οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης: Ο πρώτος είναι το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο και ο δεύτερος η λιτότητα που πρέπει να σταματήσει. «Αν συνεχίσουμε με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, θα είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση για την επαναγορά χρέους που θα «κουρέψει» 30 δισ. από το χρέος της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για μια προσπάθεια των πιστωτών να κερδίσουν χρόνο.


«Όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009, το χρέος μας ήταν της τάξης του 120% του ΑΕΠ. Για φέτος προβλέπεται ότι θα φτάσει το 175,6% και τώρα η τρόικα λέει ότι για να καταστεί το χρέος βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι της τάξης του 124%. Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο, αλλά πώς σκοπεύουν να πετύχουν το στόχο αυτό; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων που φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει γίνει κρανίου τόπος», καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.


Μετάφραση: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)