to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:18 | 18.09.2015

πηγή: real

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας «στον ενικό»: Κυβέρνηση που δεν θα είναι όμηρος των δυνάμεων του χθες (βίντεο)

Η συνέντευξη εφ όλης της ύλης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται εάν θα υπάρξει κυβέρνηση που δεν θα είναι όμηρος. «Η μόνη εξασφάλιση του ελληνικού λαού είναι να δώσει την στήριξη σε αυτούς που έδωσαν την μάχη και όχι σε αυτούς που είπαν ότι το μνημόνιο είναι ευλογία. Εμείς δώσαμε μάχη. Ματώσαμε. Αν ο λαός μας δώσει ένα ποσοστό που θα είμαστε όμηροι των δυνάμεων του χθες, που θέλουν να κοντύνουν τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, τότε δεν θα μπορέσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Σε μία κρίσιμη στιγμή όταν είχα την δυνατότητα να εκλέξω πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά αποφάσισα να προτείνω στέλεχος της συντηρητικής παράταξης. Αυτό δείχνει ότι η λογική μου δεν είναι η λογική της ρεβάνς. Αυτό σημαίνει ότι στα κρίσιμα ζητήματα θέλω εθνική ευθύνη και συναίνεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση. «Το κρίσιμο σε αυτή την κάλπη είναι εάν αυτή η κυβέρνηση θα έχει προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.



Για την άρνηση του να συνεργαστεί με την ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εγώ είμαι αυτός που κάθισα στο ίδιο τραπέζι και συνεννοήθηκα και συνεργάστηκα με τον Πάνο Καμμένο που είναι σε μία τελείως διαφορετική ιδεολογία». «Με τη ΝΔ έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές όχι μονάχα ιδεολογικές. Εκπροσωπούμε πολύ διαφορετικά πράγματα στην πολιτική και κοινωνική ζωή και εκπροσωπούμε πολύ διαφορετικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον πόθο ενός κόσμου να φύγουμε από τη σημερινή κατάσταση. Η ΝΔ εκφράζει εκείνες τις δυνάμεις που δεν έχουν πληρώσει στην κρίση. Εκφράζει το παλαιό γιατί είναι το κόμμα που έχει κυβερνήσει», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις αρχές του 2016 η άρση των capital controls

Σε ερώτηση πότε θα αρθούν τα capital controls ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στους καταθέτες. «Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι σήμερα με 40 δισ. ευρώ αλλά δεν λύθηκε ο μεγάλος κόμπος για την πραγματική οικονομία και την αγορά που είναι τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Ήδη στα capital controls έχουν γίνει διεργασίες που μέρα με την μέρα χαλαρώνουν τις δεσμεύσεις. Η οριστική άρση θα γίνει μετά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 



Εξήγησε ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει από το μνημόνιο στο τέλος του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2017. «Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2016, μία θετική απόφαση για το χρέος, σταδιακή εξομάλυνση των capital controls και ενίσχυση των επενδύσεων είτε στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά στα θέματα διαπραγμάτευσης αλλά δεν είχε την ίδια πρόοδο στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. «Δεν είναι εύκολο να βαθμολογήσει κανείς μία κυβέρνηση που έδρασε σε ειδικές συνθήκες. Θα πρέπει να κάνουμε μία βαθμολόγηση για την διαπραγμάτευση και μία για την διαχείριση της καθημερινότητας. Η κυβέρνηση μου παίρνει πολύ καλό βαθμό στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Στην υπόσχεση να ματώσει άσχετα αν το αποτέλεσμα ήταν έξω από τις προσδοκίες. Στα θέματα της καθημερινότητας δεν μπορώ να πω ότι παίρνουμε τον ίδιο καλό βαθμό. Αυτό γιατί κινηθήκαμε σε ένα πλαίσιο ασφυξίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ανέφερε ότι υπήρξε «μία συσπείρωση δυνάμεων εκτός της χώρας προκειμένου η Ελλάδα να μην γίνει το θετικό παράδειγμα για τους άλλους λαούς της Ευρώπης». 



«Έχουμε μπροστά μας τις εξής δυνατότητες: Την σταθερότητα στην οικονομία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με την δέσμευση ότι με την πρώτη αξιολόγηση ξεκινάει η διαδικασία για την απομείωση του χρέους. Για πρώτη φορά δημιουργούμε ένα πλαίσιο συμμαχιών στην Ευρώπη που απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να δουν την διαδικασία απομείωσης του χρέους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα ανέφερε ότι η συμφωνία κερδίζει έδαφος για τη χώρα. «Φέραμε μία συμφωνία που κερδίζει έδαφος για την χώρα. Τον Ιούνη πήγαμε σε δημοψήφισμα μία συμφωνία που δεν έδινε ούτε ένα φρέσκο ευρώ. Και το έκαναν επίτηδες. Βεβαίως υπάρχουν και δυσκολίες όταν πας σε έναν συμβιβασμό υπό το βάρος δυνάμεων που ήθελαν να εκδικηθούν την κυβέρνηση και το όχι του ελληνικού λαού. Στις Βρυξέλλες η μεγάλη παγίδα ήταν να αποφύγουμε το Grexit», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 



Γιατί καθυστερήσαμε να κλείσουμε την συμφωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν άφησε πρωτογενές πλεόνασμα και δυσκόλεψε το έργο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. «Με λογιστικές αλχημείες δημιουργούσαν πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Υπήρξαν τα capital controls που εξωθήθηκε η χώρα. Δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν το σχέδιο της αντεκδίκησης των πιο ακραίων κύκλων στην Ευρώπη επειδή βγήκαμε και είπαμε: ο λαός μας θα αποφασίσει. Ήταν ένα όχι πάνω απ’ όλα σε όσα μας πνίγουν τόσα χρόνια. Ήμασταν μόνοι μας». 


 
«Ο κ. Μεϊμαράκης απαντά με χαρακτηρισμούς»

«Ο κ . Μεϊμαράκης είχε κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές από τους επικοινωνιολόγους του αντί να απαντά με επιχειρήματα να απαντά με χαρακτηρισμούς. Θα μπορούσα και εγώ να τον αποκαλώ διαπλεκόμενο. Δεν αλλάζω ούτε απόψεις, ούτε αξίες, ούτε ιδέες. Πιστεύω ότι τα μνημόνια κατέστρεψαν τη χώρα. Εμείς δώσαμε μάχη μέχρι το πρωί και με έλεγε ωρομίσθιο ο κ. Μεϊμαράκης. Εκείνος τι θα έκανε; Θα υπέγραφε και θα τελείωνε νωρίς. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στην αντίληψη και την στάση. Τα μνημόνια δεν ήταν μονόδρομος. Και αν είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 



«Δεν είχε δόλο η Αριστερή Πλατφόρμα»

Αναφορικά με την άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είχαν δόλο. Είχαν άλλη αντίληψη για τα πράγματα. Το άσχημο είναι να λες όταν σε διαψεύδει η πραγματικότητα: τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια των δηλώσεων και των θέσεων μου. Υπήρχε μία μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε στρατηγική επιλογή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όταν βλέπεις ότι η εναλλακτική που σου παρουσιάζουν ως αριστερή και ριζοσπαστική θέση είναι ένα σχέδιο των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης τότε πρέπει να πάρεις μία απόφαση ευθύνης».

«Έδωσα μία υπόσχεση. Να ματώσω εγώ και η κυβέρνηση μου για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Αυτή ήταν η υπόσχεση και αυτή την τηρήσαμε. Και στο τέλος πήραμε μία επιλογή ευθύνης να μην οδηγήσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην καταστροφή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τον Γ.Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεσπάστη όχι γιατί φταίει ο Βαρουφάκης αλλά γιατί υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα που δεν ήθελε καμία συμφωνία. Αυτό είναι φυγή από την πραγματικότητα». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η στρατηγική του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν βοήθησε. 



«Η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε. Έχω καταλήξει, όμως, στο συμπέρασμα όποιος και να ήταν στη θέση του, εφόσον από την άλλη πλευρά υπήρχε ένα σχέδιο παρένθεσης και εξόντωσης, αυτό θα οδηγούσε στα άκρα έτσι και αλλιώς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατασκευή» για αντιπερισπασμό το θέμα Φλαμπουράρη

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στα δημοσίευματα για την εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη. «Σε αυτή την έρημη πολιτική ζωή του τόπου θα καταντήσουμε όποιος δεν έχει κολλήσει ποτέ ένσημα στην ζωή του και άρα δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρίες και όποιος στις φορολογικές δηλώσεις δηλώνει μηδέν ή δηλώνει μονάχα αυτά που παίρνει από ένα κομματικό μισθό να θεωρείται ο πιο άξιος. Και όσοι έχουν ενασχόλησημ στη ζωή μέσα στη βιοπάλη επειδή έχουν μία μικρή επιχείρηση και παλεύουν να θεωρούνται λαμόγια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι η κριτική που δέχεται ο πρώην υπουργός Επικρατείας αποτελεί «μία κατασκευή για να δημιουργηθεί ένας αντιπερισπασμός με την άποψη ότι όλοι ίδιοι είναι».

«Ο καθένας σε αυτό τον τόπο έχει μία διαδρομή. Πήρε μία δουλειά ο άνθρωπος με την εταιρεία του τον Νοέμβρη του 2014 πριν γίνει υπουργός, πριν τις εκλογές. Ζούσε από τη δουλειά του. Γίνεται η εκλογική διαδικασία. Δέχεται την τιμητική πρόταση να γίνει υπουργός. Φεύγει από το ΔΣ της εταιρείας και βγαίνει στη σύνταξη. Που είναι το μεμπτό;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι υπάρχει μία προσπάθεια ορισμένων να δείξουν ότι όλοι είναι ίδιοι γιατί θέλουν κάτι να κρύψουν. 

«Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να μιλάμε με επιχειρήματα και όχι να πετάμε λάσπη ο ένας στον άλλο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

    •  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)