to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 05.06.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην συρρικνώσουμε το περιβάλλον (βίντεο)

«Έχουμε συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο, από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορρυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντολογική νομοθεσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε «να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορονοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μια ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση: την κλιματική κρίση». Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «όλες μας οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την κλιματική κρίση».

Ακόμα τόνισε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος, που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντολογική προστασία». Και υπογράμμισε τα εξής λέγοντας: «σήμερα λοιπόν πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος ακόμα για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού από την κυβέρνηση σχολίασε πως η κρίση της πανδημίας μας δίδαξε ότι «τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν να ρυθμίζονται από την αγορά και τους νόμους της, όπως για παράδειγμα το νερό που τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει».

«Ο νόμος Χατζιδάκη είναι πισωγύρισμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Εκεί συναντήθηκε με εργαζομένους σε τοπικούς φορείς διαχείρισης και κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε μαζί τους ανέφερε πως είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα ο πρόσφατος νόμος Χατζιδάκη για το περιβάλλον, καθώς θα έχει επίπτωση προφανώς και στους εργαζόμενους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον, γιατί αφορούν προστατευόμενες περιοχές. Μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης στους φορείς διαχείρισης κάνοντας λόγο για  ουσιαστική αποδόμηση των φορέων αυτών και υποβάθμιση της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος.  

Σε ότι αφορά στον fast track τρόπο υπερψήφισης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας  εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως φάνηκε η αντίληψη απαξίωσης της έννοιας του φυσικού περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αποτελεί πράγματι πισωγύρισμα η αλλαγή στους δασικούς χάρτες και των επιτροπών, γιατί όπως τόνισαν «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν πιο γρήγορα με ιδιώτες δικηγόρους και μηχανικούς, χωρίς προσλήψεις νέων δασολόγων και αποκλειστική χρήση, τουλάχιστον, δασολόγων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «ολοένα και περισσότερο αρχίζει να συνειδητοποιεί η παγκόσμια κοινότητα – προφανώς και η ελληνική κοινωνία – ότι βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση και άρα το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είναι στην προτεραιότητά μας και στην ατζέντα της συζήτησής μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πισωγύρισμα δεν θα είναι οριστικό, καθώς το οικολογικό κίνημα θα αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ότι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά του καθεστώτος προστασίας και η σε βάθος υλοποίηση μιας πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει σε μια προοπτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)