to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 08.05.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στην «Ώρα του πρωθυπουργού»: «Καλούμε σε ταύτιση με τις "κόκκινες γραμμές" του λαού»

Πρόσκληση στα κόμματα,να ταυτιστούν με τις «κόκκινες γραμμές του λαού μας, όχι της κυβέρνησης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για την παιδεία.


Με την ερώτηση αυτή επανήλθε στο Κοινοβούλιο η «ώρα του Πρωθυπουργού» μετά από δυόμισι χρόνια, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός και ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τις «κόκκινες γραμμές του λαού μας, όχι της κυβέρνησης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων» και απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη τόνισε: «σ’ αυτές τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σας καλούμε να ταυτιστείτε».

* * *

Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση, που απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, είχε κατατεθεί από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο για το θέμα της διαπλοκής. 

Το αναλυτικό ρεπορτάζ, εδώ: 

Αλ. Τσίπρας για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: Τελειώνει ο κύκλος της ασυδοσίας των ολιγαρχών (βίντεο)

* * *

Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στον Στ. Θεοδωράκη, αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με το «παλαιό πολιτικό σύστημα». «Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση με τόσο μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία και τόσο μεγάλη αντίθεση από τον σκληρό πυρήνα του χθες, από τον οποίο σας καλώ να αποκοπείτε. Δεν έχετε σχέση με αυτόν, γιατί θα σας πάρει μαζί του», τόνισε απευθύνοντας για δεύτερη φορά πρόσκληση στο Ποτάμι.

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα κατά την απάντηση στην ερώτηση για την Παιδεία που κατέθεσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού για την ερώτηση για την Παιδεία

 

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Είμαστε στην διακυβέρνηση. Η δική σας ευθύνη είναι να μιλήσετε με τους πολλούς, να παραμερίσετε τις κλειστές συνιστώσες του κόμματός σας, να μιλήσετε με τους πολλούς», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «σας στηρίζουμε στη διαπραγμάτευση, γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στον παλιό δρόμο της λιτότητας, αλλά στον καινούριο δρόμο της ανάπτυξης». Πρότεινε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι «θα χρειαστεί μία συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Όμως ο Πρωθυπουργός διαφώνησε επισημαίνοντας στον επικεφαλής του Ποταμιού: «αν θέλετε να καταφέρετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο, υπάρχουν άλλοι προσφορότεροι τρόποι να το κάνετε, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνετε».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη λέγοντας πως «ως Γενικός Γραμματέας έπαιρνε τα mail της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς». «Και δεν μιλάτε γι’ αυτό. Και μιλάτε για κομματοκρατία σ’ αυτή την κυβέρνηση; Το όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «εδώ δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διευθυντής νοσοκομείου ή υπουργείου» και πως «μόνο όταν παραπέμπονται τους ζητείται η παραίτηση».

Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να πει συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη». «Ποιους διόρισε; Είναι γνωστό ότι ήταν αγύριστο κεφάλι, και γι’ αυτό απομακρύνθηκε», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει συντηρητική ιδεοληπτική διακυβέρνηση μέχρι το 2015 και ξαφνικά έρχεται μία αριστερή ιδεοληπτική διακυβέρνηση που δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο για τους φοιτητές», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αναφφερόμενος στους διορισμούς Περιφερειακών Διευθυντών στην Εκπαίδευση είπε: «Δώστε μου μία λογική εξήγηση. Είχαμε 400 αιτήσεις για 13 θέσεις. Δεν υπήρχαν κάποιοι εκτός του κομματικού σχηματισμού σας; Εξ όνυχος ο λέοντος. Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν. Οι 13 είναι στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού σας».

«Η διαδικασία έγινε βάσει του νόμου, που ορίζει ότι είναι στην απόλυτη κρίση του υπουργού. Αν θέτετε θέμα αλλαγής του τρόπου επιλογής, να πάμε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είμαστε ανοικτοί, αλλά αυτές οι αλλαγές θέλουν και χρόνο και πολιτική βούληση. Εμείς την πολιτική βούληση την έχουμε, δώστε μας και τον χρόνο».

(πληροφορίες από Ναυτεμπορική)


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)