to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 25.02.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εξειδικεύουμε τις μεταρρυθμίσεις, χτίζουμε αξιοπιστία απέναντι στο λαό»

Βάρος στην εξείδικευση των μεταρρυθμίσεων και στο χτίσιμο της αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης απέναντι στο λαό, έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε μια πρώτη αποτίμηση όσων κατάφερε η νέα κυβέρνησης στον 1ο μήνα διακυβέρνησης της χώρας, με έμφαση στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε πως τώρα όλοι θα κριθούν από την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας μετά τα πρώτα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής προσπάθειας - Με ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία με το Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


Νωρίτερα:

Εκτενή ενημέρωση για την πορεία της κυβέρνησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της ως σήμερα έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σημερα το πρωί την, εν εξελίξει, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του πρωθυπουργού ξεκίνησε από τις πρώτες συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες και το αντικεμενικά αντίξοο κλίμα που συνάντησαν τα μέλη της κυβέρνησης κατά τις πρώτες επαφές τους, αλλά και τις συμμαχίες που κατάφερε να οικοδομήσει, καταφέρνοντας τελικά να ισχυροποιήσει τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Τι πέτυχε σε ένα μήνα η νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου, του πρώτου μήνα της νέας κυβέρνησης, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

α) Διαχωρίστηκε πλέον η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο

β) Κατορθώθηκε η απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο ως πλαίσιο  πολιτικής λιτότητας

γ) Η ενδιάμεση συμφωνία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.

δ)Αποτράπηκε το σχέδιο οικονομικής/χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, που κάποιοι ήθελαν ώστε να οδηγηθούμε σε μια "κυβερνητική παρένθεση".

ε) Δόθηκε ένα τέλος στην αξίωση για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, και επιτεύχθηκε η διατήρηση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.
 

Η λίστα μεταρρυθμίσεων

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στο περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αντικαταστήσαμε τις απαιτήσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση με μεταρρυθμίσεις και επεμβάσεις που βασίζονται στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, ενώ επέστησε την προσοχή προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς θα κριθούν όλοι όχι μόνο από την ικανότητα διαπραγμάτευσης αλλά και από την ικανότητα διακυβέρνησης.

Eξειδίκευση μεταρρυθμίσεων, χτίσιμο αξιοπιστίας

 Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία απέναντι στο λαό στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)