to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 25.05.2023

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα λιποτακτήσουμε από τη μάχη, θα αναμετρηθούμε με τη δεξιά (Video)

Μήνυμα στις ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας «δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους. Δεν θα πετύχετε τον στόχο σας» και συμπλήρωσε: «Δεν θα πετύχουν τη νεκρανάσταση του συστημικού δικομματισμού, που αποτελεί τον διακαή τους πόθο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για τις τρεις αιτίες τις ήττας: την επιβολή της ατζέντας της ΝΔ, την στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και την εικόνα του κόμματος που με παλινωδίες, άστοχες τοποθετήσεις και αντιλήψεις κόστισαν ακριβά


Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο «Athenaeum InterContinental Athens Hotel» με αντικείμενο τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, την ανασυγκρότηση και στρατηγική για την κρίσημη μάχη της 25ης Ιουνίου.

Τις εργασίες της ΚΕ άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του όπου στην αρχή της τόνισε πως "η ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε". «Και τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη μας να τους πείσουμε. Πρωτίστως η ευθύνη είναι δική μου, δεν ισομοιράζονται οι ευθύνες».

«Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Ξεκινώντας ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για την «ηρωική μάχη» που έδωσαν και για την «στήριξη» και την «αποφασιστικότητά» τους σε αυτή τη «δύσκολη στιγμή». «Θέλω πρωτίστως να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους μας, τους εθελοντές στα εκλογικά κέντρα που έδωσαν μια δύσκολη και ηρωική μάχη, και τους ευχαριστώ προσωπικά. Τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μας. Αλλά και όσους πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και δεν μας ψήφισαν», είπε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη εκ μέρους του κόμματος που δεν κατάφεραν να τους πείσουν.

Η ευθύνη όπως είπε, «είναι ακόμη μεγαλύτερη» τώρα προκειμένου να καταφέρουν να τους πείσουν στη μάχη που έχουνε μπροστά. «Γιατί αυτή είναι η πιο κρίσιμη, αυτή είναι η τελική και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση», τόνισε.

«Όπως κάναμε πάντα, έτσι και τώρα δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Έτσι θα κάνουμε και θα κάνω και τώρα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. «Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης» ενώ πρόσθεσε πως η ευθύνη του κόμματος είναι να ανασυγκροτηθεί άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσει τη μάχη.

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια»

«Μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης. Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προειδοποίησε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία «που θα επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως αν του δοθεί η ευκαιρία επιδιώκει να μην έχει καν αντίπαλο και «να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες».

Υπογράμμισε επίσης πως «ξέρετε πως ποτέ δε φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν».

«Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Αιτίες

1. Η ΝΔ επέβαλλε τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου. Η ΝΔ, αξιοποίησε και δικά μας λάθη, Η συζήτηση πήγε στο 2015 κι όχι στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Σε αυτό συνέβαλλε και η ήσσονος αντιπολίτευση

2. Η απλή αναλογική αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και της δικής μας στρατηγικής για την απλή αναλογική

3. Η εικόνα του κόμματος. Παλινωδίες, άστοχες τοποθετήσεις και αντίληψης μας κόστισαν ακριβά. «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα». Οφείλουμε να αλλάξουμε άμεσα, προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η ευθύνη για το κόμμα ανήκει σε μένα».

Σημείωσε παράλληλα πως «ένας παντοδύναμος Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ζήτημα ζωής να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός».

Υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέτωπο είναι η δεξιά και η πολιτικής, «δεν θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ» είπε χαρακτηριστικά. «Μονομετωπη πολιτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Πάμε για να κερδίσουμε όχι για να χάσουμε σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καταχειροκτροτήθηκε. «Κοινωνική αναγκαιότητα η εφαρμογή του προγράμματος μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας έστελε μήνυμα στις ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα που δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους «δεν θα πετύχετε τον στόχο σας». «Δεν θα πετύχουν τη νεκρανάστασης του συστημικού δικομματισμού, που αποτελεί τον διακαή τους πόθο»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μην γίνουν ομιλίες σήμερα. Την άποψή του να γίνει συζήτηση εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)