to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 29.11.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων παραμένουν όμηροι της κυβέρνησης

Ανάρτηση για τις απλήρωτες σχολικές καθαρίστριες έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τα Σωματεία εργαζομένων στην καθαριότητα δημοσίων σχολείων.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το θέμα των 9.000 εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Σχεδόν 9.000 εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων παραμένουν όμηροι της κυβέρνησης. Απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς καμία απάντηση και καμία δικαιολογία, περιμένουν πότε τα αρμόδια Υπουργεία θα απαντήσουν στα δίκαια αιτήματά τους.

Όχι μόνο για το πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους από τους πόρους που είχαμε εξασφαλίσει, αλλά και για το τί σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τις εργολαβικές εταιρίες που καραδοκούν.

Θα προωθήσει και πάλι το αποτυχημένο μοντέλο των ιδιωτικών συνεργείων, που και επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο προς όφελος των γνωστών «ημετέρων» και προωθεί εργασιακές συνθήκες γαλέρας σε βάρος των εργαζομένων;

Όσο και αν δε μπορεί να κρύψει το μίσος της για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει άμεσα να απαντήσει.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνο Σκουρλέτη, τον Συντονιστή του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Γιάννη Τοπαλιάν, το μέλος της Γραμματείας Συνδικαλιστικού Χρήστο Γιαμπουράνη και το μέλος του Τμήματος και πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος με εκπροσώπους Σωματείων συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν επίσης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλησε να τις δει όταν ενημερώθηκε για την παρουσία τους, αλλά και με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και πρώην υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. 

Βασικό ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν ότι οι περίπου 9.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Κι αυτό, παρόλο που για την υφιστάμενη, διετούς διάρκειας, σύμβαση εργασίας που είχε συναφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προβλεφθεί οι ανάλογοι πόροι. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το αν και με ποιούς όρους θα έχουν εργασία την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς η σύμβαση λήγει και δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ της χρησιμοποίησης ιδιωτικών συνεργείων, κάτι, ωστόσο, που δεν επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη συνάντηση, η ανησυχία τους εντείνεται καθώς και για τα δύο θέματα κανένα από τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν έχει δεχτεί τους εκπροσώπους τους, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά τους. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ήδη αποφασίσει κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η διαβεβαίωση στήριξης του αγώνα τους και επισημάνθηκε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις, με έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους, αλλά και να επιλυθεί το πρόβλημα της σχέσης εργασίας τους. Άμεσης προτεραιότητας είναι, βεβαίως, και το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα στήριξης της εργασίας των συμβασιούχων έργου στην καθαριότητα των σχολείων. Ενδεικτικά, εκτός από την σύναψη σύμβασης εργασίας διετούς διάρκειας, θεσπίστηκε δύο φορές η αύξηση των αποδοχών τους, προβλέφθηκε αμοιβή και για τους κοινόχρηστους χώρους, εντάχθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, έγιναν δικαιούχοι Μέσων Ατομικής Προστασίας και ομαλοποιήθηκε το σύστημα της πληρωμής τους, ώστε να καταβάλλονται οι αποδοχές σε μηνιαία βάση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)