to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:59 | 24.03.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: Φοροδιαφυγή, Siemens & αποζημιώσεις ψηλά στην ατζέντα μας

Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας - Δεν ήρθα στη Γερμανία για οικονομική βοήθεια αλλά για να βρούμε κοινό έδαφος για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον σημείωσε ο πρωθυπουργός - Η Α. Μέρκελ επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς


Δείτε αναλυτικά τι απάντησαν Τσίπρας - Μέρκελ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Τελευταία ενημέρωση, 00:55 Ολοκληρώθηκε μετά από τεσσερισήμισι ώρες το δείπνο Μέρκελ - Τσίπρα με τις πενταμελείς αντιπροσωπείες τους.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου:

Βασικά σημεία από τις κοινές δηλώσεις:

Α. Μέρκελ: Πολύ ζεστές επαφές με τον ελληνικό λαό, πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους. Χρειαζόμαστε σαφή στοιχεία που θα κατατεθούν στους θεσμούς, δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για το αν είναι επαρκή μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις. Θα ήθελα η Ελλάδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Μιλήσαμε και για διμερή θέματα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, και τα 2 κράτη ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟΤο θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα στο μέλλον. Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.  Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά.

 

Αλ. Τσίπρας: Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Εξαιρετικό σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλων και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από τον διάλογο θα βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Θέλουμε σύντομα συμφωνία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στόχος μας σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη των λαών. Δεν έχω έρθει να ζητήσω δανεικά αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις. 

 

Βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης:

1) Η Ελλάδα σημπληρώνει 5 χρόνια σε ένα πρόγραμμα διάσωσης πρωτοφανούς προσαρμογής που επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία όπως η τεράστια ανεργία στους νέους. Οι δείκτες αποδεικνύουν ότι δεν ήταν success story. Είχαμε μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αύξηση στους φόρους στους φτωχότερους σε αντίθεση με τους πλουσιότερους.

2) Δεν φταίνε για όλα τα δεινά οι ξένοι. Πολλές οι ενοδγενείς αιτίες που μπήκαμε στην κρίση, όπως η φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων και η διαφθορά.

Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα τις πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δουλέψουμε από κοινού ώστε να  καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατάει την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την υπόθεση siemems. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είναι πρώτιστα ηθικό και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά γερμανικά κτίρια. Οι επανορθώσεις δεν συσχετίζονται καθόλου με τη σημερινή κρίση, είναι ένα διμερές με ηθική και όχι υλική αξία. 

Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel (σσ με τους Μέρκελ ανάμεσα σε Ναζί αξιωματικούς) είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί. Αυτά είναι πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν που μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε.

 
 
German Chancellor Angela Merkel, right, and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras brief the media during a bilateral meeting at the chancellery in Berlin, Monday, March 23, 2015. In his first visit to Germany since coming to power in January, Tsipras sounded a conciliatory note, though he stopped short of promising anything concrete on reforms. (AP Photo/Markus Schreiber)
 
 
 

Ολόκληρη η εισαγωγική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ:


Θέλω να ευχαριστήσω  θερμά την Καγκελάριο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου έδωσε να ανταλλάξουμε απόψεις  σε μια σειρά διμερών αλλά και ευρύτερων θεμάτων για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να ανταλλάξουμε απόψεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος πέρα από το διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές όπου υπάρχουν. Αυτή είναι άλλωστε οι κοινή ευρωπαϊκή μας εμπειρία. Μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Και όπως και η ίδια μου είπε στο τηλεφώνημά μας την προηγούμενη εβδομάδα, είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, παρά να μιλάει ο ένας για τον άλλον.

Θέλω να μου επιτρέψετε, γιατί βλέπω ότι και το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης είναι πολύ μεγάλο, να κάνω δύο παραδοχές, να ξεκινήσω από δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η πρώτη θέση: Συμπληρώνονται σε λίγο πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ότι αφορά την προσαρμογή και τον χρόνο προσαρμογής, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story.  Και αυτό γιατί επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, -χάσαμε σχεδόν 25% του ΑΕΠ- και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Μια πολύ μεγάλη ανεργία, ιδίως στους νέους ανθρώπους, όπου έφθασε κοντά στο 60%. Αλλά υπήρξε και μια αδυναμία επίτευξης  σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι δείκτες νομίζω ότι αυτό το αποδεικνύουν.

Επίσης, αυτά τα 5 χρόνια στην Ελλάδα, υπήρξε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.  Κι αυτό το αποδεικνύει η έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Hans-Böckler σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα των φτωχότερων Ελλήνων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ τα εισοδήματα των πλουσιότερων μόλις κατά 16%. Την ίδια στιγμή που οι φόροι στους φτωχότερους αυξήθηκαν κατά 337% , στους πλουσιότερους μόλις κατά 9%.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια δεύτερη παραδοχή.  Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια, εντούτοις είναι λάθος και απλουστευτικό, ότι όλα τα προβλήματα και όλα τα δεινά που μας έχουν βρει εμάς στην Ελλάδα, μας φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι΄ αυτά. 

Υπάρχουν λοιπόν, πέρα από τις συνολικότερες αιτίες που αφορούν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και ενδογενείς αιτίες και εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει σε αυτήν την κρίση.

Δυστυχώς, στα πέντε χρόνια του προγράμματος, δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενδογενείς αιτίες.  Η αναποτελεσματικότητα του κράτους παραμένει, η εκτεταμένη διαφθορά παραμένει, η προκλητική φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων παραμένει.

Άρα λοιπόν, αν αυτές οι δύο παραδοχές μπορούν να γίνουν κοινός στόχος, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι, τούτην την ώρα, πρέπει, όχι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες.

Και στόχος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αυτών που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μεταρρυθμίσεων που θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη, που θα αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και που θα αναγκάσουν να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση, αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν αποφύγει να πληρώσουν.

Θα ήθελα, λοιπόν να πω ότι η συζήτησή μας ήταν σήμερα –και θα συνεχιστεί αργότερα-  γόνιμη, τουλάχιστον ως το να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους, να προσδιορίσουμε και διαφορές. Γιατί, αν δεν τις προσδιορίσεις, δεν μπορείς και να τις γεφυρώσεις.

Και νομίζω ότι από δω και στο εξής πρέπει να είναι κοινός στόχος ότι βάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και έχοντας την κοινωνική συναίνεση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, ταυτόχρονα όμως και διεύρυνσης της κοινωνικής δικαιοσύνης που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, σύντομα να ξεπεράσει αυτή την μεγάλη κρίση στην οποία έχει μπει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιτρέψτε μου να κάνω και τρεις παρατηρήσεις σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις. Προτεραιότητα που πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση είναι  να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί, όπως είπα πριν, ευθύνονται για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα.  Και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα και στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Το δεύτερο είναι να δουλέψουμε από κοινού, ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε και επιχειρήθηκε να συνεχίσει να κρατά  την Ελλάδα καθηλωμένη.  Σε αυτό ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης  και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Και το τρίτο είναι να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν και ρίχνουν σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για μας ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως, μια υλική διεκδίκηση.  Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές. Κι αυτό κυρίως για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ποτέ, παρόμοιους ολοκληρωτισμούς.

Κλείνοντας, θέλω για άλλη μια φορά να πω ότι η Ευρώπη βασίζεται σε ένα διπλό σεβασμό: Το σεβασμό στις συνθήκες, με στοιχεία των οποίων εμείς μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σεβόμαστε και τηρούμε αλλά και το σεβασμό στη δημοκρατία. Αν αυτό όλοι το κρατήσουμε στο μυαλό μας τα πράγματα για την Ευρώπη θα είναι πολύ καλύτερα. Και θέλω να πω ότι τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε αλλά με προτεραιότητες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Συνεχής ενημέρωση:

19:30 Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις:

Merkel and Tsipras

19:10 Ήδη οι δημοσιογράφοι έχουν πάρει θέση για την κοινή συνέντευξη Τύπου των 2 ηγετών:

View image on Twitter

18:20 Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτησε τους διαδηλωτές που στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό έξω από την Καγκελαρία:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

18:15 Σε εξέλιξη η συνάντηση των 2 ηγετών στην Καγκελαρία, αφού ολοκληρώθηκε το τυπικό της υποδοχής με τιμές από στρατιωτικό άγημα:

German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras review the honour guard during the welcomiing ceremony at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZTOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images

17:50 Ο Αλ. Τσίπρας έγινε δεκτός με τιμές στην Καγκελαρία (από @EfiKoutsokosta):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

17:20 Στις 19:15 ώρα Ελλάδος (αντί για τις 20:00 όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα) θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ.

17:20 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα έξω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο (ενημέρωση - φωτ.)

View image on Twitter

REFILE - CORRECTING HEADLINE People hold German and Greek national flags duirng a rally for ‘good German Greek cooperation’ in front of the Chancellery in Berlin March 23, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras will make his first official visit to Germany and is due to meet with German Chancellor Angela Merkel later on Monday. REUTERS/Hannibal Hanschke

16:30 Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, σε 1μιση ώρα η συνάντηση με την Α. Μέρκελ (η φωτογραφία από το το ξενοδοχείο όπου αφίχθη ο Αλ. Τσίπρας):

epa04676040 The Greek Premier Alexis Tsipras (2-L) arrives at a hotel in Berlin, Germany, 23 March 2015. Tsipras is scheduled to hold a meeting with German Chancellor Merkel later the day during his visit in Germany. Tsipras is expected to present a list of reforms, hoping to unlock bailout funds to prevent Greece from running out of cash next month, Greek government sources said. EPA/BRITTA PEDERSEN

epa04676039 A convoy of the Greek Prime Minister Tsipras leaves the military compound of the airport Berlin-Tegel in Berlin, Germany, 23 March 2015. Tsipras is scheduled to hold a meeting with German Chancellor Merkel later the day during his visit in Germany. Tsipras is expected to present a list of reforms, hoping to unlock bailout funds to prevent Greece from running out of cash next month, Greek government sources said. EPA/JOERG CARSTENSEN

****

«Πηγαίνω στο Βερολίνο για μια συνάντηση που δεν πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στρέφεται πλέον στην παραγωγή έργου, αφού «διαπραγματευόμαστε μεν, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε». Και προσθέτει: «Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς, από την κυβέρνηση».

Το απόγευμα της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε νέα σύσκεψη οικονομικών υπουργών στο Μαξίμου. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύσκεψη αυτή ήταν συνέχεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο Μαξίμου, ενόψει του ταξιδιού του στο Βερολίνου αλλά και της προώθησης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

---------------

Σχετικά δημοσιεύματα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)