to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 20.10.2012

left.gr

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «οι προστάτες της ολιγαρχίας επιδιώκουν τη λεηλασία της ζωής μας»

Με αναφορά στο ιστιοφόρο Εστέλ ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα το πρωί ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΠΕ του Συνασπισμού. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση που καταρρέει «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη», στη «ρήτρα προστασίας» Βενιζέλου σε κάθε διαπλεκόμενο, στην επιλογή από τον Αντ. Σαμαρά να ακολουθήσει τις επιλογές Μέρκελ. «Ή Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Θα είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και πλουραλιστικό κόμμα. Ένας φορέας που έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Που θα κουβαλάει στις αποσκευές του τις πιο λαμπρές σελίδες των αγώνων του λαού μας και της Αριστεράς», κατέληξε, «Θα είμαστε η παράταξη που έχει όραμα τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία»


Με αναφορά στο Estelle, το ιστιοφόρο που κατελήφθη από το ισραηλινό ναυτικό πριν καταφέρει να φτάσει στη Γάζα, ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΠΕ του Συνασπισμού ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης. (..)   θα ήθελα να εκφράσω εκ  μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας. Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα.  
Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών έχουν ισχυρά όπλα. Ας γνωρίζουν, όμως, και αυτοί ότι πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών».

«ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ, ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ, ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΗ Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά λυγίζει από το βάρος των προειλημμένων δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών. Είναι μια κυβέρνηση: Aπομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη

    Aπομονωμένη από το λαό. Γιατί και τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν τον εξαπάτησαν προεκλογικά και υπέκλεψαν την ψήφο του.
    Απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές και τους εγχώριους τρεμάμενους προστάτες τις. Είναι τα μόνα ερείσματα της.
Τρομαγμένη από τις συνέπειες της υπογραφής της στο νέο Μνημόνιο. Γιατί η ώρα πλησιάζει και τα ψέματα τελειώνουν

Για την παρουσία Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:.

«Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε με άδεια χέρια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η τρικομματική σύμπραξη των μερκελιστών της Ελλάδας δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ρωγμές που, τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας. Γιατί τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν επιλέξει, αντί για τη συμμαχία με το Νότο, την υποτέλεια στην κ. Μέρκελ.
(...)

Σαμαράς – Βενιζέλος και Κουβέλης επέλεξαν να συντηρήσουν τον άξονα υποταγής και μετάνοιας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του στο Βερολίνο. Επέλεξαν να τα χουν καλά με τους ισχυρούς. Όχι να διαμορφώσουν μέτωπο με τους αδύνατους. Είτε από έλλειψη θάρρους και διορατικότητας. Είτε από την ανάγκη κάποιος να τους στηρίξει τώρα που καταρρέουν. Είτε από φόβο, μη βγουν στη φόρα και άλλα άπλυτα από τις λίστες Χριστοφοράκου της Siemens ή άλλες Ελλήνων καταθετών σε γερμανικές τράπεζες».


Η κρίση χρέους είναι κρίση υποδείγματος

«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν είναι κρίση διαχείρισης, αλλά κρίση δομική και κρίση υποδείγματος. Δεν επιλύεται από Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είναι διατεθειμένα σταδιακά ν’ αλλάξουν πολλά, εκτός από ένα: το λανθασμένο, νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ευρωζώνη πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά τον πολιτικό της  προσανατολισμό για να σωθεί».


«Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να βγάλει τον τόπο από τον γκρεμό του Μνημονίου»

«Από κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα είναι σαφές. Το ακούμε και στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουμε σ’ όλη την Ελλάδα, στην πορεία μας με το λαό. Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να βγάλει τον τόπο από τον γκρεμό του Μνημονίου. Γιατί ξέρει ότι έχει μπροστά του μία – και  μόνο μία – πραγματική επιλογή: ή το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής εκκαθάρισης του Μνημονίου ή το πρόγραμμα για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Ή το Μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

«Είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία και τη Γερμανία από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλέσει στο Νότο, όπως το υπολόγισε, σε μελέτη που δημοσίευσε προχθές το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν:
17,2 τρις € έως το 2020 για την παγκόσμια οικονομία. Και  73 δις €, μόνο για τη Γερμανία. Και αυτές είναι οι πρώτες οικονομετρικές, συντηρητικές εκτιμήσεις. Γι’ αυτό το παραμύθι τελείωσε. Γιατί τα λεγόμενα «πακέτα διάσωσης» και πολύ πιο μικρό κόστος έχουν και συμφέρουν. Γιατί είναι με το αζημίωτο».


Η «ΡΗΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η συγκυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή. Έχει απαξιωθεί πολιτικά και ηθικά. Από τη «ρήτρα προστασίας» του κ. Βενιζέλου σε κάθε φοροφυγά, σε κάθε μεγαλοκαταθέτη, σε κάθε διαπλεκόμενο, στους εγγεγραμμένους στη λίστα Λαγκάρντ και στη λίστα καταθετών στο Λίχτενσταιν. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να γλυτώσουν ό,τι μπορούν από το τέλος ακινήτων. Στους τραπεζίτες, για να μην καταβάλουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Στους καναλάρχες, για να μην πληρώνουν για τη χρήση των συχνοτήτων. Στους εφοπλιστές για να εξαιρεθούν οι καταθέσεις τους από τη διακρατική συμφωνία με την Ελβετία. Και όπου αλλού, υπάρχουν συμφέροντα ισχυρά σε αυτό το τόπο και χρειάζονται προστασία», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε:

«Με ποιο ηθικό και πολιτικό δικαίωμα οι προστάτες της ολιγαρχίας, οι εγγυητές της φοροδιαφυγής και οι πρωταθλητές της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα τολμήσουν τώρα τη λεηλασία της ζωής των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων; »



«ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ»


«Οι ευθύνες για την εξευτελιστική υποδούλωση του λαού και του τόπου στους δανειστές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Σε όλους. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Όπου κι αν βρίσκονται.
Όταν έχουμε τρεις χιλιάδες αυτοκτονίες, χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα, εκατομμύρια φτωχούς και άνεργους, και μια οικονομία που θυμίζει πόλεμο. Δεν είναι δυνατόν να μην λογοδοτεί κανείς. Ούτε οι πρωτεργάτες αυτής της καταστροφής να κοιμούνται ήσυχοι και ανενόχλητοι».



Για τη Χρυσή Αυγή:




«Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι μνημονιακοί κύκλοι, για να σώσουν το Μνημόνιο, βγάζουν μπροστά τη Χρυσή Αυγή. Με την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Που εξισώνει με τη βία του ναζισμού την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Μια θεωρία, που νομιμοποιεί τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής».

Για την πορεία με το λαό που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ:

«Η πορεία με το λαό που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια βδομάδα επιβεβαιώνει την πολιτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι μια πρωτόγνωρη, συγκλονιστική εμπειρία. Οι πολίτες αυτού του τόπου – και κυρίως οι νέοι και οι νέες – δεν στηρίζουν απλώς τις ελπίδες τους σ’ εμάς. Θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά σε κάτι που αισθάνονται δικό τους. Σε κάτι που νιώθουν καινούργιο και συναρπαστικό. Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μας οδηγεί στο δύσβατο, αλλά φωτεινό δρόμο, της ανόρθωσης της χώρας. Γιατί μετουσιώνουμε την διαμαρτυρία σε δημιουργία. Και την οργή σε θετική πολιτική πρωτοβουλία».

Με το ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμά μας για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση. Και για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ και συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση.


    Ακύρωση του Μνημονίου.
    Aναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμενό χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».
    Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση.


Στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η πραγματικότητα μας βάζει μπροστά σε απαιτήσεις και καθήκοντα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν. Το πολιτικό κατεστημένο καταρρέει. Ο τόπος χρειάζεται εναλλακτική διέξοδο και μια σοβαρά επεξεργασμένη στρατηγική. Χρειάζεται έναν φορέα που θα είναι ο κορμός μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, οργανωμένης γύρω από το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.
Αυτός ο πολιτικός φορέας είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έτσι όπως θα διαμορφωθεί από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης και πολιτικής ωρίμανσης, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σήμερα θέλω να χαιρετίσω αυτή τη πλατιά συμμετοχή και να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι από δω και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν είναι μια απρόσωπη ηγεσία. Κάποια γραφειοκρατικά κλιμάκια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είστε όλοι εσείς, ο κόσμος της βάσης που μας αγκαλιάζει σε κάθε πόλη και χωριό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων.  

Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε ώριμα και σοβαρά. Χωρίς εκπτώσεις στο ριζοσπαστικό και κινηματικό μας χαρακτήρα. Για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου που μας προσεγγίζει. Θα είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και πλουραλιστικό κόμμα. Ένας φορέας που έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Που θα κουβαλάει στις αποσκευές του τις πιο λαμπρές σελίδες των αγώνων του λαού μας και της Αριστεράς. Στόχος μας είναι μια μεγάλη κινηματική, ριζοσπαστική και δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί.

Θα είμαστε η παράταξη που έχει όραμα τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία».

Διαβάστε σχετικά:

Oλόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του Συνασπισμού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)