to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 06.06.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Οι πανελλαδικές είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας για την πραγματοποίηση των ονείρων τους», τονίζει ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Επίσης, εύχεται «καλή επιτυχία» στις μαθήτριες και στους μαθητές που διαγωνίζονται, ενώ αναφέρεται και στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας


«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας για την πραγματοποίηση των ονείρων τους», τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Επίσης, εύχεται «καλή επιτυχία» στις μαθήτριες και στους μαθητές που διαγωνίζονται, ενώ αναφέρεται και στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας.

«Ασχέτως του αποτελέσματος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι πως στην πολύχρονη διαδρομή των νέων μας στην εκπαίδευση, με συνοδοιπόρους γονείς και εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μόνο νικητές. Η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως, αναφέρεται με στοιχεία στο έργο της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας και υπογραμμίζει:

- Από την πλευρά μας επί τέσσερα χρόνια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αναβαθμίζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

- Υπερασπιστήκαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της, προάγοντας ταυτόχρονα ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης.

- Ακόμη και μέσα σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, την τριετία 2016 - 2018, προχωρήσαμε στην αύξηση των δημόσιων δαπανών του ΥΠΠΕΘ, φτάνοντας το 2,88% του ΑΕΠ, ενώ την πενταετία 2009-2015 είχαν μειωθεί κατά 34%.

- Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και συνεχίζοντας με την προκήρυξη των υπόλοιπων 10.500 θέσεων στη Γενική και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, μετά από 9 χρόνια παγώματος διορισμών.

- Θεσμοθετήσαμε τη Δίχρονη Προσχολική Υποχρεωτική Εκπαίδευση και τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

- Θεσμοθετήσαμε τη λειτουργία του Προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα, διευρύναμε  την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια.

- Αναβαθμίσαμε την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και την ενισχύουμε με την ίδρυση δεκάδων νέων δομών.

- Αναβαθμίσαμε την Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και του απολυτηρίου, ενώ, για πρώτη φορά, δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση σε ένα μέρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Επαγγελματικού Λυκείου με νέα δομή, νέα Προγράμματα Σπουδών και αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

-Με τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, ο νέος εκπαιδευτικός κύκλος που ξεκινά θα βρει τα παιδιά σε ακαδημαϊκά ιδρύματα με νέα Τμήματα, διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., επιπλέον 1.000 θέσεις διδακτικού προσωπικού και ακόμη 1.500 θέσεις για νέους επιστήμονες.

- Φέτος, 78.335 νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή 3.643 περισσότεροι σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων του 2018.

Ο πρωθυπουργός κλείνει τη δήλωσή του λέγοντας: «Εύχομαι στους μαθητές και τις μαθήτριες που από σήμερα κάθονται στα θρανία προκειμένου να διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου, να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία με αυτοπεποίθηση και ενάργεια. Εύχομαι στο τέλος αυτής της πορείας, να βρουν εαυτούς και εαυτές ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων τους, κρατώντας όμως υπ όψιν τους ότι αυτή η μάχη δεν είναι καθοριστική ολόκληρης της ζωής τους. Καλή επιτυχία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)