to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 29.06.2018

Πολιτική

Πολιτική Συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας για το μεταναστευτικό

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.


«Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους» έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter, για τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Συνάντηση με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους» έγραψε ο κ. Τσίπρας, επισυνάπτοντας μία φωτογραφία από τη συνάντηση.

 

Πολιτική Συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας για το μεταναστευτικό

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

 

Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι τρεις χώρες έχει ως εξής: 

«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης. 

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε. 

Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους. 

Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας. 

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών. 

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκίνησει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

Η Ελλάδα απέναντι στις θέσεις που οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο

Η Ελλάδα, τηρώντας στάση αρχών και αξιών κι έχοντας αναλάβει εμπράκτως μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούσαν, συνέβαλε καθοριστικά, μαζί με τις χώρες της ΕΕ που τήρησαν ανάλογη στάση, να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 05:00, ώρα Βελγίου) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

   Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε ευρωπαϊκή πρόκληση, και τις δυνάμεις που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του συμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

   Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο.

   Η Ιταλία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, στο τέλος προσχώρησε σε αυτή τη λογική.

   Έτσι οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν ήταν:

   1. Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική. 

   2. Η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν. Τον κίνδυνο αυτό είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη συνάντηση εργασίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.

   Επίσης, αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, όπως στην πραγματικότητα αποσκοπούσαν όσοι εισηγούνταν να πάει μετά τις ευρωεκλογές του 2019 να αποτύχει.

   Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες και εξασφαλίστηκαν τα εξής: 

   1. Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.

   2. Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.

   3. Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)