to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 24.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και όχι η λιτότητα

Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και να κάνει μία επί της ουσίας συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.


Είχε την ευκαιρία να εισπράξει την απεριόριστη αλληλεγγύη των ηγετών της γαλλικής και της γερμανικής αριστεράς, να αποσπάσει το πιο θερμό χειροκρότημα από τους Γάλλους συγκεντρωμένους στην ανοιχτή εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς αλλά και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke. Οι Πιερ Λοράν και Ζαν Λικ Μελανσόν, οι Οσκάρ Λαφοντέν, Γκρέγκορ Γκίζι και Κλάους Ερνστ μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τους “συντρόφους στην Ελλάδα”, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά ότι το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών είναι κοινό.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα του μνημονίου οδηγούν στην καταστροφή, ενώ και η συζήτηση με τους συμπροέδρους της Κ.Ο. των Πρασίνων, Γ. Τριτίν και Ρ. Κιούναστ ήταν σε βάθος και, παρά τις διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών, υπήρξε συμφωνία στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και στην ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη.

Στις δύο συνεντεύξεις τύπου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης, τονίζοντας ότι ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι για την αποτροπή της πορείας των κοινωνιών προς τη φτώχεια.

Δεν πήγε για να εκθέσει τον ελληνικό λαό, αντιθέτως υπογράμμισε την ανάλυση που κάνουν όλοι οι σοβαροί αναλυτές, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας: Ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή κι όχι απλώς ελληνική κρίση, που χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

“Στην Ελλάδα γίνεται ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερης πολιτικής σοκ. Αν το πείραμα συνεχιστεί, θα εξαχθεί σε όλες τις χώρες”, δήλωσε εμφατικά και υπογράμμισε ότι “ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα σε έθνη και λαούς. Ο πόλεμος από τη μια μεριά έχει τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη τις αγορές, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς τους εκφραστές”.

Κοινοποίησε προς το γαλλικό και τον γερμανικό λαό εικόνες κοινωνικής κρίσης που δεν βλέπουν, όπως το αυξημένο κύμα μετανάστευσης. Έγινε κομιστής ενός μηνύματος φιλίας προς το γερμανικό λαό και με όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του, μίλησε για την ανάγκη αναστροφής του κλίματος κακών σχέσεων που δημιουργούν οι συντηρητικές δυνάμεις και πολιτικές. 

“Έχει δημιουργηθεί μια λαθεμένη εικόνα. Οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Έλληνες και Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον. Να βαδίσουν μαζί”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα προτεκτοράτο”, υπογράμμισε και κάλεσε τους Γερμανούς να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο των καλοκαιρινών τους διακοπών.

“Ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης δεν είναι η λιτότητα, αλλά η Δημοκρατία”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Μάλιστα, μιλώντας στη γερμανική αίθουσα τύπου, δεν δίστασε να δηλώσει τη συμφωνία του με την καγκελάριο Α. Μέρκελ σε μια πρόσφατη δήλωσή της, ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, “οι αγορές θα ψάξουν αμέσως την επόμενη χώρα”.



Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, οικονομολόγους, δημοσιογράφους με διαφορετικές ιδεολογικές αποχρώσεις είχαν όλα τα μέλη της αποστολής. Μεταξύ άλλων οι Παν. Λαφαζάνης και Γ. Σταθάκης συνομίλησαν με τον σοσιαλιστή βουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Κριστόφ Καρές, οι Γ. Μηλιός και Γ. Μπουρνούς συνομίλησαν με εκπροσώπους από δεκάδες συνδικάτα και ομοσπονδίες στη Γαλλία, ο Γ. Δραγασάκης μίλησε αναλυτικά για την οικονομία και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ο. Λαφοντέν και τη Σάρα Βάγκνεχτ, ενώ εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις   τόσο από άποψη συμμετοχής όσο και ουσίας έγιναν και στις δύο πόλεις με Έλληνες ομογενείς.


Πηγή: εφημερίδα "η ΑΥΓΗ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)