to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 15.05.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία για να σταματήσει τη λεηλασία (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφοΜαρία Χούκλη.


Έκανε σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει θέμα νομίσματος και εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά θέμα συμβάσεως. Υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ισότιμη και κυρίαρχη».

Χαρακτήρισε δημοψήφισμα τις ερχόμενες εκλογές, προβλέποντας μεγάλη εκλογική ήττα της κυβέρνησης. «Οι ευρωεκλογές θα βγάλουν ένα αποτέλεσμα που θα διαψεύσει πάρα πολλούς. Δεν μπορεί κανείς να κυβερνά, έχοντας χάσει τη λαϊκή βούληση».

 «Ο κ. Σαμαράς είναι ιστορία και έρχεται και παριστάνει το καινούριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον ελληνικό λαό να «τιμωρήσει» με την ψήφο του όσους οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Τέσσερα χρόνια καταστροφής είναι πολλά για να αλλάξουν όλα σε λίγο καιρό, σημείωσε ο κ. Τσίπρα.  Έκανε λόγο για το παλιό πολιτικό κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα και ανέφερε ότι παραμένει τόσο το παλιό πολιτικό σύστημα, όσο και το παλιό πολιτικό προσωπικό. «Αυτή τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να την φτιάξει το παλιό πολιτικό προσωπικό», τονίζοντας ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες. «Ψηφίζουμε για το μέλλον μας».

------------------------

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μαρία Χούκλη:

Μ.ΧΟΥΚΛΗ- Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε που δεχθήκατε να παραχωρήσετε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τη θερμή… ας το πω έτσι που συσσωρεύτηκε όσο καιρό ήσασταν στην Μόσχα, εννοώ τις δηλώσεις Γλέζου, τις δηλώσεις Σταθάκη. Βεβαίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τις διευκρινίσεις που έπρεπε, αλλά έχει βαρύνουσα σημασία ο δικός σας λόγος. Σας ρωτώ ευθέως, είναι στα σχέδιά σας να καταφύγετε σε αναγκαστικό δανεισμό μέσω των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών;

Όχι, κυρία Χούκλη, δεν είναι. Αλλά μου κάνει εντύπωση, όταν διεξάγεται αυτή η συζήτηση και μάλιστα σε τόσο έντονο ύφος και μάλιστα απ’ αυτούς που τέσσερα χρόνια τώρα έχουν διεξάγει τον αναγκαστικό δανεισμό με τρόπο που έχει ξεπεράσει τα όρια. Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα ο κάθε έλληνας και η κάθε Ελληνίδα έχει υποστεί μείωση στα εισοδήματά του πάνω από 40% προκειμένου να ενισχυθούν κάποιες χρεοκοπημένες τράπεζες. Αυτό δεν είναι ένα είδος αναγκαστικού δανεισμού;

Είναι θράσος αυτοί οι οποίοι τέσσερα χρόνια τώρα έχουν λεηλατήσει την ελληνική κοινωνία και έχουν μειώσει τα εισοδήματα, έχουν μειώσεις τις καταθέσεις, έχουν βάλει χαράτσια, φορολογούν από το πρώτο ευρώ, να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τον αναγκαστικό δανεισμό.

  • Ειπώθηκε από στέλεχός σας.. από τον κορυφαίο του ευρωψηφοδελτίου…

Κυρία Χούκλη, ξέρετε τι γίνεται όλο αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση και το επικοινωνιακό της επιτελείο ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική που ακολούθησε τις τελευταίες 15 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012μ, με διαστρέβλωση και παραποίηση και αποσπασματική παράθεση δηλώσεων που χάνουν το νόημά τους.

Ακούστε κάτι. Ο κ. Γλέζος, ούτως ή άλλως, είναι μια προσωπικότητα που ξεπερνά τα όρια τα κομματικά. Και υπ’ αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε κανείς να ζητάει από τον κ. Γλέζο να μην διατυπώνει με ευκολία και με άνεση μια προσωπική σκέψη που να ξεπερνάει αυτά τα στενά όρια της κριτικής. Είναι σε μια ηλικία και με μια ιστορία πίσω του που όλοι μας τον ακούμε. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι διαπιστώνουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει σοφία και μεγάλη εμπειρία..

  • Δεν είναι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο αναγκαστικός; δανεισμός…

Από εκεί και πέρα όμως .. δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην καταλαβαίνει. Το 2012 τι έγινε; Η επανάληψη της ιστορίας είναι φάρσα. Ακριβώς τα ίδια μας έλεγαν. Μην ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας πάρει τις καταθέσεις. Μην ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να σας πάρει τις δουλειές. Μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να σας πάρει τα χωράφια. Ε, λοιπόν, δεν ψήφισαν κάποιοι ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας και πήρε και τις καταθέσεις, πήρε τα χωράφια, έβαλε και νέους φόρους .. και δουλειές. Η ανεργία έχει φτάσει στο 30%. Ε, λοιπόν ας τελειώσει αυτό το αστείο.

Εμείς θα ‘ρθούμε για να σταματήσει η λεηλασία, για να σταματήσει η καταστροφή, όχι για να λεηλατήσουμε εκ νέους τους Έλληνες πολίτες Και νομίζω ότι πλέον είναι καθαρό ότι υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που μας οδήγησαν με δόλιο τρόπο από το 2011, από τις Κάννες και μετά…

  • Άρα είναι προσωπική θέση και του κ. Σταθάκη, που λέει ότι δεν θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε όλους τους κατώτατους μισθούς;…

Ο κ. Σταθάκης δεν είπε αυτό. Ήταν μια απίστευτη κοπτοραπτική. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε την πάγια θέση μας ότι θα έρθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ με ένα νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκε το προηγούμενο καθεστώς. Και όταν ρωτήθηκε ο κ. Σταθάκης, μα αυτό θα επιφέρει απολύσεις διότι δεν θα έχουν να δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις 751 ευρώ, απάντησε ότι ούτως ή άλλως η επαναφορά του 751 ισχύει γι αυτούς που παίρνουν τον κατώτατο όχι για όλους τους εργαζόμενους. Διότι, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων που παίρνει παραπάνω από 751. Και έτσι ήθελε να εξηγήσει ότι αυτό το μέτρο θα έρθει να τονώσει την ενεργό ζήτηση, θα έρθει να ενισχύει την πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη και όχι να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη πληγή.

Και έκαναν μια νέα κοπτοραπτική για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι υπάρχει διγλωσσία, ότι…

Κοιτάξτε, Θέλω να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι κρατάμε μαγικό ραβδί και ότι με το που θα έρθουμε όλα θα γυρίσουν πίσω στο 2009. Διότι τέσσερα χρόνια καταστροφής είναι πολλά για να μπορέσει κανείς να αποκαταστήσει αυτή την καταστροφή μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγους μήνες. Εμείς λέμε όμως στον ελληνικό λαό ότι ερχόμαστε για να μπει τέλος σ’ αυτή την καταστροφή. Ερχόμαστε για να ξαναβάλουμε τη χώρα στην πορεία της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και να επαναφέρουμε το αίσθημα της αξιοπρέπειας στους Έλληνες πολίτες, που είναι πολύ σημαντικό. Και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού εμείς δεν την διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Ο σχεδιασμός μας είναι να σταματήσουμε τη σκληρή λιτότητα, να σταματήσουμε τα υφεσιακά μέτρα και να εφαρμόσουμε άμεσα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

  • Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το εξής. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι με αυτή την πανσπερμία απόψεων, που σαφώς είναι πλούτος για ένα κόμμα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να επιβληθεί στις διαφορετικές απόψεις και θέσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του ή αφήνει να υπάρχουν για να ψαρεύει στα θολά νερά. Δηλαδή να ικανοποιεί προσδοκίες διαφορετικών εκλογικών ακροατηρίων με στόχο βεβαίως την εκλογική ενίσχυση του κόμματός του..

Πάντως πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε για ποιο πράγμα με κατηγορεί κανείς. Με κατηγορεί κανείς διότι λέω λεφτά υπάρχουν, όπως είπε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, επειδή είπα το αυτονόητο ότι έχουμε σχέδιο για να μην μένει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα; ΄Η να με κατηγορεί κανείς ότι έχω κρυφή ατζέντα να συνεχίσω το μνημόνιο; Γιατί το να με κατηγορούν και για τα δύο είναι οξύμωρο…

  • Όχι να συνεχίσετε το μνημόνιο, αλλά ενδεχομένως να μην υλοποιήσετε όλα όσα υπόσχεστε..

Έχω υποσχεθεί συγκεκριμένα πράγματα και όχι υπερβολικά, διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι εγώ θα είμαι αυτός που θα κριθώ με πολύ πιο αυστηρό τρόπο. Ξέρω πάρα πολύ καλά την πατέντα της παροχολογίας και των ψεύτικων υποσχέσεων την έχουν τα δυο κόμματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου που έριξε τη χώρα στα βράχια, που χρεοκόπησε τη χώρα. Εγώ δεν έκανα ούτε Ζάππειο Ι, ούτε Ζάππειο ΙΙ, ούτε Ζάππειο ΙΙΙ, ούτε είμαι εγώ αυτός που λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς τον Ιούνη του ΄12, βγήκα να πω 16 σημεία διαπραγμάτευσης, ενώ είχα στο συρτάρι μου το μεσοπρόθεσμο νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. .Εγώ λέω κι εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ένα πολύ απλά πράγμα. Ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία. Ότι η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και οδηγεί και την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Και λέω ότι μπορεί να δημιουργήσουμε και συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να πάμε στην πολιτική της ανάπτυξης. Κι αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχει 60% ανεργία στους νέους Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, νοικοκυριά που δεν έχουν εισόδημα, νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα.

Λοιπόν εμείς έχουμε σχεδιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο δεν θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους. Αυτό που θα διαπραγματευτούμε όμως είναι τη δανειακή σύμβαση, είναι μια πολιτική που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα βγάλει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη με ασφαλή τρόπο από την κρίση…

  • Είπατε ότι δεν έχετε το μαγικό ραβδί για να θεραπεύσετε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.. τα δύσκολα χρόνια. Ανεργία. Υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι. Η μαγική λέξη όμως, το κοινό μυστικό είναι ανάπτυξη. Πώς θα μπορέσετε.. Όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι δεν μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη δύο εκατομμύρια άνθρωποι να βρουν δουλειά. Πώς θα το υλοποιήσετε αυτό; Με τι χρονοδιάγραμμα; Δεν θα χρειαστεί να στηρίξετε την υγιή επιχειρηματικότητα; Να στηρίξετε τις εξωστρεφείς παραγωγικές επιχειρήσεις; Δεν θα χρειαστούν ξένες επενδύσεις. Δεν θα χρειαστεί να παράξει πλούτο η χώρα; Πώς θα το πετύχετε αυτό;…

Βεβαίως. Μα γι αυτό και σας είπα πριν ότι όλα θα γίνουν πριν μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό το οποίο περιγράφετε θέλει χρόνο. Θέλει πρωτίστως αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας και ενός κλίματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Να σταματήσει δηλαδή όλη αυτή η ανορθολογική συζήτηση για το τι νόμισμα θα έχουμε την επόμενη μέρα, την οποία δεν την ξεκινήσαμε εμείς. Την ξεκίνησε η κυρία Μέρκελ με σχέδιο. Βγήκαν στη δημοσιότητα, στους F.T. τι ακριβώς είπε στις Κάννες, ποιος ακριβώς ήταν ο σχεδιασμός. Η κυρία Μέρκελ όταν έμαθε ότι ο κ. Παπανδρέου ετοίμαζε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, όχι για το ευρώ, έβαλε τα κλάματα..

  • Που δεν θέλατε όμως κι εσείς το δημοψήφισμα…


Κάνετε λάθος. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου εκείνη την περίοδο. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι, οι οποίοι το ΄10 ζητήσαμε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, επαναλαμβάνω- όχι για το ευρώ. Το 2010. Όταν έφερε ο κ. Παπανδρέου τη δανειακή σύμβαση, του είπαμε ότι αυτό το πράγμα οδηγεί την Ελλάδα σε μια τραγωδία… όταν στο Καστελόριζο.. Του είπαμε ότι πρέπει να το βάλει σε δημοψήφισμα. Και τότε μας χλεύαζαν Όταν πήγε βεβαίως στις Κάννες και έθεσε εκ των υστέρων, και μάλιστα με στόχο να υπερψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, γι αυτό ήταν οξύμωρο αυτό που έκανε ο Παπανδρέου.. Παρόλα αυτά έπιασε τεταρταίος πυρετός την κα Μέρκελ. Γιατί; Διότι ήξερε ότι αν ετίθετο σε διαδικασία ψήφισης στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ….

  • Θεωρείτε ότι το δημοσίευμα ανταποκρίνεται απολύτως στην αλήθεια, ότι έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα…..

Δεν έχει διαψευστεί. Περίμενα να διαψευστεί. Περίμενα να διαψευστεί και ως προς το σκέλος που αφορά το ρόλο του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου κάτω από την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του κ. Μπαρόζο. Περιμένω όμως και μια διάψευση από την ίδια την κα Μέρκελ, διότι στην πραγματικότητα αυτό το δημοσίευμα και το προηγούμενο πριν από λίγους μήνες που αναφέρονταν στην τοποθέτηση της κας Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη όπου είπε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα διαλύονταν το ευρώ.. φανερώνουν ότι εδώ υπάρχει ένας εκβιασμός κατατρομοκράτησης και εκβιασμού του ελληνικού λαού, ένας σχεδιασμός προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική του μνημονίου…

  • Το έλεγαν και οικονομολόγοι αναλυτές οι οποίοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι ήταν συνοδοιπόροι της κας Μέρκελ.. ότι αν έφευγε εκείνη την εποχή μία χώρα από το ευρώ, θα διαλυόταν το ευρώ..

Ακριβώς. Αυτό λέγαμε κι εμείς. Όμως δεν το λέγατε εσείς. Όταν λέω εσείς, εννοώ όλα τα ΜΜΕ . Και σας θυμίζω ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τον Ιούνη του 2012 ήταν αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας διώξουν από το ευρώ, λες και η ευρωζώνη έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, λες και είμαστε παρίες, λες και έχουν το δικαίωμα να μας διώξουν, λες και δεν θα δημιουργηθεί αυτό το ντόμινο της καταστροφής στην Ευρώπη αν μας διώξουν από το ευρώ;…

  • Επαναφέρετε λοιπόν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το νόμισμα;…

Κάθε άλλο. Δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, όχι για το νόμισμα. Δεν υπάρχει θέμα νομίσματος. Και δεν υπάρχει όχι για μας, δεν υπάρχει για κανέναν στην Ευρώπη. Καθόμαστε όλοι στο ίδιο κλαδί. Όποιος το πριονίσει και το κόψει, θα πέσουμε όλοι από το κλαδί.

Αυτή είναι η άποψή μας και επιβεβαιώνεται. Από την πρώτη στιγμή ήταν αυτή η άποψή μας.

  • Όμως την ίδια ώρα, επειδή αναφερθήκατε στο δημοσίευμα των F.T. που δείχνει ακριβώς… πώς παίζεται το παιχνίδι, δηλαδή σε τι επίπεδο και ποιοι είναι οι συσχετισμοί ισχύος, δηλαδή η παρεμβατικότητα μικρών χωρών, όταν κινούνται μόνες τους χωρίς συμμαχίες, είναι πάρα πολύ μικρή.. Καλώς ή κακώς.. έτσι έχουν τα πράγματα…

Εξαρτάται από τις πολιτικές ηγεσίες. Αυτό που βγαίνει είναι ότι υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο… θυμίζει παλάτι της δεκαετίας του ΄60 .. και σε θέση Φρειδερίκης ήταν ο Μπαρόζο.. αυτό βγαίνει.. Αλλά για να αποδεχτεί κανείς τις πιέσεις του νέου παλατιού, του ευρωπαλατιού, πρέπει να έχει πολιτική ηγεσία που να τις δεχτεί αυτές τις πιέσεις.,…

  • Ένας ηγέτης μόνος του δεν θα χρειαστεί να έχει και καμιά συμμαχία…

Το λαό να τον στηρίζει. Χρειάζεται λαό να στηρίζει. Η κυρία Μέρκελ αυτό που φοβάται είναι τη λαϊκή ετυμηγορία. Φοβήθηκε τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αποτρέψει. Προσπάθησε να αποτρέψει δημοψήφισμα, προσπάθησε να αποτρέψει.. Σας θυμίζω ότι ζήταγε υπογραφές εκ των προτέρων που να δεσμεύει την πολιτική ηγεσία, έφτιαξε το προξενιό Σαμαρά-Βενιζέλου, έβαλαν τις υπογραφές.. Τα θυμίζω αυτά Τα έχουμε ξεχάσει, έχουν περάσει δυόμισι χρόνια. ¨Έβαλαν φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους σε μια πολιτική διάλυσης και λεηλασίας, που καταστρατηγούσε το Σύνταγμα της χώρας, που είναι έξω από τα θεσμικά πλαίσια της ίδιας της Ευρώπης.. Το παραδέχεται και το ίδιο το Ε.Κ.

  • Όμως και η κα Μέρκελ έχει πολίτες ψηφοφόρους, έχει το γερμανικό λαό. Σ΄ αυτόν δίνει λογαριασμό.,

Αν η κα Μέρκελ είχε φτιάξει μια κοινωνική καταστροφή σαν κι αυτήν που ζούμε στην Ελλάδα στη Γερμανία, θα είχε φύγει με ελικόπτερο, δεν θα καθόταν ούτε λεπτό στην Καγκελαρία. Αν είχε φτιάξει 60% ανεργία στους νέους, αν είχε διώξει τους Γερμανούς που έχουν μια παράδοση κοινωνικών κατακτήσεων από την κοινωνική πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, ήταν 30% έξω από την κοινωνική προστασία και δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία θα μπορούσε να… Ποια ευρωπαϊκή χώρα, ποιος ευρωπαϊκός λαός θα μπορούσε να ανεχθεί αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα; Να έχουμε αυτοκτονίες καθημερινά, να λιποθυμάνε παιδιά από την πείνα στα σχολεία;..Πού αλλού το έχουμε δει αυτό;..

Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος απέναντί σας. Η Ελλάδα τύποις είναι μια χώρα της ευρωζώνης, μια ευρωπαϊκή χώρα. Στην πράξη έχει φύγει από την ευρωζώνη εδώ και τέσσερα χρόνια, διότι το εργασιακό της πλαίσιο, η εργασιακή της νομοθεσία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή εργασιακή νομοθεσία, οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με τους μισθούς που υπάρχουν στην Ευρώπη, ακόμα και οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση. Πηγαίνετε σε ένα ευρωπαϊκό σούπερ μάρκετ, πιο χαμηλές οι τιμές εκεί, πιο ακριβές εδώ. Δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση, σε λίγο δεν θα υπάρχουν και ελευθερίες απ΄ότι φαίνεται .Άρα λοιπόν το στοίχημα για μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ισότιμη, κυρίαρχη, με λόγο, με ουσιαστικό ρόλο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

  • Η Ελλάδα έχει προβληματικές δομές. Πιστεύοντας ότι αναλαμβάνοντας εσείς τη διακυβέρνηση και μόνο με την αλλαγή προσώπων ή την αλλαγή πρόσημου των στελεχών που θα πάρουν τις θέσεις ευθύνης θα αλλάξει αυτομάτως και η κατάσταση στη χώρα; Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, επαναξιολόγηση υπηρεσιών, της ίδιας της οικονομίας;..

Προφανώς. Αλλά να συμφωνήσουμε για κάτι. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε έχει γίνει πιο αξιοκρατικό το δημόσιο, ούτε έγινε μια αναδιάρθρωση της λειτουργίας του, ούτε η μεγάλη πληγή της χώρας που είναι η διαπλοκή και η διαφθορά έχει παταχθεί και έχει αντιμετωπιστεί… Αντιθέτως, αυτές οι λίγες ισχυρές οικογένειες του πλούτου καθορίζουν τα πράγματα στη χώρα μας και τώρα που έχουμε μνημόνιο και πριν τα μνημόνια. Τα πολιτικό σύστημα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά παραμένει το ίδιο. Το πολιτικό προσωπικό παραμένει το ίδιο. Κάποτε ήταν δυο κόμματα που παρίσταναν ότι διαφωνούν ενώ είχαν κοινές στρατηγικές, κοινούς χρηματοδότες, κοινή διαπλοκή. σήμερα έχουν ενσωματωθεί σε ένα κόμμα, έχουν ενοποιηθεί σε ένα κόμμα, όπως γίνεται η συγχώνευση τραπεζών, έτσι έγινε και η συγχώνευση των δύο κομμάτων. Χρωστάνε και τα δύο κόμματα στις τράπεζες τις χορηγήσεις, έχουν μια στρατηγική η οποία είναι καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Όμως κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει.

Γι αυτό θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες … Εδώ ψηφίζουμε για το μέλλον μας, ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Αν θέλετε είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε στη χώρα την ώρα που έπρεπε να γίνει, τον Μάιο του ΄100 για το μνημόνιο. Θα γίνει τον Μάιο του ΄14 και θα είναι αυτές οι ευρωεκλογές.

  • Πριν έρθουμε στις ευρωεκλογές θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις… Λέτε ότι δεν έχετε το μαγικό ραβδί, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μπορέσετε να αποκαταστήσετε κοινωνικές αδικίες πλήρως. Αυτό το οποίο όμως δεν λέτε πεντακάθαρα, ρητά , κατηγορηματικά στον κόσμο είναι ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός δυσκολιών, ότι με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, την επόμενη μέρα δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στο καθεστώς το προ κρίσης..

Νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας που να μην το κατανοεί. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητάει από μας ένα πράγμα. Να σταματήσουμε την καταστροφή και να επανέλθει η δικαιοσύνη.. Να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε μια προοπτική για τον τόπο μας και για τις επόμενες γενιές, σε θεμέλια δημοκρατίας, λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και δικαιοσύνης.

Αυτό το γερασμένο πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να δώσει τίποτε παραπάνω παρά μονάχα νέα βάρη, αδικία απέναντι στους πολλούς και καταστροφή για τον τόπο. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα το 20130 θα είναι 16 χρονών. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τους αυριανούς 16άρηδες ότι το μέλλον τους θα το καθορίσουν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την κρίση, το πολιτικό προσωπικό που δημιούργησε τα ελλείμματα, που δημιούργησε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας

  • Παρόλα αυτά δεν θα παραλάβετε λευκή σελίδα, Θέλω να πω θα παραλάβετε συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, για παρ Σ΄ αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε; Θα θεωρήσετε ότι αδίκως επιβλήθηκαν.. και θα τα διαγράψετε ή θα τα εισπράξετε;..

Εννοείτε τα χρέη του ελληνικού δημοσίου….

  • Όχι, εννοώ των πολιτών, επιχειρήσεων και πολιτών προς το δημόσιο. Μόνο το α΄ τετράμηνο του 2014 έχουν προστεθεί άλλα 4 δις χρέη

Χαίρομαι που το λέτε, γιατί εγώ νόμιζα ότι έχουμε success story στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια…

  • Δεν ξέρω αν έχουμε success story.. είναι όμως χρέη .. προστίθενται διαρκώς ληξιπρόθεσμα χρέη. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτή την περίπτωση; Θα παράσχει διευκολύνσεις; Θα τα διαγράψει;

Για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα χρέη αυτά ως δημόσιο, θα πρέπει να ξαναβάλουμε σε κίνηση την ελληνική οικονομία. Όσο κι αν ζορίζεις τους πολίτες με νέους δυσβάστακτους φόρους, ακόμα κι αν τους απειλείς ότι θα τους βάλεις φυλακή … ένα κράτος εκβιαστής πια.. δεν θα καταφέρεις τίποτα. Γιατί υπάρχει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε μια διαφορετική στρατηγική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τη λιτότητα δεν βγαίνουμε από την κρίση. Πρέπει να σταματήσουμε τη λιτότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να πάμε σε μια ουσιαστική συνολική διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα, μια διαφορετική ψυχολογία. Τότε θα έρθουν και οι επενδυτές. Τότε θα μπορεί και το ελληνικό δημόσιο να κάνει επενδύσεις..

  • Είπατε για το χρέος…

Θέλω να σας πω ότι αυτό, εάν συμβεί, που εμείς πιστεύουμε ότι θα συμβεί, αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα επαναστατικό και ριζοσπαστικό, είναι αυτό που η ίδια η Ευρώπη είχε κάνει για τη Γερμανία το 1953. Είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε τη μεγάλη κρίση του ΄29 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτή την πολιτική εμείς λέμε ότι πρέπει να επαναφέρουμε με μια ρεαλιστική και απόλυτα στοχευμένη στην επανεκκίνηση της οικονομίας πολιτική.

Εμείς βεβαίως έχουμε το όραμα, την ιδεολογία να έχουμε μια κοινωνία ισότητας, μια δίκαιη κοινωνία. Εμείς έχουμε το σοσιαλιστικό όραμα. Λέμε όμως ότι για να το φτιάξεις αυτό, πρέπει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να μην πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα…. Άρα … να τη φτιάξουμε μετά. Τώρα αυτά τα οποία λέμε τα δέχονται οικονομολόγοι από την άλλη πλευρά του Αλταντικού και στην Ευρώπη…

  • Είστε πραγματιστής… ωραία… Όμως δεν παύει να υπάρχει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην δεχθούν οι εταίροι δανειστές το αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή του χρέους και για αντιμετώπιση ανάλογη εκείνης της Γερμανίας/. Ή αν εν πάση περιπτώσει το δεχθούν, να πουν, ωραία, να το περάσουμε από τα εθνικά Κοινοβούλια κι εκεί απορριφθεί. Αφού λοιπόν η λαϊκή απόφαση είναι η υπέρτατη και έτσι είναι στις σύγχρονες δημοκρατίες τι θα κάνετε;… Αν δηλαδή τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια απορρίψουν το αίτημα να υπάρξει κούρεμα, διαγραφή του ελληνικού χρέους..

Εάν τα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια απορρίψουν τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για την έξοδο από την κρίση, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο δικό μας. Το πρόβλημα ανήκει και στην ίδια την Ευρώπη η οποία δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση.

Και θέλω να σας πω το εξής. Ακούω διαρκώς συναδέλφους σας και σωστά βάζουν το ερώτημα, εάν δεν τα καταφέρετε; Τι; Η μόνη ασφαλής δυνατότητα να μην τα καταφέρουμε είναι να μην προσπαθήσουμε. Πηγαίνω σε όλη την Ευρώπη, παντού και όχι μόνο στην Ευρώπη. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού… και στη Μόσχα.. Ξέρετε τι με ρωτάνε; Πώς είναι δυνατόν να μην διαπραγματεύεται η Ελλάδα; Πώς είναι δυνατόν αυτή η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να μην διαπραγματεύτηκε όρους που είναι κατάφωρα αρνητικοί για τον ελληνικό λαό και για τα εθνικά σας συμφέροντα. Κι αυτό δεν το λέμε πια εμείς. Βγαίνει το ΔΝΤ και λέει, λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Βγαίνουν οι… του Ε.Κ., που έκαναν την αναφορά για το ρόλο της τρόικας, και λένε ότι εδώ έχετε υπογράψει πράγματα τα οποία είναι έξω από τα πλαίσια του ευρωπαϊκού θεσμικού νομικού πλαισίου και έξω από τα … Κι εγώ αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν αυτό το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και το πολιτικό προσωπικό να αποδέχεται και το PSI το καταστροφικό, που … τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει οδηγήσει τους μικροομολογιούχους σε απόγνωση, που αποδέχτηκε τις οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, που αποδέχτηκε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τα είχε κάνει όλα αυτά χωρίς να πάρει κάποια ουσιαστική δέσμευση ότι θα βγούμε από την κρίση; Ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε πάρει από τα προγράμματα…. Πάνω από 20 εκ. ευρώ. Τα είδατε εσείς; Πού είναι; Το 98% αυτών των χρημάτων έχουν πάει για να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια και για να κλείσουν τις μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς τους χρεοκοπημένες τράπεζες. Χρεοκοπημένες τράπεζες που τις πληρώνουμε εμείς και έχουν τις ίδιες διοικήσεις όμως. Κι όχι μόνο έχουν τις ίδιες διοικήσεις, τώρα απαιτούν το ελληνικό δημόσιο να κάνει και σκόντο στην τιμή των ομολόγων που κατέχει και να τα πουλήσει στη μισή τιμή απ΄ αυτήν που τα αγόρασε. Αυτά δεν έχουν γίνει πουθενά.

  • Λέει η άλλη πλευρά ότι αν δεν παίρναμε αυτά τα χρήματα δεν θα ήμασταν… θα ήμασταν πραγματικά χρεοκοπημένοι και έξω από το ευρώ…

Αλήθεια; Αυτό είναι ένα επιχείρημα που αγγίζει τη σφαίρα της μεταφυσικής. Κι εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω. Είναι σαν να λέει ότι δεν είμαι ελέφαντας. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που λέει ότι ό,τι και να γίνει σ΄ αυτή τη χώρα, σωθήκαμε. Και γιατί σωθήκαμε; Γιατί δεν βγήκαμε από το ευρώ. Μα αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα καταστρέφονταν το ευρώ. Το καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα; Μετά απ΄ όλες τις αποκαλύψεις αυτές που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα απ΄όλους αυτούς που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν για να εξηγήσουν, για να δικαιολογήσουν το λόγο για τον οποίον ακολουθούσαν αυτή την πολιτική.

  • Είπατε έχετε πάει στην Ευρώπη και πράγματι έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι συναντήσεις σας, βεβαίως σαν προσάπτουν, κυρίως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι αποφύγατε να πάτε στα ευρω-ντιμπέιτ, δηλαδή να αντιπαρατεθείτε σε .. επίπεδο, την ίδια στιγμή που λέτε ότι είστε αποφασισμένος να δώσετε μάχη σε πολύ πιο κρίσιμα επίπεδα…

Σοβαρό επιχείρημα.. Αύριο θα είμαι στο ευρω-ντιμπέιτ. Εκεί θα είμαι αύριο. Πώς το απέφυγα, δεν καταλαβαίνω;…

  • Δεν πήγατε στα προηγούμενα…

Δεν πήγα σε ένα ντιμπέιτ που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, διότι είχα πάει στην Ολλανδία και διότι ο χρόνος μου ο προεκλογικός είναι χρόνος ιδιαίτερα βαρύς, διότι κάνω προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα… έχω γυρίσει ήδη τις 13 περιφέρειες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, όταν ο κ. Σαμαράς άρχισε προχθές και κλείνεται σε κάτι αίθουσες με… Είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που έχουμε βρεθεί μέσα στο λαό, ανοιχτά στο λαό, γιατί ο λαός είναι η δύναμή μας και δεν είναι ο φόβος μας. Και εν πάση περιπτώσει αν το ερώτημα που.. είναι γιατί δεν πήγα, εγώ αύριο πάω. Δεν πήγα σε δύο; Πάω σε ένα. Ας έρθει και ο Σαμαράς σε ένα. Ας έρθει και ο πρωθυπουργός με όποια ατζέντα θέλει,σ ε όποιο θέλει.. σε ένα ντιμπέιτ να κουβεντιάσουμε, έστω και την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές. Γιατί φοβάται; Είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που δεν έχει έρθει να απαντήσει ούτε μία φορά στην περιβόητη ώρα του πρωθυπουργού. Μέχρι ο κ. Παπαδήμος που έκανε τρεις μήνες πρωθυπουργός είχε έρθει τρεις φορές. Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου.. όλοι έρχονταν. Ο κ. Σαμαράς φοβάται το διάλογο όπως ο διάολος το λιβάνι. Και γιατί φοβάται το διάλογο; Γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Φοβάται το διάλογο γιατί καταλαβαίνει, είναι έξυπνος άνθρωπος, ότι ο ελληνικός λαός αν βρεθεί σε μια αντιπαράθεση.. θα καταλάβει ότι /όχι μόνο ότι δεν έχει επιχειρήματα, αλλά και το ότι είναι κλασικός εκπρόσωπος της Ελλάδας του χθες, της Ελλάδας που μας χρεοκόπησε

Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να έχει άγνοια κινδύνου. Δεν είναι χθεσινός. Πριν από 23 χρόνια ο κ. Σαμαράς είχε κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.Ήταν υπουργός Εξωτερικών και με τις εμμονές του οδήγησε τη χώρα σε μια εθνική ήττα. Του έδιναν το πακέτο ΠΙνέιρο, δεν το έπαιρνε και σήμερα είναι αυτή η θέση της Ελλάδας… και δεν ξέρω βέβαια ποια θέση έχει ο κ. Σαμαράς για το θέμα αυτό.. Και λίγο καιρό αργότερα έριξε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, της παράταξής του, την έριξε και τον κατηγορούσε όλη η παράταξή του…

  • Παλιά ιστορία…

Ακριβώς.. Ο κ. Σαμαράς έχει ιστορία. Αυτό λέω. Και έρχεται και παριστάνει το καινούργιο. Διότι κάποιοι στο παρασκήνιο ήρθαν στις Κάννες, τον έπιασαν από το χέρι και του είπαν, θα τα βρεις με τον κ. Βενιζέλο, τα δυο κόμματα θα γίνετε ένα προκειμένου να συνεχίσετε να κυβερνάτε .. και θα εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό. Αυτό έγινε. Κι ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει. Και τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει πια τον ελληνικό λαό με την ετυμηγορία του να τιμωρήσει όλους αυτούς που…

  • Σας κατηγορεί η Ν.Δ. ΄/ότι υποκλέψατε το σύνθημα Νέα Ελλάδα..

Αλήθεια; Εμείς δεν υποκλέπτουμε κανένα σύνθημα. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του θέτουμε το δίλημμα, ποιο είναι το νέο, ποιο το παλιό. Ποιες δυνάμεις είναι αυτές και με ποιο τρόπο που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα, νέα με την έννοια να είναι καλύτερη από τη χθεσινή, όχι με την έννοια.. Γιατί πράγματι θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μνημονιακή Ελλάδα του ελλείμματος της δημοκρατίας, της υποτέλειας, της κοινωνίας λεηλασίας είναι μια νέα από την προηγούμενη Ελλάδα.. Αλλά να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που θα ξεχάσει την αδικία, την υποτέλεια και θα οικοδομηθεί σε βάσεις αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής, ε, αυτή τη νέα Ελλάδα που εμείς οραματιζόμαστε δεν μπορεί να την φτιάξει το παλιό πολιτικό προσωπικό. Με παλιά υλικά δεν οικοδομείς το καινούργιο.

Και σε ό,τι αφορά ποιος κλέβει τα συνθήματα, θέλω να σας θυμίσω ότι το σύνθημα της νέας Ελλάδας ήταν σύνθημα της αριστεράς. Μετά τη δικτατορία, σας θυμίζω ότι πριν.. .ο Ριζοσπάστης, η εφημερίδα που κυκλοφόρησε ήταν Νέα Ελλάδα. Και εν πάση περιπτώσει δεν καταλαβαίνω.. Εντάξει, το Νέα Δημοκρατία, το μαοϊκό σύνθημα, το πήρε η δεξιά παράταξη.. θα χαρίσουμε και την Ελλάδα τώρα….

Και στο κάτω-κάτω δεν καταλαβαίνω. Θέλει να φτιάξει νέο κόμμα ο κ. Σαμαράς; Θέλει να διαλύσει τη Ν.Δ… Εάν θέλει να φτιάξει ένα νέο κόμμα, μπορεί να φτιάξει και να το ονομάσει όπως θέλει. Το όραμά μας όμως για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά νέα Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής, νομίζω ότι…

  • Μόνος σας θα την κάνετε;…

Με το λαό θα πάμε…

  • Ο λαός όμως εκπροσωπείται με πολιτικές δυνάμεις, πολιτικούς συσχετισμούς. Σεις όταν καταγγέλλετε τον παλιό δικομματισμό, γιατί τώρα σας κατηγορούν ότι ανήκετε στο μικρό νέο δικομματισμό, ήσασταν υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων…

Εμείς έχουμε πει το εξής και είναι ειλικρινές. Ότι παρά το γεγονός –και το πιστεύω αυτό- θα είμαστε αυτοδύναμοι στο επόμενο Κοινοβούλιο, όχι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει όλα σωστά, μας εμπιστεύεται απόλυτα, αλλά γιατί η συγκυρία και η μοίρα το έφεραν να είμαστε εμείς αυτοί που ΄εχουν αυτή τη στιγμή τη σκυτάλη για να σταματήσουν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι θα είμαστε αυτοδύναμοι, επειδή τα προβλήματα της χώρας μας υπερβαίνουν θα διεκδικήσουμε και θα προσπαθήσουμε να έχουμε συμμαχίες με όλες τις υγιείς εκείνες πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ανάμιξη στο παλιό πολιτικό σκηνικό και που σήμερα δεν ξέρω αν έχουν και έκφραση … Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αυριανό Κοινοβούλιο. Όταν τον Μάιο του ΄12 βγήκαν κάποιες δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν στο 6%, κανείς δεν πίστευε ότι θα πάμε στο 17 και στο 27%... Ειλικρινά δεν ξέρω αν στο επόμενο εθνικό κοινοβούλιο θα είναι μέσα το ΠΑΣΟΚ που μεταμορφώθηκε σε Ελιά του κ. Βενιζέλου

Προεκλογικά ξέρω ότι όλοι θα έχουν κάτι να μας προσάψουν γιατί είναι ανταγωνιστική σχέση… Σας λέω όμως ότι το πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει ριζικά την επομένη των εθνικών εκλογών, δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η σύνθεση του εθνικού Κοινοβουλίου. Ξέρω όμως ότι πολλοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα προστρέξουν να στηρίξουν την εθνική υπόθεση μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας

  • Η ευρωκάλπη θα βγάλει εθνικές εκλογές;

Πιστεύω ότι η ευρωκάλπη θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που θα διαψεύσει πάρα πολλούς. Θα δημιουργήσει κι ένα κλίμα αναξιοπιστίας σε πάρα πολλούς, διότι δεν είναι εύκολο κανείς να κυβερνά μόνο με τη στήριξη ΜΜΕ όταν έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και τη λαϊκή στήριξη. Θα φανεί αυτό. Θα υπάρξει μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση που θα εκφραστεί με τα αποτελέσματα των εκλογών και στις επιλογές που ασκεί αυτές η κυβέρνηση.

Εμείς έχουμε βάλει ένα σημαντικό στόχο. Να είμαστε την πρώτη Κυριακή στις 18 σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους και τις περισσότερες περιφέρειες στο β γύρο, ώστε μαζί με μεγάλο κύμα της αλλαγής, της ανατροπής.. στις 25, να έρθει και το κύμα που θα συμπαρασύρει στις περιφέρειες και τους δήμους υπέρ των υποψηφίων που στηρίζουμε εμείς

  • Σε περίπτωση που δεν περάσουν στο β΄ γύρο….

Αυτό θα εξαρτηθεί κατά περίπτωση. Γιατί είναι διαφορετικά αν σε ένα δήμο υπάρχει, για παράδειγμα, εκπρόσωπος του μνημονιακού μπλοκ απέναντι σε εκπρόσωπο άλλου κόμματος της αριστεράς, του ΚΚΕ.. που έχουμε δηλώσει ευθαρσώς και εξ αρχής ότι θα τον στηρίξουμε, ανεξάρτητα τις επιλογές της ηγεσίας του, ακατανόητες κατά τη γνώμη μας, και μπορεί σε κάποιο δήμο να είναι δύο εκπρόσωποι του μνημονιακού μπλοκ – μπορεί να συμβεί κι αυτό..- εκεί θα είναι διαφορετική η στάση μας ή σε κάποιον δήμο αν υπάρξει, ο μη γένοιτο, εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Αυτόν θα τον καταψηφίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι θεωρούμε ότι ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να το τσακίσουμε, είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα να έχει αιρετούς και εκλεγμένους εκπροσώπους του φασισμού..

  • Κατηγορηθήκατε για το ταξίδι σας στη Μοσχα σε μια περίοδο που βράζει η ουκρανική κρίση, ότι συναντηθήκατε με εκπροσώπους μιας δύναμης που κατηγορείται ότι αν δεν συντηρεί, υποδαυλίζει την αλλαγή συνόρων…

Κατ΄αρχήν ό,τι και να κάνω, όπου και να πάω, κατηγορούμαι. Δεν με ξαφνιάζει αυτό. Αυτό που εμένα με απασχολεί είναι η χώρα σ΄αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία να αποκτήσει στηρίγματα, στηρίγματα σε όλες τις πλευρές. Διότι ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε,. στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως δεν μπορεί να είναι μια χώρα ασήμαντη της Δύσης που θα ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της δύσης. Αλλά μια χώρα που θα έχει την αυτοτέλεια και την κυριαρχία στα πλαίσια της συμμετοχής της σ΄ αυτούς τους οργανισμούς να ασκεί όμως ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να έχει συμμάχους ισχυρές χώρες που παίζουν ρόλο στα γεωστρατηγικά γεωπολιτικά πράγματα. Η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες

Αυτοί που με κατηγορούν να μου πουν πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του κυπριακού αν η Ελλάδα δεν έχει συμμαχίες.. πώς θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια προοπτική ανάκαμψης της χώρας.. γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει η δική μας νίκη. Θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της χώρας μας ςστο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)