to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 01.03.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας: Να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού με κάθε τρόπο

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και εκπροσώπους άλλων σωματείων


Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού με κάθε τρόπο, δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και εκπροσώπους άλλων σωματείων από τον χώρο του πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα στην Κουμουνδούρου. «Εφόσον τα προβλήματα παραμένουν, παραμένει και η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού» υπογράμισε.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αφού έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις αλλά και δημόσιες συζητήσεις τόσο με την ΠΟΘΑ όσο και κλαδικά με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Στην τωρινή συνάντηση, μάλιστα, υπενθύμισε ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τους επαγγελματίες του πολιτισμού ήταν στη διάρκεια των lockdown, "που είχαν δημιουργήσει τρομακτική πίεση σε όλους τους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις στον χώρο του πολιτισμού», σημειώνοντας ότι «το βασικό αίτημα τότε ήταν η δυνατότητα να μπορέσετε να επιβιώσετε όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, όχι μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και οι χιλιάδες άνθρωποι πίσω από τη σκηνή».

Με κατανόηση έσκυψε και στα ζητήματα που έχουν προστεθεί κατά τη διετή περιπέτεια με την Covid, σημειώνοντας ότι αν και τα lockdown είναι παρελθόν, τα προβλήματα παραμένουν, διότι είναι προφανές ότι την πίεση και την ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από την πανδημία διαδέχθηκε "η ακρίβεια που αφoρά όλα τα νοικοκυριά και έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες και μια τρομακτική μείωση στα έσοδα όλων των παραστάσεων σε όλες τις εκδηλώσεις".

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να έχει μια συνολική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος του πολιτισμού για "να δούμε με ποιον τρόπο θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας".  Άλλωστε, όπως υπογράμμισε καταλήγοντας, "δεν θεωρούμε πως ο πολιτισμός είναι μια πολυτέλεια, αλλά είναι ανάγκη στη σύγχρονη εποχή για τον κάθε πολίτη, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και ψυχολογικής πίεσης». Διότι, όπως είπε, μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουμε και μία άλλη πανδημία, που έχει να κάνει με τους ανθρώπους που πιέζονται.

Σχέδιο στήριξης

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ και των σωματείων ενημέρωσαν διεξοδικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με τις συνέπειες από την πανδημία, και ειδικότερα για την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης που χρειάζεται ο πολιτισμός ώστε να ανακάμψει από την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

"Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματά μας και εξέφρασε την κατανόησή του για τα ελλιπέστατα μέτρα στήριξης αλλά και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού" μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, προσθέτοντας ότι "ο Αλέξης Τσίπρας κατανόησε τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια.  Άλλωστε, ο πολιτισμός διεθνώς έχει πληγεί σοβαρά, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση της UNESCO".

Όπως εξάλλου τόνισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη διάρκεια της συνάντησής τους, "είμαστε ο πρώτος κλάδος που έχει υποστεί όλες τις συνέπειες της πανδημίας και ο τελευταίος που θα ανακάμψει". Εξειδικεύοντας στο ολοκληρωμένο σχέδιο, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ τόνισε στη συνάντηση ότι πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους αλλά και πολιτικές που θα εξασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας.

Μείωση τζίρου 15%

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο Κώστας Κεχαγιόγλου στον Αλ. Τσίπρα, ο χώρος του πολιτισμού είναι ο μόνος κλάδος που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είδε το 2021 να μειώνεται ο τζίρος κατά 15%, την ώρα που οι άλλοι κλάδοι διορθώνουν τις απώλειές τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι παραγωγές ακυρώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ανασφάλεια, ενώ ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σήμα κινδύνου που έχουν εκπέμψει διεθνώς τόσο η UNESCO όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας από τις κυβερνήσεις μέτρα ενίσχυσης αλλά και πρωτοβουλίες για την εργασιακή και εισοδηματική διασφάλιση καθώς και για την υπεράσπιση της ποικιλομορφίας και της πολυφωνίας στους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ΠΟΘΑ ζητά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά και όσα άλλα υλοποιούνται «να μην υλοποιούνται μέσω απευθείας αναθέσεων, αλλά να διενεργούνται διαγωνισμοί» και επιπλέον έθεσε ως ζήτημα αιχμής την απλοποίηση για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας των εργαζομένων στον πολιτισμό όπως και την εξαγγελία προγραμμάτων απασχόλησης τους. Τέλος, τόνισε ότι «υπάρχει τραγική κατάσταση και με τα πνευματικά δικαιώματα, διότι δεν εισπράττουμε, δεν παίζεται μουσική πουθενά», ζητώντας να μπουν κανόνες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων της ΠΟΘΑ με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)