to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:37 | 01.07.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Μεγάλη υποκρισία της ΝΔ στο Μακεδονικό, προφανώς ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε την επιστολή Καραμανλή (βίντεο)

Για υποκρισία στο Μακεδονικό ζήτημα εγκαλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στα περιφερειακά κανάλια: Ήπειρος TV1, Star Κεντρικής Ελλάδας, Ena Channel, Κρήτη TV, Ionian TV, TRT- Δίκτυο HELLASNET, Flash TV, Δέλτα Τηλεόραση


Η ανατροπή και η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά είναι ο ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των περιφερειακών καναλιών και πρόσθεσε ότι "στις 7 του Ιούλη δεν ψηφίζουμε το Κόμμα προτίμησης, ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας".

"Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο ποιος θέλουν να κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός και να συνεχίσει μια προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής και της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι μας" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "'Αρα να το καταλάβουμε όλοι μας: η κάλπη στις 7 του Ιούλη θα είναι άδεια, στις 7 του Ιούλη το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, από το τι συμμετοχή θα έχουμε δηλαδή και κυρίως από το πόσοι και ποιοι. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς στους ψηφοφόρους μας, στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν αυτό το διακύβευμα είναι κανείς μόνος του στην κάλπη, όλοι να φέρουν κι άλλον έναν. 'Αλλον έναν, έχοντάς του μιλήσει, έχοντάς τον πείσει, έχοντάς του εξηγήσει ότι πρώτα είναι η ζωή μας, πρώτα η αξιοπρέπειά μας, η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία προς τα μπρος".

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει συγγνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών όπου υπογράμμισε ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος και εξήγησε: "Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα, της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τούρκικα". Αναφέρθηκε στην επιστολή Καραμανλή προς τον Μπους λέγοντας: "Αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή όπως του κ. Καραμανλή και τους έλεγα διατηρήστε το συνταγματικό σας όνομα, μην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία - Σκόπια εις τον ΟΗΕ, φανταστείτε πόσες φορές θα μιλάγανε και πού θα πηγαίνανε και τι ακριβώς θα κάνανε... Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά οφείλει σήμερα μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό...Στήσανε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ψεύδος μια σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σ' ένα μεγάλο διχασμό με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σ' εμένα προσωπικά".

Ξεχειλίζει η αλαζονεία

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο αποδομώντας παράλληλα το πρόγραμμά του για τις φοροελαφρύνσεις και το ασφαλιστικό. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι "...ξεχειλίζει η αλαζονεία και ζητάνε μάλιστα από τον ελληνικό λαό να πάρουν λευκή επιταγή...Και μάλιστα βγαίνουν και λένε ότι εάν ο ελληνικός λαός δεν τους δώσει αυτή τη λευκή επιταγή τότε θα τον τιμωρήσουν πηγαίνοντας σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 15αύγουστο...".

Επέμεινε στο ότι ο αντίπαλός του αποφεύγει τον διάλογο και την αντιπαράθεση και του καταλόγισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ ταυτίζεται με εκείνο του ΔΝΤ στα τρία βασικά σημεία, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με το 1:5 και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Επέμεινε στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης και στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό: "...Θέλω να πω πάρα πολύ συγκεκριμένα: το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό μας σύστημα γιατί με την πρότασή τους θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν εισφορές στο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Πως θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Πως ακριβώς εγγυάται ο κ. Μητσοτάκης ότι οι συνταξιούχοι, 1.200.000 συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική σύνταξη. Όταν σταματήσουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εισφορές αυτό το 1.200.000 δεν θα έχει χρήματα να πάρει την επικουρική σύνταξη. 'Αρα δυο τινά μπορούν να συμβούν: ή θα πρέπει να βρεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό και να μας πει από πού, ή θα πρέπει να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Τι είναι η προσωπική διαφορά; Είναι αυτό που μας ζητούσε το ΔΝΤ να υλοποιήσουμε κι εμείς αλλά αρνηθήκαμε, δηλαδή να κόψουμε από 1/1/2019 κατά 1% του ΑΕΠ 1,8 δισ. ευρώ, να τα κόψουμε από τους συνταξιούχους... Και ρωτώ: ποιος ο λόγος να γίνει αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα; Εκτός από το ότι έχουν κάνει κάποια deals, business για να καταλαβαίνει ο κόσμος με ιδιωτικές ασφαλιστικές και θέλουν να τζογάρουν δισεκατομμύρια εκεί για να κερδίσουν κάποιοι, τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων".

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι οι μειώσεις θα έλθουν από το 2021

Κατηγόρησε όμως τον κ. Μητσοτάκη και για την ασάφεια στο πρόγραμμά του για τη μείωση της φορολογίας: " Ο κ. Μητσοτάκης ενώ τρία χρόνια μας έλεγε για τη μείωση των φόρων τώρα μας αποκάλυψε ότι οι μειώσεις θα έλθουν από το 2021 και αυτό εάν δελεάσει τους εταίρους με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και του το επιτρέψουν. Εμείς με βάση το δικό μας σχέδιο έχουμε θεσμοθετήσει μία σειρά από φοροέλαφρύνσεις που αφορούν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, θεσμοθέτηση του επιδόματος στέγης, μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Αυτά τα μέτρα αφορούν όλες τις κοινωνικές κατηγορίες".

Η Ελλάδα είναι είναι ισχυρή όσο ποτέ και ασφαλής

Αναφέρθηκε στην απειλή της Τουρκίας λέγοντας: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρά ερείσματα στον διεθνή χώρο όσο έχει σήμερα... Σήμερα εμείς με τον Νίκο Αναστασιάδη πετύχαμε στο επίπεδο της ΕΕ συμπεράματα που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε καθώς όχι μόνο καταδικάζουν αλλά μιλάνε και για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας...Ποιος είναι ο μίζερος που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο; Η Τουρκία...Η Ελλάδα με τις τριμερείς συνεργασίες της έχει δημιουργήσει μία ομπρέλα προστασίας...Ο Est Med αλλάζει την γεωστρατηγική ισορροπία προς όφελος της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και όχι σε θέση ισχύος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή όσο ποτέ και ασφαλής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή αλλά πριν φθάσουμε σε αυτό θα πρέπει μέσα από ένα πλέγμα διεθνών συμμαχιών ο εχθρός να έχει συνειδητοποιήσει ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο, ωστόσο φοβάμαι ένα ατύχημα".

Θέλουν τα φιλέτα της ΔΕΗ

Αναφέρθηκε στην ΔΕΗ κάνοντας λόγο για "εσκεμμένη καταστροφολογία που γίνεται ακριβώς επειδή ήδη κάποιοι έχουν βγάλει τα μαχαιροπήρουνα, τα ακονίζουν και ετοιμάζονται να φάνε τα φιλέτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη ΔΕΗ είναι από υπερβολές έως ψεύδη. Εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων του ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε να μην προχωρήσουμε ούτε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ούτε όμως και στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, όπου τι ήταν η μικρή ΔΕΗ; Ήταν να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό στους επενδυτές πακέτο παίρνοντας όμως από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από το δημόσιο πλούτο, όλα εκείνα τα φιλέτα δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τώρα θέλουν να πάρουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αυτό είναι που ετοιμάζουν. Όπως και σε άλλους τομείς φαίνεται ότι το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε την όρεξη του κ. Μητσοτάκη και κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και έχουν ήδη προτρέξει να προεξοφλήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και πριν αυτός τη δώσει να την εξαργυρώσουν, έτσι είναι σαφές ότι σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα καταστροφής για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα των μεγάλων φιλέτων της δημόσιας περιουσίας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ.

Για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη

'Ασκησε κριτική στον πολιτικό του αντίπαλο και για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη: "Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να επαναφέρει την αναλογία προσλήψεων ένα προς πέντε και παράλληλα ότι θα κάνει 1500 προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας. Κάθε χρόνο έχουμε 9.500 αποχωρήσεις, με τον κανόνα ένα προς πέντε θα μας αντιστοιχούν 1800 προσλήψεις. Αν από αυτές προσλήψεις προχωρήσει σε 1500 προσλήψεις αστυνομικών τότε στους υπόλοιπους τομείς θα μπορούμε να πάρουμε μόνο 300.

Το θέμα της ασφάλειας είναι προτεραιότητα ωστόσο μπορεί να υπάρξει βελτίωση με θεσμικές αναδιαρθρώσεις στην αστυνομία, βγάζοντας πχ τους αστυνομικούς στο δρόμο από τα γραφεία ή από την φύλαξη υψηλών προσώπων είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το να πάμε όμως σε μία λογική όπου θα αφήσουμε το κοινωνικό κράτος δίχως προσλήψεις τότε ποιον θα βοηθήσει.

500.000 νέες θέσεις εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις 500.000 νέες θέσεις εργασίας: "Εμείς πήραμε μια ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 28% και σήμερα έχει φτάσει στο 18%. Από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια μέχρι τότε που αναλάβαμε εμείς έχασαν τη δουλειά τους 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και από τότε που αναλάβαμε εμείς μέχρι σήμερα έχουν ξαναγυρίσει στη δουλειά τους ή έχουν βρει δουλειά νέοι άνθρωποι πάνω από 400.000...Και γι' αυτό μιλάμε για τη δυνατότητα στο τέλος της τετραετίας να έχουμε γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν την κρίση και αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 άνθρωποι θα βρουν δουλειά.

Η κ. Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ: "Το ερώτημα αυτό είναι πως είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να αγκαλιάζει τον Τσίπρα και η κα Γεννηματά να αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη. Και το σημερινό Κόμμα που είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι ένα Κόμμα που δουλεύει για να γίνει ο γιος του κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργός. Του βασικού αντιπάλου δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, να γίνει Πρωθυπουργός...Το να δουλεύουν σήμερα οι πολιτικοί του απόγονοι για να κάνουν Πρωθυπουργό τον γιο του «εφιάλτη» -έτσι τον έλεγε τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν θα το κρίνω αν ήταν σωστό ή όχι, αλλά έτσι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον κ. Μητσοτάκη τότε για τον αείμνηστο- αυτό είναι κάτι που εμένα με ξεπερνά...".

Η Προοδευτική Συμμαχία θα εξελιχθεί σε σύγχρονη Παράταξη

Μίλησε όμως και για την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς: "Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα να ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από όποια θέση κι αν βρεθεί την επόμενη μέρα, αν είναι με μια ψήφο όπως παλεύουμε να συμβεί και το πιστεύουμε το Κόμμα που θα έχει τις 50 έδρες bonus και άρα θα πάρει την πρώτη εντολή, είναι προφανές ότι θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για να έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να βάζουμε όρους παρά μονάχα προγραμματικούς όρους...Αλλά από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο και προσανατολισμό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας να την προχωρήσει και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη Παράταξη, με σύγχρονους όρους, προοδευτική, Αριστερή, δημοκρατική, που θα παίξει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια".

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός στους πρώην συντρόφους

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός και για τους πρώην συντρόφους της αριστεράς: " Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όποιους έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκαναν λάθος επιλογές και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ένα Κόμμα που δεν τίμησε τις καταβολές και τις αρχές του, αλλά ένα Κόμμα που δεν θέλησε να παραδοθεί, ένα Κόμμα που δεν θέλησε απλά να κραδαίνει τα λάβαρα της επανάστασης αλλά να το βάζει στα πόδια στα δύσκολα. Για όποιον έχει συνειδητοποιήσει ότι έκανε άδικη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις πόρτες του ανοιχτές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα περιφερειακά κανάλια Ήπειρος TV1, Star Κεντρικής Ελλάδας, Ena Channel, Κρήτη TV, Ionian TV, TRT- Δίκτυο HELLASNET, Flash TV, Δέλτα Τηλεόραση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ (E. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ): Καλησπέρα. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, τη διακαναλική συνέντευξη με δημοσιογράφους από οκτώ κανάλια της περιφέρειας. Η συνέντευξη αυτή θα έχει δυο κύκλους και ο κάθε δημοσιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ερώτηση στον Πρωθυπουργό τόσο στον πρώτο κύκλο, όσο και στο δεύτερο κύκλο.
Ξεκινάμε με τον κ. Γιώργο Σαχίνη από το «ΚΡΗΤΗ TV».
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ («ΚΡΗΤΗ TV»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Για μας βεβαίως και μιλώ εξ ονόματος όλων των συναδέλφων, είναι μια καλή στιγμή για την περιφερειακή τηλεόραση και η επιλογή σας να δώσετε μια διακαναλική συνέντευξη.
Κύριε Πρόεδρε στις 26 Μαΐου το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν συντριπτικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ακούμε τις τελευταίες μέρες που λέτε ότι και όμως γυρίζει το παιχνίδι και την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι παλεύω για την αυτοδυναμία, αν δεν την έχω, ακόμη και 15 Αυγούστου αν χρειαστεί θα πάμε στις κάλπες.
Θέλω να σας ρωτήσω, ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτον. Και δεύτερον, εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγάλει ένα συμπέρασμα ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες που εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι εσείς ο ίδιος, όπως είπε ο κ. Μαύρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αποδεχτήκατε ότι οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων ήταν σωστές. Εικάζω εγώ ότι τα δυο τελευταία χρόνια δείχνουν μια συγκεκριμένη εικόνα.
Έχετε καταλήξει ποιες κοινωνικές ομάδες σας άφησαν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, βάλατε πολλά ερωτήματα σε μια μόνο ερώτηση, οπότε επιτρέψτε μου να τα πιάσω ένα – ένα. Πρώτον, το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν συντριπτικό. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26%. Ήταν καβάλα στο άλογο. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει ότι ερχόταν με φόρα στη διακυβέρνηση του τόπου.
Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το να πάει από το 26% στο 24% δεν είναι συντριπτικό, ούτε συντριβή. Είναι αποτέλεσμα το οποίο σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εδώ και είναι η βασική δύναμη, η κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και ένας από τους δυο πόλους του πολιτικού συστήματος.
Πάντοτε στις εκλογές τις ευρωπαϊκές οι πολίτες ψηφίζουν όχι με κριτήριο το ποιος θέλουν να κυβερνήσει, αλλά κάνουν και επιλογές που έχουν να κάνουν με την πρώτη προτίμηση ψήφου, την πρώτη πολιτική προτίμηση. Κάνουν και επιλογές που έχει να κάνει και με την ανάγκη τους, μετά από 4 χρόνια που είχαμε να εκφραστούν οι πολίτες στην κάλπη, να στείλουν ένα μήνυμα. Μήνυμα δυσαρέσκειας και συνήθως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωπαϊκών εκλογών, αυτό το μήνυμα της δυσαρέσκειας το εισπράττει το κυβερνών κόμμα.
Στο κρίσιμο ερώτημά σας αν αλλάζει, τι αλλάζει και τι είναι ρεαλιστικό, εγώ θέλω να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, στις ευρωπαϊκές εκλογές οι πολίτες ψηφίσανε με άλλα κριτήρια. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν με κριτήριο ποιος θέλουν να κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός και να συνεχίσει μια προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής και της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι μας.
Ο ρεαλιστικός στόχος για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή και η νίκη έστω και με μια ψήφο. 500.000 ψήφοι ήταν η διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 στις ευρωεκλογές, τις εθνικές εκλογές κέρδισε 670.000 ψήφους. Πιστεύω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό για μας να γυρίσουμε το παιχνίδι, πόσο δε μάλλον ότι είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι.
Στις 7 Ιουλίου το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν θα είναι με 9% διαφορά μέσα στα ψηφοδέλτια που θα έχουν. Θα είναι τελείως άδειες και θα ξαναγεμίσουν από την αρχή. Είναι άλλο το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών και άλλο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών.
Βλέπω όμως τις τελευταίες μέρες ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν να έχει προεξοφληθεί αυτή η αναμέτρηση. Και αυτό βγάζει πολύ μεγάλη αλαζονεία. Ξεχειλίζει η αλαζονεία και ζητάνε μάλιστα από τον ελληνικό λαό να πάρουν λευκή επιταγή. Δεν ζητάνε να κερδίσουν. Ζητάνε λευκή επιταγή. Γιατί άραγε λευκή επιταγή; Και μάλιστα βγαίνουν και λένε ότι εάν ο ελληνικός λαός δεν τους δώσει αυτή τη λευκή επιταγή τότε θα τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό. Θα τον τιμωρήσουν και θα τιμωρήσουν την ελληνική κοινωνία, πηγαίνοντας σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 15αύγουστο. Γιατί; Για να πάρουν λευκή επιταγή και να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι.
Εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι με μια ψήφο διαφορά, στις 8 Ιουλίου θα έχουμε κυβέρνηση. Και ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι θα κάνει τις διακοπές του ήσυχος και εσείς στην Κρήτη πόσο δε μάλλον. Εγώ πρέπει να σας ομολογήσω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν κράτησα και είχα το δικαίωμα να το κάνω αυτό. Δεν κράτησα να ολοκληρώσω τη θητεία, τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία που έληγε τον Οκτώβρη και προχώρησα σε πρόωρες εκλογές ήταν διότι δεν ήθελα να δημιουργηθούν επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και στην ομαλή πορεία και του τουρισμού.
Έχουμε και εθνικά θέματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε ζημιά. Σκέφτηκα πρώτα το συμφέρον της χώρας και όχι το συμφέρον το κομματικό, το παραταξιακό. Ο πολιτικός μου αντίπαλος κοιτάει μόνο την πάρτη του. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η λευκή επιταγή.
Αυτή η αλαζονεία λοιπόν νομίζω ότι είναι που στο τέλος θα την πληρώσει γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Άρα λοιπόν στο ερώτημά σας η απάντηση είναι η ρεαλιστική επιλογή είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο για να συνεχίσει η πορεία της χώρας προς τα μπρος.
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ («ΚΡΗΤΗ TV»): Έχετε καταλάβει ποια τμήματα έχουν αφήσει το ΣΥΡΙΖΑ; Ποια τμήματα της κοινωνίας; Και πώς σκέφτεστε να τα επαναπατρίσετε; Είναι οι μικρομεσαίοι, είναι οι μεσαίοι; Ποια είναι η μεσαία τάξη; Η κυρία Μπακογιάννη είπε 30 έως 70.000 ετήσιο εισόδημα. Αυτή είναι η μεσαία τάξη; Μιλάτε εσείς για τους μικρομεσαίους; Αυτούς χάσατε; Αυτούς θέλετε πίσω;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Φοβάμαι πως θα με αναγκάσετε να κάνω και ένα νέο μεγάλο κύκλο απάντησης.
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ («ΚΡΗΤΗ TV»): Επειδή το είχα θέσει ως ερώτημα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ. Ακούστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όταν έκανε το 26% της ευρωπαϊκής κάλπης 36% το Γενάρη, πήρε ένα μεγάλο δάνειο από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, ένα μεγάλο δάνειο από τον κόσμο, που κυρίως από τον κόσμο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, τον δημοκρατικό κόσμο, δεν ήταν Συριζαίοι αυτοί που έδωσαν το 36% στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από όλους τους πολίτες, ακόμα και από συντηρητικούς πολίτες, διότι ήρθαμε για να ενώσουμε την κοινωνική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο αποτροπής της πορείας προς την καταστροφή και την κοινωνική λεηλασία. Και σήμερα από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, θα ξαναζητήσουμε την ψήφο, ακριβώς για να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς τα εμπρός και να μην γίνει η αναστροφή. Να μην γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες της διακυβέρνησης Σαμαρά, τις οποίες τις θυμάται ο κόσμος.
Άρα λοιπόν οι μικρομεσαίοι, οι μεσαίοι θυμούνται ποιος έφερε 300.000 λουκέτα. Οι αδύναμοι θυμούνται ποιος τους οδήγησε στο περιθώριο και είχαμε βρεθεί μπροστά σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, όλες οι κοινωνικές κατηγορίες έχουν πλήρη επίγνωση του παρελθόντος και ασκούνε και κριτική για το ότι εμείς αργήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά μας πιστώνουν ότι βγάλαμε τη θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού.
Άρα η απάντηση είναι δεν απευθυνόμαστε σε μια κοινωνική κατηγορία, αλλά σε όλες με ένα σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί.
Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ («STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι γυρίζει το ματς, γυρίζει το παιχνίδι, αλλά είναι ένα άλλο παιχνίδι από την αρχή, από το μηδέν. Και είναι ένα άλλο διακύβευμα. Μήπως θα πρέπει να αλλάξετε και παιχνίδι; Να αλλάξετε και τακτική, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο για να πάρετε αυτό το ματς που ξεκινάει από την αρχή; Και τι εννοώ;
Κατηγορείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει το διάλογο, κρύβετε για να μην αποκαλυφθεί το πρόγραμμά του, κάνετε λόγο για κρυφή ατζέντα και για σχέδιο που θα μας πάει πίσω στο ΔΝΤ. Πολλά στελέχη της Ν.Δ. σας απαντούν ότι τα ίδια λέγατε και πριν από τις ευρωεκλογές και οι ψηφοφόροι σας αποδοκίμασαν. Γιατί επιμένετε στη ρητορική και το αφήγημα που είχατε πριν τις ευρωεκλογές, αφού είναι κάτι διαφορετικό τώρα το ματσάκι;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί είναι η αλήθεια κ. Σιμόπουλε. Και όταν έχεις την αλήθεια δεν την αφήνεις στην άκρη προκειμένου να βρεις άλλους τρόπους για να πείσεις τους πολίτες.
Εμείς θα λέμε την αλήθεια μέχρι τέλους και θα λέμε στους πολίτες να σκεφτούν όχι με το φόβο, αλλά με τη λογική. Να θυμηθούν, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Την αλήθεια είπαμε προεκλογικά, την αλήθεια πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, την αλήθεια θα πούμε και τώρα. Και ο ελληνικός λαός νομίζω ότι έχει και την εμπειρία, αλλά και την ικανότητα να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται.
Πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αν θυμάστε, πήρα το ρίσκο, διότι ευρωπαϊκές εκλογές ξέρετε ότι δεν είναι αυτές που κρίνουν το αν θα έχουμε κυβέρνηση ή όχι.
Εν τούτοις πήρα το πολιτικό ρίσκο να βγω και να πω, εφόσον έτσι τα έφεραν τα πράγματα και εμείς ανακοινώσαμε ένα σχέδιο ελαφρύνσεων φορολογικών και ένα σχέδιο στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η ψήφος του ελληνικού λαού είναι και ψήφος ευθύνης για το εάν την επόμενη μέρα αυτό το σχέδιο θα είναι πολιτικά νομιμοποιημένο, ή εάν ανοίξει η κερκόπορτα στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να το αμφισβητήσουν, διότι παρά το γεγονός ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει ένας σκληρός συντηρητικός πυρήνας στην Ευρώπη που θέλει να συνεχιστούν οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, οι μνημονιακές πολιτικές και χωρίς μνημόνια. Αυτό που είπα ήταν η αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Και πράγματι μετά το αποτέλεσμα αυτό, είδαμε ότι οι κύκλοι αυτοί οι ακραίοι, ο κ. Βέμπερ, ο κ. Ρέγκλινγκ, αλλά και άλλοι στην Ευρώπη, έσπευσαν να μιλήσουν για δημοσιονομικές δυσκολίες ξανά, ενώ η χώρα πηγαίνει για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κάθε χρόνο όχι απλά πιάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά τους υπερβαίνουμε κατά πολύ. Και έσπευσαν μάλιστα να ανοίξουν και μια ατζέντα την οποία την είχαμε ξεχάσει εδώ και 4,5 χρόνια από τότε που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ατζέντα των απολύσεων στο δημόσιο και μιλήσανε για την ανάγκη να περιοριστεί ο αριθμός των συμβασιούχων. Ούτε μια φορά δεν το είχαν θέσει σε εμάς αυτό, από το 2015 και μετά.
Είπα λοιπόν την αλήθεια. Και την αλήθεια θα συνεχίσω να λέω και τώρα. Η Ν.Δ. έχει μια ατζέντα, δεν ξέρω εάν είναι κρυφή, διότι την έχει φανερώσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι κρυφή, απλά δεν του αρέσει να συζητάει προγραμματικά, διότι πραγματικά αυτή η ατζέντα είναι αντιλαϊκή και προφανώς δεν είναι ελκυστική προς τους ψηφοφόρους λίγο πριν τις εκλογές.
Γι’ αυτό αποφεύγει τα debate, γι’ αυτό αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Ποιες ήταν οι τρεις βασικές, πέραν των άλλων, εμμονές του ΔΝΤ, των τεχνοκρατών του ΔΝΤ σε ότι αφορά την πολιτική που θέλανε να επιβάλουν στην Ελλάδα;
Η πρώτη αφορούσε τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Αυτό δεν μας έλεγαν; Ότι στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία έχουν χαμηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη, μειώστε και εσείς. Δεν μας συνέκριναν με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εμείς είμαστε στον πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά με βαλκανικές χώρες, πρώην ανατολικές μας συνέκριναν.
Το δεύτερο το οποίο εμμονικά λέγανε, ότι πρέπει να διαλύσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Να ελαστικοποιήσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Να χαμηλώσουμε τον κατώτατο μισθό. Να μην έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική και η τρίτη σημαντική εμμονή ήταν η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Επέμεναν διαρκώς στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Μας βάλανε τον κανόνα 1 προς 5. Εμείς μέσα από διαπραγματεύσεις καταφέραμε και φτάσαμε στο 1 προς 1. Δηλαδή για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που αποχωρεί και συνταξιοδοτείται να γίνεται μια πρόσληψη. Αυτοί θέλανε για κάθε πέντε που αποχωρούν να γίνεται μια πρόσληψη.
Τι λέει η Ν.Δ.; Υιοθετεί και τα τρία αυτά. Η άποψη του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις, δεν μπορούμε να δώσουμε 13η σύνταξη, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Τώρα μαθαίνουμε ότι έχει στα σκαριά και μια νέα μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό η οποία θα οδηγήσει μαύρη τρύπα και νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Άρα συμπίπτει απόλυτα με την άποψη του ΔΝΤ σε σχέση με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δημόσιας δαπάνης. Δεύτερο, συμπίπτει απόλυτα με το 1 προς 5 στο δημόσιο το οποίο θα φέρει, εγώ δεν το πιάνω μόνο από την πλευρά των εργαζόμενων, αλλά και της μεσαίας τάξης και των αδύναμων που θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και δεν θα βλέπουν γιατρούς και νοσηλευτές. Που τα σχολεία μας δεν θα ανοίγουν στην ώρα τους ξανά και δεν θα έχουν δασκάλους και καθηγητές.
Και το τρίτο, είναι η εμμονή σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις που θεωρεί καινοτομία την 7ήμερη εργασία, που θεωρεί ότι είναι παρωχημένο το 8ωρο και βεβαίως που θεωρεί ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια εμμονή ιδεοληπτική του ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος και πρέπει να τις καταργήσουμε.
Άρα λοιπόν αυτή είναι η αλήθεια. Την αλήθεια θα την πούμε στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του, ας κρίνει, ας συγκρίνει και ας αποφασίσει.
Λ. ΜΠΑΣΤΑ («ΙΟΝΙΑΝ TV»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση γίνεται πολύς λόγος για τη μεσαία τάξη. Είπατε νωρίτερα βέβαια ότι δεν στοχεύετε μόνο σε μια κοινωνική τάξη και είπατε επίσης ότι θα πείτε και την αλήθεια στο λαό.
Θέλω όμως να πάμε και να μείνουμε στη μεσαία τάξη, γιατί φαίνεται ότι αυτό σας στοίχισε στις ευρωεκλογές. Το κατάλαβαν και οι αντίπαλοί σας και όλη η προεκλογική εκστρατεία μένει εκεί, επικεντρώνεται εκεί. Τι είναι αυτό που θα κάνει έναν απογοητευμένο ψηφοφόρο της μεσαίας τάξης, που ενδεχομένως σας στήριξε το 2015, να ψηφίσει και πάλι ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι εμείς θα δώσουμε στη μεσαία τάξη ό,τι σας πήρε ο κ. Τσίπρας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωραία. Ας κάτσουμε λοιπόν να δούμε τι πήρε από τη μεσαία τάξη η διακυβέρνηση Σαμαρά και τι πήρε και τι έδωσε η δική μου κυβέρνηση, διότι νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας μονολεκτικά θα ήταν ότι η μνήμη της μεσαίας τάξης κι των συμπολιτών μας που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη είναι αυτό το οποίο θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά προκειμένου να μην αποδεχτούν την επιστροφή στις μαύρες μέρες που ζήσαμε.
Εγώ θέλω να θυμίσω και σε εσάς και στους τηλεθεατές μας ότι από το 2010 έως το 2015 αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη στη χώρα μας λεηλατήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεσαία τάξη στη χώρα μας συρρικνώθηκε κατά 800.000 νοικοκυριά, τα οποία περάσανε από τη λεγόμενη μεσαία τάξη στα κατώτερα εισοδήματα.
Ταυτόχρονα όσοι παρέμειναν στη μεσαία τάξη είδαν μια συρρίκνωση του εισοδήματός τους κατά 35%. Μεσοσταθμικά κάθε μεσαίο νοικοκυριό έχανε ετησίως περίπου 5.280,00. Από το 2015 και μετά η εικόνα αυτή αντιστράφηκε. Βεβαίως δεν ανακτήθηκαν τα 5 χιλιάρικα που χάσανε στα πέντε χρόνια της καταστροφής, αλλά είχανε μια ετήσια αύξηση 600 περίπου ευρώ, 630, τουλάχιστον το 2015, 2016 και 2017.  Από το 2018 και μετά που οι ρυθμοί ανάπτυξης μεγαλώσανε, προφανώς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η διεύρυνση του εισοδήματος.
Άρα εάν κάτσουμε και συγκρίνουμε ποιος πήρε και ποιος έδωσε στη μεσαία τάξη, νομίζω ότι τα αποτελέσματα με βάση τους αριθμούς είναι συντριπτικά. Εν τούτοις εγώ κατανοώ πλήρως το γεγονός ότι όταν μια οικογένεια έχει χάσει 5.000 και παίρνει πίσω 600 από τα πέντε χιλιάρικα που έχασε, συνεχίζει να είναι θυμωμένη, συνεχίζει να έχει νεύρα και συνήθως όταν κάποιος έχει νεύρα, αυτός που ξεσπά τα νεύρα πάνω του, ο πρώτος που ξεσπά τα νεύρα πάνω του είναι αυτός που κυβερνά. Ιδίως όταν η ψήφος είναι χαλαρή, ψήφος ευρωεκλογών.
Εγώ όμως θα ήθελα να απευθυνθώ στους ανθρώπους αυτούς και όχι μόνο να τους θυμίσω και να τους πω ότι τα 300.000 λουκέτα στα μαγαζιά γίνανε επί κυβερνήσεως Σαμαρά και γιατί γίνανε; Επειδή  μέσα σε μια νύχτα σχεδόν, είδαμε τους συνταξιούχους να χάνουν το 40% των συντάξεών τους και τους μισθωτούς επίσης.
Και η ανεργία να πολλαπλασιάζεται. Και άρα όταν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί δεν είχαν την δυνατότητα να καταναλώσουν, το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά, εφόσον δεν υπήρχε κατανάλωση, έκλειναν.
Θυμάστε, εγώ θυμάμαι στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά φαντάζομαι και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις στις οποίες εσείς έχετε τις έδρες των τηλεοπτικών σας σταθμών, όλοι οι εμπορικοί δρόμοι, όποιος έβγαινε το 2013, ή το 2014 να περπατήσει τον έπιανε κατάθλιψη. Άρα έχει να θυμάται αυτός ο κόσμος.
Και, ταυτόχρονα, αυτός ο κόσμος έχει να θυμάται, και το γεγονός ότι ενώ εμείς περάσαμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, θυμάται τη μεγάλη σύγκρουση που είχαμε με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και τις δυσκολίες για να τα βγάλουμε πέρα και να πετύχουμε το στόχο μας, να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο, να βγάλουμε δηλαδή τη χώρα από αυτή την περιπέτεια το 2016 και το 2017, παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, αλλά να δημιουργήσουμε και μια προοπτική ανασύστασης του κοινωνικού κράτους.
Και το ερώτημα το οποίο απευθύνω σε αυτούς τους ανθρώπους είναι, όταν εμείς ξαναστήσαμε στα πόδια τους τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία είχαν ελλείμματα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και τώρα είναι πλεονασματικά, όταν κάναμε 19.000 προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές για να στηθούν στα πόδια τους τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό για ποιον το κάναμε; Μόνο για τους αδύναμους και τους φτωχούς; Οι μεσαίοι πού πηγαίνουν όταν ο μη γένοιτο άνθρωποι είμαστε, κάποια στιγμή χρειαζόμαστε την ιατρική φροντίδα, την περίθαλψη. Οι μεσαίοι πηγαίνουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Όταν δημιουργήσαμε τη δυνατότητα και κατάργησης του 5ευρου κυρίως όμως της ελεύθερης πρόσβασης στους ανασφάλιστους σε υπηρεσίες υγείας, που πηγαίνανε σε ένα νοσοκομείο και τους ζητάγανε χρήματα για να κάνουν μια εγχείρηση. Και τους τα χρεώνανε στους λογαριασμούς της εφορίας. Αυτό ποιον ευνόησε; Ευνόησε τους αδύναμους ή ήταν μια πολιτική που έπιανε από τους μεσαίους και κάτω;
Και όταν κάναμε 10.000 προσλήψεις και προχωράμε σε προσλήψεις στην παιδεία και ξαναστήσαμε στα πόδια τους τα δημόσια σχολεία, τα πανεπιστήμια, αυτό ποιον ευνόησε; Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις, ήταν παρεμβάσεις που είχαν στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
Άρα η απάντηση στο ερώτημά σας με δυο γραμμές: είναι κατανοητή η δυσαρέσκεια και ο εκνευρισμός. Κατανοητό και θεμιτό να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες και κυρίως από εμάς, αλλά σήμερα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια κυβέρνηση η οποία έδωσε τη δυνατότητα να βγούμε από τη χρεοκοπία και  να είναι ανοιχτός ο ορίζοντας μπροστά μας και σε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και τους οδήγησαν αυτούς σε  μια μεγάλη περιπέτεια και λεηλασία. Κοινωνική λεηλασία.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ («TRT – ΔΙΚΤΥΟ HELLAS NET»): Το πρόγραμμά σας μιλάει για φοροελαφρύνσεις, αλλά αναρωτιέμαι μήπως αργήσατε κ. Πρόεδρε; Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ψηφίστηκε το Μάιο, οι 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις ρυθμίστηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, για φοροελαφρύνσεις μιλάει και η Ν.Δ. Το κάνει χρόνια τώρα. Γιατί να εμπιστευθεί εσάς η κοινωνία για να εφαρμόσετε το δικό σας πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα από όλα, κ. Πολύζο, θέλω να σας πω, να ξεκινήσω από αυτό που πιστεύω ότι είναι το μεγάλο θέμα της προεκλογικής περιόδου. Την αποκάλυψη ότι ενώ για τρία συνεχόμενα έτη ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε για λιγότερους φόρους που θα φέρει την επόμενη εάν εκλεγεί, λίγο πριν από τις εκλογές μας αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει φοροελαφρύνσεις την επόμενη μέρα εάν εκλεγεί, αλλά αυτές θα έρθουν το 2021.  Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Και θα έρθουν εάν και εφόσον, λέει, οι εταίροι πειστούν να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν τους παρουσιάσει, λέει και έτσι πιστεύει ότι θα τους δελεάσει, ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεν μας λέει ποιο είναι αυτό.
Άρα οι πολίτες που μας παρακολουθούν, να γνωρίζουν ότι ενώ η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε εδώ και τρία χρόνια για μειώσεις φορολογίας, σήμερα λέει ότι αυτές θα έρθουν στο τέλος της 4ετίας εάν εκλεγεί και θα έρθουν εάν και εφόσον οι εταίροι δελεαστούν από ένα κύμα μεταρρυθμίσεων.
Εμείς λέμε δεν θα είναι κύμα απλό, θα είναι τσουνάμι. Θα είναι τσουνάμι κοινωνικής λεηλασίας. Αλλά θα πω αργότερα γι’ αυτό. Έρχομαι τώρα στο δικό μας σχέδιο, να πω και το εξής: για ποιο λόγο να χρειαστεί να δελεάσουμε τους εταίρους μας να ρίξουν τα πλεονάσματα;  Αφού εμείς έχουμε ήδη καταθέσει ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, όχι από το 2021, κατά 1% του ΑΕΠ πώς αξιοποιώντας τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Όταν εγώ μπήκα σε αυτό εδώ το γραφείο, παραλάβαμε άδεια ταμεία, δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Μέρα με τη μέρα προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο προκειμένου να μην σταματήσουν να πληρώνονται οι μισθωτοί του δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Ήταν το λεγόμενο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης πάνω στο οποίο είχε επενδύσει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.
Σήμερα τα δημόσια ταμεία έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτοί είναι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και εμείς καταθέσαμε στο Ζάππειο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές όχι μονάχα ένα σχέδιο για συγκεκριμένες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και πώς θα γίνει αυτό.
Καταθέσαμε σε ένα ειδικό λογαριασμό 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους κόπους του ελληνικού λαού και είπαμε στους Ευρωπαίους εταίρους αυτό είναι το «μαξιλάρι» της ασφάλειας για σας, ότι θα πάρετε τα λεφτά σας ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα του 2020 και μετά κατά 1%, χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία με τους δανειστές μας.
Αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν το άκουσε. Κάνει ότι δεν το είδε. Δεν το υιοθετεί. Και τι λέει; Το ξεχνάω αυτό και θα πάω να τους πείσω με μεταρρυθμίσεις. Θα πούμε αργότερα για το ποιες ήταν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.
Έρχομαι στο τι κάνουμε εμείς. Εμείς με βάση αυτό το σχέδιο έχουμε ήδη ξεκινήσει και έχουμε υλοποιήσει και έχουμε ψηφίσει, νομοθετήσει, θεσμοθετήσει μια σειρά από στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Από τις 21 Αυγούστου και μετά. Σας θυμίζω ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξήγγειλα εγώ ένα συγκεκριμένο σχέδιο κοινωνικής στήριξης και φοροελαφρύνσεων. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 30%, 10% έχει ήδη θεσμοθετηθεί και άλλο 20% το 2020. Μειώσαμε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, το αγκάθι το οποίο υπήρχε στο ασφαλιστικό νόμο του κ. Κατρούγκαλου, το αγκάθι αυτό το εξομαλύναμε μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 13%.
Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του επιδόματος στέγης που αφορά σήμερα πάνω από 420.000 νοικοκυριά και αργότερα όταν μας δόθηκε η δυνατότητα προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 13%. Και βεβαίως τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Αυτά αφορούν αυτά τα μέτρα που ήδη έχουμε θεσμοθετήσει, έχουμε ψηφίσει, αφορούν όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Όχι μόνο τους φτωχούς ή τους μεσαίους.
Και ταυτόχρονα έχουμε ήδη εξαγγείλει μια σειρά από στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις με τον τρόπο που σας είπα δημιουργώντας περιθώριο από τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 και μετά, οι οποίες αφορούν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ και στη ριζική μείωση από 20.000 ευρώ και πάνω.
Στη μείωση του συντελεστή για τη φορολογία εισοδήματος, του χαμηλού συντελεστή από το 22% στο 20%. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα δώσουν  ανάσα, θα δώσουν ελάφρυνση και προοπτική σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών, εργαζόμενων, μισθωτών, σε μια πολύ γκάμα που αφορά όλα τα επαγγέλματα και όλες τις κοινωνικές κατηγορίες.
Αυτές οι παρεμβάσεις και δεν είναι μόνο αυτές, είναι και μια σειρά άλλες τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει και οι οποίες εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνουμε, αλλά ενδεχομένως μια και είστε από περιφερειακούς σταθμούς, να πούμε ότι αφορούν και τους νησιώτες μας, διότι καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκους και κάνουμε πολύ σημαντικές φοροαπαλλαγές μέχρι 3.100 κατοίκους. Δίνουμε κίνητρα, φοροελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης για τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Παρεμβάσεις δηλαδή. Επίσης για τους αγρότες. Για τους αγρότες όπου δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις και κίνητρα οι συνεταιρισμένοι αγρότες που ήδη έχουμε βεβαίως καταργήσει το φόρο που αφορά το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και προχωρούμε και με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις για φορολογικές μειώσεις στους αγρότες εκείνους που είναι συνεταιρισμένοι και όχι μόνο γι’ αυτούς.
Θέλω να πω λοιπόν είναι μια πολύ μεγάλη γκάμα στοχευμένων φοροελαφρύνσεων οι οποίες έχουν γίνει μελετημένα, έχουν γίνει σχεδιασμένα με απόλυτη ασφάλεια μέσα στο δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο έχουμε. Αυτές τις φοροελαφρύνσεις θα τις εφαρμόσουμε.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ («TRT – ΔΙΚΤΥΟ HELLAS NET»): Ωστόσο, κ. Πρόεδρε, νιώθετε ότι αργήσατε να το κάνετε; Η εκτίμηση ότι υπήρχε δημοσιονομικός χώρος είναι παλαιότερη από το χρόνο που έγιναν αυτές οι ρυθμίσεις. Και έτσι όπως έγιναν την τελευταία στιγμή έμοιαζαν ως αντίδωρα ενόψει.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο, δεν έχετε δίκιο και θα σας πω. Όχι ότι δεν έχετε δίκιο, αλλά πιθανόν σε ότι αφορά τον εκλογικό χρόνο αυτά να έπρεπε να έχουν γίνει από τον Οκτώβρη – Νοέμβρη. Δεν έχω καμία αντίρρηση και διαφωνία μαζί σας. Όμως δεν έχετε δίκιο με την έννοια ότι αργήσαμε, διότι εμείς προβήκαμε σε αυτές τις κινήσεις αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2019.
Τι γινόταν μέχρι σήμερα ενώ όσο ήμασταν στο καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων; Αυτό που γινόταν ήταν να ήμασταν σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Εμείς να τους λέμε, κοιτάξτε να δείτε, εδώ επιβάλουμε στον ελληνικό λαό μεγαλύτερη φορολογία από αυτήν που χρειάζεται για να πιάσουμε τους στόχους. Αυτοί διαρκώς, κυρίως το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έλεγαν όχι δεν θα πιάσετε τους στόχους, δεν θα πιάσετε τους στόχους.
Για τρεις συνεχόμενες χρονιές αποδείχτηκε ότι είχαμε εμείς δίκιο. Αυτοί λέγανε δεν θα πιάσετε τους στόχους, εμείς είχαμε δίκιο. Αυτοί και ο κ. Στουρνάρας που έβγαινε διαρκώς και έλεγε τα ίδια με αυτούς και τώρα τα ίδια λέει.
Αποδείχτηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές ότι είχαμε εμείς δίκιο. Και τι κάναμε στο τέλος; Εφόσον είχαμε πλεόνασμα πάνω από τους στόχους, κάναμε μια αναδιανεμητική πολιτική με δικαιοσύνη βέβαια, το μοιράζαμε με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό, στους πιο αδύναμους, αλλά αυτή ήταν μια λαθεμένη οικονομικά συνταγή. Το σωστό είναι να προϋπολογίζεις τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και άρα να μην επιβάλεις περισσότερους φόρους από τα όρια που χρειάζεται για να πιάσεις τους συγκεκριμένους στόχους.
Το 2019 που δεν έχουμε μνημόνια και δεν έχουμε τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας, μόλις διαπιστώσαμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είπαμε τώρα. Τώρα θα προβούμε σε κινήσεις διορθωτικές. Όχι στο τέλος του έτους.
Αυτό όμως μπορέσαμε να το κάνουμε τον Απρίλιο όταν βγήκανε από την ΕΛΣΤΑΤ οι εκτιμήσεις για τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές της ελληνικής οικονομίας. Μακάρι να έβγαιναν νωρίτερα και να μπορούσαμε να το κάνουμε νωρίτερα. Αλλά τότε που το είδαμε, αμέσως προβήκαμε στις κινήσεις εκείνες τις διορθωτικές που έδωσαν όμως ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ («FLASH TV»): Κύριε Πρόεδρε, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις χάθηκε το μέτρο στο δημόσιο διάλογο. Οι αντίπαλοι σας κατηγόρησαν ότι παραδώσατε το όνομα για τη μη περικοπή των συντάξεων και ότι προδώσατε τη Μακεδονία.
Αισθάνεστε ότι προδώσατε τη Μακεδονία; Και κάτι άλλο κ. Πρόεδρε, ένα σχόλιο για το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρεται σε επιστολή της κυβέρνησης Καραμανλή προς τον Μπους στην οποία αποδέχεται η ελληνική πλευρά το όνομα Μακεδονία – Σκόπια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μαρκοπούλου όχι μόνο δεν αισθάνομαι ότι πρόδωσα καμία Μακεδονία, αλλά αισθάνομαι ότι όλο αυτό το διάστημα μια απέραντη υποκρισία, πατριδοκαπηλία από την πλευρά των πολιτικών μας αντιπάλων, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο είναι δηλητηριώδες στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες και εκεί που θα έπρεπε όλοι να ήμασταν ενωμένοι γιατί έχουμε πετύχει μια μεγάλη εθνική επιτυχία με τη συμφωνία αυτή που κανένας εκ των προκατόχων μου δεν είχε ούτε καν φανταστεί  ότι θα μπορούσε να πετύχει, βρεθήκαμε για λόγους ψηφοθηρικούς, να είμαστε και απολογούμενοι απέναντι σε ένα μέρος του ελληνικού λαού που έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και δεν είχε την ορθή ενημέρωση για το τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι διαπραγματευόντουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  και τι πετύχαμε εμείς.
Στον πυρήνα του ερωτήματός σας θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από την πραγματικότητα και την αλήθεια και τις εξελίξεις. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα. Μια φίλη χώρα της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τούρκικα. Και όχι την ασφάλειά τους να εγγυάται ο τουρκικός στρατός όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Φανταστείτε λοιπόν, σε τι μεγάλους μπελάδες θα βρισκόταν η χώρα μας εάν την ίδια στιγμή που τα τουρκικά F16 κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο και μας απειλούν με παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είχαμε στα βόρεια  σύνορά μας ως μπάστακες εκεί τον τουρκικό στρατό.
Πέραν όμως αυτού, είδε το φως της δημοσιότητας προχθές μια επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία νομίζω ότι πραγματικά αλλάζει τελείως το πλαίσιο της συζήτησης.
Με δυο λόγια να το πω για να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, εκεί που μας χρωστάγανε όλοι αυτοί, ήρθαν να μας ζητήσουν και το βόδι. Μίλαγε ο κ. Μητσοτάκης για προδοτική συμφωνία. Αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή και τους έλεγα διατηρήστε το συνταγματικό σας όνομα, μην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία – Σκόπια εις τον ΟΗΕ, τότε αν με είχαν πει μια φορά, φανταστείτε πόσες φορές θα μιλάγανε και πού θα πηγαίνανε και τι ακριβώς θα κάνανε εάν εγώ τα είχα κάνει αυτά.
Εγώ έχω όχι απλώς τη συνείδησή μου ήσυχη, αλλά θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, αναβαθμίσαμε τη θέση και το ρόλο της χώρας διεθνώς, λύσαμε μια διαφωνία η οποία έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όχι μόνο δεν δώσαμε τίποτα αλλά κερδίσαμε. Κερδίσαμε την αναγνώριση της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας στο άρθρο 7 της συμφωνίας. Αναγκάσαμε τους γείτονές μας να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία και εκεί που σε όλο τον κόσμο τους λέγανε Μακεδονία, σήμερα τους λένε North Macedonia. Βόρεια Μακεδονία και Βορειομακεδόνες και όχι Μακεδόνες.
Επαναλαμβάνω αναρωτιέμαι εάν εγώ είχα αποδεχτεί αυτά τα οποία αποδέχτηκαν όπως σήμερα βγαίνει στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν οι προκάτοχοί μου, τι θα έπρεπε να έχει γίνει.
Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά, οφείλει σήμερα μια συγνώμη στον ελληνικό λαό για τη στάση του στο Μακεδονικό, κυρίως όμως οφείλει μια συγνώμη στους πολίτες με τις ευαισθησίες που διαδήλωναν δίπλα του στα συλλαλητήρια και φώναζαν η Μακεδονία είναι μία.
Και ότι εμείς δώσαμε το όνομα, το οποίο αυτοί οι ίδιοι το είχανε δώσει 14 χρόνια πριν. Μια μεγάλη υποκρισία την οποία ο ελληνικός λαός πρέπει να την αξιολογήσει. Στήσανε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ψεύδος μια σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε να τη στηρίξουνε σε αυτή την μεγάλη επιτυχία.
Και αντί να τη στηρίξουν, δημιούργησαν ένα κύμα εθνολαϊκισμού, διχασμού, που δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία. Κι εγώ θέλω ν’ αναρωτηθώ: Εάν κα Μαρκοπούλου εκείνη την εποχή έδιναν το όνομα «Μακεδονία» και τους ζητούσαν συνταγματική αλλαγή, που σήμερα μας λένε για γλώσσα και εθνότητα, πώς θα τους έλεγαν τους βόρειους γείτονές μας εφ' όσον  τους έδιναν τη συνταγματική ονομασία, τί εθνότητα θα είχαν; Και τί γλώσσα θα ομιλούσαν;                 
Δεύτερον: Κατηγόρησαν εμένα  για μυστική διπλωματία, που ενημέρωνα μέχρι τελευταία στιγμή για όλα, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλήθεια, ερωτώ: Αυτή η επιστολή,  ήταν γνωστή  στα πολιτικά κόμματα; Είχε ενημερώσει τότε η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς ότι είχε αλλάξει την εθνική στάση και την εθνική γραμμή και είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» και είχε αποδεχθεί τη συνταγματική τους ονομασία να τη διατηρήσουν, να μην αλλάζουν Σύνταγμα και είχαν αποδεχθεί απλά στον ΟΗΕ να έχουν δίπλα στον όρο «Μακεδονία» την πρωτεύουσά τους;
Είναι απαντήσεις τις οποίες πρέπει να τις δώσει ο κ. Μητσοτάκης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Δε θ’ αναζητήσω εγώ απαντήσεις από το παρελθόν, γιατί ο κ. Μητσοτάκης τα γνώριζε όλα αυτά  και εσκεμμένα έστησε όλη αυτή την προπαγάνδα, που οδήγησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σ’ ένα μεγάλο διχασμό με μοναδικό  σκοπό να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ εμένα προσωπικά.
Η ιστορία όμως γράφει και η ιστορία δικαιώνει αυτούς που τολμούν και κυρίως αυτούς που λένε την αλήθεια. Ο εθνικός μας ποιητής, ο Σολωμός, έλεγε, ότι εθνικό είναι το αληθινό. Έπραξα το εθνικό και το πατριωτικό γιατί έπραξα το αληθές. Και είμαι ευτυχής και περήφανος να ξέρω ότι όπως κάθε φορά που βρέθηκε η Δημοκρατική  Παράταξη, η μεγάλη Δημοκρατική  Παράταξη,-γιατί μέρος της σήμερα και συνεχιστής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία- κάθε φορά που βρέθηκε η Αριστερά και η Δημοκρατική  Παράταξη, από την εποχή του Βενιζέλου  μέχρι σήμερα, να διαχειριστεί τα εθνικά θέματα, δεν είπε ψέματα ποτέ στον ελληνικό λαό.  Είπε την αλήθεια. Και τα διαχειρίστηκε με ευθύνη και με πατριωτισμό και με γνώμονα πάντα, η Ελλάδα να γίνει ισχυρότερη και μεγαλύτερη. Πιστεύω ότι αυτό  κάναμε και σήμερα.
Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Κύριε Πρόεδρε, πιάνοντας το νήμα από το τελευταίο σχόλιό σας σχετικά με την κλιμάκωση που ζούμε αυτές τις ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα απάντησε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τη διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, όπως και ο ίδιος έχετε τονίσει, αναδεικνύοντας έτσι και τις συμμαχίες της.
Ανησυχείτε για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, είτε προσπαθώντας να κάνει γεώτρηση πια στην ελληνική ΑΟΖ; Και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση; Ανησυχείτε για κάποιο «θερμό» επεισόδιο, όπως κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τις προηγούμενες μέρες; Θα είμαστε σε αυτή την απάντηση, σε αυτή την προσπάθεια μόνοι μας, όπως δήλωσε ο κ. Αποστολάκης; Ή οι σύμμαχοί μας θα βοηθήσουν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στον διεθνή παράγοντα όσο έχει σήμερα. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη.
Σας θυμίζω ότι όταν είχε γίνει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, είχαν χαθεί Έλληνες αξιωματικοί, είχαν καταλάβει την ελληνική βραχονησίδα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την επόμενη μέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τότε, ο κ. Σημίτης είχε βγει και είχε πει ευχαριστώ τους Αμερικάνους. Γιατί άραγε;
Πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να βγάλει μια καταδικαστική απόφαση για τη στάση της Τουρκίας, έβγαλε συμπεράσματα στα οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητούσε να τα βρούμε μεταξύ μας.
Σήμερα, εγώ με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη πετύχαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μια ανακοίνωση, συμπεράσματα μάλλον, αποφάσεις που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όχι μόνο καταδικάζουν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο παίρνουν σαφή θέση, αλλά μιλούνε και για στοχευμένα μέτρα που θα πάρουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβατική συμπεριφορά.
Έχουμε λοιπόν όλους τους Ευρωπαίους εταίρους απολύτως στο πλευρό μας, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν, ακριβώς επειδή έχουν ανοιχτά θέματα με την Τουρκία και ακριβώς και επειδή και η Τουρκία θα μπορούσε και έχει και οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, είναι το προσφυγικό θέμα ανοιχτό, θα μπορούσε η Ευρώπη να πει, δεν παίρνω θέση. 
Όμως πήρε σαφέστατη ισχυρή θέση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου. Και, ταυτόχρονα, όλος ο διεθνής παράγοντας. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί όλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα, από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, μια χώρα αξιόπιστη. Μια χώρα της οποίας το κύρος αναγνωρίζεται και οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Και τα δίκια του αναγνωρίζονται.
Πιστεύω ότι και η επίλυση του Μακεδονικού έπαιξε ρόλο σε αυτό. Βγάζουμε προς τα έξω όχι την εικόνα ενός μίζερου, γκρινιάρικου που θέλει σε όλα να κάνει το σκαντζόχοιρο, αλλά θέλει να δίνει λύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και να προχωράει.
Άρα ποιος είναι ο μίζερος που δεν θέλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο; Η Τουρκία. Όχι η Ελλάδα. Το ίδιο κάναμε και στο Κυπριακό, όπου κάτσαμε στο τραπέζι και είπαμε να λυθεί το Κυπριακό βεβαίως, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση το ότι λύση σημαίνει ότι κατοχικός στρατός στο νησί. Και όχι το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.
Απλά και κατανοητά πράγματα που τα καταλαβαίνουν όλοι στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πώς θα λύσεις ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κατοχής, της εισβολής και της κατοχής, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα;
Και, ταυτόχρονα, η Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες πάρα πολύ σημαντικές στην περιοχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και την Κύπρο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ερείσματα, συμμαχίες και μια ασπίδα προστασίας και ασφάλειας. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν τα είχε αυτά.
Η δε πρωτοβουλία μας να προχωρήσουμε στο μεγάλο αυτό ενεργειακό project, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Κρήτης, τον αγωγό EastMed, αλλάζει τη γεωπολιτική γεωγραφία της περιοχής υπέρ ημών.
Άρα λοιπόν όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να βρίσκεται σήμερα η Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο στα ζητήματα αυτά, όχι σε θέση ισχύος. Και γι’ αυτό και κάνει σπασμωδικές κινήσεις.
Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έχω διαβεβαιώσει και όλους τους Έλληνες, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ισχυρή όσο ποτέ και μια χώρα ασφαλής. Ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από μόνες τους οποιαδήποτε απειλή, αλλά πριν φτάσουμε στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες τις διπλωματικές μέσα από διπλωματικές παρεμβάσεις και διεργασίες, ώστε ο εχθρός να έχει συνειδητοποιήσει ότι το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει.
Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Ατύχημα βεβαίως. Ατύχημα να το ξέρετε ο κάθε Πρωθυπουργός που έχει κάτσει σε αυτή την καρέκλα κοιμάται και ξυπνάει με αυτό το φόβο. Ατύχημα. Άλλο ατύχημα και άλλο εσκεμμένη παρέμβαση όμως. Έχει διαφορά.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ειρήνης και της συνεργασίας και του διαλόγου. Το έχει αποδείξει, το έχω αποδείξει. Έχω ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Πήγα 3, 4 φορές στην Τουρκία, ήρθε εδώ ο Τούρκος Πρόεδρος. Δεν του χαρίστηκα όταν βγήκαμε να κάνουμε δηλώσεις εδώ έξω. Δεν του χαρίστηκα. Του είπα για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του είπα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ότι αυτό είναι το κυπριακό πρόβλημα. Σε όλα τα θέματα μίλησα τη γλώσσα της αλήθειας.
Αλλά αυτό μου δίνει την αίσθηση και νομίζω σε όλο τον ελληνικό λαό πρέπει να τη δίνει, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα δύναμη ξανά και στα Βαλκάνια μέσα από την επίλυση του Μακεδονικού και τις πρωτοβουλίες της, αλλά και μέσα από τα ερείσματα, από τις διεθνείς της συμμαχίες και τον αξιόπιστο λόγο της και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ («ΗΠΕΙΡΟΣ TV 1»): Κύριε Πρόεδρε, λέτε πως ο κόσμος σας αναγνωρίζει ότι καταφέρατε να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο μήπως πιστεύετε ότι ο κόσμος εκτιμά ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε βελτίωση της καθημερινότητάς του με βάση και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, γιατί δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας, είναι και άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών.
Και εξηγούμαι και αναφέρομαι. Αναφέρομαι για παράδειγμα στα θέματα της ασφάλειας. Ένα θέμα το οποίο το έχει αναδείξει σε μείζον, σε κορυφαίο, η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες εξήγγειλε προσλήψεις ακόμη περισσοτέρων αστυνομικών για να εμπεδωθεί σε όλους τους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χριστοφορίδου, ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να επαναφέρει την αναλογία προσλήψεων-απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 1 προς 1 που έχουμε καταφέρει εμείς, στο 1 προς 5. Αυτό τι σημαίνει; Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 9.000 αποχωρήσεις, άρα μας αντιστοιχούν 9.000 προσλήψεις με το 1 προς 1.
Αν όμως από το 1 προς 1 πάμε στο 1 προς 5, θα έχουμε κάθε χρόνο 9.000 αποχωρήσεις και θα μας αντιστοιχούν περίπου 1.800 προσλήψεις. Αν λοιπόν το 2019 από αυτές τις 1.800 προσλήψεις που μας αντιστοιχούν η Ν.Δ. αν εκλεγεί, προχωρήσει στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μόνο 300 προσλήψεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Δηλαδή 9.000 θα φύγουν και εμείς θα πάρουμε μόνο 300. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι μια εξαγγελία την οποία δεν μπορώ να την κατανοήσω, ακόμη και εάν αποδέχομαι, παραδέχομαι ότι προφανώς υπάρχουν ζητήματα. Το θέμα της ασφάλειας πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητά μας, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσεις το θέμα της ασφάλειας με θεσμικές τομές, αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, αυτό που κάναμε εμείς. Τη δυνατότητα δηλαδή να φύγουν χιλιάδες αστυνομικοί από το να φυλάνε VIP πρόσωπα και να ξαναβγούνε στη γειτονιά. Φτιάξαμε το θεσμό του αστυνόμου της γειτονιάς, βρέθηκαν οι αστυνομικοί εκεί όπου γίνεται το έγκλημα και όχι σε γραφεία. Αλλά το να πάμε σε μια λογική να αφήσουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, το «Βοήθεια στο Σπίτι», την ειδική αγωγή, χωρίς δημόσιους λειτουργούς για να προσλάβουμε 1.500 αστυνομικούς και ταυτόχρονα βεβαίως να πάμε στο 1 προς 5, είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε αν θα συμβεί ποιον θα ζημιώσει;
Ούτε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη θα ενισχύσει, ιδίως εάν δεν υπάρξει, δεν συνιστεί αυτή η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της αστυνομίας και ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν όπου γεμίζανε τα γραφεία με αστυνομικούς και δεν ήταν κανένας στο δρόμο, ούτε βεβαίως θα ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας, γιατί ασφάλεια δεν είναι μονάχα το να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης απέναντι στο έγκλημα, αλλά να αισθάνεται ασφαλής και στην εργασία του, να αισθάνεται ασφαλής και σε ένα δημόσιο νοσοκομείο εάν ο μη γένοιτο πάθει κάτι, να αισθάνεται ασφαλής ότι το παιδί του θα πάρει ποιοτικές γνώσεις στο σχολείο. Να αισθάνεται ασφαλής συνολικά.
Στο θέμα το οποίο θίξατε δυο παρατηρήσεις μόνο. Μια ακόμη παρατήρηση στα ζητήματα της ασφάλειας και ένα για την καθημερινότητα. Στο θέμα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας  από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, μεγιστοποιήθηκε, διευρύνθηκε, μεγάλωσε ο αριθμός των κρουσμάτων παραβατικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Τα χρόνια τα οποία βρίσκομαι εγώ στη θέση του Πρωθυπουργού, έχουμε μια μεταστροφή ποιοτική. Δηλαδή η αναλογία ανάμεσα στα κρούσματα βαριάς παραβατικότητας και ελαφριάς παραβατικότητας, ενώ εάν θέλουμε να πούμε την αλήθεια έχει μειωθεί, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κρούσματα συνολικά μένουν πάνω κάτω τα ίδια, η αναλογία βαριάς παραβατικότητας, ελαφριάς παραβατικότητας έχει αντιστραφεί. Από το 65 – 35 που ήταν βαριάς παραβατικότητας, τώρα έχουμε πάει σε αντιστροφή. Έχουμε ελαφριά παραβατικότητα και η βαριά παραβατικότητα έχει μειωθεί.
Η αστυνομία είχε πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες και στη διαλεύκανση υποθέσεων μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, απαγωγέων, αλλά και μέσα στα Εξάρχεια, στη διακίνηση των ναρκωτικών, στο trafficking, πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες είχε η Ελληνική Αστυνομία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και εκδημοκρατισμού, αλλά και βελτίωσης του υψηλού επιπέδου επαγγελματικότητας και αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει με μια λογική επιστροφής στις στρατηγικές της βαριάς καταστολής τις οποίες ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η Αθήνα ήταν μια σιδηρόφραχτη πόλη, ότι είχε συρματοπλέγματα η Βουλή. Δεν μπορώ να ξεχάσω το πώς συμπεριφερόντουσαν αστυνομικοί, ιδίως η ομάδα Δέλτα την οποία εμείς τη διαλύσαμε, διότι δεν είχε στόχο να αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα, αλλά τους πολίτες που διαδήλωναν και διαμαρτύρονταν εκείνη την εποχή.
Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα μιας αυταρχικής πολιτικής που ζήσαμε όλη την περίοδο Σαμαρά. Η Ελληνική Αστυνομία λοιπόν έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και εκδημοκρατισμού, αλλά κυρίως βελτίωσης του επαγγελματισμού και της αποτελεσματικότητάς της. Και αυτό το λένε και τα νούμερα και οι στατιστικές.
Το τελευταίο μου σχόλιο έχει να κάνει με την καθημερινότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθημερινότητα είναι μια ξεχωριστή μάχη που πρέπει να δώσουμε. Και όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή την καρέκλα που βρίσκομαι εγώ το καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι ιδίως τα χρόνια που η χώρα βρισκόταν στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία την αυστηρότητα των δανειστών, η πρώτη προτεραιότητα ήταν να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Χάσαμε μάχες της καθημερινότητας.
Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Όμως τώρα μας δίνεται η ευκαιρία από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, να αποδείξουμε αν εκτός από την ικανότητα που είναι, νομίζω, πανθομολογούμενη διότι ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που πέτυχε εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν, να νοικοκυρέψει τα δημοσιοοικονομικά, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.
Αν μπορούμε να έχουμε τα ίδια θετικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς, όπως της καθημερινότητας, ή και σε άλλους τομείς, όπως αυτή της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.
Με δυο λόγια δηλαδή να σας πω ότι η δική μου κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κυβερνήσαμε τα ¾ της θητείας μας, παραπάνω από τα ¾, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Τους τελευταίους 8 μήνες μόνο βρισκόμαστε σε θέση να χαράξουμε την πολιτική που εμείς πιστεύουμε, το δικό μας όραμα και το δικό μας σχέδιο.
Άρα είναι άδικο να λέει κάποιος ότι αυτό που ζητάμε είναι μια δεύτερη εντολή, μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι η πρώτη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Αριστερά δεν μπορεί μονάχα στα δύσκολα να είναι αποτελεσματική, στα εύκολα μπορεί ακόμα καλύτερα.
Τ. ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗΣ («ΕΝΑ CHANNEL»): Κύριε Πρόεδρε, αναφέρεστε τελευταία σε όλες σχεδόν τις ομιλίες σας, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις σας για τη μείωση της ανεργίας. Από το 28% στο 18% που έχει καταφέρει η κυβέρνησή σας.
Ταυτόχρονα, όμως, σηκώνετε πολύ ψηλά και την ατζέντα των εργασιακών και των ασφαλιστικών θεμάτων που, επίσης, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα, νομίζω, στην ατζέντα σας, υποστηρίζοντας στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, ότι εσείς μπορείτε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα και του εργαζόμενου, αλλά και του συνταξιούχου.
Ταυτόχρονα δεσμεύεστε και στο πρόγραμμά σας για την επόμενη 4ετία για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Και θέλω να μου πείτε, πού αντιμετωπίζετε εσείς πρόβλημα με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος μιλάει ταυτόχρονα, όμως, και για την ιδιωτική ασφάλιση. Γιατί διαφωνείτε σε αυτό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παλαιστίδη είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω, πριν σας δώσω την απάντηση, ότι καλό θα ήταν και εγώ και ο ελληνικός λαός να μάθουμε ποια είναι αυτή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Διότι, προχθές, το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες και τις έλαβα στα χέρια μου και σε κάποιες από αυτές η Νέα Δημοκρατία είχε ένθετο το πρόγραμμά της.
Το πήρα λοιπόν στα χέρια μου και είπα «ωραία ευκαιρία, για να δούμε τι λένε για τη μεταρρύθμιση που έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα κάνουν εκ νέου στο ασφαλιστικό σύστημα». Ούτε γραμμή, ούτε λέξη. Τι ακριβώς θα αλλάξουν αλήθεια; Την έχουν προαναγγείλει.
Σειρά δημοσιευμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν τα έχουν αρνηθεί αυτοί στους οποίους αναφέρετε, σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας ή υπεύθυνοι τομεάρχες για θέματα ασφαλιστικής πολιτικής, αναφέρουν ότι το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Θέλω να μου δώσετε λίγο χρόνο να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό. Λένε λοιπόν τα δημοσιεύματα αυτά ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποχρεώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους και εργαζόμενους από κάποια στιγμή και μετά να σταματήσουν να δίνουν εισφορές στο δημόσιο Ταμείο για την επικουρική ασφάλιση και να τα δίνουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Το σύστημα όμως, σήμερα, είναι τέτοιο ώστε όλα τα χρήματα τα οποία εισπράττουμε από τους σημερινούς ασφαλισμένους, τους σημερινούς εργαζόμενους είναι τα χρήματα που δίνουμε στους σημερινούς συνταξιούχους. Όταν θα πάψουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι να δίνουν εισφορές για την επικουρική σύνταξη οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θα έχουν να πάρουν επικουρική σύνταξη. Τόσο απλά.
Δεν θέλω να αναφερθώ βεβαίως και στην μεγάλη αβεβαιότητα που θα έχουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, διότι έχουμε εμπειρία από το παρελθόν, έχουμε το φαινόμενο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την Enron και την AIG που μέσα σε μια νύχτα κατέρρευσαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής και έμειναν στον άσσο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό, στο ρίσκο.
Θέλω να πω πάρα πολύ συγκεκριμένα: το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Πως θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Πώς ακριβώς εγγυάται ο κ. Μητσοτάκης ότι οι συνταξιούχοι, 1.200.000 συνταξιούχοι, παίρνουν επικουρική σύνταξη;
Όταν σταματήσουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εισφορές αυτό το 1.200.000 δεν θα έχει χρήματα να πάρει την επικουρική σύνταξη. Άρα, δυο τινά μπορούν να συμβούν: ή θα πρέπει να βρεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό και να μας πει από πού, ή θα πρέπει να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.
Τι είναι η προσωπική διαφορά; Είναι αυτό που μας ζητούσε το ΔΝΤ να υλοποιήσουμε κι εμείς, αλλά αρνηθήκαμε, δηλαδή να κόψουμε από 1/1/2019 κατά 1% του ΑΕΠ 1,8 δις ευρώ, να τα κόψουμε από τους συνταξιούχους. Αυτό που κερδίσαμε με μάχες μεγάλες στη διαπραγμάτευση να μην περικοπεί ούτε ένα ευρώ, θα έρθει τώρα ο κ. Μητσοτάκης γιατί λέει πρέπει να αλλάξει εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα, να το κάνει πράξη.
Και ρωτώ: ποιος ο λόγος να γίνει αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα; Εκτός από το ότι έχουν κάνει κάποια deals, business για να καταλαβαίνει ο κόσμος με ιδιωτικές ασφαλιστικές και θέλουν να τζογάρουν δισεκατομμύρια εκεί για να κερδίσουν κάποιοι  τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων. Όπως έκαναν με τα αποθεματικά των Ταμείων. Τα ξεχνάμε αυτά; Που τα τζόγαραν στο Χρηματιστήριο στα δομημένα ομόλογα. Τα ξεχνάμε αυτά; Και μετά μας οδήγησαν και στο PSI που κούρεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στην καταστροφή. Και ήρθαμε εμείς και βρήκαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που οι αναλογιστικές μελέτες μας έλεγαν το 2020 δεν θα είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις.
Και κάναμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία είμαστε περήφανοι για τον εξής λόγο: διότι ήταν η κορυφαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια- η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- και φτιάξαμε ένα σύστημα με δικαιοσύνη. Πρώτον σταματήσαμε τις περικοπές, σταματήσαμε να κόβουμε συντάξεις και έχουμε αυξήσει σιγά - σιγά και δεύτερον μοιράσαμε με δικαιοσύνη τις εισφορές.
Το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών έχουν δει ελαφρύνσεις από το νέο σύστημα των εισφορών και εκεί που υπήρχε μια -όπως παραδέχτηκα πριν- αδυναμία και αφορούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, το αντιμετωπίσαμε με την παρέμβαση που κάναμε, την μείωση από το 20 στο 13% των εισφορών.
Γιατί έρχονται τώρα και ζητάνε εκ νέου να ανοίξουν το ασφαλιστικό, υιοθετώντας τις πιο ακραίες αντιλήψεις των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κυρίως κ. Παλαιστίδη είμαστε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, γιατί δεν μας λένε τι θα κάνουν; Γιατί δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους; Γιατί δεν δέχονται να βγούμε σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση να αντιπαρατεθούμε και να εξηγήσουν; Τι φοβούνται;
Γιατί ο Έλληνας συνταξιούχος που είδε για πρώτη φορά να σταματάνε οι περικοπές και να παίρνει κι αυτή τη 13η σύνταξη, μας κατηγόρησαν -λέει- ότι είναι κουτσουρεμένη. Ήταν, αντιστοιχούσε στο Δώρο Πάσχα και είπαμε ότι τη 13η μπορούμε τώρα να την κάνουμε μόνιμη, όμως, κάθε Πάσχα να παίρνουν το Δώρο Πάσχα ως 13η σύνταξη και από το 2020 και μετά να παίρνουν το αντίστοιχο και τα Χριστούγεννα ως 14η.
Τώρα όχι μόνο 13η και 14η δεν θα έχουν, αλλά θα δουν να καταργούνται και οι επικουρικές και η προσωπική διαφορά. Και το μήνυμα που θέλω να στείλω εγώ, αφήνω τον κ. Μητσοτάκη δεν θα απαντήσει, αλλά στους απόμαχους της βιοπάλης, στους ανθρώπους που δούλευαν μια ζωή για να παίρνουν μια σύνταξη αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν και ποια είναι η κομματική τους προτίμηση, θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω σε αυτούς, που είδαν να τους κουτσουρεύουν τις συντάξεις 40% μέσα σε μια νύχτα;
Γι' αυτό λέω εγώ ότι στις 7 του Ιούλη δεν ψηφίζουμε το Κόμμα προτίμησης, ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας.
Όταν ο συνταξιούχος έχει καταφέρει να έχει ένα επίπεδο διαβίωσης μετά από τόσες περικοπές και χαράτσια, είναι θέμα αξιοπρέπειας να μας πουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τι σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με τη σύνταξή τους και όχι να κρύβονται. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης υποτιμά τους Έλληνες πολίτες και κυρίως τους απόμαχους της βιοπάλης, τους συνταξιούχους που έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μεγάλη αγωνία κ. Πρόεδρε έχουν και οι 500.000 νέοι, βάσει του προγράμματός σας που λέτε ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι 500.000 θέσεις…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι κατ’ ανάγκη νέοι. Κοιτάξτε, εμείς πήραμε μια ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 28% σήμερα έχει φτάσει στο 18%. 380.000 θέσεις εργασίας είχαμε δημιουργήσει, νέες δουλειές δηλαδή μέχρι 1/1/2019 και το 1ο τετράμηνο του 2019, άλλες 110.000.
Άρα τι έχουμε; Να το δούμε μακροσκοπικά: από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια μέχρι τότε που αναλάβαμε εμείς έχασαν τη δουλειά τους 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και από τότε που αναλάβαμε εμείς μέχρι σήμερα έχουν ξαναγυρίσει στη δουλειά τους ή έχουν βρει δουλειά νέοι άνθρωποι πάνω από 400.000.
Λέμε λοιπόν ότι αυτή η πορεία, η πορεία ανάκτησης της εργασίας στον τόπο μας, πρέπει να συνεχιστεί και να μη γυρίσουμε πίσω. Και όπως καταφέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες αυτά τα τέσσερα χρόνια και είχαμε πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας-τώρα που η οικονομία πάει καλύτερα, τώρα που έχουμε ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, τώρα που έχουμε ένα καθαρό διάδρομο και η χώρα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο από ποτέ, 2,5% έχει πάει το δεκαετές ενώ το παραλάβαμε στο 11%-τώρα λοιπόν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτή η πορεία για την ενίσχυση της εργασίας, για νέες δουλειές, για να πέσει κι άλλο η ανεργία και να φτάσει στο τέλος της τετραετίας στα επίπεδα της ευρωπαϊκής κανονικότητας, είναι απολύτως ρεαλιστική.
Και γι' αυτό μιλάμε για τη δυνατότητα στο τέλος της τετραετίας να έχουμε γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν την κρίση και αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 άνθρωποι θα βρουν δουλειά. Και το κρίσιμο βέβαια για μας είναι αυτές οι δουλειές να είναι σταθερές, να είναι αξιοπρεπώς αμειβόμενες και να είναι με κανόνες, να είναι με συνθήκες, όχι της ασυδοσίας ,αλλά τις εργασιακές συνθήκες που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εργαζόμενο, διότι, κατά την άποψή μας, ο βασικός κρίκος για να πάει καλά μια επιχείρηση και μια δουλειά, είναι ο εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής για να είναι και  παραγωγικός, να είναι και αποδοτικός.
Όταν ξεζουμίζεις τον εργαζόμενο προκειμένου να έχεις από εκεί κάποιο όφελος, την επόμενη μέρα το βρίσκεις μπροστά σου. Διότι αυτός ο εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός, δεν είναι αποδοτικός, δεν είναι αισθάνεται καλά σε αυτό που κάνει, άρα εμείς λέμε, ότι η ασφάλεια της εργασίας και οι εργασιακές συνθήκες και οι καλές αμοιβές, γι' αυτό αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11%, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Αλλά για μια ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη και θα είναι για όλους.
Μας λέει η Νέα Δημοκρατία «ισχυρή ανάπτυξη». Πρώτον, όταν το ακούω γελάω, διότι στις μέρες τους είχαμε τη μεγαλύτερη αποανάπτυξη που είχε ζήσει η χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ μέσα σε λίγα χρόνια.
Δεύτερον γιατί ξέρω και πριν την κρίση, όταν αυτοί κυβερνούσαν και είχαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είχαμε ισχυρή ανάπτυξη, είχαμε ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Ανάπτυξη, για κάποιους λίγους και εκλεκτούς.
Τι έγιναν αυτοί οι υψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για να φτιάξουμε Ολυμπιακούς Αγώνες; Που πήγαν; Έγινε κάποιο απόθεμα σε υποδομές κοινωνικές; Είδαμε να βελτιώνεται η ζωή μας σημαντικά; Είδαμε υποδομές στο κοινωνικό κράτος; Είδαμε στην παιδεία; Είδαμε στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα Νοσοκομεία; Είδαμε πολύ λίγα εκεί.
Διότι την περίοδο των αναπτυξιακών ρυθμών του 2004 η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε από τότε πρόβλημα παιδικής φτώχειας. Άρα εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε εκείνο το μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα, δεν θέλουμε να έχουμε μια ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη για όλους.
Και τα ωφελήματα της ανάπτυξης να μπορούμε να τα μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της κοινωνικής κατηγορίας ή των εισοδημάτων τους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Πάμε στο δεύτερο κύκλο. Ο κ.  Γιώργος Σαχίνης από το «Κρήτη tv».
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ : Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως έχει ενδιαφέρον το τελευταίο μέρος των όσων είπατε γιατί υπάρχουν και δομικά ζητήματα, είμαστε μια χώρα που οι λιγότεροι παράγουν πια και οι περισσότεροι περιμένουν και θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε στοχευμένα πως θα αντιστρέφεται, αλλά, επειδή είναι θεματικό, θέλω να σας ρωτήσω μετά την υπογραφή που έχει και μια ιστορική σημασία και για την Κρήτη, νοτίως των δύο βυθοοικοπέδων για γεωτρητικές έρευνες, από κολοσσό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δύο κολοσσούς.
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κολοσσός  ναι, λέω όλη την κοινοπραξία Exxon Mobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια. Αφ' ενός μεν η Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και Κίνημα Αλλαγής σας ασκεί κριτική ότι αργήσατε από το 2014 …
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ό,τι δεν φτάνει η αλεπού, το κάνει κρεμαστάρια, λέει η παροιμία. Πάμε παρακάτω.
Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Θέλω να μου πείτε επειδή υπονοήσατε ότι αλλάζει γεωστρατηγικά ο ρόλος της χώρας. Κοιτάξτε όμως, η Τουρκία αμφισβητεί και αυτό και νοτίως της Κρήτης. Θέλω να μου πείτε, αλλάζει γεωστρατηγικά; Υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος όπως λένε κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, παρ' ότι μιλάμε για φυσικό αέριο; Και υπάρχει γεωστρατηγικός κίνδυνος όταν η Τουρκία σου λέει «μέχρι εκεί θα φτάσω». Κάποτε έλεγε Γαύδο τώρα πάει νοτιότερα, δηλαδή διασχίζει από τη Θράκη, το Αιγαίο, Καστελόριζο, Κύπρο, φτάνει Κρήτη και το ερώτημα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε σε μια λογική εξευγενισμού -όπως έγραψε ένας πρώην Πρωθυπουργός- ή είμαστε έτοιμοι και για ισχυρή αποτροπή;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαχίνη, κατ' αρχάς, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς ως χώρα πορευόμαστε με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν κάνουμε κινήσεις στον αέρα.
Και η Κύπρος το ίδιο έκανε. Η Κύπρος αυτό που έκανε ήταν με σχέδιο, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα να χαράξει τα Οικόπεδα στη δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να προχωρήσει τους διαγωνισμούς φέρνοντας μεγάλους κολοσσούς οι οποίοι με συμφέρουσες όμως συμφωνίες για το δημόσιο, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της έρευνας και της εξόρυξης.
Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Και επιτρέψτε μου, εδώ, να σας πω ότι η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μπορεί να φωνάζει όσο θέλει, αλλά δεν έχει καμία δυνατότητα να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία και να την εμποδίσει. Όπως δεν παρενέβη και δεν την εμπόδισε στη Κύπρο, πόσο δε μάλλον φανταστείτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Άρα η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι δεν με απασχολεί αν φωνάζει και πόσο φωνάζει η Τουρκία. Η Ελλάδα προχωράει, η Ελλάδα ενισχύεται, η Ελλάδα είναι ισχυρή, η Ελλάδα προχωράει με σχέδιο και πολύ σύντομα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της δυναμικότητας των βυθοοικοπέδων αυτών και της ενεργειακής δυναμικής που μπορεί να έχει, που ελπίζω να είναι μια δυναμική αντίστοιχη με τη δυναμική αυτών των Οικοπέδων. Είδαμε στην Ν.Α. Μεσόγειο στη λεκάνη εκείνη, όπου και το Ισραήλ και η Κύπρος αλλά και η  Αίγυπτος έχουν βρει πολύ σημαντικά κοιτάσματα.
Αυτό, θα είναι μια μεγάλη ενίσχυση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα είναι και μια μεγάλη ενίσχυση σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας τις επόμενες γενιές.
Η χώρα μας ήδη έχουμε καταφέρει να γίνει ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, περνάνε σημαντικοί αγωγοί και με τον EastMed και με τον ΤΑΡ, αλλά είμαστε ανοιχτοί και για το παλαιότερο South Stream δηλαδή το TurkStream τώρα, η χώρα μας να γίνει και με το LNG με τη Ρεβυθούσα, αλλά και την προοπτική να γίνει και στην Αλεξανδρούπολη είναι ένας πολύ σημαντικός κόμβος ενέργειας.
Θέλουμε, εκτός από κόμβος ενεργειακός, να μετατραπεί, αν βρούμε κοιτάσματα, και σε παραγωγό χώρα. Βεβαίως όλα αυτά τα κάνουμε έχοντας πάντα στο μυαλό μας- και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που θα πω- την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να έχουμε μια οικονομική αυτοδυναμία, να αξιοποιήσουμε δηλαδή τον ορυκτό μας πλούτο, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο αγαθό μας, που είναι το περιβάλλον.
Γι' αυτό ο προσανατολισμός μας σε αυτά τα Οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι προσανατολισμός που αφορά το φυσικό αέριο, που το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος και βοηθάει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, προκειμένου να φτάσουμε τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί από τη Συνθήκη των Παρισίων.
Και θέλω να σας πω ότι είμαστε μια χώρα που παρά το γεγονός ότι αργήσαμε πολύ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει άλματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε 9οι στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Άρα είμαστε μια χώρα η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, θέλει να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει ο τόπος  χάρις στην ευλογημένη θέση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, να έχει νερό, ηλιοφάνεια πολύ, αιολική ενέργεια και εφόσον έχουμε φυσικό αέριο, βεβαίως και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές, να γίνει η Ελλάδα αυτοδύναμη οικονομικά και οι επόμενες γενιές να ζήσουν ένα μέλλον προοπτικής, ευημερίας και ασφάλειας.
Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να αλλάξουμε λίγο την ατζέντα κ. Πρόεδρε, έχουμε εκλογές την Κυριακή, να βάλουμε και λίγο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε μια ώρα και ένα τέταρτο και δεν έχουμε πει για το ΠΑΣΟΚ! Να μιλήσουμε για το θέμα της διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς. Έξω πάτε καλά, έχετε άριστες σχέσεις με Σοσιαλδημοκράτες. Μέσα όμως δεν βλέπουμε πράσινο φως, δεν υπάρχει σημείο επαφής.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πράσινο βλέπουμε, φως δεν βλέπουμε.
Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι: μετά τις εκλογές θα συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια να ηγηθείτε της Κεντροαριστεράς; Και εσείς προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με ποιο τρόπο θα το κάνετε αυτό;
Και επειδή υπάρχουν πολλά κόμματα τώρα που κατεβαίνουν στις εκλογές, Αριστερά θα λέγαμε ή Κεντροαριστερά, για ποιους απ' όλους αυτούς τους «συντρόφους» είναι ανοιχτές οι πόρτες γι' αυτή τη διεύρυνση γι' αυτή τη μεγάλη Κεντροαριστερά και για ποιους είναι κλειστές;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιμόπουλε σωστά το λέτε, τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά με έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Βρίσκομαι διαρκώς στις σκέψεις τους, μου ζητάνε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εγώ επιλέγω να είναι παρατηρητής. Διότι, πιστεύω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη για να φέρει πιο κοντά την Αριστερά, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και την Πράσινη Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους.
Το ερώτημα, εδώ, δεν είναι τόσο ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε εμένα, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στην ηγεσία σήμερα της μετεξέλιξης του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του σημερινού ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα αυτό είναι πως είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να αγκαλιάζει τον Τσίπρα και η κα Γεννηματά να αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη;
Και το σημερινό κόμμα που είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι ένα κόμμα που δουλεύει για να γίνει ο γιος του κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργός. Του βασικού αντιπάλου, δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, να γίνει Πρωθυπουργός.
Διότι αυτό έχει πει η κα Γεννηματά. Έχει πει ότι «μην στενοχωριέσαι, αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, εγώ θα είμαι εδώ να σε στηρίξω, να σου δώσω ψήφο ανοχής». Αυτό εμένα με ξεπερνάει και πιστεύω ότι ξεπερνάει και τους απλούς, παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εκείνους που έζησαν τις τεταμένες μέρες της δεκαετίας του ’80, τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τότε και από τη Νέα Δημοκρατία.
Το να δουλεύουν σήμερα οι πολιτικοί του απόγονοι για να κάνουν Πρωθυπουργό τον γιο του «εφιάλτη» -έτσι τον έλεγε τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν θα το κρίνω αν ήταν σωστό ή όχι, αλλά έτσι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον κ. Μητσοτάκη τότε για τον αείμνηστο- αυτό είναι κάτι που εμένα με ξεπερνά. Ας το κρίνουν οι πολίτες που πίστεψαν και έδωσαν μάχες γι' αυτό το κόμμα και πιστεύω ότι ήδη το έχουν κρίνει και θα το κρίνουν και στην κάλπη.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, να ξέρετε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από όποια θέση κι αν βρεθεί την επόμενη μέρα, αν είναι με μια ψήφο όπως παλεύουμε να συμβεί και το πιστεύουμε το κόμμα που θα έχει τις 50 έδρες bonus και άρα θα πάρει την πρώτη εντολή, είναι προφανές ότι θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για να έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να βάζουμε όρους παρά μονάχα προγραμματικούς όρους να συνεχίσει η χώρα μπροστά και πιστεύω ότι θα έχουμε Κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου και θα κάνουν τα μπάνια τους τον Δεκαπενταύγουστο οι Έλληνες πολίτες, αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο Κόμμα.
Αλλά έλεγα ότι από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο και προσανατολισμό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας να την προχωρήσει και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη παράταξη, με σύγχρονους όρους, προοδευτική, Αριστερή, δημοκρατική, που θα παίξει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανοιχτές οι πόρτες και για τους πρώην συντρόφους σας μέχρι το καλοκαίρι του 2015 που ήσασταν μαζί και μετά χωρίσατε και πήγαν σε άλλα Κόμματα και δημιουργήθηκαν άλλα Κόμματα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όποιους έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκαναν λάθος επιλογές και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ένα κόμμα που δεν τίμησε τις καταβολές και τις αρχές του, αλλά ένα κόμμα που δεν θέλησε να παραδοθεί, ένα κόμμα που δεν θέλησε απλά να κραδαίνει τα λάβαρα της επανάστασης αλλά να το βάζει στα πόδια στα δύσκολα.
Έδωσε τη μάχη για να υπερασπιστεί αυτούς τους ανθρώπους που εκπροσωπεί: τη μεγάλη πλειοψηφία των αδύναμων, των εργαζομένων, των «μη προνομιούχων», όπως έλεγε παλιά ο Ανδρέας Παπανδρέου, τους «πολλούς» όπως λέμε εμείς σήμερα.
Για όποιον έχει συνειδητοποιήσει ότι έκανε άδικη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις πόρτες του ανοιχτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με έναν τρόπο ΠΑΣΟΚ γίνατε πάντως κ. Πρόεδρε, έτσι όπως το περιγράφετε, και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ και η πλευρά της Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι δηλαδή.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μάλλον εσείς κ. Σαχίνη μπορεί να έχετε κάποιες καταβολές, είστε και στην Κρήτη, αλλά το ΠΑΣΟΚ έπαιξε ένα ιστορικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια προσωπικότητα που έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Είχε μια σχέση αγάπης και μίσους με την Αριστερά, οφείλουμε να τα πούμε όλα.
Αλλά σήμερα η Αριστερά οφείλει να του αναγνωρίσει ότι κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, που ήταν πάντοτε πλειοψηφία στον τόπο μας από την περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου, έως και το ΕΑΜ.
Σήμερα είναι κρίσιμο το πώς θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο και το πώς διαμορφώνεται το νέο πολιτικό τοπίο, μετά την επιστροφή στην κανονικότητα που σήμανε η 21η Αυγούστου του 2018 που τελείωσαν τα Μνημόνια.
Λ. ΜΠΑΣΤΑ («IONIAN tv»): Να επιστρέψουμε όμως στην περιφερειακότητα κ. Πρωθυπουργέ, γιατί είμαστε 8 περιφερειακά τηλεοπτικά Μέσα και όλοι συμμετείχαμε στα αναπτυξιακά Συνέδρια τα οποία εσείς θεσπίσατε καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας, όπου ακούστηκαν πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, μερικά λύθηκαν – μερικά δεν λύθηκαν. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο που το 20% έχει προχωρήσει από αυτά που ακούστηκαν στα περιφερειακά Συνέδρια, ένα από αυτό που λύθηκε ήταν και το μεταφορικό ισοδύναμο, για παράδειγμα.
Πείτε μας ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει από αυτή τη διαδικασία, γιατί συνεχώς μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά δεν προσδιορίσουμε  πως τη βλέπετε εσείς την ανάπτυξη στις Περιφέρειες της χώρας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν έχετε δίκιο. Αν υπάρχει μια Κυβέρνηση η οποία έχει φροντίσει να προσδιορίσει τι εννοεί όταν μιλάει για την εύηχη λέξη «ανάπτυξη», είμαστε εμείς που κάναμε αυτά τα Συνέδρια, που βρεθήκαμε δίπλα με τους παραγωγικούς φορείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους ανθρώπους της Περιφέρειας προκειμένου να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας ξεχωριστά.
Και προκειμένου να αναδείξουμε και την ανάγκη να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει και έχουμε ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο το φτιάξαμε παίρνοντας όλη αυτή την εμπειρία των περιφερειακών Συνεδρίων και επιτέλους η χώρα έχει ένα growth plan, ένα σχέδιο αναπτυξιακό. Προφανώς αυτό το σχέδιο θα πρέπει να υπόκειται διαρκώς σε διορθώσεις, σε παρεμβάσεις αλλά εγώ πιστεύω βαθιά σε αυτό το μοντέλο. Σε ένα μοντέλο, που όταν θα μιλάμε για ανάπτυξη δεν θα εννοούμε την Αττική και μόνο την Αττική, άντε και λίγο τη Θεσσαλονίκη, αν και αυτή είναι πάντοτε παραπονεμένη και δικαίως. Αλλά θα εννοούμε όλες τις Περιφέρειες.
Και είναι διαφορετικές οι ανάγκες και διαφορετικά τα πλεονεκτήματα που έχει η κάθε Περιφέρεια και πρέπει αυτά να τα στηρίξουμε.
Ξέρετε κάτι; Εγώ πιστεύω όμως ότι έχει φτάσει η στιγμή όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το μοντέλο το οποίο θεωρούσαμε νομοτελειακό μέχρι το 2009 είναι ένα μοντέλο που είχε μέσα του τις αιτίες της κρίσης. Άρα βγαίνοντας από την κρίση, δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας στο να γυρίσουμε σε αυτό το μοντέλο.
Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μια ανάπτυξη η οποία θα είναι προσανατολισμένη στον άνθρωπο και στις ανάγκες του, να έχουμε στο μυαλό μας ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θα είναι προσανατολισμένο στην ένταξη εργασίας αλλά στην ένταση γνώσης.
Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους υψηλά μορφωμένους και εξειδικευμένους νέους μας, που πρέπει να σταματήσουν -και κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσουν και μειώθηκε η διαρροή προς το εξωτερικό, με στοχευμένες παρεμβάσεις και στην έρευνα και στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Η κοινωνική οικονομία επίσης είναι ένας σημαντικός κλάδος που πρέπει να αναπτυχθεί και βεβαίως, κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την πρωτογενή παραγωγή, να προσανατολιστούμε σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, να προσανατολιστούμε σε ένα νέο μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας και συνεταιριστικής οικονομίας.
Αυτά είναι τα δείγματα γραφής που αποκομίσαμε από την επαφή μας με όλους αυτούς τους φορείς σε αυτά τα Συνέδρια τα οποία κάναμε σε όλη τη χώρα και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα είναι ανοιχτό το πεδίο ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις που πήραμε σε αυτά τα πολύ σημαντικά Συνέδρια.
Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ («TRT Δίκτυο Hellas Net»): Κύριε Πρόεδρε σε μια ειλικρινή αυτοκριτική, που εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αφορμές της δυσαρέσκειας όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκλογές της 26ης Μαΐου και ειδικότερα σε σχέση με τους αγρότες, που έδειξαν να γυρίζουν την πλάτη στην Κυβέρνηση;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο σε σχέση με τη συνολική διάρθρωση των ψηφοφόρων και των επαγγελματικών κατηγοριών που τον στήριξαν.
Και θέλω να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, πιστεύω ότι αυτό που ονομάζουμε αγροτικός κόσμος, επί των ημερών μας διαπίστωσε ότι η φορολογία μειώθηκε σε αντίθεση με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που υπήρξαν επιβαρύνσεις θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ο αγροτικής κόσμος δεν είδε επιβαρύνσεις, είδε τρία διαφορετικά αφορολόγητα: το αφορολόγητο που έχουν όλοι μέχρι 9.500 ευρώ, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις.
Ο αγροτικός κόσμος είδε την δυνατότητα που εμείς δώσαμε να πληρωθούν έγκαιρα να αρχίζουν να πληρώνονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις και βεβαίως την συνολικότερη θεσμική προσπάθεια να στηριχθεί η παραγωγή.
Αλλά έχει δίκιο ο αγροτικός κόσμος, ο αγρότης και η αγρότισσα να λέει ότι «το κόστος της παραγωγής παραμένει πάρα πολύ υψηλό», αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, τώρα που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα.
Ξεκινήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, πρέπει να προχωρήσουμε όμως πολύ συγκεκριμένα και με τη μείωση του κόστους στον αγρότη του πετρελαίου και πρέπει να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε διότι έχουμε σχέδιο να προχωρήσουμε και σε στοχευμένες παρεμβάσεις όχι μόνο να παίρνουν τις επιδοτήσεις, αλλά να παίρνουν προκαταβολικά και τις αποζημιώσεις, για να μπορούν να έχουν με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια -έκανα ανακοινώσεις σχετικά χτες που είχα την ευκαιρία να είμαι στον Βόλο και πριν ήμουν στο Πήλιο σε ένα συνεταιρισμό στη Ζαγορά, πάρα πολύ σημαντικό, πρότυπο.
Επίσης πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να επενδύσουμε σε ένα νέο συνεταιριστικό μοντέλο, να δώσουμε κίνητρα στον αγρότη να είναι συνεταιρισμένος και αυτά τα κίνητρα πρέπει να είναι πρωτίστως φορολογικά και βεβαίως πρέπει το μοντέλο του αγρότη που έχουμε στο μυαλό μας να μην είναι το μοντέλο του ανθρώπου που ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι τη δεκαετία του ’80, αλλά το μοντέλο ενός νέου ανθρώπου γιατί θέλουμε να γυρίσουν οι νέοι στο χωράφι, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αγρότης αλλά και επιχειρηματίας, που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, που θα έχει λογιστικά βιβλία, που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες όχι μόνο της τεχνολογίας αλλά και τις νέες ιδέες που μπορεί να έχει.
Έχω δώσει πολύ σημαντικές μάχες στην Ε.Ε. για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για να μη μειωθούν οι πόροι και πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα στην αγροτική παραγωγή, αν καταφέρει να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς στην οργάνωση σε υγιή βάση του Συνεταιριστικού Κινήματος να μειώσει το κόστος παραγωγής με μια σειρά από δράσεις και ταυτόχρονα καταφέρει να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα με τα ποιοτικά προϊόντα που μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν, με τη μεταποίηση και τον τουρισμό.
Γυρνάω πάλι στον κ. Σαχίνη, ξέρετε ότι Κρήτη σε τουριστικές μονάδες της Κρήτης υπάρχουν κρητικά ντόπια προϊόντα τα οποία εκεί δίδονται στους τουρίστες αλλά «Made in Italy» διότι βγαίνουν στην Ιταλία, μεταποιούνται εκεί και ξαναγυρνάνε στην Κρήτη. Αντιληφθείτε πόσο μεγάλη σπατάλη και κόστος στο δημόσιο προϋπολογισμό μας είναι όλο αυτό το πράγμα.
Αν καταφέρουμε με συνέργειες και με όλους τους παραγωγικούς φορείς συνδυάσουμε τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της χώρας σε ποιοτικά προϊόντα, επιχειρήσεις μεταποίησης και τη μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει ο τουρισμός, πιστεύω ότι θα βελτιώσουμε και το εισόδημα της χώρας συνολικά αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε και πολύ σωστά στο νέο αγρότη. Ο νέος αγρότης για να πάει στο χωράφι, για να επιστρέψει, πρέπει στο χωριό του να έχει και σχολείο και Κέντρο υγείας και Τράπεζα να μην του κλείνουμε το ΑΤΜ και όλες αυτές τις δυσκολίες έχετε καλή γνώση της Ηπείρου και της γεωμορφολογίας της και ξέρετε πως είναι.
Πολλοί άνθρωποι εκεί εμάς μας λένε ότι δεν μπορούμε ενώ θέλουμε να επιστρέψουμε, δεν υπάρχει τίποτε.  Υπάρχουν οικισμοί δύο και τριών κατοίκων.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ καίριο το ερώτημά σας.  Και λέω πολύ καίριο, διότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνο το θέμα της φορολογίας το κρίσιμο. Διότι αν η φορολογία -προφανώς και πρέπει να μειωθεί και θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις- γίνεται όχι για να τα δίνουμε κερατιάτικα σε κάποιους έξω που χρωστάμε κάποια δις, αλλά για να μπορούμε να έχουμε σχολείο στο χωριό, ιατρικό Κέντρο και γιατρό στο χωριό, Υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, τότε ο αγρότης θα μπορεί να ξαναγυρίσει στο χωράφι, έχετε απόλυτο δίκιο.
Αν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι μόνο με τις φοροαπαλλαγές αλλά χωρίς καθόλου κοινωνικό κράτος μπορεί ο αγρότης να γυρίσει στο χωράφι, τότε είναι μεγάλο το σφάλμα  αυτό. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζεται μια ολιστική πολιτική, χρειάζεται μια πολιτική που να έχει στο επίκεντρο και τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις στο κόστος της παραγωγής αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικές υποδομές, να είναι σε θέση το κράτος για να μπορεί να δώσει προοπτική και κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μπορέσουν να ζήσουν στην Περιφέρεια.
Ειδάλλως βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να ξαναδούμε ένα άλλο νέο μεγάλο κύμα όπως τη δεκαετία του ’70 και του ’80, που ήταν κύμα, όπου όλοι έρχονταν στα μεγάλα αστικά κέντρα  ή στο εξωτερικό. Έχετε δίκιο, άρα πρέπει εκεί να επικεντρώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε. Διώχνουμε συν άλλα 6,5 δις ευρώ, για να εισάγουμε προϊόντα κ. Πρόεδρε, που κι αυτό είναι σημαντικό για να γυρίσουν και οι νέοι πίσω στα χωράφια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι αλλά πρέπει να παραδεχτείτε όμως ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τις εξαγωγές μας, από 4 δις ευρώ έχουμε πάει στα 6 δις ευρώ. Εισόδημα από εξαγωγές.
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ («FLASH tv»): Κύριε Πρόεδρε το 2014 από τη Φλώρινα χαρακτηρίσατε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ για την πώλησή του ΑΔΜΗΕ εθνικό έγκλημα. Ένα νόμο που τον καταργήσατε λίγο αργότερα όταν αναλάβατε τα ηνία της χώρας.
Σήμερα λέτε και κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι περιλαμβάνει στο σχέδιο της ακόμη και πώληση των υδροηλεκτρικών. Την ίδια ώρα, όμως, η Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ σας κατηγορούν ότι βουλιάξατε τη ΔΕΗ και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ακόμη και σαν αυτά της μικρής ΔΕΗ.
Τι απαντάτε στην καταστροφολογία των τελευταίων ημερών για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι προφανές κα Μαρκοπούλου ότι αυτή η εσκεμμένη καταστροφολογία γίνεται ακριβώς επειδή ήδη κάποιοι έχουν βγάλει τα μαχαιροπήρουνα, τα ακονίζουν και ετοιμάζονται να φάνε τα φιλέτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη ΔΕΗ είναι από υπερβολές έως ψεύδη. Εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων του ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε να μην προχωρήσουμε ούτε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ούτε όμως και στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, όπου τι ήταν η μικρή ΔΕΗ; Ήταν να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό στους επενδυτές πακέτο παίρνοντας όμως από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από το δημόσιο πλούτο, όλα εκείνα τα φιλέτα δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Αυτό το αποφύγαμε, διατηρήσαμε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα πόδια της, είχαμε μειώσεις στα τιμολόγια, ενώ την πενταετία είχαμε αυξήσεις στα τιμολόγια και καταφέραμε με δυσκολίες δεν υπάρχει αμφιβολία …
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και ειδικό τιμολόγιο, φτηνό τιμολόγιο στη δυτική Μακεδονία….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταφέραμε μιας και μιλάμε για την περιοχή σας να το θυμίσουμε κι αυτό, κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για ειδικό τιμολόγιο για τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας της Κοζάνης όπου ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι πληρώνουν βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα, προκειμένου όλη η υπόλοιπη Ελλάδα να έχει ενέργεια.
Τώρα θέλουν να πάρουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αυτό είναι που ετοιμάζουν. Όπως και σε άλλους τομείς φαίνεται ότι το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε την όρεξη του κ. Μητσοτάκη και κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και έχουν ήδη προτρέξει να προεξοφλήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και πριν αυτός τη δώσει να την εξαργυρώσουν, έτσι είναι σαφές ότι σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα καταστροφής για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα των μεγάλων φιλέτων της δημόσιας περιουσίας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ.
Θέλω όμως να πω ότι όσοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη στάση του ελληνικού λαού , κάνουν λάθος. Ας μην σπεύδουν να προεξοφλήσουν την τελική απόφαση και τη στάση του ελληνικού λαού. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκτίθενται διότι χωρίς να το θέλουν ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό φανερώνουν τις προθέσεις τους.
Ο κόσμος που μας ακούει στην περιοχή σας και κυρίως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ,  πρέπει να συνειδητοποιήσου ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου για το μέλλον της επιχείρησης, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή.
Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΔΕΛΤΑ τηλεόραση ): Κύριε Πρόεδρε ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε η Κυβέρνησή σας και εν πολλοίς επηρεάζεται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το προσφυγικό. Αυτές τις μέρες κυρίως στον Έβρο παρατηρούμε αύξηση των προσφυγικών ροών, ένα πρόβλημα το οποίο παρ' ότι θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκό, η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται το διαχειρίζεται μόνη της.
Αν στις 8 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά Κυβέρνηση θα επανεξετάσετε κάποια ζητήματα πάνω στο ευρύτερο σχέδιο που έχετε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού; Και πως αυτό θα μπορέσει να είναι εφικτό, όταν βλέπουμε ότι στην Ευρώπη πια υιοθετούνται αντιμεταναστευτικές πολιτικές τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τελόπουλε, το μεγάλο αυτό διεθνές πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε η αλήθεια είναι σε συνεργασία με την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει με την Τουρκία η οποία είναι ευρωτουρκική συμφωνία.
Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανισοβαρής όμως σε μεγάλο βαθμό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα παραδεχτώ ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής είναι οι χώρες οι οποίες παίρνουν το μεγάλο βάρος και το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα.
Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα; Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είτε πρόσφυγες, είτε οικονομικοί μετανάστες εισέρχονται στις χώρες πρώτης υποδοχής, δεν εισέρχονται για να μείνουν στο χτες, αλλά για να πάνε να βρουν μια καλύτερη ζωή στην κεντρική Ευρώπη στις αναπτυγμένες οικονομίες, εκεί όπου μπορούμε να βρουν καλύτερα δουλειά.
Άρα έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, το αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Οι σκληροί συντηρητικοί της Ευρώπης έχουν μια αντίληψη η οποία νομίζω ότι μας οδηγεί σε ένα μοντέλο που είναι το μοντέλο του στρουθοκαμήλου, να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Δηλαδή τι να πούμε; Να πούμε ότι θα φτιάξουμε την Ευρώπη φρούριο. Μπορεί να γίνει η Ευρώπη φρούριο; Μπορούμε να ανακόψουμε αυτό το κύμα το μεταναστευτικό από τις φτωχές χώρες, τις χώρες όπου έχουμε πολέμους, όπου έχουμε συγκρούσεις, όπου έχουμε ανέχεια και φτώχεια και εξαθλίωση; Πιστεύω δεν μπορούμε και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.
Σήμερα πράγματι έχετε δίκιο έχουμε μια ενίσχυση των ξενοφοβικών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, είτε με τον Σαλβίνι στην Ιταλία, είτε με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, τον Καγκελάριο Κουρτς στην Αυστρία, δυνάμεις όπως το ΑFD στη Γερμανία όπου μετατοπίζουν το κλίμα και στα Κόμματα της παλαιότερης Λαϊκής Δεξιάς προς την ακραία εκδοχή, προς την Ακροδεξιά και έχουμε δυστυχώς και στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα, όπου οι ακραίες απόψεις και οι ακραίες φωνές έχουν γίνει κυρίαρχες στη δημόσια ρητορική.
Εμείς τι κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία με τους εταίρους μας, η Ελλάδα θα γινόταν το μαύρο κουτί της Ευρώπης. Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές το 2015, οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη τότε, ήταν αυτοί οι οποίοι μας κουνούσαν το δάχτυλο -όχι όλοι βεβαίως, αλλά ένα μεγάλο μέρος- όπως ο κ. Όρμπαν της Ουγγαρίας και άλλοι και έλεγαν ότι «εμάς δεν μας πειράζει να κλείσουμε τα σύνορα της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της και ας έρχονται οι μετανάστες στην Ελλάδα και ας κάνει η Ελλάδα ό,τι θέλει με αυτούς, τους πρόσφυγες τότε εκείνη την εποχή ήταν κυρίως προσφυγικό το κύμα.
Ευτυχώς ένα μέρος σημαντικό των Ευρωπαίων ηγετών έδειξε αλληλεγγύη. Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και η κα Μέρκελ οφείλω να το ομολογήσω ότι είχε μια τελείως διαφορετική στάση από ό,τι οι ακραίοι συντηρητικοί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Οδηγηθήκαμε σε μια δύσκολη συμφωνία, αλλά σε μια συμφωνία που μείωσε δραστικά τις ροές. Έχουμε ακόμη προφανώς προβλήματα διότι οι ροές υφίστανται ακόμη, ωστόσο αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με επάρκεια και να έχουμε και τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται τουλάχιστον στην ενδοχώρα, να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Γιατί εμείς βλέπουμε και το θέμα το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό καθαυτό, αλλά βλέπουμε και την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος. Τους ανθρώπους αυτούς, γιατί είναι άνθρωποι δεν είναι μόνο στατιστικές, δεν είναι αριθμοί.
Το πώς θα λυθεί. Δίνω μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πιέζουμε στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού και ενός ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης ασύλου, επιστροφών αλλά και διαμερισμού της ευθύνης.
Δηλαδή ο κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης που έρχεται σε μια χώρα υποδοχής, να μην μένει κατ’ ανάγκη σε αυτή τη χώρα υποδοχής, να μην είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία του ασύλου η Εθνική Υπηρεσία του Ασύλου, αλλά να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, να κάνει την κατανομή, να κάνει τις επιστροφές, να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη. Αυτό σημαίνει Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Αυτό είναι ένα θέμα που βεβαίως αυτή τη στιγμή αποτελεί πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης στην Ευρώπη. Ήταν τις τελικές αποφάσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνο να τις πάρουμε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του Ιουνίου, αναβλήθηκε αυτό και πιο πριν ήταν, επί Αυστριακής Προεδρίας, αλλά διαρκώς αναβάλλεται και μετατίθεται αυτό για αργότερα, τις αποφάσεις όμως πρέπει να τις πάρουμε και θα τις πάρουμε εντός του 2019.
Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι κερδίζεται αυτή η μάχη;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι αυτή η μάχη είναι μια δύσκολη μάχη την οποία πρέπει η Ελλάδα να τη δώσει μέχρι τέλους και γι' αυτό την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε μια προοδευτική διακυβέρνηση και όχι μια Κυβέρνηση η οποία θα στοιχίζεται πίσω από τον κ. Βέμπερ, πίσω από τον κ. Κουρτς, πίσω από τον κ. Ορμπαν και πίσω από τον κ. Σαλβίνι.
Γι' αυτό ένας ακόμη λόγος που η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση, είναι για να συνεχιστεί αυτό το μέτωπο του νότου, το μέτωπο των χωρών της πρώτης υποδοχής και είναι ως επί το πλείστον ένα προοδευτικό μέτωπο για να έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε προς όφελος των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και προς όφελος των αξιών της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης. Διότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ («Epirus TV1»): Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε τα τελευταία χρόνια είδαμε να ολοκληρώνονται οι οδικοί άξονες στη χώρα και είναι δεδομένο ότι και η δική μου και η δική σας περιοχή, η Ήπειρος, έχει καταστεί πλέον κόμβος συνάντησης των δύο μεγάλων οδικών αξόνων, Εγνατίας και Ιόνιας οδού.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πόση ώρα κάνατε να έρθετε στην Αθήνα;
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ: Τρεισήμισι ώρες με τέσσερις παρά τέταρτο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αργήσατε λίγο, δεν τρέχατε πολύ.
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ: Αργήσαμε, πηγαίναμε πιο συντηρητικά. Με προσοχή.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παλαιότερα όμως ήταν πάνω από έξι,
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ: Είναι σημαντικό αυτό, όλοι απολαμβάνουμε την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας μέσα από αυτούς τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ωστόσο το κόστος παραμένει υψηλό και ίσως απαγορευτικό για κάποιους πολίτες ακόμη και να κάνουν χρήση αυτών των νέων δρόμων.
Είχαμε προχθές την πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπου αναστέλλει την αύξηση διοδίων στην Αττική οδό και πόσο κοντά βρισκόμαστε στο αναλογικό σύστημα μετά και την τελευταία εξέλιξη με την προσωρινή ανακήρυξη αναδόχου.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ' αρχάς να σας πω ότι αυτή η Κυβέρνηση που ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει την πιο ανίκανη όλων των εποχών είναι η Κυβέρνηση που κατάφερε να τελειώσει τα έργα που τα είχαν αφήσει στη μέση για δεκαετίες.
Παραλάβαμε εργοτάξια, παραλάβαμε μπλοκαρισμένα έργα και καταφέραμε μέσα σε χρόνο που για τα δεδομένα των προηγούμενων Κυβερνήσεων είναι χρόνος – ρεκόρ, να ολοκληρώσουμε έργα πνοής που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί δεκαετίες πριν.
Είναι και ο ΠΑΘΕ ο λεγόμενος και τα μεγάλα οδικά δίκτυα, δηλαδή και σε ό,τι αφορά την Αθήνα προς την Πελοπόννησο, αλλά και τα τούνελ στα Τέμπη, το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία είχαν βαλτώσει και είχαν μπλοκαριστεί, εμείς καταφέραμε να τα ολοκληρώσουμε.
Προφανώς, όμως,  δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε  πλήρως και τις συμβάσεις παραχώρησης με τους παραχωρησιούχους. Οι τιμές των διοδίων είναι τιμές οι οποίες είναι επιβεβλημένες με βάση αυτούς που έκαναν τις αρχικές συμφωνίες.
Όμως εμείς τι κάνουμε; Εμείς προχωράμε τη σύμβαση και σε 18 μήνες υπάρχει χρονοδιάγραμμα που δεσμεύει τους παραχωρησιούχους να συμμορφωθούν και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο θα έχουμε πια τα λεγόμενα αναλογικά διόδια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώνουν ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.
Αυτό νομίζω, τουλάχιστον, είναι μια παρέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο δικαιοσύνης ακόμη κι αν μέση τιμή η χιλιομετρική παραμείνει ίδια με βάση τις συμβάσεις που έχουμε και τις κουβαλάμε από το παρελθόν, τουλάχιστον να ξέρει ο πολίτης ο οποίος χρησιμοποιεί ένα μέρος του οδικού δικτύου και όχι το σύνολο, ότι δεν μπορεί να πληρώνει όσο πληρώνει αυτός που χρησιμοποιεί το σύνολο. Είναι νομίζω μια πολύ σοβαρή παρέμβαση εκσυγχρονισμού που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και από εδώ και στο εξής θα υπάρχει και στην Ελλάδα.
Και όσον αφορά την Αττική Οδό εδώ θα ήθελα να πω: Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου! Διότι κάποιων οι ορέξεις από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχουν ανοίξει και έχουν εκ θρασυνθεί. Εμείς προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να ζητάνε αυξήσεις και πιστεύω ότι -κι αυτό πρέπει να το ξέρει ο λαός της Αττικής- ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα αυτό δεν θα το επιτρέψει.
Κάποιοι το έχουν ήδη τάξει σε αυτούς που με θράσος βγήκαν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές να επιβάλλουν αύξηση στην τιμή των διοδίων στην Αττική Οδό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις εκλογές της 26ης Μαΐου είχαμε περίπου 500.000 νέους, τους ονομαζόμενους 17ρηδες, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, το πιο δημοκρατικό δικαίωμα.
Κλείνοντας αυτή την κουβέντα μαζί σας κ. Πρόεδρε θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στους νέους οι οποίοι δεν προσήλθαν, στο βαθμό που θα έπρεπε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ λογικό ενδεχομένως για κάποιους νέους ανθρώπους να αισθάνονται μια ενδεχομένως δυσαρέσκεια, αποστροφή για το πολιτικό σύστημα συνολικά. Οι νέοι όμως στη χώρα μας πάντοτε στις κρίσιμες αναμετρήσεις ήταν αυτοί που καθόριζαν το αποτέλεσμα.
Το ίδιο έκαναν και το Γενάρη του 2015, σας θυμίζω ότι τότε είχαμε βγάλει ένα σλόγκαν και λέγαμε «κλειδώστε τον παππού και ελάτε να ψηφίσετε», γιατί στις μεγάλες ηλικίες είχε ο Σαμαράς διπλάσια ποσοστά από ό,τι είχα εγώ τότε, αλλά στους νέους είχαμε εμείς διπλάσια ποσοστά.  Αστειευόμενοι το λέγαμε προφανώς.
Το 2015 επίσης το δημοψήφισμα το έκριναν οι νέοι και πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές δικαιολογώ τους ανθρώπους αυτούς να είχαν πολύ υψηλότερες προσδοκίες από εμάς και άρα να ήθελαν να μας εκφράσουν ένα μήνυμα. Τώρα όμως είμαι βαθιά πεπεισμένος ακριβώς επειδή είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον των νέων ανθρώπων, πολύ κρίσιμη αναμέτρηση και το καταλαβαίνουν, πιστεύω ότι και πάλι σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην πρωτιά στις νέες και στους νέους.
Ήδη έχουμε αυτή την ένδειξη από τις μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα μεταστροφής και πιστεύω ακράδαντα ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και διαπιστώνουν όλοι ότι το διακύβευμα δεν είναι το Κόμμα ή εν πάση περιπτώσει ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το διακύβευμα είναι η ζωή μας και το  μέλλον μας, του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, οι νέοι άνθρωποι θα κάνουν τη διαφορά και θα κάνουν την επιλογή να στηρίξουν την πορεία προς τα μπρος.
Και τέλος, θέλω να πω, για να κλείσω, ίσως, όπως ξεκινήσαμε, γιατί με ρωτήσατε αν αλλάζει και τι αλλάζει, 570.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι αυτοί που θα ψηφίσουν που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Διότι δεν είναι μόνο οι 17αρηδες που εμείς δώσαμε δικαίωμα ψήφου σε αυτούς, όταν στη Βουλή μας έλεγαν ότι αυτό το κάνουν μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα και σε δικτατορίες… Τόσο πολύ υποτιμούν το σημερινό 17αρη.Τώρα έρχονται και του χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά αυτά έλεγαν στη Βουλή, αυτά λέει ο κ. Μητσοτάκης «δίνετε ψήφο στους 17αρηδες, αυτό το κάνουν μόνο οι δικτατορίες γιατί δεν είναι ώριμοι οι 17αρηδες». Τους φοβούνται τους 17αρηδες!
Αλλά δεν είναι μόνο 2017 , είναι τέσσερα χρόνια άρα νέοι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 είναι περίπου 570.000. Μόνο αυτοί μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι. Μαθηματικά το λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντα μαθηματικά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα να το καταλάβουμε όλοι μας: η κάλπη στις 7 του Ιούλη θα είναι άδεια, στις 7 του Ιούλη το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, από το τι συμμετοχή θα έχουμε δηλαδή και κυρίως από το πόσοι και ποιοι.
Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς στους ψηφοφόρους μας, στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν αυτό το διακύβευμα είναι κανείς μόνος του στην κάλπη, όλοι να φέρουν κι άλλον έναν. Άλλον έναν, έχοντάς του  μιλήσει, έχοντάς τον πείσει, έχοντάς του εξηγήσει ότι πρώτα είναι η ζωή μας, πρώτα η αξιοπρέπειά μας, η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία προς τα μπρος.
Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω σε όλα όσα ζήσαμε στη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο ελληνικός λαός και η Νεολαία με την αποφασιστικότητά της το 2015 διέκοψε αυτή την πορεία λεηλασίας και οδήγησε σε μια δύσκολη μεν πορεία αξιοπρέπειας και ανάτασης και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ολοκληρώσαμε αυτή την σχεδόν δίωρη συνέντευξη, νομίζω αγγίξαμε όλα τα θέματα που μπορούν να απασχολούν τους πολίτες σήμερα ή τέλος πάντων τα πιο κρίσιμα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)