to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 11.09.2018

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας (βίντεο)

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως το ονοματολογικό λειτούργησε ως ταμπού στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα όταν 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.


Στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες μας αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες», «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ.. Ζάεφ και όλοι συμπολίτες του ερχόταν στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο το οποίο έγραφε Μακεδόνες» για να τονίσει πως από εδώ και στο εξής, μετά τη συμφωνία «το διαβατήριο θα λέει πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και συνέχισε λέγοντας «όπως επίσης δεν ξέρω αν για σας έχει κάποια αξία για μένα έχει πολύ μεγάλη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του κ. Ζάεφ -με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία- ο κ. Γκρούεφσκι είχε γεμίσει τη χώρα του, τις πλατείες των πόλεων της γειτονικής χώρας, με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και βεβαίως με όλα εκείνα τα σύμβολα τα οποία είναι χαρακτηριστικά της Αρχαίας Μακεδονίας, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης». «Από δω και στο εξής δεν θα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό κάνεις στην γειτονική χώρα, και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή μελλοντικοί πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται το, Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία ως δικό τους κομμάτι» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Ίσως πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι πως ο κάθε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας από δω και στο εξής θα επιβεβαιώνει την σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και τις γλώσσες του» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. 

«Στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δεχόμαστε μία σφοδρή επίθεση ότι είμαστε και οι δύο προδότες. Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην ΠΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία ότι είμαστε προδότες και φέραμε μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και προσέθεσε: 

«Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας, μάλλον ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας, ένα δρόμο όποιος θα γράψει ιστορία». 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως παρά τις δεδομένες διάφορες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη ότι «επωάζεται το αυγό του φιδιού». 

Τόνισε ότι είναι «ευτυχής για ό,τι καταφέραμε στην ενδοχώρα», σημείωσε ότι «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, και δεν τιμά κανέναν μας αύτη κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι όμως να στηρίξουμε μια συμφωνία που αν δεν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» και επανέλαβε ότι η χώρα μας χρειάζεται στήριξη. 

«Χρειάζεται όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες και να μη μιλάμε μονάχα για νούμερα και αριθμούς και στατιστικές, αλλά να βλέπουμε πίσω από τα νούμερα, τα πρόσωπα τα αυτών των ανθρώπων που έχουν ονόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του απάντησε στην ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη η οποία μίλησε για καταστολή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αναφερθήκατε στην συγκέντρωση 3-4 χιλιάδων ακραίων στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια που όντως έγιναν τον Φεβρουάριο - και ξέρετε θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω, εσείς ήσασταν που για χρόνια ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν, όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλη καταστολή, τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, από το σταθμό σας βγαίνετε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης αποκρύβοντας -όπως η ίδια παραδεχθήκατε- την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις, Σήμερα σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, χαίρομαι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σημειώνοντας ότι «η ευαισθησία δεν πρέπει να είναι αλά καρτ» τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε βία».


Αναλυτικά η τριτολογία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης:

Είναι γνωστό από τις αντιπαραθέσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον κ. Κεφαλογιάννη, στο ερώτημα που μου έθεσε σε σχέση με την παρουσία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε λίγες μέρες, του Πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας, της πΓΔΜ που, αν όλα πάνε καλά και ελπίζω να πάνε καλά, σε λίγους μήνες, θα αλλάξει και το όνομά της και το Σύνταγμά της και θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Κύριε Κεφαλογιάννη, όλα τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι, πώς αυτοαποκαλούνταν και πώς τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί σας, η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας και φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία και των συναδέλφων σας στο ΕΛΚ. Πώς; Σκοπιανό;

Κύριε Κεφαλογιάννη, εδώ βρισκόμαστε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άρα δεν μπορούμε να λειτουργούμε όπως πολλές φορές λειτουργήσαμε στην Ελλάδα βάζοντας το κεφάλι μας σαν τη στρουθοκάμηλο μέσα στην άμμο. Με ένα ταμπού γύρω μας, μόνο εμείς οι Έλληνες, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος και φυσικά εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό, ήταν σε μια άλλη πραγματικότητα.

Διότι 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, που την έχει εδώ και 25 χρόνια. Και η συνταγματική της ονομασία είναι σκέτο «Μακεδονία».

Και φυσικά και ο κ. Γκρουέφσκι και όλοι οι αξιωματούχοι αυτοαποκαλούνται, όλα αυτά τα χρόνια, ως «Μακεδόνες», αλλά δεν είδα να ενοχλείστε για αυτό. Όπως επίσης, δεν είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Ζάεφ και όλοι οι συμπολίτες του έμπαιναν στην Ελλάδα, και καλά έκαναν και έμπαιναν στην Ελλάδα και έκαναν μαζικά διακοπές στις ελληνικές ακτές, διότι ενίσχυαν την ελληνική οικονομία. Αλλά έμπαιναν στη χώρα με ένα διαβατήριο, το οποίο τι έγραφε; Έγραφε «Μακεδόνες». Από δω και στο εξής και μετά τη Συμφωνία το διαβατήριο θα λέει πολίτες της «Βόρεια Μακεδονίας». Θα προστεθεί και αυτή η φράση.

Όπως, επίσης, δεν ξέρω αν για εσάς έχει κάποια αξία, για μένα έχει πολύ μεγάλη αξία, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, με τον οποίο (σ.σ. κ. Ζάεφ) έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, ο κ. Γκρουέφσκι, ο οποίος ανήκει στον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς, της ακροδεξιάς, είχε γεμίσει τη χώρα του και τις πλατείες των πόλεων της γειτονικής χώρας με αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου. Κάθε πόλη και κάθε πλατεία. Και, βεβαίως, με όλα εκείνα τα σύμβολα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της αρχαίας Μακεδονίας, της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και της παράδοσης.

Και από εδώ και στο εξής δεν θα έχει το δικαίωμα αυτό να το κάνει κανείς στη γειτονική χώρα και ούτε ο σημερινός Πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας ή οι μελλοντικοί Πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται τον Μ. Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία ως δικό τους κομμάτι. Αυτό δεν είναι σημαντικό για εσάς;

Και, βεβαίως, ίσως πιο σημαντικό από όλα, ότι θα επιβεβαιώνει ο κάθε Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, από εδώ και στο εξής, τη σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και της γλώσσας του.

Αυτά, κ. Κεφαλογιάννη, δεν συνέβαιναν μέχρι σήμερα. Και θέλω να απευθυνθώ τόσο σε εσάς, όσο όμως, για να μη μετατρέψουμε τη συζήτηση σε ένα εσωτερικό debate, σε όλους τους ευρωβουλευτές να κατανοήσουν κάτι.

Στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, τόσο εγώ όσο και ο Ζόραν Ζάεφ δεχόμαστε μια σφοδρή επίθεση. Ότι είμαστε και οι δύο προδότες.

Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην πΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος, μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, με επιχειρηματολογία που απλά αλλάζει πρόσημο, ότι είμαστε προδότες και έχουμε φέρει μια επιζήμια συμφωνία.

Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα να το θέσω στην κρίση σας, κυρίες και κύριοι βουλευτές, και να πω ότι ακριβώς επειδή και οι δύο συντηρητικοί ηγέτες μας κατηγορούν ότι είμαστε προδότες και ότι έχουμε μια προδοτική συμφωνία, μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει για τους λαούς μας και εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ.

Μάλλον ανοίγουμε έναν δρόμο προς το μέλλον, προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας. Έναν δρόμο που θα γράψει ιστορία. Και είμαι περήφανος που το έχουμε καταφέρει αυτό.

Αναφέρθηκε μία βουλευτής, φαντάζομαι από την Ουγγαρία, στον κ. Όρμπαν λέγοντας ότι είναι ο κακός μαθητής, σε αντιδιαστολή με εμένα που είμαι ο καλός μαθητής. Και, βεβαίως, με αφορμή το γεγονός ότι ο συνάδελφός μου, κ. Όρμπαν, θα έρθει σε λίγες ώρες σε αυτή εδώ την αίθουσα.

Εγώ θέλω να σας απαντήσω επί της ουσίας. Διότι, ξέρετε, δεν μπορεί να κρίνετε ούτε τους πολιτικούς ούτε τις πολιτικές βάζοντας ετικέτες, αλλά βλέποντας και κάνοντας πολιτική κριτική στις ιδέες που εκπροσωπούν και στις αξίες που πρεσβεύουν.

Κάποιοι στην Ευρώπη, εκ του ασφαλούς, βεβαίως, μπορούν να κάνουν πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε., διότι είναι α λα καρτ η αλληλεγγύη για αυτούς. Κάποιοι στην Ε.Ε. μπορούν να κάνουν πολιτική εκ του ασφαλούς, επίσης, διότι οι χώρες τους είναι περίκλειστες και έχουν χερσαία σύνορα και όχι θαλάσσια. Και κάποιοι στην Ε.Ε. μπορεί να θυμούνται τις ευρωπαϊκές αξίες όποτε τους συμφέρει.

Αναφερθήκατε και είπατε ότι εμείς φέραμε τους μετανάστες. Αλήθεια; Εγώ νόμιζα ότι οι πόλεμοι έφεραν αυτό το μεγάλο κύμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής στην Ευρώπη. Και θα ήθελα, απαντώντας σας, να σας ρωτήσω. Αλήθεια, πιστεύετε ότι μπορεί οποιαδήποτε χώρα, ακόμα μικρή και περίκλειστη και όχι με θαλάσσια σύνορα, στην Ευρώπη, να επιβιώσει μόνη της; Χωρίς βοήθεια; Χωρίς αλληλεγγύη; Χωρίς συνεργασία; Ή πιστεύετε κάποιοι ότι  η συνεργασία, η βοήθεια και η αλληλεγγύη θα είναι α λα καρτ, όποτε σας συμφέρει. Και όταν το πρόβλημα δεν είναι στη δική σας αυλή, θα το πετάτε στον διπλανό.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Και άκουσα και ένα συνάδελφό σας να μιλάει για προδοτικό μέλλον της Ευρώπης. Λοιπόν, η λογική του ο καθένας μόνος του και η λογική πρώτα η Ελλάδα, πρώτα η Γαλλία, πρώτα η Ιταλία, θα είναι μια λογική η οποία θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αποσύνθεση. Και, ακριβώς, αυτό το θέμα προσπάθησα να θίξω με την ομιλία μου.

Άκουσα τον φίλο ευρωβουλευτή από το ΠΟΤΑΜΙ, τον κ. Μιλτιάδη Κύρκο, να λέει ότι μπερδεύτηκε. Ναι, Μιλτιάδη, είναι μπερδεμένη η πραγματικότητα που ζούμε. Και σε αυτήν τη μπερδεμένη πραγματικότητα πρέπει να ξεδιαλύνουμε όλοι μας ποια είναι η πρώτιστη απειλή. Οι διαφορές που έχω εγώ με πολλούς άλλους συναδέλφους και από τον χώρο της Αριστεράς και από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα και από τον χώρο του Φιλελεύθερου Κέντρου ή της Οικολογίας. Είναι δεδομένες οι διαφορές.

Όμως αυτήν τη στιγμή, επωάζεται στην Ευρώπη το αυγό του φιδιού, όπως τη δεκαετία του ’30. Και όπως την δεκαετία του ’30 η πρώτιστη απειλή αντιμετωπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή  συμπαράταξη δυνάμεων που είχαν διαφορές, αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας και σήμερα.

Και για να κλείσω όλη αυτή την αναφορά στο μεταναστευτικό, θα σας πω ότι είμαι ευτυχής για ό,τι καταφέραμε στην ενδοχώρα, όμως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν τιμά κανέναν μας αυτή η κατάσταση.

Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να στηρίξουμε μια συμφωνία, η οποία αν δεν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους μας. Και γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη. Και γι’ αυτό χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Και, βεβαίως, χρειάζεται, όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, να μη μιλάμε μονάχα για νούμερα και αριθμούς στυγνούς και στατιστικές. Αλλά να βλέπουμε πίσω από τα νούμερα και τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που έχουν ονόματα, ονοματεπώνυμο. Μπορεί να μην είναι ονόματα ευρωπαϊκά, μπορεί να μην είναι ονόματα οικεία σε εμάς, αλλά έχουν όνομα, πρόσωπο, συναισθήματα, αξίες, πιστεύω και θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Επίσης, άκουσα την Εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. και ευρωβουλευτή, την κ. Σπυράκη, να με εγκαλεί και χαίρομαι γι’ αυτό, διότι επαναλαμβάνω ο διάλογος και η αντιπαράθεση είναι η ζωντάνια της δημοκρατίας.

Θέλω, κ. Σπυράκη, να σας πω το εξής. Αναφερθήκατε σε μένα και στην προχθεσινή συγκέντρωση ορισμένων, χιλιάδων ακραίων στοιχείων, 3.000-4.000 ήταν στη Θεσσαλονίκη. Καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια, που όντως έγιναν το Φλεβάρη.

Ξέρετε, εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει σε μια δημοκρατική πολιτεία. Θέλω, όμως, να σας υπενθυμίσω, κ. Σπυράκη, ότι εσείς ήσασταν που για χρόνια, ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις με πράγματι μεγάλη καταστολή, τα πέντε πρώτα χρόνια από τον σταθμό σας βγαίνατε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης, όπως η ίδια παραδεχτήκατε, με έναν τρόπο όπου αποκρύβατε την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία, ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και το να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις.

Σήμερα, σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Χαίρομαι γι’ αυτήν την ευαισθησία. Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους σας εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ευαισθησία δεν πρέπει να είναι αλά καρτ και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε βία. Αντιθέτως τα τρία αυτά χρόνια τα κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών έχουν αναβαθμιστεί και με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις.

Και θέλω να κλείσω, να μην στενοχωρήσω και τον  άλλο συνάδελφό σας και συμπατριώτη μου τον κ. Κύρτσο, γιατί έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, γνωρίζετε όλοι ότι η Ελλάδα πια με την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής είναι μία χώρα όπως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Με μια ιδιαιτερότητα, όπως βεβαίως, όλες οι χώρες οι οποίες έχουν βρεθεί σε προγράμματα μιας ενισχυμένης παρακολούθησης και συνεργασίας με τους θεσμούς και ιδιαίτερα με την Κομισιόν.

Όπως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έτσι και η Ελλάδα, από εδώ και στο εξής, θα είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί τους στόχους που από κοινού έχουμε θέσει, τις υποχρεώσεις μας δηλαδή, τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα μέχρι το 2022. Αυτή είναι η συμφωνία μας. Αλλά, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα επιλέγει τα μέσα και τις πολιτικές, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτές που έχουν βγει από προγράμματα.

Τις πολιτικές, λοιπόν, αυτές και τα μέσα, έχοντας πλήρη τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις για κάθε επόμενη χρονιά, θα τα συζητάμε καταθέτοντας τον προϋπολογισμό μας στην Κομισιόν κάθε Οκτώβρη, έτσι θα κάνουμε και φέτος σε σχέση με το 2019.

Και από κοινού θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα είναι οι ορθές αποφάσεις, τόσο προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, και αναπτυξιακή δυναμική σημαίνει όχι άλλη λιτότητα, όχι άλλες περικοπές και ενίσχυση της κατανάλωσης, στον βαθμό, βεβαίως, επαναλαμβάνω που αυτό θα μας το επιτρέπει η δυνατότητα να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Τόσο απλά.

Και κλείνω με το θέμα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Υπήρξε το ερώτημα σε σχέση με το πώς εμείς ονειρευόμαστε τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης και την πορεία της Ε.Ε. από εδώ και στο εξής.

Πράγματι πιστεύουμε στην ανάγκη πολιτικής εμβάθυνσης και πράγματι πιστεύουμε στην ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου.

Θα θυμάστε ότι ήμουν από αυτούς που προσπάθησα και πέτυχα η συζήτηση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια, να μη γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει έναν ρόλο ουσιαστικό σε αυτήν τη συζήτηση. Οι πολιτικές να μην αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεν ξέρω αν το πετύχαμε στην ολότητά του αυτό. Κάναμε, όμως, μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, πιστεύω ότι το κρίσιμο, επόμενο διάστημα είναι να αποφασίσουμε για έναν ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, για μια δυνατότητα να ενισχύσουμε τη σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και, βεβαίως, για τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη λογοδοσία.

Υποστηρίζω την άποψη για έναν υπουργό των Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως όμως ταυτόχρονα πιστεύω και την αναγκαιότητα ενός υπουργού Κοινωνικής Συνοχής Εργασίας της Ευρωζώνης.

Διότι δεν πιστεύω στον μονοδιάστατο δημοσιονομικό φετιχισμό, αλλά στην ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική πορεία εντός στόχων ταυτόχρονα με την κοινωνική προστασία.

Δεν είμαστε υπέρ της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Είμαστε υπέρ της λειτουργικής Ευρώπης, των ενισχυμένων συνεργασιών που προβλέπονται από τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, ιδίως, εφόσον μέσα από αυτές μπορεί να προκριθεί, να επιτευχτεί ο στόχος μας για μια δημοκρατική κοινωνική και οικολογική Ευρώπη.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω όλους και όλες να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας, για τα ερωτήματά σας και για την αντιπαράθεσή σας. Και να σας πως ότι παρά τις διαφωνίες μας, τις ισχυρές, παρά τις εντάσεις μας, έχουμε καταφέρει να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τη μεγάλη δίνη της κρίσης. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή, προκειμένου  να κάνουμε τώρα τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη για μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια δύσκολη θέση που βρεθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)