to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 31.07.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Κρίση μέσα στην κρίση το προσφυγικό ζήτημα - Δρομολογείται λύση για το Πεδίο του Άρεως (βίντεο)

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική, αλληλέγγυα πολιτεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη. Υποστήριξε ακόμα πως επιχειρείται να δοθεί λύση στην κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως και επιπλέον εξήγγειλε τη δημιουργία τεσσάρων δομών για ασυνόδευτους ανήλικους σε τέσσερα σημεία της χώρας.


To μεταναστευτικό είναι ένα από σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα σε παγκόσμια κλίμακα στο οποίο καλουμαστε να απαντήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα.

Αντίθετα, είπε, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού. 

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ως το μεγάλο ζήτημα της εποχής, που δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους τους μετανάστες. «Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το μεταναστευτικό και προσφυγικό μπορούν να αντιμτωπιστούν αποτελεσματικά μόνο συνολικά από την Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στο πλαίσιο του δυνατού. 

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το μεταναστευτικό ζήτημα να τύχει της αντιμετώπισης που αξίζει σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Πολιτεία και να σταματήσει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση μικροπολικών συμφερόμενων». 

Πρόσθεσε ότι η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ματιάς στα πράγματα. «Κι ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο διευρύνονται, αλλά γεμίζουν με εκπροσώπους κομμάτων μισαλλόδοξων ιδεών τα έδρανα της Βουλής» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.  

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα απαντώντας στην ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού, στο 2'20'' η αναφορά στους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως

Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: 

 
* Για τα κέντρα κράτησης: 
 
Εξαιτίας της τακτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, η κράτηση ιδίως από το 2012 έως το 2015 ερχόταν σε αντίθεση με διεθνείς νόμους και νομολογία διεθνών δικαστηρίων. Εφαρμοζόταν αδιάκριτα, για 18 μήνες, σε άθλιες συνθήκες. Κατόπιν η κράτηση επεκτάθηκε επ' αόριστον ως «περιοριστικό μέτρο» και υπήρξε αντίδραση και κυρώσεις από την Ε.Ε.
 
 
 
* Για την ιθαγένεια:
 
«Τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, είναι παιδιά της πολιτείας. Εϊναι το καλύτερο μέτρο ενσωμάτωσης της μεταναστευτικής κοινότητας.  Ήταν υποκριτική η προηγούμενη κυβέρνηση που μέλη της φωτογραφίζονταν δίπλα στον διεθνή μπασκετμπολίστα, και την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά σαν τον Ακενοτούμπο να στερούνται βασικά δικαιώματα»
 
* Για τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως
 
«Μην την αδικείτε την υπουργό, έχει δίκιο όταν λέει ότι αν δεν αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική [σ.σ. της Ευρώπης] δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα επί της ουσίας με τέτοιες ροές. Καλό είναι να τα λέμε και να τα ακούνε και οι έξω και να δίνεται η αίσθηση του επείγοντος», επισήμανε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Είναι κρίσιμο το θέμα των υποδομών. Εξασφαλίσαμε μια νέα δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΑΘήνα, θα υπάρξουν 3 ακόμα στην επαρχία», πρόσθεσε ενώ ειδικά για το Πεδίο του Άρεως επισήμανε:
 «Η κατάσταση ειναι κρίσιμη, σε δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Εχουν καταλύσει αφγανοί πρόσφυγες, που κάποιοι έχουν δεσμούς σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν εχουν ζητήσει ένταξη σε καθεστώς ασύλου (...) Λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν εχει βρεθεί ακόμα χώρος, δρομολογούνται διαδικασίες για εύρεση χώρου εντός Αττικής. Υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον Δήμο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, εθελοντές πολίτες - και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, είναι συγκινητική η προσπάθειά τους - και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής. Βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αναζήτηση τέτοιου χώρου. Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας ή δημόσιας υγιεινής, προσπαθούμε άμεσα να επιλύσουμε το ζήτημα»
 
 
«Mε την Τουρκία πρέπει να συνεννοηθούμε για το θέμα των προσφύγων, το ζήτημα αυτό θέσαμε και στα ευρωπαϊκά όργανα», επισήμανε καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας πως «Το προσφυγικό μας υπερβαίνει, αλλά ως υπαρκτό πρόβλημα πρέπει να βρούμε τρόπους να το επιλύσουμε. Οι Έλληνες εχουν εμπειρία από προσφυγιά, δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους να κρυώνουν ή να πεθαίνουν απ' την πείνα».

Τι υποστήριξε στην ερώτησή του ο Ν. Κακλαμάνης

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αλλεργία στα κέντρα μεταναστών.

«Για αυτό», τόνισε, «σε χρόνο ρεκόρ ανοίξατε και αδειάσατε την Αμυγδαλέζα για να ξεχυθούν οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να ληφθεί η παραμικρή πρόνοια».

Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι για αυτόν τον λόγο σήμερα βλέπουμε ένα από τα στολίδια της Αθήνας το Πεδίον του Άρεως να είναι σε μια κατάσταση που δεν περιγράφεται.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί όλοι οι μετανάστες από τα νησιά πρέπει να έρχονται στην Αθήνα.

(πληροφορίες και από Ναυτεμπορική)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)