to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 09.01.2018

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για τη Σαρία

«Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες»


Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. 

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

H ανάρτηση του πρωθυπουργού στο facebook:

Ευρεία συναίνεση στην ψηφοφορία

Με ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182).

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τα δημοκρατικά τεκταινόμενα στη χώρα μας. Με την θετική ψήφο όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αποφασίστηκε η προαιρετικότητα της προσφυγής στον Μουφτή όσων Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής πίστης έχουν αποφασίσει να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Από εδώ και στο εξής, όλα τα ζητήματα του κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων, εκτός αν και οι δύο διάδικοι δηλώσουν εγγράφως, με την παρουσία δικηγόρων, ότι επιθυμούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του Μουφτή. Είναι ένα εξαιρετικό σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ισονομίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πλήρη σεβασμό σε θέματα ταυτότητας και θρησκευτικής πίστης. Είναι μία ρύθμιση που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα που λύνει η Κυβέρνηση».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως σημαντικό γεγονός την ύπαρξη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. «Τα ζητήματα ισονομίας έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται» ανέφερε, σημειώνοντας: «Το πρόβλημα, που έχει τις απαρχές του στο 1882, έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα αδιέξοδο πλαίσιο πολιτικών του παρελθόντος που στρέφονταν ενάντια στην μουσουλμανική μειονότητα. Εντάχθηκε σε μια πολιτική που ήθελε να δημιουργηθούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια τεχνική ρύθμιση αλλά για ένα βήμα που αγγίζει την καθημερινότητα συμπολιτών μας. «Αν δεν είμαστε δογματικά προσηλωμένοι στον σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων, τότε κανένα μέτρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η θετική ψήφος των κομμάτων πιστοποιεί ότι σεβόμαστε τα ταυτοτικά στοιχεία των συμπολιτών μας» (διαβάστε αναλυτικά).

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

1. Τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν. Σε περίπτωση διαφωνίας των διαδίκων για το αν μια συγκεκριμένη υπόθεση θα υπαχθεί στα δικαστήρια ή στον Μουφτή, αρμόδια για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τα δικαστήρια. Κατ’ εξαίρεση, επίσης, επιτρέπεται στον διαθέτη, εφόσον συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

2. Με προεδρικό διάταγμα θα καθοριστούν όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του.

3. Για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)