to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 01.02.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα των απαντήσεων για τη λεηλασία 40 χρόνων - «Ουρά» του ΔΝΤ και κληρονόμος της διαπλοκής ο Μητσοτάκης (βίντεο)

Πυρά από τον πρωθυπουργό κατά της ΝΔ τόσο για τη στάση της στη διαπραγμάτευση, όπου τάσσεται στο πλευρό των ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και για την προσπάθεια απαξίωσης της Εξεταστικής που ανέδειξε πώς λειτουργούσε το σύστημα που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια - «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε», υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας - «Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε», το μήνυμα του πρωθυπουργού


Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Κε. Μητσοτάκη, έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν "δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις". Σας διαψεύδει η πραγματικότητα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και "εσείς ως ουρά του ακολουθείτε", έχουμε συμμάχους τους αριθμούς, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία, προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ποιός σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας. Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική», τόνισε.

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη», είπε επίσης ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων». «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε πριν αναλύσει τα συμπεράσματα από την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων - Ήρθε η ώρα των απαντήσεων

Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί (με την διαπλοκή) είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η Δικαιοσύνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ευθύνες που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή.

Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είνα δανεικά και αγύριστα. Ο γιος του κ. Ψυχάρη -όχι αυτός που είχατε βουλευτή σας (είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ) είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με "αέρα".

Όπως ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας: «Ο χαρισματικός δανεισμός συντελέστηκε και κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης. Οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεωκοπημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές σας. Το να δίνει η τράπεζα χρήματα γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει είναι παράνομη συνδιαλλαγή και γι' αυτόν που τα δίνει και γι' αυτόν που τα παίρνει. Αυτή η παράνομη συνδιαλλαγή κάτι εξαγόραζε, το τι εξαγόραζε, θα φανεί όταν βάλουμε δίπλα και τα δάνεια στα κόμματα ανέφερε στην συνέχεια.

Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας. την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα "βαριά" δημοσιογραφικά ονόματα έχουν βρει χρήματα για "δέκα ζωές".

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελοντικές κρατικές ενισχύσεις Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε. Και κάνετε ότι δεν τρεχει τίποτε για όλα αυτά Σας έχει περάσει ποτέ απο το μιαλό ότι είναι χρήματα του ελληνικολυ λαού και πρέπει να επιστραφούν», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πόσα εκατομμύρια έβαλαν στα μαύρα ταμεία τους Ν.Δ., και ΠΑΣΟΚ και που κατέληξαν αυτά;» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις υποθέσεις Siemens και Novartis. "τόνισε.

«Το 2013 περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίευση.

"Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΟΛ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως " θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών . Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ".

Η πραγματική δύναμη των μέσων δεν είναι αυτά που αποκαλύπτουν αλλά αυτά που κρύβουν και τα προηγούμενα χρόνια σας έκαναν συνεχώς πλάτες. Αν είχατε υποστεί την εκστρατεία αποδόμησης που έχει υποστεί αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είχατε μείνει σαράντα χρόνια αλλά ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία. Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε, η συνέχεια είναι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η απάντηση σε Μητσοτάκη και Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη και στην κ. Γεννηματά, στην Βουλή αφού, σημείωσε ότι "καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας κ. Μητσοτάκη" είπε στη συνέχεια ότι στις 19 Απριλίου 2016 αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, και εν συνεχεία, στις 22 Απριλίου 2016 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε το δάνειο του "Κήρυκα Χανίων" το οποία συζητήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή στις 12 Ιουλίου 2016, ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2016 ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σ. Φάμελλος ζήτησε την αλληλογραφία της Τράπεζας Πειραιώς με τα στελέχη του "Κήρυκα Χανίων".

Στις 2 Νοεμβρίου 2016 επιδίδεται η καταγγελία του δανείου και ακολουθεί ρύθμιση, είπε ο πρωθυπουργός διερωτώμενος "ποιος άλλος συμπολίτης μας έτυχε τέτοιας μεταχείρισης".

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης και στην έκθεση έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας που σημειώνει ότι ένα δάνειο ύψους 554.000 ευρώ "σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή για την οποία δόθηκε", προσθέτοντας ότι υπάρχει και άλλο ένα δάνειο 2.150.000 ευρώ και αναφέροντας (η έκθεση) ότι για την δανειοδότηση αυτή οι διαδικασίες απείχαν από την συνήθη τραπεζική πρακτική.

"Μετά από όλα αυτά, κ Μητσοτάκη, λέτε ότι εμείς ρίχνουμε το επίπεδο της συζήτησης;" είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ για συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός είπε ότι όποιος έχει ένα ρόλο στην δημόσια ζωή δεν κρίνεται από ποιόν βλέπει, αλλά από το αν εξυπηρετεί αυτούς που βλέπει.

"Πότε εγώ ως πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης εξυπηρέτησε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής κάποιον από αυτούς τους κυρίους:" έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι τέτοιες εξυπηρετήσεις κατά το παρελθόν συνιστούν την διαπλοκή με αντάλλαγμα "ευνοϊκά πρωτοσέλιδα."

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τις δημοσκοπήσεις, είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "προσέξτε μην μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο και ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός."

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα "τι τα κάνατε όλα αυτά τα λεφτά, μαζί με την κρατική χρηματοδότηση. Σας απασχολεί αν θα τα ξεπληρώσετε ποτέ;" προσθέτοντας ότι η κ. Γεννηματά "που διεκδικεί να έλθει να μας σώσει" πρέπει να εκθέσει δημόσια τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων του κόμματός της.

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν το 40% της βουλευτικής αποζημίωσής τους για να μπορεί να επιβιώσει το κόμμα, και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα, "οι δικοί σας βουλευτές θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά;"

"Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία", ανέφερε στη συνέχεια Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κ.Μητσοτάκη και πρόσθεσε. "Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα κάνετε λάθος. Κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα. Δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτήν την επιλογή.

Δεν ανοίγουμε το θέμα της διαπλοκής επειδή έχουμε εκδικητική διάθεση ή ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει βαθειά απαίτηση από το λαό να βγουν όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη θα επιρρίψει ευθύνες όταν κρίνει".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)