to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:25 | 23.07.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας (βίντεο)

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την κυβέρνηση διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.


Δεν είναι ομαλή η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν δύσκολο συμβιβασμό, αφού εξαντλήθηκε κάθε όριο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε δυσμενές το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη. Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος για τη «μάχη, για το δίκιο του ελληνικού λαού». «Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εκπληκτικά ετεροβαρείς συσχετισμούς και δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος» καθώς και ότι η Ευρώπη δεν είναι πια ίδια μετά από τη νύχτα της Συνόδου Κορυφής. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι «συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη, αλλά έχασαν την ηγεμονία». 

Αναφερόμενος στην «ιδιοκτησία του προγράμματος», εκτίμησε ότι κανείς δεν μπορεί να πει μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης ότι ανήκει στην ελληνική πλευρά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδεχόντουσαν «με χαρά» την ιδιοκτησία των μνημονίων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δύσκολες επιλογές ευθύνης και αναφέρθηκε στη συμβιβαστική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε ως εναλλακτική λύση, αλλά και την επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας, η οποία, όπως είπε, δεν θα αποτελούσε περήφανε επιλογή. 

«Πράγματι πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης» τόνισε και στάθηκε στις ανάγκη βελτίωσης ορισμένων μέτρων, διεκδίκησης κονδυλίων και εξεύρεσης αντισταθμιστικών μέτρων. 

«Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποτρέψουμε τα ακραία σχέδια» πρόσθεσε και τόνισε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας» εξήγησε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία σύγκριση της πρότασης Γιούνκερ με την συμφωνία της 12ης Ιουλίου, εκτιμώντας ότι η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό ότι πλέον δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει. 

Για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν ευθύνονται οι έξω, υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολιτικές, ιδεολογικές και ταξικές συγκρούσεις. «Πρέπει να αγωνιστούμε και να κριθούμε για τις εσωτερικές μάχες» πρόσθεσε.

Όπως είπε, το βάρος κυβερνητικής πολιτικής θα πέσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, έκανε λόγο για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, για διάλογο για την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα και για στοχευμένες δράσεις που θα στηρίξουν ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον αναφέρθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων. 

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την κυβέρνηση διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Στον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού και την προστασία των αδικημένων» επεσήμανε και όπως είπε, δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων. «Χαμένοι αγώνες είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ» πρόσθεσε. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)