to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 29.01.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Σαμαρά κουκουλώνει τις ευθύνες για τη μνημονιακή τραγωδία (βίντεο)

Ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής


Η επίσκεψη  της  αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ευρωβουλή για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της τρόικας στις χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια έγινε αντικείμενο εκτενούς δήλωσης του Αλ. Τσίπρα που υπενθύμισε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για χυθεί χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από την Ελλάδα τράνζιτ και εν κρυπτώ τους δύο συνεισηγητές (ενώ πρόσφατα με τη βοήθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέβαλε την έλευσή τους για να μη χαλάσει τη φιέστα της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας).

Θυμίζουμε ότι απατώντας στα ερωτήματα της Επιτροπής  η κυβέρνηση αποδείχθηκε  λιγότερο επικριτική προς το Μνημονίο απ’ ό,τι το ίδιο το ΔΝΤ με τη δημόσια αυτοκριτική του για αστοχία πολιτικής λόγω υποεκτίμησης του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αλλά και του ίδιου του σχεδίου της έκθεσης στο ερωτηματολόγιο του οποίου απαντά. Αντίθετα, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που υα προκύψει μετά από τις εθνικές εκλογές,  θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, για να διερευνηθεί η αλήθεια σε σχέση με την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της τρόικας και να αποδοθούν ευθύνες, όπου ανήκουν.

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παραδώσει τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου η οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση και το βάθος της  ανθρωπιστικής κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

Το βίντεο με τη δήλωση για τον ερχομό της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων:

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

«Σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα οι δύο συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες με Μνημόνιο. Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς  με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η παρουσία της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα καθυστέρησε

Δυστυχώς  η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε πλήρη σύνθεση. 

Η παρουσία της Επιτροπής στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ευρύτερη δυνατότητα διαλόγου αλλά και από μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν φανερές και κατανοητές διεθνώς όλες οι πτυχές της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης. Όλες οι πτυχές των θεσμικών αντιδημοκρατικών εκτροπών που συνέβησαν για να επιβληθεί η καταστροφή του μνημονίου στην Ελλάδα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής. Εξαντλούμε τις θεσμικές δυνατότητές μας στην προσπάθεια να συμβάλουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο έργο των δύο συνεισηγητών. Για το λόγο αυτό:

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Στρασβούργο, τους ζητήσαμε την παράταση της διάρκειας της έρευνάς τους. Τους ζητήσαμε  να αποσυνδεθεί η όλη διαδικασία από την προεκλογική συγκυρία στην Ευρώπη.  Αλλά και για να μπορέσουν να εμβαθύνουν το έργο τους, τους ζητήσαμε να καλέσουν κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, με άνεση χρόνου.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους, τους παραδώσαμε τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου που επεξεργαστήκαμε και η οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση και το βάθος της  ανθρωπιστικής κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Καταθέσαμε, επίσης, σειρά τροπολογιών στο σχέδιο της Έκθεσης που υπέβαλαν οι δύο συνεισηγητές.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι φανερό ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας. Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα.

Σύντομα, όμως, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.  Το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο λαός μας έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)