to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 13.01.2015

Πολιτική

"Αλ. Τσίπρας. Η αριστερά μου": Κυκλοφορεί σήμερα το βιβλίο-συνέντευξη

Ο πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Ιταλία, Στέφανο Ροντοτά, προλογίζει το βιβλίο του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελλάκη "Αλέξης Τσίπρας. Η Αριστερά μου", που κυκλοφορεί σήμερα στην Ιταλία.


"Αλ. Τσίπρας. Η αριστερά μου" κυκλοφορεί σήμερα το βιβλίο-συνέντευξη

Ως έναν "ιππότη πάνω σε λευκό άλογο" ικανό να δώσει στην ευρωπαϊκή Αριστερά μια δυνατότητα αντίδρασης, χαρακτηρίζει ο πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Ιταλία, Στέφανο Ροντοτά, τον Αλέξη Τσίπρα, προλογίζοντας το βιβλίο του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελλάκη "Αλέξης Τσίπρας. Η Αριστερά μου", που κυκλοφορεί σήμερα στην Ιταλία.

"Το να ανήκει κανείς στην Αριστερά σημαίνει ότι πολεμά τις κοινωνικές αδικίες και μάχεται για μια καλύτερη κοινωνία, με δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα" λέει ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι σήμερα η Αριστερά καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα αλλά και να δώσει μάχη ώστε η καταστροφική πορεία να σταματήσει και από την άλλη να συγκαλέσει πολλές δυνάμεις που θα δώσουν πνοή στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ελλάδα ως "πειραματόζωο-μπαμπούλας"

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την κρίση ως ευκαιρία ώστε οι πολίτες να διαπιστώσουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας διαφορετικής κοινωνίας, στην οποία σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η σύγχρονη Αριστερά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Απαντώντας στην τρομολαγνική ρητορική περί Grexit με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει πως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εκβιάσει κανέναν και δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων ζωσμένος με εκρηκτικά.

"Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, θα έπρεπε να την εφεύρουν, ώστε να βρουν έναν μπαμπούλα για να φοβηθούν οι άλλες χώρες. Για να την χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή και να πουν 'δείτε τι μπορεί να συμβεί αν δεν προσαρμοστείτε κι εσείς'. Αλλά αυτό συνέβη είτε γιατί η κυβέρνηση δε συνειδητοποιούσε αυτό που συνέβαινε -δηλαδή ήταν ανίκανη- είτε γιατί δεν είχε το κουράγιο να υπερασπιστεί κοινωνικά και εθνικά δικαιώματα βαθειάς σημασίας για τη χώρα μας", σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο για την οικονομική κρίση.

Χαρακτηρίζει "δραματική φιγούρα" και "τραγική προσωπικότητα" τον Α. Σαμαρά, για τη στροφή 180 μοιρών που έκανε ώστε να αναλάβει την εξουσία.

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση που επιχειρείται ανάμεσα στον ίδιο και τον Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για υπερβολές, διευκρινίζοντας ότι δεν κατάγεται από οικογένεια πολιτικών, δε γεννήθηκε για να γίνει πολιτικός, δεν σπούδασε σε κολλέγιο και ο πατέρας του δεν ήταν πρωθυπουργός.

"Σήμερα η μοίρα θέλησε να εκπροσωπήσω και εγώ ένα άλλο μεγάλο αίτημα του ελληνικού λαού: εκείνο της αλλαγής, της μετάβασης από το status των συνθηκών και μνημονίων λιτότητας, σε μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη δημοκρατική ομαλότητα και την ελευθερία και μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη", σημειώνει.

Όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για μια Ευρώπη – υπνοβάτη και προσθέτει πως "αυτή η αφύπνιση μπορεί να δώσει την ευκαιρία για μία εναλλακτική διαδρομή, πιο γενική που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη"

"H Mέρκελ δεν έχει το αλάθητο"

Στο ερώτημα αν προετοιμάζεται να συνομιλήσει με την Α. Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά τονίζει πως "Δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο πρέπει να θεωρείται (η κυρία Μέρκελ) άτυπα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν εξελέγη πρόεδρος, δεν εξελέγη Πάπας και δεν έχει το αλάθητο. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από τους υπόλοιπους (ηγέτες)".

Υπογραμμίζει, μάλιστα πως το πρόγραμμα του κόμματος έχει μελετηθεί προσεκτικά και μπορεί να εφαρμοστεί παρά τις συγκρούσεις που ενδέχεται να σημειωθούν με τους εταίρους και τους πιστωτές, οι οποίοι θα θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δηλώνει πάντως αισιόδοξος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίσει το λαό και θα τον κάνει να νιώσει μεγαλύτερη ελπίδα. "Ελπίδα που είναι απαραίτητη για έναν λαό που έχει εξευτελιστεί ηθικά και ψυχολογικά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να ξεκινήσουμε, από θέση ισχύος, την ιδεολογική και κοινωνική μάχη, η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγές που θα δώσουν την εξουσία στην πλειοψηφία των πολιτών" λέει ο Αλ. Τσίπρας και διευκρινίζει ότι θα διατηρηθούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, χωρίς αυτό να σημαίνει συνέχιση της λιτότητας, αλλά σωστή ανακατανομή και υποστήριξη των πιο αδύναμων.

"Πρόκειται για θέμα προτεραιοτήτων και πολιτικών επιλογών. Η Αριστερά δεν ήρθε στο προσκήνιο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών, αλλά για να εφαρμόσει δίκαιη κοινωνική πολιτική και να αποδείξει ότι όσα υποστήριξε μέχρι τώρα στα λόγια, είναι σε θέση να τα κάνει πράξεις. Σε αυτή την πρόκληση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στ. Ροντοτά: Ο Τσίπρας έδωσε στην ευρωπαϊκή Αριστερά τη δυνατότητα αντίδρασης

Το βιβλίο "Αλέξης Τσίπρας. Η Αριστερά μου" φιλοξενεί δηλώσεις Ιταλών πολιτικών και δημοσιογράφων για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους του Ρομάνο Πρόντι, του Μάσιμο Ντ' Αλέμα και του διευθυντή της εφημερίδας "La Republica" Έτζιο Μάουρο.

Ξεχωρίζει όμως ο πρόλογος του συνταγματολόγου Στέφανο Ροντοτά, ο οποίος αναφερόμενος στην λίστα "Για μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα" σχολιάζει τις ήττες της ιταλικής Αριστεράς στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες και τονίζει πως ήταν απαραίτητη μια εξωτερική βοήθεια, "ένας... ιππότης πάνω σε λευκό άλογο" ικανός να δώσει στην Αριστερά που παρέμενε εγκλωβισμένη σε παλαιά πλαίσια μια δυνατότητα αντίδρασης.

«Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, παρουσιάζεται ως μία πραγματική διάσταση της αναδόμησης μίας δημοκρατικής Ευρώπης. Όμως, η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δηλώνει ότι δεν αρκεί μία σωστή πολιτιστική λογική αν αυτή δεν μεταφράζεται σε πολιτική πρακτική. Εδώ είναι η βαθύτερη αιτία της επιτυχίας και της ελπίδας που έχει ξυπνήσει στην ευρωπαϊκή Αριστερά», σημειώνει ο Ροντοτά στο κείμενό του.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης εξηγεί ότι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο-συνέντευξη, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε, όπως επισημαίνει, τραβήξει την προσοχή του διεθνούς Τύπου και είχε παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους: από απειλή, μέχρι ελπίδα για το μέλλον της Αριστεράς, από νίκη της πολιτικής επί της οικονομίας, αλλά και ως ο πολιτικός που θα ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την διάλυση του κοινού νομίσματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)