to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:07 | 15.10.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία

Επίσκεψη στα Cinespace Film Studios και συνάντηση με τον πρόεδρό τους στο Σικάγο, Alex Pissios, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εν συνεχεία ξεναγήθηκε σε ορισμένα πλατώ μεγάλων παραγωγών.


Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας, καταγράφηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τον πρόεδρό τους στον Καναδά και το Σικάγο, Στέλιο Μιρκόπουλο και Άλεξ Πίσιος.

 

Οι ισχυροί άνδρες της μεγάλης εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις ελληνικές ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα. «H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ. 

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ. Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία. 

Στην αρχή της συνάντησης, ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (σ.σ. θείος του 'Αλεξ Πίσιος και του αντιπροέδρου της εταιρείας Δημήτρη Μιρκόπουλου) ενημέρωσε για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios. 

«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών-κινηματογροάφου να γίνουν με έναν πολύ σωστό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στέλιος Μιρκόπουλος. Ο 'Αλεξ Πίσιος είπε ότι «οκτώ χρόνια πριν στο Σικάγο έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά τώρα έχουμε μια τεράστια βιομηχανία φιλμ που παράγει 7.500 θέσεις εργασίας και φέρνει 3 δισ. δολάρια για το κράτος». Για να προσθέσει ότι «μετά τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό σήμερα, νιώθουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνουμε επίσης στην Ελλάδα και ανυπονομούμε για το μέλλον». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μιρκόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελεί μια τεράστια μηχανή ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που κάποιες παραγωγές μπορεί να έχουν».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr. 

Ποια είναι τα Cinespace Film Studios

Τα κινηματογραφικά στούντιο "Cinespace" αποτελούν από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ μετά από εκείνα που εδρεύουν στο Λος 'Αντζελες, διαθέτουν στις εγακαταστάσεις τους 30 stages (το καθένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει και πέραν του ενός set), ενώ διαθέτουν και 20 επιπλέον stages στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά. 

Τα Cinespace Film Studios έχουν κάνει πολλές από τις μεγαλύτερες παραγωγές ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών που έχουν συναντήσει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως, όπως το μιούζικαλ «Chicago», η πρόσφατη «Πομπηία», «Divergent" ορισμένα «blockbuster» όπως «Transformers» και ορισμένα «επεισόδια» του "Resident Evil". Επίσης την πασίγνωστη σειρά "Empire" και τα: "Chicago P.D." και «Chicago Fire».

 


Για τις 17:30 (1:30 ώρας Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, όπου ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό. Στις 19:30 (3:30 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα έχει δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και ομογενειακές οργανώσεις.

Η Ελλάδα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές που παρουσιάζονται στο δρόμο προς την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, παράλληλα με τον ρόλο της χώρας στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και η σημασία της ελληνικής ομογένειας στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Βασικές θέσεις που μεταφέρει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, τις οποίες εξέφρασε και σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News ότι «η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», «η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο που της κόστισε σε πολλούς τομείς, πέραν αυτού της οικονομίας».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σημείωσε πως «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με τις ΗΠΑ -ειδικά στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια- έχει καθοριστική σημασία», προσθέτοντας ότι με τον Πρόεδρο Τράμπ στην συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης στον Λευκό Οίκο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες και επενδυτές αποτυπώθηκε θετικό κλίμα απέναντι στα δεδομένα που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που συνθέτουν την κυβερνητική αποστολή και αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το κλίμα που φέρεται να χαρακτήρισε τη συνάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση "Greek comeback" που χρησιμοποίησαν αρκετοί συμμετέχοντες και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταβάλει μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, την προσήλωση της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης

Ώρα Ελλάδας / Ώρα τοπική

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου – Σικάγο και Ουάσιγκτον

16:30 / 08:30 : Ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs

18:00 / 10:00 : Επίσκεψη στο 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman

19:00 / 11:00 : Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο, κ. Rahm Emmanuel, και επίσκεψη στον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk.

20:15 / 12:15 : Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ.Bruce Rauner

23:40 / 16:40 : Άφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

00:30 / 17:30 : Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα. Christine Lagarde

03:00 / 20:00 : Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

19:00 / 12:00: Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο και υπογραφή βιβλίου επισκεπτών

19:10 / 12:10 : Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση

20:30 / 13:30 : Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ

22:30  / 15:30 : Συνάντηση με Γερουσιαστές

02:30 / 19:30 : Συνάντηση με επιχειρηματίες

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

16:30 / 09:30 : Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Pence

19:00 / 12:00: Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding

21:30 / 14:30 : Ομιλία στο Brookings Institution

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)