to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 09.07.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας για τη «μικρή ΔΕΗ»: Μπλακ - άουτ στην κυβέρνηση από την πρόταση για δημοψήφισμα (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για να αποφασίσει για την πρόταση για δημοψήφισμα καθώς οι βουλευτές που ζητούν να συγκληθεί η Ολομέλεια είναι ήδη περισσότεροι από τους 120, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε ότι η κυβέρνηση φοβάται τη βούληση του ελληνικού λαού γι αυτό κάνει όσα κάνει στο σκοτάδι


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή για το ν/σ της «μικρής ΔΕΗ» (αναλυτικά η συζήτηση και οι εξελίξεις), έκανε αναφορά στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «είναι πρώτο κόμμα παρ' ότι πολλοί προσπαθούν να ξεχάσουν το αποτέλεσμα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε την αναντιστοιχία κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης που στερεί την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση στην κυβέρνηση για «κρίσιμες αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες».

«Μέχρι να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία, η κυβέρνηση οφείλει για κάθε κρίσιμη πολιτική απόφαση την ευρύτερη συναίνεση και σε κάθε περίπτωση τη συναίνεση του πρώτου κόμματος στη χώρα», τόνισε. Αντί για συνεννόηση, η κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός προσπαθεί να προλάβει να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο και δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την «εκδικητική μανία» της κυβέρνησης που «καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας». Σχολίασε το κλείσιμο της Ολομέλειας και τόνισε ότι δε θα γίνει δεκτό το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ένα θερινό τμήμα με επιλεγμένους βουλευτές. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική σημασία της ΔΕΗ που αποτελεί «απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο. «Παραλάβετε κράτος, θα παραδώσετε αποικία» σημείωσε σχετικά με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δε θα γίνει ανεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε και ανέλυσε τα στοιχεία του ξεπουλήματος και την αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχει η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που η ιδιωτικοποίηση να έφερε μείωση των τιμών για τους καταναλωτές» υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναδρομή και στην «απελευθέρωση» της ενέργειας στην Ελλάδα και επισημαίνοντας τη βιασύνη της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης για το δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Από την πρόταση για δημοψήφισμα προκλήθηκε ένα εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακ - άουτ σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας: «Δεν τολμάτε να κάνετε εκλογές, δημοψήφισμα, ούτε καν συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα έχετε ξεπεράσει κάθε όριο». Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να αγγίξει το δικαίωμα στην απεργία. «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα με αγώνες και θυσίες» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για να αποφασίσει για την πρόταση για δημοψήφισμα. Οι βουλευτές που ζητούν να συγκληθεί η Ολομέλεια είναι ήδη περισσότεροι από τους 120, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε ότι η κυβέρνηση φοβάται τη βούληση του ελληνικού λαού γι αυτό κάνει όσα κάνει στο σκοτάδι. «Φοβάστε όμως και την Ολομέλεια, τους δικούς σας βουλευτές, φοβάστε την ίδια τη Δημοκρατία» επισήμανε. «Οι μέρες του φόβου σας είναι μετρημένες, ο λαός σύντομα θα απαλλάξει και εσάς και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο», κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν από σαράντα ημέρες περίπου είχαμε ευρωπαϊκές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους πολλοί προσπαθούν να το ξεχάσουν. Ήταν, όμως, ένα αποτέλεσμα καταλυτικό.

Τα κόμματα που συγκυβερνούν έχασαν έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Δεν κυβερνά πια το πρώτο και το τρίτο κόμμα, κυβερνά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα, με βάση την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Πρώτο κόμμα με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε μία εκλογική αναμέτρηση εθνικής κλίμακας είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την επομένη μέρα των εκλογών επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξερχόμενος είπα πράγματα αυτονόητα. Δεν πρωτοτύπησα σε κάτι. Έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας ευρωπαϊκές εκλογές να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και άλλοι πριν από μένα είπαν τα αυτονόητα, κατέγραψαν αυτή την αναντιστοιχία.

Είπα ότι η παρούσα Κυβέρνηση στερείται και ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό και κυρίως τις επόμενες κυβερνήσεις για πάρα πολλά χρόνια -εγώ θα έλεγα να τις δεσμεύσουν εις το διηνεκές- με αποφάσεις που είναι κρίσιμες σε κρίσιμα θέματα.

Είπα, επίσης, ότι μέχρις ότου η χώρα οδηγηθεί ομαλά και συντεταγμένα, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, στη λαϊκή ετυμηγορία και σε εθνικές εκλογές –γιατί αυτό σημαίνει «Δημοκρατία» και, φυσικά, δεν αμφισβητώ το δικαίωμα που παρέχει το Σύνταγμα στον Πρωθυπουργό να καθορίσει πότε θα γίνει αυτό, ομαλά και συντεταγμένα-, με βάση τους διαμορφωμένους νέους πολιτικούς συσχετισμούς οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση για κάθε κρίσιμη πολιτική απόφαση να επιδιώκει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση και σε κάθε περίπτωση τη συναίνεση του πρώτου κόμματος της χώρας.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αναρωτιέμαι τι από όλα αυτά δεν καταλαβαίνετε. Η Κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος από τη Βουλή Πρωθυπουργός όχι μόνο δείχνουν ότι δεν έλαβαν το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά δεν αξιοποίησαν και το θεσμικό ρόλο που έχουν, ώστε να έρθουν σε συνεννόηση για στοιχειώδη θέματα, ακόμα και για το θέμα του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που, καθώς όλα δείχνουν, το πιο πιθανό είναι να είναι η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο. Όχι μόνο δεν δείξατε καμία θέληση για κάτι τέτοιο, αλλά με όσα πράττετε και αποφασίζετε μετά τις εκλογές αποδεικνύετε ότι μοναδικό σας κριτήριο είναι να προλάβετε να ξεπουλήσετε ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο πλούτο και να δημιουργήσετε αρνητικά τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση.

Το δόγμα του κ. Σαμαρά είναι «αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας κάνουμε το παν ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία σ’ αυτήν την Κυβέρνηση, για να ανατάξει τη χώρα και την οικονομία».

Έτσι, σε μια πρωτοφανή επίδειξη εκδικητικής μανίας, μια Κυβέρνηση λαϊκής και κοινωνικής μειοψηφίας, ενώ ψυχορραγεί και λίγο πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας.

Αμέσως μετά τις εκλογές, λίγες μέρες μετά, κλείσατε αιφνιδιαστικά τη Βουλή. Το μόνο που ψελλίσατε ως δικαιολογία είναι πως δεν υπάρχει νομοθετικό έργο. Κι όμως, με την έναρξη των Θερινών Τμημάτων υπήρξε καταιγισμός νομοσχεδίων, βομβαρδισμός τροπολογιών, με σημαντικότερο απ’ όλα αυτό που συζητούμε σήμερα στο Α΄ Θερινό Τμήμα, αλλά και το εξίσου σημαντικό κατά την εκτίμησή μας που θα συζητηθεί μάλλον στο Β΄ Θερινό Τμήμα και αφορά τους αιγιαλούς.

Νομίσατε ότι εμείς θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να σας παρακολουθούμε να παίρνετε την απόφαση να ξεπουλήσετε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε ένα Θερινό Τμήμα με πενήντα προεπιλεγμένους Βουλευτές.

Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Εδώ αναλαμβάνετε μια ιστορική ευθύνη. Μας γυρνάτε εξήντα τέσσερα χρόνια πίσω, στην εποχή της «ΠΑΟΥΕΡ». Αυτήν την ευθύνη, αν μη τι άλλο, δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι. Θα την πάρετε στο φως. Ο κάθε Βουλευτής, η κάθε Βουλευτίνα, θα αναλάβει την ευθύνη του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1950, με χρήματα από το δημόσιο Προϋπολογισμό, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, με χρήματα από το σχέδιο τότε για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη, το «Σχέδιο Μάρσαλ», με χρήματα από τις ιταλικές πολεμικές επανορθώσεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η ΔΕΗ χτίστηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού και από το μόχθο χιλιάδων εργατών και εργαζομένων.

Κι αν δεν υπήρχε η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε το αγαθό της ενέργειας να φθάσει στο πιο απομακρυσμένο νησί, στο πιο απομακρυσμένο χωριό της πατρίδας μας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό το αναπτυξιακό θαύμα εκείνης της εποχής με τις εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τα πανάκριβα τιμολόγια και με την αδυναμία υλοποίησης ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Σήμερα, η ΔΕΗ αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο της εθνικής οικονομίας. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, με συνεισφορά στο 3% του ΑΕΠ. Η ΔΕΗ δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, που πήγε το ρεύμα εκεί όπου δεν μπορούσαν να το πάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Η υπόθεση της ΔΕΗ αφορά στην προοπτική της χώρας και στη δυνατότητά της να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Και βεβαίως, έχει να κάνει με τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, αλλά έχει να κάνει και μ’ αυτό που ονομάζουμε «εθνική ασφάλεια», «εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό», «ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας».

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο που περνάτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα Θερινό Τμήμα, όπως έχετε συνηθίσει να κάνετε. Εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, με το ξεπούλημα των υποδομών, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των δημοσίων κερδοφόρων επιχειρήσεων, με τον πλειστηριασμό που έχετε βάλει να κάνει ο ΤΑΙΠΕΔ σε αιγιαλούς, βουνά, ιστορικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, φαίνεται ότι δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος.

Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της διαπλοκής που καιροφυλακτεί και βιάζεται, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής όλο τον δημόσιο πλούτο, αλλά και τις στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς κάνετε. Ζούμε, αν θέλετε, σ’ αυτήν την τρίτη πράξη, όπως λέμε εμείς, την πιο εγκληματική για τον τόπο πράξη του Μνημονίου. Με την πρώτη απαλλοτριώσατε το εισόδημα, με τη δεύτερη διαλύσατε και κατεδαφίσατε το κοινωνικό κράτος και τώρα επιχειρείτε να εκποιήσετε τη δημόσια περιουσία.

Θέλω, όμως, να συνεννοηθούμε για κάτι. Δεν υπάρχει «μικρή ΔΕΗ», όπως λέτε. Υπάρχουν μεγάλα «φιλέτα». Υπάρχουν μεγάλες και ανεκτίμητης αξίας πλουτοπαραγωγικές πηγές, που εκχωρούνται. Στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί της χώρας, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, με όλον τον ανεκτίμητης αξίας φυσικό και ορυκτό πλούτο, μαζί με τους υδάτινους πόρους, μαζί με όλες τις υποδομές και όλο το παραγωγικό σύστημα.

Αλήθεια, πόσο κοστολογείτε, κύριε Μανιάτη, αυτό το κομμάτι της χώρας; Υπάρχει δυνατότητα να το κοστολογήσουμε; Έχετε κάνει λογαριασμό; Πόσο κοστολογούνται σήμερα τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια που φτιάχτηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες, όπως είναι τα φράγματα της Δυτικής Μακεδονίας; Πόσο κοστολογούνται όλα τα αποθέματα λιγνίτη; Πόσο κοστολογείται ο εθνικός ορυκτός πλούτος της χώρας μας;

Οι ειδικοί –και, μάλιστα, όχι δικοί μας άνθρωποι, αλλά δικοί σας άνθρωποι που βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες- μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι ύβρις, κύριοι του Μνημονίου, να ομιλείτε για «μικρή ΔΕΗ» και όλον αυτόν τον πλούτο να τον αποκαλείτε «μικρή ΔΕΗ». Είναι κομμάτι της χώρας ανεκτίμητο και εσείς θέλετε να το εκποιήσετε άρον-άρον σε ένα Θερινό Τμήμα. Σας ρωτούμε: γιατί; Για να βγούμε από την κρίση; Όχι φυσικά. Για να εκσυγχρονίσετε το ενεργειακό δίκτυο της χώρας; Ας αφήσουμε τα καλαμπούρια. Όπου υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις –και μη χρησιμοποιείτε την καραμέλα «αποκρατικοποιήσεις», ιδιωτικοποιήσεις είναι- όπου είχαμε απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Μήπως το κάνετε, για να έχει ο λαός μας φθηνό ρεύμα τώρα που περνά αυτή τη μεγάλη δυσκολία; Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Γνωρίζει κανείς από εσάς να φέρει ένα παράδειγμα εδώ στην Ολομέλεια –στο Τμήμα, όχι στην Ολομέλεια, θα γίνει και Ολομέλεια- για το αν υπάρχει κάποια χώρα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, όπου η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της ενέργειας να σήμανε και μείωση στα τιμολόγια;

Το ίδιο ερώτημα, μιας και βλέπω τον κ. Ζερβό, ετέθη από τους Βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος απάντησε ειλικρινά, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζει καμία τέτοια χώρα. Αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο όπου η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της ενέργειας να σήμανε χαμηλότερο τιμολογιακό κόστος για τον πολίτη, για τον καταναλωτή. Σας διαψεύδει η συσσωρευμένη ευρωπαϊκή εμπειρία.

Παντού είχαμε αυξήσεις στα τιμολόγια. 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία, 36% στη Φινλανδία.

Όμως, μην πάτε μακριά. Εδώ στην Ελλάδα οι προηγούμενες απόπειρες απελευθέρωσης της ενέργειας, η μετοχοποίηση και η λεγόμενη απελευθέρωση, έφερε από το 2001 έως σήμερα 103% αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών και 80% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, έφερε και την ENERGA και την HELLAS POWER, δηλαδή έφερε σκάνδαλα. Έφερε εκποίηση πλούτου. Ακόμα και το χαράτσι των πολιτών το πήραν και το πήγαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Όχι μόνο αυτό, αλλά για να δούμε και ποιος υπερασπίζεται σε αυτή τη χώρα το δημόσιο συμφέρον, στη δίκη που έγινε εναντίον αυτών των κυρίων, υπερασπιστής τους –βεβαίως έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά να δούμε και τι είναι ηθικό σε αυτόν τον τόπο- ήταν ο σημερινός Υπουργός Υγείας και δεν παρέστη στη δίκη εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου.

Επανέρχομαι. Γιατί λοιπόν αυτή η βιασύνη μέσα σε ένα Θερινό Τμήμα μιας ανεκτίμητης αξίας επιχείρηση για το ελληνικό Δημόσιο, για την εθνική οικονομία να ξεπουληθεί και εν κρυπτώ βιαστικά με επιλεγμένους Βουλευτές;

Εμείς λέμε τα προφανή. Γίνεται επειδή υπάρχει απαίτηση από τους πιστωτές να πάρουν ζεστό χρήμα και επειδή πρέπει –ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας. Κι αυτό πρέπει να γίνει άρον-άρον, γρήγορα-γρήγορα πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας και της οικονομικής ολιγαρχίας σε αυτόν τον τόπο.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτήν την αλήθεια θα την μάθει ο ελληνικός λαός, όσο και αν θέλετε να κρύβεστε από τη Βουλή, όσο και αν προφυλάσσεστε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχονται από τη διαπλοκή.

Όμως, κάπου εδώ τα ψέματα τελειώνουν. Η χώρα με αυτό που θέλετε να νομοθετήσετε χάνει το βασικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής. Χάνει κρίσιμο εργαλείο στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Χάνει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πιστεύει αλήθεια κανείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ότι εμείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ιστορία θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»; Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα, για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια Σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, της περιβόητης «αριστερής παρένθεσης»; Αυτό πιστεύετε ότι θα κάνουμε;

Δεν έχετε καταλάβει καλά. Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι ας μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν από το εκεί. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε.

Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για εξουσία. Είμαστε διψασμένοι για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να την μεταβιβάσουμε, να τη δώσουμε εκεί όπου ανήκει, στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό είμαστε διψασμένοι. Και πολύ σύντομα αυτό θα το κάνουμε πράξη.

Ακούω όμως τελευταία Βουλευτές της Συμπολίτευσης να μας απευθύνουν το λόγο και να μας φορτώνουν με ευθύνες για το κράτος που φτιάξατε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κυβερνώντας αυτόν τον τόπο από το ’74 και μετά. Μην μας φορτώνετε ευθύνες για το Δημόσιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις που φτιάξατε για να λειτουργούν υπέρ των στενών κομματικών σας συμφερόντων.

Η επιλογή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και όχι μόνο, αλλά και του συνόλου του δημόσιου πλούτου –τους αιγιαλούς και όλα όσα ετοιμάζεστε να παραδώσετε σε επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα- είναι επιλογή υπεράσπισης της χώρας, υπεράσπισης της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου τομέα, ο οποίος μπορεί και πρέπει να οικειοποιείται τα συνολικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους τους πολίτες.

Πρόκειται για ένα άλλο πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, έναν νέο τρόπο παραγωγής και διανομής του πλούτου, που δεν θα είναι ξεκομμένος από τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα έχει μηχανισμούς συλλογικού ελέγχου.

Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό Δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ειδικά σήμερα που ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχουν συμβεί στον τόπο μας κυριαρχεί και ένας όρος, αυτός της «ενεργειακής φτώχειας», που απειλεί εκτεταμένα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού. Και βεβαίως εσείς με τις αποφάσεις θέλετε να την κάνετε μεγαλύτερη αυτήν την ενεργειακή φτώχεια.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι σίγουρο ότι τις τελευταίες μέρες μπορεί να μην είχαμε εκτεταμένα μπλακ άουτ από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά είχαμε ένα εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακ άουτ. Από την ημέρα που συγκροτήσαμε, που πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτό το παλλαϊκό μέτωπο, για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και τις ΔΕΗ, από την ημέρα που από το Αμύνταιο, μεταβιβάζοντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, των συνδικάτων – γιατί δεν είναι πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς μεταφέραμε αυτό το αίτημα και στη Βουλή και στην κοινωνία και στα κόμματα και στους Βουλευτές, το αίτημα με το οποίο, με βάση το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος, μαζεύονται οι υπογραφές για να διεξαχθεί η κανονική συζήτηση στην Ολομέλεια με το ερώτημα να πάει το ψηφισμένο, αν ψηφίσετε σήμερα, νομοσχέδιο στην ετυμηγορία του λαού-, από τότε λοιπόν έχουμε ένα εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακ άουτ.

Κινείστε ως Κυβέρνηση στα σκοτάδια. Αδυνατείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Καταφεύγετε σε συκοφαντίες. Δεν θα σας βγουν σε καλό αυτό. Ποτέ δεν βγήκαν σε καλό οι συκοφαντίες.

Σας φοβίζουν οι κάλπες. Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα. Το γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι δεν τολμάτε να κάνετε ούτε συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα, όπως ζητάνε όλα τα κόμματα πλέον και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Η Κυβέρνηση έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, κάθε όριο ανοχής των δημοκρατικών πολιτών.

 Κλείσατε αιφνιδιαστικά τη Βουλή για να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες της Συγκυβέρνησης και να συγκαλύψετε σκάνδαλα, να θάψετε ποινικές δικογραφίες, να καλύψετε Υπουργούς και να αποφύγετε και τη συζήτηση για τη σχέση σας με τη Χρυσή Αυγή.

Κλείσατε τη Βουλή για να κάνετε «κοινοβουλευτική αριθμητική», για να σχεδιάσετε τα θερινά Τμήματα, ώστε να αποφύγετε τις μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις, για τη ΔΕΗ σήμερα, για τους αιγιαλούς αύριο, για το ασφαλιστικό ενδεχομένως μεθαύριο κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, που θα σας ζητήσει η Τρόικα μέχρι να τελειώσουν τα Θερινά Τμήματα.

Σειρά μαθαίνουμε ότι παίρνει και το δικαίωμα στην απεργία. Σας προειδοποιούμε: Μην διανοηθείτε να το αγγίξετε αυτό το δικαίωμα. Είναι ιερό δικαίωμα. Έχει κατακτηθεί από τους αγώνες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες.

Δεν θα επιστρέψετε και μάλιστα εν μέσω θέρους και θερινών τμημάτων τη χώρα στον 19ο Αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ήταν έρμαια των εργοδοτών τους. Το δικαίωμα αυτό, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες, θα το υπερασπιστούμε με αγώνες και θυσίες.

Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σας καλούμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, να σταματήσετε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, να κατανοήσετε ότι δεν δικαιούσθε να πάρετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ. Σας καλούμε, αν θέλετε, και να συμμορφωθείτε με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Εμείς, από τη πλευρά μας θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, για να δώσουμε τη δυνατότητα ελληνική κοινωνία να πάρει θέση.

Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να αποφασίσει.

Θέλω, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε την ευκαιρία να πω και να υπογραμμίσω ότι η τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής για το θέμα της συλλογής των υπογραφών για την ενεργοποίηση του άρθρου 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος είναι η αυτονόητη. Οι Βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις απαιτούμενες εκατόν είκοσι.

Ξέρουμε βεβαίως ότι φοβάστε το δημοψήφισμα. Αναρωτιέμαι όμως, τι έχει μεγαλύτερη σημασία η βούληση του ελληνικού λαού ή ο δικός σας φόβος, η βούληση του ελληνικού λαού ή τα προαπαιτούμενα της Τρόικας. Απ’ αυτό το ερώτημα, ό,τι και αν αποφασίσετε, δεν θα μπορέσετε κρυφθείτε στο τέλος της ημέρας.

Θέλετε να υποθηκεύσετε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, να παραχωρήσετε στο κεφάλαιο πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ξεπουλήσετε δημόσιο χωρίς πλούτο και όλα αυτά να τα κάνετε σκοτάδι με κόλπα και εκβιασμούς.

Αλλά δεν φοβάστε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, μόνο το δημοψήφισμα, φοβάστε και την Ολομέλεια. Τρέμετε ότι θα έχετε και άλλους δικούς σας -όχι ανεξάρτητους- Βουλευτές απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όποιος όμως, φοβάται το λαό, όποιος φοβάται τη Βουλή, όποιος φοβάται τον πολιτικό διάλογο, όποιος εν τέλει φοβάται την ίδια τη Δημοκρατία δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με το φόβο. Οι ημέρες του φόβου τελείωσαν για τον ελληνικό λαό.

Εσείς, όσο θα κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα είστε καταναγκασμένοι να ζείτε με το φόβο.

Αλλά ευτυχώς και για εσάς και για τον τόπο, δεν θα είναι πολλές οι ημέρες του φόβου σας.

Σύντομα ο λαός μας θα απαλλάξει και εσάς, αλλά και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)