to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 08.05.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Τελειώνει ο κύκλος της ασυδοσίας των ολιγαρχών - Διαφανής διαγωνισμός για τις συχνότητες (βίντεο)

Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, η ρύθμιση, για πρώτη φορά μετά το 1989, του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και το τέλος της «κατάληψης» στις δημόσιες συχνότητες από συγκεκριμένα συμφέροντα - Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό για τις συχνότητες και επανέλαβε ότι τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί, θα εισπραχθούν - «Η συμφωνία με τους εταίρους μας θα κλείσει πολύ σύντομα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.


**** Πρόσκληση στα κόμματα,να ταυτιστούν με τις «κόκκινες γραμμές του λαού μας, όχι της κυβέρνησης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για την παιδεί

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια, απάντησε στην Ώρα του πρωθυπουργού σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο για το θέμα της διαπλοκής.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός πρέπει ξεκάθαρα να ξέρει όλα τα στοιχεία για το ζήτημα των ΜΜΕ. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν πρέπει να συνδέεται με το περιεχόμενο των ΜΜΕ, η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, σε αντίθεση με το τοπίο της διαπλοκής (το οποίο σκιαγραφείται ως «τρίγωνο της αμαρτίας», αποτελούμενο από το φαύλο πολιτικό σύστημα, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ και τις τράπεζες ).

Ο κύκλος της διαπλοκής και της συνδιαλλαγής θα τελειώσει, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίου που άναρχα και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ισχύει από το 1989. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις προθέσεις τους. Η νομοθεσία σταδιακά έγινε ακόμα πιο ελαστική για τους καναλάρχες που συνέχιζαν να παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες του δημοσίου. Η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα στην Ευρώπη ως προς τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Οι δανειστές έχοντας θέσει το ζήτημα από το 2010 αλλά δεν πίεσαν όσο σε άλλα ζητήματα τις μνημονικές κυβερνήσεις οι οποίες επουδενί δεν ήθελαν να διαταραχτεί το σύστημα της διαπλοκής.

Για τον Αλ. τσίπρα, στήριγμα της κυβέρνησης δεν είναι όσοι ελέγχουν τα ΜΜΕ αλλά ο ελληνικός λαός που πληροφορήθηκε τη μετάβαση στο ψηφιακό τοπίο χωρίς να έχει κατανοήσει ότι πρόκειται για μία «μπίζνα» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Για να προχωρήσει το σχέδιο, και να παραμείνει αρρύθμιστο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε μάλιστα και η ΕΡΤ!

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα γίνει διαφανής και αδιάβλητος διαγωνισμός για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και όσοι μέχρι τώρα τις κατείχαν θα δώσουν λογαριασμό. Επίσης, «τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί θα εισπραχθούν. H κατάληψη των συχνοτήτων από το 1998 δεν έχει αποδώσει τα νόμιμα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, υπογράμμισε. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτοί που θα κληθούν στο να εφαρμοστεί ο  νόμος θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί απέναντί μας Παράσημά μας είναι οι επιθέσεις από όσους δεν τηρούν το νόμο σε αυτήν τη χώρα». «Όλοι όσοι δεν έχουν κληθεί να πληρώσουν από υποθέσεις φοροδιαφυγής θα κληθούν να πληρώσουν, όπως κι αν λέγονται» τόνισε. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως κι αν λέγεται», η σχετική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα. 

Για τη διαπραγμάτευση:

«Η συμφωνία με τους εταίρους μας θα κλείσει πολύ σύντομα. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη δεχτεί την δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένα τεχνικό θέμα για την συμφωνία. Μόνο πολιτικό θέμα υπάρχει, θέμα πολιτικής βούλησης.  Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι να κάνει για να πετύχει έντιμη συμφωνία».

Η ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ:

«Οι ολιγάρχες και βαρώνοι των ΜΜΕ, που έχουν μάθει εδώ και χρόνια να λειτουργούν, απομυζώντας το Δημόσιο, παίρνοντας κρατικές δουλειές με προνομιακούς όρους και συστήνοντας ολιγοπώλια, δια μέσου των οποίων έχουν καταστεί κυρίαρχοι στους τομείς δραστηριότητάς τους, για πρώτη φορά, έχουν αισθανθεί την απειλή της κρατικής εξουσίας. Βλέπουν, για παράδειγμα, να εξαγγέλλεται διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, παρακολουθούν, την ίδια στιγμή, την απόφαση της κυβέρνησης να ξεψαχνίσει και να ερευνήσει σε βάθος ύποπτες αναθέσεις και προμήθειες, προνομιακές συμβάσεις παραχώρησης ή την ύπαρξη καρτέλ σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς αλλά και την απόφαση να πατάξει τα λαθρεμπόρια στα καύσιμα και το τσιγάρο. Όλα τούτα, αλλά και πολλά άλλα, κάνουν τους ως άνω ολιγάρχες να ανησυχούν. Αισθάνονται, ότι η εξωθεσμική εξουσία τους απειλείται. Ως εκ τούτου, αναζητούν τρόπους να αναστρέψουν το κλίμα, να ακυρώσουν τις επιλογές της κυβέρνησης και να την κάνουν να μεταθέσει σε βάθος χρόνου τις όποιες ενέργειές της κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πολλοί θέλουν να "πάει πίσω" το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και πως η οποιαδήποτε προσωρινή "συμμαχία με τη διαπλοκή και τους ολιγάρχες είναι συμφωνία με το Διάβολο", θέτει το εξής ερώτημα στον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας, που – όπως αναφέρει- σε μόλις 100 ημέρες διακυβέρνησης, κατάφερε ήδη, να σταθεί ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών: "Προτίθεσθε να κάνετε το χατήρι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ως άνω ολιγαρχών των ΜΜΕ, μη θεσμοθετώντας άμεσα σαφές νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών;"

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)