to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 20.01.2021

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας για 12 μίλια στο Ιόνιο: «Καλωσήρθατε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ» (βίντεο)

Η προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς καλοδεχούμενη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 μίλια.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η ΝΔ φάσκει και αντιφάσκει καθώς τόσο στο ζήτημα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου όσο και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτά που κάνει ως κυβέρνηση είναι στον αντίποδα όσων έλεγε όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης.

“Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Και συνέχισε: “Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως “όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό αναξιοπιστία εξηγώντας: “Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση. Γιατί σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία με αίσθηση εθνικής ευθύνης ανοίξαμε, εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε και ότι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους, εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση. Και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε τις δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Βασίλη Κικίλια, που ήταν αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, καθώς και της. Ντόρας Μπακογιάννη, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Άγγελου Συρίγου, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μόνο στο Ιόνιο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Θέλω να σας θυμίσω, γιατί ξεχνιούνται με το πέρασμα των ημερών, τι δήλωνε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κουμουτσάκος -και θα το καταθέσω και στα Πρακτικά- εκείνη την εποχή στο άκουσμα, στην ανακοίνωση από την πλευρά μας ότι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος τότε μιλούσε για φθηνούς εντυπωσιασμούς που υποσκάπτουν θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό κάνετε σήμερα και χειροκροτάτε;

Ακόμα και η κ. Μπακογιάννη, που συνηθίζει να έχει πολύ ειλικρινείς τοποθετήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αποφεύγει, όχι όμως πάντα, τις τοποθετήσεις με βάση το μικροπολιτικό πρόσημο, έλεγε ότι πρόκειται για μία επιλογή που κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι οι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά.

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τότε, ο κ. Κικίλιας, μας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εξωτερικής πολιτικής και ότι δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας.

Όταν, εμείς, ανοίγαμε το θέμα αυτό που εσείς σήμερα χειροκροτάτε, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας μάς έλεγε ότι προσχωρούμε στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας.

Και φυσικά ο κ. Γεωργιάδης, ο λαλίστατος, μας έλεγε ότι κάνουμε ζημιά για τον τόπο που ξεχωρίζουμε το Ιόνιο από το Αιγαίο.

Ο κ. Συρίγος δε, ο νυν υφυπουργός Παιδείας, αλλά γνωστός για τις τοποθετήσεις του διαρκώς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μας έλεγε τότε ότι είναι μέγα λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλεί ανησυχία. “Είναι σοβαρότητα το να μη φέρνετε στη Βουλή την κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία”, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και συμπλήρωσε: Η κυβέρνηση δεν έχει σαφή στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να γνωστοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη και τον διάλογο αλλά δεν αποδέχεται τις προκλήσεις. “Η Ελλάδα πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε σενάρια για γκρίζες ζώνες και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας”, τόνισε σε σχέση με την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις κυβερνητικές παλινωδίες, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τα εξής: "Και βέβαια, ενώ διατυμπανίζατε παντού ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης, έλεγε δημόσια ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι μόνο η κυριαρχία μας, δηλαδή τα χωρικά μας ύδατα στα έξι μίλια και τελεία. Όταν εμείς υπογραμμίζαμε ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα δικαίωμα που παραβιάζεται είναι να το ασκήσεις και προτείναμε την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο κ. Γεραπετρίτης και πάλι μας απαντούσε, μιλώντας για εύκολους λεονταρισμούς. Ο κ. Χρυσοχοΐδης από αυτό εκεί το υπουργικό έδρανο χαρακτήρισε την πρόταση μας εθνικιστική".

Και πρόσθεσε: "Εξακολουθείτε ακόμα και σήμερα να στέλνετε αντιφατικά μηνύματα και μάλιστα κατόπιν εορτής. Ακούσαμε χτες τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει τελικά την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Σχεδιάζει αυτό που εμείς προτείναμε και μας λέγατε ότι είναι εθνικισμός, οι εύκολοι λεονταρισμοί, όπως έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης. Τελικά ποια είναι η γραμμή σας; Η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη; Να έχουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό το ζήτημα", αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη:

Χωρίς σαφή στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξορκίζει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Live: Στη Βουλή τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Μνημείο ανευθυνότητας το “άδειασμα” των στελεχών της ΝΔ από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού προ και μετά των εκλογών στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην Βουλή. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη προμηνύει ότι δεν θα δυσκολευτεί να “αδειάσει” και τους υπουργούς του, προσθέτοντας πως αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη στάση.

“Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: “Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν "Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο"”.

Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: Τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις "μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα". Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου... Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών”.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο και τους συσχετισμούς με τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ: “Υπήρχε τότε οργανωμένο σχέδιο, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εισόδου στο Κοινοβούλιο για να κρεμάσουν τους προδότες που υπέγραφαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν έξω από την ελληνική Βουλή και σε αυτά που συνέβησαν στο Καπιτώλιο είναι ότι ακροδεξιοί ήταν και εκεί και εδώ... Όσο για το κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 (στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός) με τα επεισόδια του 2018 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, το κόμμα σας ήταν στις διαδηλώσεις. Το κόμμα σας με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά (και δεν αναφέρομαι στα Ζάππεια που ήταν πολιτική θέση), είχε την στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Εκτός αν για όλα ισχύει ότι "δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη μου"”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)